Nezhody s manželom ohľadom očkovania deti
Začnem takto, máme 3 deti (5, 7, 9-ročný) a nemajú žiadne očkovania. Ani povinné. Lebo sme sa tak rozhodli z viacerých dôvodov a okrem iného, v čase základného povinného očkovania mali kontraindikáciu, ktorá ale časom pominula, no už doočkovať sme ich nedali, aj keď chápem význam, ale rozhodli sme sa tak vzhľadom k tomu, že teraz je dostupnosť liečby prakticky bezproblémová, aj v krajinách, kam chodíme na dovolenky, neriešili sme (riešim prevenciu)... Teraz je však COVID a je to reálna hrozba, manžel a jeho rodina sú riziková skupina (obézni a tým pádom často chorí aj na iné choroby), tak prichádzajú už debaty, najradšej by som bola, keby sme to ja s deťmi prekonali niekde v izolácii a zabezpečili si tak prirodzenú imunitu, v detstve som mala totiž nežiadúce účinky očkovania, nechcem podstúpiť rovnaké riziko s niektorým z detí. No ale manžel si želá, aby sme ich dali, kvôli jeho rodine, aby sa mohli stretávať a tak, celkovo, že príde doba, keď im bude zamedzené chodiť na krúžky, školu v prírode, letný tábor, lyžiarsky atď. len kvôli tomu, že budú neočkované (je to reálna hrozba), ale ja stále mám ten blok, že podstupujem riziko, nik negarantuje ničím, že moje deti nebudú mať nežiadúce účinky, vo všeobecnosti sa aj na Slovensku tamer vôbec neoznamujú nežiadúce účinky, nielen očkovania, ale aj liekov, tu nie je taká kultúra proste (buďte radi, že ste niečo dostali zadarmo a držte hubu a krok).
Čo chcem vlastne od tejto diskusie, neviem čo mám robiť s manželom, je to taká naša prvá väčšia nezhoda a chcem názor, ako by ste to riešili.
@dominika1988 my sme ich neockovali z viacerých dôvodov, hlavne preto, že sa v celej Európe sťahovala z obehu Infarix Hexa v 2012 kvôli kontaminácii vo výrobe (to okrem iných komplikácií s alergiami dieťaťa). Z toho dôvodu som si naštudovala prevenciu a prejavy všetkých chorôb proti ktorým sa očkuje. Lenže toto je nové, je zapojených 1000+ tímov do výskumu COVID a 100+ špičkových tímov do vývoja vakcíny, je tam maximálna súčinnosť tímov, ale tiež nie som presvedčená, že vakcina, akokoľvek je seriózne vyvíjaná a testovaná, že nebude mať aj vážne nežiaduce účinky (u niektorých), ja som proste nešťastná podstúpiť to riziko, aj keď by bola hypoteticky väčšia šanca, že do mňa udrie blesk.
Mám problém s mužom, že on tvrdí, že decká sú už veľké a očkovanie už nezasiahne do ich vývoja, tak je to riziko NÚ zanedbateľné. A tiež ma prekvapilo to odmietanie v našej konzervatívnej populácii odchovanej na diktáte štátu...
@janinah no k tomu tetanu a dalsim.chorobam, napriklad osypkam...bezne liecitelne to nie je, osypky su smrtelne ochorenie, vysokoinfekcne, ma reprodukcne cislo 18!!! Koronavirus aktualne 1,3 a coho je schopny! Osypky su ockovanim potlacene, nevymizli. Oznacovali sa "detskou chorobou" preto, lebo rychlo prebehli populaciou, nakazilo sa vela ludi, niektori umreli, ini ziskali imunitu. Ale stale sa rodili novi jedinci, ktori sa s nimi nestretli, a preto utocila ta choroba prave na male deti. Ockovanim sa deri ochranili. Ale v niektorych krajinach je to velka hrozba aj dnes. Ak by preockovanost populacie u nas klesla len o 6%, tak ich tu znova mame a budu ohrozovat prave malinke deticky. Lenze vdaka ockovaniu sa po desatrociach "pocitu bezpecia" ludom zda, ze su nieco ako "ovcie kiahne". A aj tie su uz dost hnusne, ja som ich mala az ako 11 rocna a mala som dost tazky priebeh. Moje deti to uz maju za sebou, zvladli to bez komplikacii, ale tiez im to nebolo prijemne. Osypky ale mozu natrvalo poskodit srdce atd...Takze takto, osypky nie su chorobou spinavych ruk a nehygieny. Ani haemofilove infekcie, ani pneumokoky. Z tych Vam.dieta moze ostat hluche. Cierny kasel - detto, male babatka sa mozu velmi lahko udusit. A ze sa uz vyskytuje castejsie, ako predtym. Vlani sme ho mali v skolke...Ockovanie je komplikovana tema. A toto nove, no...Vedecke timy sa snazia, je to kratka doba, nevieme, aky vplyv bude mat z dlhodobeho hladiska ta vakcina a zaroven, ake nasledky zanecha samotne prekonanie covidu. Poskodenia pluc, srdca atd...ale co sa vie, prekonanie neznamena celozivotnu imunitu, iba cca tie 3 mesiace...co je teda dost malo...to som len tak musela sa zamysliet nad tymito vecami tiez. A davam Ti v tomto za pravdu...
