Nezhody s manželom ohľadom očkovania deti
Začnem takto, máme 3 deti (5, 7, 9-ročný) a nemajú žiadne očkovania. Ani povinné. Lebo sme sa tak rozhodli z viacerých dôvodov a okrem iného, v čase základného povinného očkovania mali kontraindikáciu, ktorá ale časom pominula, no už doočkovať sme ich nedali, aj keď chápem význam, ale rozhodli sme sa tak vzhľadom k tomu, že teraz je dostupnosť liečby prakticky bezproblémová, aj v krajinách, kam chodíme na dovolenky, neriešili sme (riešim prevenciu)... Teraz je však COVID a je to reálna hrozba, manžel a jeho rodina sú riziková skupina (obézni a tým pádom často chorí aj na iné choroby), tak prichádzajú už debaty, najradšej by som bola, keby sme to ja s deťmi prekonali niekde v izolácii a zabezpečili si tak prirodzenú imunitu, v detstve som mala totiž nežiadúce účinky očkovania, nechcem podstúpiť rovnaké riziko s niektorým z detí. No ale manžel si želá, aby sme ich dali, kvôli jeho rodine, aby sa mohli stretávať a tak, celkovo, že príde doba, keď im bude zamedzené chodiť na krúžky, školu v prírode, letný tábor, lyžiarsky atď. len kvôli tomu, že budú neočkované (je to reálna hrozba), ale ja stále mám ten blok, že podstupujem riziko, nik negarantuje ničím, že moje deti nebudú mať nežiadúce účinky, vo všeobecnosti sa aj na Slovensku tamer vôbec neoznamujú nežiadúce účinky, nielen očkovania, ale aj liekov, tu nie je taká kultúra proste (buďte radi, že ste niečo dostali zadarmo a držte hubu a krok).
Čo chcem vlastne od tejto diskusie, neviem čo mám robiť s manželom, je to taká naša prvá väčšia nezhoda a chcem názor, ako by ste to riešili.
Aha, tak tvoj manžel a jeho rodina nebudú riešiť svoju obezitu a s tým súvisiace problémy, ktoré ich ohrozujú podstatne viac ako samotná korona, ale ty si máš dať do deciek nadrbať nejakú rýchlokvasenú vakcínu aby sa oni cítili bezpečne? Do riti by som ich poslala, expresom.
infektolog Jarcuska ani neodporuca ockovat deti. na koronavirus by sa mali /ked uz / rizikove skupiny a to deti nie su.
A s inymi ludmi sa nebudu stykat, len s vasimi detmi, to kazdemu povedia zaockuj sa, lebo ja som rizikovy s obezitou??
Akože manžel chce, aby ste dodatočne dali deti zaočkovať na všetko, čo sa bežne očkuje? Či chce, aby sa dali očkovať korona vakcínou keď príde? V každom prípade, ak jeho rodina je skupina obéznych ľudí, ktorí áno sú náchylnejší na XY ochorení, tak nech v prvom rade oni riešia tento svoj problém. Je sebecké byť obézny, oháňať sa tým a čakať, že aktivita bude len na strane druhých. Ale áno, prestať žrať je ťažšie ako hodiť zodpovednosť na iných...
nedovolila by som to za ziadnych okolnosti...pri inych nebol snim problem??je to take zvlastne, ze tam na tom netrval a pri tejto narychlo zbuchanje vakcine, ktorej neziaduce ucinky nikto ani len netusi, mu to nevadi....
Nech schudne jeho rodina a da si zdravie doporiadku a ked chcu nech sa ockuju. Ja koronu na lahku vahu neberiem, ale ockovat sa odmietam
@sissy27 Tak nie je to úplne ľahké, viem koľko sa snažia zhodiť, svokra už držala všetky diéty sveta, ale oni majú taký životný štýl, to už nezmením, manžel sa snaží zhodiť, športuje, maximálne zdravo sa stravuje, ale tiež už je podľa BMI v pásme obezity, nejde mu to nijako dole (má sedavé zamestnanie). Oni sa samozrejme plánujú dať očkovať všetci a keď to oni prežijú v pohode, tak manžel očakáva, že dáme aj decká. Mám pocit, že si z nich teraz tak nejak musim povyberať, že ktorému to doprajem ako prvému, cítim sa z toho zle, neodvediem ich na očkovanie naraz všetky. A ak budú zákonné nariadenia o tom obmedzení (krúžkov, pobytov atď.) pre neočkovaných, tak ich asi aj pôjdeme dať pichnúť, no to sa uvidí, ako sa to bude vyvíjať.
