icon

Mumps, rubeola, osýpky. Dať, či nedať očkovať?

miskovapetka
18. aug 2012

Mame ist na ockovanie MMR vakcinou,mam z toho vsak obavy, prvy maly znasal ockovanie dobre aj preockovanie, no od prvej davky MMr vakciny je dost casto chory,hlavne anginy a priedusky mame stale.. teraz mame ist na ockovanie s druhym malym a ja mam z toho obavy..rozmyslam nad tym, co robit ked je to povinne ockovanie a ja ho nechcem dat ockovanie? Poradte

evina57
19. aug 2012

@mikymiky môže byť ale ja to posudzujem z môjho okolia..preto mi to nejde do hlavy

dida38
19. aug 2012

neockujeme....my obidvaja s muzom sme niektore choroby prekonali...ja mumps a muz vsetky - mumps,rubeola aj osypky....a sme tu zdravi....takze uz nedavame ockovat tieto dve najmensie (zial pri tych starsich som este nemala tie info co mam teraz).... a navyse ani pri prvej dcere neboli vsetky vakciny co su teraz a cuduj sa svete ona to prezila bez nich 😀 😀 😀 a mi akuat teraz nejak v najblizsej dobe ocakavame "pozdrav" z ruvz...tak uvidime

hajanka
19. aug 2012

@evina57 kedysi sa ockovalo monovakcinami, t.j. vakcina proti mumpsu, vakcina proti rubeole, proti osypkam.... atd. atd., hexa (6 zlozkova) vakcina nebola... teraz sa dokonca picha spolu s prevenarom, t.j. 7 antigenov chorob naraz!
Predstav si, ze naraz do tak maleho telicka pichnu 7 antigenov - 7 chorob naraz + k tomu este pridaj koktail z toxinov....
Kazde dieta je jedinecne, nikto do vnutra toho telicka nevidi... nikto vopred nevie, ako ktore latky zareaguju, toxiny prechadzaju krvou a ukladaju v mozgu, dlhodobo... niekomu ublizia, inemu nie... dost velky risk na to, ze to musime pichat POVINNE, nie?
V minulosti kto kedy z beznych ludi vedel, z coho je zlozena vakcina? Ako jednotlive zlozky posobia na organizmus? Preto sa mnohe reakcie a choroby ockovaniu vobec nepripisovali. Preco aj? Ved pani Doktorka povedali, ze je to bezpecne a ze ziadne neziaduce ucinky to nema....

hajanka
19. aug 2012

@evina57 ja som proti mumps ockovana nebola, prekonala som ako dieta, ziadne komplikacie, ziadne nasledky 🙂 tyzden off zo skoly 🙂 a mam DOZIVOTNU imunitu, co sa o ockovani povedat vobec neda!

evina57
19. aug 2012

@hajanka no rozhodne je to veľmi zaujímavé..veď tie choroby už ani nie sú, vakcína je len na niekoľko rokov a práve v dospelosti je to viac rizikovejšie lenže vtedy to už v tele nie je :/

reanda
19. aug 2012

@evina57 to zijes v nejakej velmi zdravej oblasti, ked poznas iba jednu cukrovkarku 😨 🙂

evina57
19. aug 2012

@reanda aj to je bývala spolužiačka z ineho mesta 🙂

ivanka.7
19. aug 2012

@evina57 ja som rocnik 86 a MMR urcite mam

sorciera24
19. aug 2012

@ivanka.7 blbost, MMRkou sa u ans ockuje od r. 1992 ....ibaze by si ju mala doockvoanu neskor...ak tak si bola ockovana bivakcinou....ta sa pouzivala od r. 1987

anjelicek26
19. aug 2012

@ivanka.7 - ja si tiez myslim, ze mmr uz bolo, ja ho mam zapisane v karte (rocnik84) a aj som po nom ako dieta dostala ruzienku 😝

ivanka.7
19. aug 2012

@sorciera24 rozhodne si pamatam ockovanie v cca 12tich, ci bolo prve alebo nejake doockovanie to uz neviem; myslim si, ze to bolo proti vsetkym trom, ale na 100% si ista nie som, mohla to teoreticky byt bivakcina, ale v kazdom pripade som ockovana proti vsetkym trom chorobam

anjelicek26
19. aug 2012

@ivanka.7 - ockovanie je po 10 rokoch najneskor neaktivne. Takze ak si aj bola ockovana, tak dnes by si sa tou chorobou urcite nakazila. Preto stale vravim - lepsie je tie choroby ako dieta prekonat a mat dozivotnu imunitu. Lebo raz fakt dojde tak sklonovana epidemia osypok - a pokapu dospely, nie deti 😝

ivanka.7
19. aug 2012

@anjelicek26 ja tu svoju kartu nemam a k svojej doktorke chodim raz za tri roky a tento "cyklus" som si vycerpala teraz v juni ci v juli, takze to mozem upresnit v roku 2015 🙂 alebo sa spytat pediatricky nasej malej, kedze to kedysi bola aj moja doktorka 🙂
Cim sa nepridavam ani na jednu stranu, ja som sa este o MMR sama nerozhodla.

sorciera24
19. aug 2012

@ivanka.7 moze byt doockvoanie po 10. rokoch....to hej, ja som 83...a rozhodne som MMrku nedostala.....len rpoti ospykam.....inak tu je zavedenie konk. ockovacich latok u nas:
http://ecdc.europa.eu/en/activities/surveillanc...