A pocula si ty niekedy uz o dlhodobych nasledkoch prekonaneho covidu?V pripade deti by ta mohli zaujimat hlavne nasledky na nervovu sustavu.
Vymiznute su prave preto,ze sa ockuje. Tvoje su zdrave na ukor ockovanych deti. Staci,ze sa prestane ockovat a tie choroby su spat,ony nevymizli. Ale proti covidu deti nema zmysel. To aj proti chripke sa kazdy rok ockujete? Zbytocne polemizujete a hadate sa. Nikde nie je oficialne prijate,ze budu neockovane deti vyclenene z aktivit
A este dodam, ze deti mam ockovane, ale pri kazdom som trpla, ci nahodou nieco...nedavala som napriklad spolu hexu a proti pneumokokom, aj ked tlacila na mna doktorka, proste nie...a su ockovani neskor trosku...prve dostali cca v 5,5 mesiaci...
@marca12 no ved, pisala som to vyssie napriklad o osypkach...taka ruzienka, kazdej tehotnej sa robia testy, ci ma protilatky, teda bud prekonala alebo je ockovana proti nej. Tiez to nie je hygienou/nehygienou...Ak by sa nakazila tehotna zena, virus prechadza cez placentu k babatku, moze spsobit potrat, poruchy srdca, pecene, mentalnu retardaciu. Ockovanie proti nej je naozaj ucinne. Moja mama ju prekonala, este sa vtedy neockovalo. Ockovanie proti covid, bude podla mna tiez pre tie rizikove skupiny, deti asi v poslednom rade...takze vopred polemizovat, no neviem...a tiez dost mutuje ten virus, vyzera to tiez na ockovanie podla konkretneho kmena podobne ako chripka...zatial by som to neriesila a nedramatizovala.
@janinah ja niesom kategoricky proti ockovaniu - a co pisem nie je utok. Ale ja nerozumiem, preco das ockovat deti aby si ochranila babku a dedka. Nemali by sa nahodou dat ockovat babka a dedko? Tvoje deti urcite nebudu jedine ktore stretnu.
@meluela A počula si ty niekedy už o dlhodobých následkoch po očkovaní? V prípade deti by ta mohli zaujímať hlavne neurologické ochorenia, poškodenia mozgu, nervovej sústavy a pod.
@jasminka82 Pocula, ockovanie zial ma u niektorych ludi nasledky. Nie je to take caste, ako by radi prezentovali odporcovia ockovania a nieco z toho (ako napr. wakefieldove klamstva) su total nezmysel. Liecivo, a teda aj ockovanie je vtedy prospesne, ak rizika s nim spojene su nizsie nez riziko vyplyvajuce z choroby pred ktorou chrania. Ona pisala ze chce radsej dobrovolne nakazit deti a ostat s nimi v izolacii. Ockovania sa boji, ale dobrovolne nakazit deti chorobou, to je tazka pohoda. Ale tak niektori antivax by aj osypkami radsej nakazili dieta nez mu dat ockovanie proti osypkam. Zial tam kde neni rozumu, tazko presviedcat.
@nevenka ja sa vždy zasmejem, keď vidím ako drahí veriaci strašia, že už len pokles zaockovanosti o 6% spôsobí, že tu budeme mať epidémie chorôb proti ktorým sa očkuje. Stále sú tu lokálne epidémie čierneho kašľa, naposledy pred 2 rokmi mi volali z našej škôlky, že maju nariadenie, že musia oznámiť všetkým neockovanym, že v škôlke v našej triede je niekoľko detí chorých čiernym kašľom, moje deti ho nechytili aj keď jedno moje dieťa spávalo skoro hneď vedľa kamoša, ktorý zrovna na B. pertussis bol chorý a kaslal tak, až z toho zvracal (vo škôlke) a moje s ďalším neockovancom sa nenakazili... V Nórsku, Švajčiarsku, Dánsku a ďalších krajinách nie je preockovanost populácie ani 75%, to by už (u nás na Slovensku je zaočkovanost viac ako 95%) mali podľa teórie kolektívnej.imunity padnúť mnohí neockovani v smrtiacich epidemiach + mala by byť nakazená dalsia časť populácie, ktorá ockovania z rôznych príčin nemá...
máš to trochu pomýlené......to či dieťa je zaočkované alebo nie neznamená, že zákonite ochorie alebo neochorie na dané ochorenie....len pri očkovaných je ten predpoklad že ochorie menší, keďže telo už má vytvorené protilátky a ak by aj ochorelo, predpokladá sa ľahší priebeh....ak by sa všetci stavali k tomu ako ty, tak teda nikto neočkujme a tie epidémie tu budú.....je preukázateľné že v štítoch kde nie je očkovanie povinné je väčší výskyt tých daných ochorení ako v štátoch kde očkovanie je povinné......ale či človek/dieťa ochorie to je na samotnej imunite......sú deti neočkované ktoré sú v kuse choré a rovnako deti čo sú očkované a choré nebývajú......a tak je to aj s chorobami proti ktorým sa očkuje......to že niekto je očkovaný znamená len menšiu pravdepodobnosť že na dané ochorenie ochorie a že ak náhodou ano, bude mať ľahší priebeh ako tvoje dieťa.....