nedali ste ockovat povinnym ockavanim a toto mm chce? my nie sme proti ockovaniu ako takemu, dcera zaockovana je. no ockovat proti korovnaviru by som nedala. fakt rychlokvasena ockovacia latka a vobec nevieme, co urobi s nasimi telami. su ludia, ktori maju reakcie na roky testovane ockovacie latky, nie este toto, co sa vyvinulo za par mesiacov, ci dokonca tyzdnov.
Nehnevaj sa, ale ťažko sa mi verí, že deti zaočkované nemáte a teraz riešite Covid očkovanie, kvôli možným rizikám u iných.
V prvom rade musí každý prevziať zodpovednosť za svoje zdravie a nie očakávať, že iní budú riskovať to svoje.
My sme uvažovali predtým pri povinných očkovaniach tak, že sú to neopodstatnené povinné očkovanina na takmer vymiznuté choroby, alebo také, ktoré ohrozujú len skupiny so zlými hygienickými štandardmi, alebo také, ktoré sa dajú v pohode vyliečiť, mnoho našich známych (na západe) nemá očkované deti ani polovicou toho, čo je u nás povinné, nie je to len taký výstrelok, že poďme spolu na konšpiračnej vlne...
Ale všetko smeruje k tomu, že sa povinným očkovaním bude (nielen v Česku) obmedzovať prístup ku krúžkom - školským a mimoškolským aktivitám, to mi dosť vadí, tak už uvažujem, ako to oddialiť, resp. ako sa zariadiť, ako to pochopiť a odkomunikovať s manželom (a jeho rodinou).
Neboj, nebude to také horúce? Chvíľu budú robiť nátlak a zasa to opadne. To isté bolo s bežnými povinnými očkovaniami. Za celé roky nikto nikde od nás očkovanie nepýtal.
Akože nehnevaj sa, co napíšem, ale....nemas deti očkované vakcinami, ktore su u nas bezne, mate voci tomu obaja s manzelom vyhrady a aj dôvody (neodsudzujem, je to kazdeho rozhodnutie, plne akceptujem) , ale nemala by si problem do nich napichat rychlokvasenu, neoverenu vakcinu, v podstate ohrozit zdravie vlastnych deti (ktovie ake budu nasledky a priznaky po ockovani s odstupom rokov) len kvoli tomu, ze je sebec a chce sa stykat s rodinou? Tak nech sa nechaju zaockovat oni...
ja neviem, preco stresujete dopredu, zatial sa uvazuje v rovine ze ockovanie na koronavirus bude u obyvatelstva dobrovolne a ockovat sa budu hlavne rizikove skupiny..zdravotnici, seniori. Pridat dalsie ockovanie deti do ocko schemy by muselo byt odovodnene ze deti to potrebuju ako rizikova skupina a zanechava na nich nasledky viac choroba ako prip. nasledky ockovania.
proste prekracujes rieku, ku ktorej si este nedosla. A ako pise
@abbey1 aj tie ockovania ktore su u nas u deti povinne /daju sa vsak odmietnut, vy to viete najlepsie/ nikdy nikde sa strikne nepozadovali pre nejake aktivity.
ja mam 4 deti a nie vsetky ocko maju a nikdy v zivote sme s tym ziaden problem nemali.
A mmch pribuzni sa doteraz nebali, ze od deti chytia choroby na ktore neboli ockovane? az kovid ich zacal strasit?
A to je problém - že svokra držala všetky diéty sveta. Pretože byť fit nie je o diéte, ale životnom štýle. A rovno by som to milej svokre šplechla ako odpoveď na očkovanie detí - až vy zmeníte svoj postoj k sebe samým, tak ja možno prehodnotím svoj postoj k očkovaniu.