hajanka
19. aug 2012

@ivanka.7
@sorciera24
@anjelicek26
monovakciny
mumps sa plosne ockuje od 1987
osypky plosne od 1969
rubeola plosne od 1985 (v r.1982 sa spomina ockovanie 12 rocnych dievcat, tj narodenych v r.1970)

kontkretne v akom veku sa ockovalo nie je uvedene

MMR vakcina bola dostupna od 1989
http://rizikaockovania.sk/dok/Statistiky_infekc...

hajanka
19. aug 2012

@sorciera24 ja som '84 a tiez som MMR nemala

zuzana92101
19. aug 2012

Ahojte, neviete mi niekto poradit, ci existuje monovakcina proti osypkam? Dakujem.

silviadaisy30
19. aug 2012

@evina57 ale co si nic ti nepovedia ak sa opytas na neziaduce ucinky,,mna sa len spyta ci mam doma nieco od teploty a to je vsetko,,a minule som bola u detskej lekarky a sestricke som len tak naznacila ze nechcem dat mmr tak skoro jej oci vyskocili ze preco ved to je velmi dolezite ockovanie vraj najdolezitejsie s tych vsetkych a ze mam sa porozpravat s det.lekarom ze on mi tie obavy zoberie!!!!!!!!!!!!!HEJ a kam,a co ak bude mat naozaj velmi neziaduce ucinky co mi potom povie je mi luto,alebo ze to urcite nieje z ockovania,,,,im je to jedno a plakat budem doma ja

andrejka1974
19. aug 2012

@miskovapetka moja dcerka chodila do specialnej skolky pre poruchy zraku a tam ten ockovaci preukaz vyzadovali ona je ockovana tak nebol problem

miskovapetka
autor
19. aug 2012

@andrejka1974 ... dobre ja sa nehadam je to mozne,predsa len ak islo o specialnu skolku...ale nie v obcajnych statnych skolkach,este som sa s tym nestretla a to mame rodinu skoro po celom slovensku a nikto nic podobne nehovoril a ja som tiez taku vec este nepocula ani tu na Sk ani v zahranici kde sme zili dlhsiu dobu

andrejka1974
19. aug 2012

@miskovapetka ja som sa s tymto stretla len raz bolo to asi vynimocne

miskovapetka
autor
19. aug 2012

@andrejka1974 no asi ozaj lebo ako ja hovorim ani v skole si to nemozu pytat,pretoze (teda aspon tu v MT) doktorky si ho na 6.rocnej prehliadke uz nechavaju

andrejka1974
19. aug 2012

@miskovapetka naozaj ja mam ockovacie preukazy doma stale a vsetky, lekar mi ho nikdy neberie iba vtedy ked tam da peciatku o ockovani a potom mi ho vrati a to som z bratislavy

miskovapetka
autor
19. aug 2012

@andrejka1974 no mojmu starsiemu DR. zobrala na prehliadke v 6.roku, ze uz ho nebudeme potrebovat, ona ho zalozila do karty

andrejka1974
19. aug 2012

@miskovapetka nerozumiem vsak sa ockuje aj vo vyssom veku ako len v 6 rokoch

anjelicek26
19. aug 2012

@silviadaisy30 - pri ockovani sa NESMIE znizovat teplota liekmi od teploty. To je velika chyba, zabranis telu prirodzene bojovat s tym svinstvom, co mu pichli. To vazne ti lekarka povedala, ze tu teplotu znizovat?? Fakt uz nevedia, o com rozpravaju 😔

andrea2603
19. aug 2012

zákon 355 o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia hovorí aj toto:
(6) V predškolskom zariadení môže byť umiestnené
len dieťa, ktoré
a) je zdravotne spôsobilé na pobyt v kolektíve,
b) neprejavuje príznaky prenosného ochorenia,
c) nemá nariadené karanténne opatrenie.
(7) Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti, ktoré obsahuje
aj údaj o povinnom očkovaní, vydá rodičovi, poručníkovi,
opatrovníkovi, fyzickej osobe alebo právnickej
osobe, ktorej bolo dieťa zverené na základe
rozhodnutia súdu podľa osobitného predpisu,31) alebo
osobe, ktorá má záujem stať sa pestúnom a má dieťa
dočasne zverené do starostlivosti podľa osobitného
predpisu26) (ďalej len „zástupca dieťaťa“), ošetrujúci lekár.
Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa na pobyt
v kolektíve predkladá zástupca dieťaťa pred prvým
vstupom dieťaťa do predškolského zariadenia.
Naša MUDr. patrí medzi "zodpovedné" a napíše všetko, čo od nej zákon vyžaduje 😝

hradnapani
19. aug 2012

@anjelicek26 presne tak, a ked uz ma niekto velmi tuzbu tu horucku znizovat, tak urcite nie panadolom,ale radsej nurofenom. Ale aj tomu sa radsej vyhnut, ako sa len da. Telo si s tym najlepsie poradi samo.

@anjelicek26 alebo @hajanka potrebovala by som si precitat pribalovy letak k tejto vakcine,viete ma navigovat, kde by som ho nasla, resp. kto je vyrobca? dakujem!

miskovapetka
autor
19. aug 2012

@andrea2603 ved ano lekar vyplni len potvrdenie o zdravotnej sposobilosti ale nikde v skolke nepredkladas ockovaci preukaz !!! o tom sa bavime

miskovapetka
autor
19. aug 2012

@andrejka1974 ved ockuje ale uz ho nepotrebujeme, staci ked je u DR.nie