@deadlylucy prepáč, jedna vec je neočkovať povinnými vakcínami, ale neočkovať proti tetanu? to je už naozaj hlúposť.....pravdepodobnosť že dieťa v dnešnej dobe ochorie na taký mums je minimálna, ale pri deťom sa bežným rankám, rozbitým kolenám jednoducho nevyhneš.....a nemusí ti zrovna stúpiť na hrdzavý kliniec, stačí ak na ihrisku spadne na kamene a rozbije si koleno.....tak aspom dúfam že dezinfekciu na rany nosíš stále so sebou.....
Nechajme sa prekvapit, to su zase idylicke rozpravocky, ake je to tam uzasne. Nic nie je cierno-biele a nebude to zalezitost 5 rokov. Ak ste si mohli vsimnut, neockujem deti hlava nehlava vsetkym moznym...Ale veru, ked chytila dcera 2 dni po sebe kliesta rovno vo vlaskoch na hlavicke ho mala, tak som sa veru zamyslela nad meningitidou a sledovala som ju...Banalizovat tie choroby podla mna nie je na mieste.
Takze mila autorka, smej sa dalej, ja sa nesmejem a nikoho na ockovanie nenahovaram, ale robit si srandu z neockovancov nebudem. Ani z tych, co davaju deti ockovat. Pri covide sa prave ukazuje charakter cloveka a uz vela tzv. priatelov ma sklamalo. Pretoze maju plne reci o tolerancii a akceptacii a pravach, ale ocividne len pre tych, ktori zdielaju rovnake nazory. A ked maju ine, tak sa "smeju"...vela veselosti v tejto dobe prajem...A pisem to vsade, spoluziackin manzel, mlady, bez vaznych diagnoz, ziadna rizikova skupina, usiel kvoli covidu hrobarovi z lopaty len tak tak. Nasledky bude mat dozivotne. Zazil peklo na zemi, okolo neho ludia v umelom spanku na plucnej ventilacii a kazdy den niekoho odniesli v ciernom vreci...Spoluziacka sa kazdy den chystala, ako povie malemu, ze ocko sa uz nikdy nevrati domov. Trvalo to tri tyzdne a uplne zdravy asi nebude nikdy. Moj manzel ma astmu od detstva, takze strach prirodzene mam. Ale niektorym ludom ti pride smiesne, co uz. Pokial sa to netyka ich, pravdaze...
Nejdem to proste riesit dalej, kazdy sa na toto pozera inak a uvidime, co cas prinesie. Kazde ockovanie ma "pre" a "proti" a kazdopadne to vyzera teraz tak, ze ockovanie proti covid bude v prvom rade pre zdravotnikov, seniorov, rizikove skupiny. Takze to riesit vtedy, ked to bude aktualne. A nazor na ockovanie ako celok si musite s muzom doma vydiskutovat, aj my sme si museli a nejak sa rozhodnut. Kazdy sa rozhodne podla toho, k akym info sa dostane, k akemu nazoru sa prikloni. Ja proste neverim, ze tie choroby, proti ktorym sa ockuje, vymreli, nevymreli, stale su tu. Ale takisto trpnem, ci sa po ockovani nevyskytne nejaky neziaduci ucinok a modlim sa, aby sa nie. Ako som pisala, chapem kazdeho dovody, aj tych, co ockuju, aj tych, co nie. Budeme mat tazke rozhodovanie...
Tak modry konik, to ste vazne prepiskli. Mazete prispevky a podporujete antivaxerov? Gratulujem k vykonu. Myslim, ze kazdy rozumny clovek si spocita dve a dve na temu ockovania a nevypisuje tu hluposti, lebo prave aj vdaka takymto ludom zomieraju nevinni a slabi a chori ludia, ktori su chraneni nami-ockovanymi...takze este raz gratulujem
Určite sa nedávajte očkovať týmto svinstvom ,,proti covidu" co vytvorili a vôbec neoverovali... obsahuje bunky z potratenych plodov a ani vývojari nechcú niest zodpovednost za následky co mozu spôsobit... sak to je na hlavu.. ale vedia preco, ludia po celom svete hlasia velmi zavazne negativne ucinky az smrt.. len treba ladat info a nedat sa odbit tv ani lekarom.. a rRNA vakcina je novinka co zasahuje do tela a nevieme zatial co v tele robi... nic dobre...