Mimochodom nie som proti povinnému očkovaniu (a nevadia mi ani neočkujúce mamičky), ale táto korona vakcína je pre mňa no-go. Len sa obávam toho, že to bude niečo “dobrovoľne nasilu”.
Ja si deti ockovat tiez nedam ale dam seba lebo som rizikova koli inym chorobam a ked ja neskapem mozu aj ostatny v rodine az na deti tie nedam isto...mozno o 5 rokov ked si budem ista ze ma to nezabilo alebo nejako dodivoka nepokrutilo
@negymama stresujem sa dopredu, lebo už ide u nás v rodine táto téma, muž sa určite bude dávať očkovať, má dôveru v tímy, ktoré vyvíjajú vakcínu, nepochybujem, že toto je najdôkladnejšie sledovaný výskum a testovanie, akurát mňa dosť odrádza to, že je po prvej dávke nutné preočkovanie po 3 mesiacoch, potom je človek v jednom kole - pravidelné preočkovanie po (neviem 3?) x rokoch, prídu mutácie, ďalšie kmene atď. V prvom rade im dáme zistiť protilátky, či to náhodou bezpríznakovo neprekonali, to je jasné.
Ďakujem všetkým za reakcie, nejdem už na koníkovi zabíjať čas, majte pekný víkend.
však ked sa komplet celá jeho rodina zaočkuje vratena manžela budu oni chranený a v podstate aj deti
pokial si mala nežiaduce učinky v detsve, predpokladám že genetiku u vás v tom vôbec nikto neriešil a berie sa to ako ruská ruleta
a na covid je nový druh vakciny, a uprimne kym pride na rad na tvoje deti ešte vody ubehne, boli ste aj v poradni na rizikové očkovania aky maju na to názor,
ak sa ako obézny boja tak láskavo nech riešia seba
pytala si sa ako by ste to riesili. tak ti ludia odpovedali. Ja by som rodine povedala, ze ani prip. ockovania tvojich deti ak sa oni nezaockuju ich neochrania. mozu kovid dostat od tisic inych ludi, hocikde v obchode. A ked sa zaockuju oni, tak uz im to moze byt jedno ci su deti ocko alebo neockovane. ved ich by /teoreticky/ vakcina mala chranit.
@kittykat22 no prečo lebo ak by boli nežiaduce učinky budu platiti ako najatý
ale no ták však sa tu pozri čo sa dorabalo pre celoplošné testovanie , prvy tyžden modrý pas o tri tyždne modry zdrap papiera čo už skoro nik nepotrebuje
@sara07 ja si to tiez myslim - ale to je len jedna z moznosti. Mozno to spravil preto, lebo vie ze nejake problemy budu, a nechce s tym mat nic spolocne. Mozno tie neziaduce ucinky nebudu horsie ako v inych pripadoch, ale on sa tym uz nechce zaoberat. Ma 59 rokov a chce klud na dochodku. V kazdom pripade jeho odchod doveru vo vakcinu nevzbudzuje - skor naopak.
vieš uprimne zobrala by som ich karty, tvoju manželovu kartu a išla za mudr čo sa tomuto venuju čo na to povedia , a strachovala sa ked to bude aktuálne,
však deti najmenej su infekčné, najlepšie to znášaju , bezpriznakovo alebo lahky priebeh ,
ja by som si aspon vypočula čo na to povedia mudr a potom sa rozhodla, geneticky nech to pozru lebo toto si neodpustíš potom sa pozerat na to dieta a vediet nemala som
@kittykat22 akcie treba predat ked je cena najvyssia, a kedy bude lepsia, ked nie teraz ? ked su ocakavania najvacsie a sklamanie z moznych "kiksov" este nenastali
@kittykat22 tiež si myslím , lebo v podstate budu očkovať všetci ako najaty a keby niečo tak on niekde v klude zazobany zavrtany
@negymama ale oni len oznamili ze tu vakcinu maju - este ju nepredali. Cena stoku nestupla. A riaditel nekupuje a nepredava stoky svojej spolocnosti podla nalady - on nerobi trading. Ked ich predava znamena ze konci v spolocnosti.

Ved nech sa zaockuje jeho rodina, ak sa chcu chranit