O očkovaní - oplatí sa pozrieť
Čo si to tom myslíte?
@alaguema No tak to máš pravdu, my sme boli očkovaní horšími vakcínami, si predstav, že sme dostávali živú vakcínu proti obrne a poniektorí ešte sme očkovaní proti pravým kiahniam a bcg ani nejdem spomínať,osypky bim do roka najväčší postrach, všetci do radu a tá ignorácia ako ty píšeš sa dá vysledovať aj v schopnosti prisudzovať všetky zdravotné problémy očkovaniu a pritom nevidieť v akej dobe žijeme, čierne skládky nebezpečného odpadu, mobilné siete, všetko na jedenie v umelom pytlíku, ovocie ked dovlečieš domov a umyješ za den zhnije, stavebný materiál, ani srnky netušia aký má dopad na naše zdravie. Nedávno som narazila, že dokonca matrace v detských postielkach vylučuju nejaké toxické látky pri zahriati. A deti sa nám rodia s pesticídami a chemikáliami v krvi, to su naozaj vážne veci, ktoré ovplyvnuju kvalitu naších životov.
@alaguema DiTePer bola multivakcina aj pred 40 rokmi.
@viskupovaandrea nedalo mi neodpisat. Vies preco je vzdy cakaren plna mamiciek s detmi? Lebo vela z nich su hystericke. Dieta troche zakasle, ma par soplov a hned k lekarovi. A najlepsie si hned vypytat antibiotika. A to aj maminky ktore nedaju ockovat pretoze to tak straaasne skodi dietatku. Lenze kolke sa naozaj zamyslia ze tie antibiotika nie su potrebne a z dlhodobeho hladiska skor uskodia? Deti v prvom roku v priemere prekonaju 8 prechladnuti na zaklade ktorych si buduju prirodzenu imunitu. Lenze ked im das tie antibiotika tak si ju len tazko vybuduju. Taktiez je dokazane ze deti ktore casto uzivaju antibiotika maju vyssiu sancu byt v dospelom zivote obezne.
@liebling98 nič také si nepamätám...očkovali nás proti tuberkulóze, proti tetanu a osýpkam. Osobitne. Možno si nespomínam...každopádne dnes sa očkuje viac - porovnaj súčasný očkovací kalednár s tým spred 40 rokov, vakcínami päť až šesť zložkovými a tie sa pichajú bábätkám! To pred 40 rokmi mohlo byť akurát tak sci-fi.
@ajana1 súhlasím, až na jednu vec - matky, ktoré si hľadajú informácie o očkovaní a zvažujú, pociťujú zodpvednosť za svoje dieťa a nedelegujú ju na pediatra a štát, sa obvykle dostanú aj k infomácii o ATB. Kedy áno, kedy nie, žiadajú crp testy, resp. žiadali, dnes sa dajú kúpiť v lekárni. Sú to témy, ktoré obe súvisia so zdravím dieťaťa.
@alaguema ako bábätko som pred cca 40 rokmi dostala 3x DiTePer v prvom roku života, BCG ešte v pôrodnici, vakcínu proti osypkam ako 10 mesačná, vakcínu proti pravým kiahňam ako 7 mesačná, polio (tá bola vtedy perorálna) ako 14 a 15 mesačná.
Vakcíny vtedy a teraz sú rozdielne, vtedy obsahovali celé vírusy, baktérie, aj s časťami, ktoré nie sú potrebné pre navodenie imunity, môžu naopak uškodiť. Teraz vakcíny obsahujú (tam, kde je to možné) vybrané antigeny, ktoré vyvolajú špecifickú imunitnú odpoveď.
Čo sa týka viacerých ochorení v jednej vakcíne, dôvody sú jasné - menej pomocných látok, ako keby to bolo každá v monovakcine ( pre antivax tak strašidelné stopové množstvá hliníka), menej vpichov.
Slovensko je príliš malý trh a nezaujímavý pre registráciu monovakcín a oligovakcín. V duchu logiky antivax by samotné farmafirmy mali tlačiť na zdobrovoľnenie očkovania, aby sa im oplatilo registrovať aj iné vakcíny a mať z nich zisk, či nie?
@liebling98 vysvetli mi prosím logiku prečo by mali pri dobrovoľnom očkovaní mať farmafirmy väčší zisk? Monovakcíny (neviem ako u nás), ale bežne v EÚ zoženieš, napriek tomu ich málokto využíva. Väčšina buď očkuje normálne podľa odporúčania a kalendára, alebo neočkuje vôbec. My sme si monovakcíny zohnali pri niektorých chorobách, ale aj pediatrička skonštatovala, že sme jediní pravdepodobne v celom meste (30.000 duší), nie len v jej obvode. Farmafirmy majú bez akýchkoľvek pochybností najväčší zisk, ak je očkovanie povinné. A nemusí tam byť žiadna antivax logika, postačí tá bežná 😉 Ja nie som žiadna fanatička, ale o súčasných vakcínach som si naštudovala info z oboch strán, v tých spred 40 rokov, priznávam, nemám prehľad...ale letmý pohľad späť - nespomínam si ani na toľko reakcií po očkovaní ako je ich dnes. Niekde predsa len bude rozdiel.
@alaguema nuž hovorí sa tomu voľný trh, konkurencia... Aj s povinným očkovaním nie sme ako krajinka s 5mil dušami zaujímaví. Ak by bolo povinné očkovanie napríklad v takom Nemecku s 80mil dušami, to už je finančne zaujímavejšie.
Aj pre štát by bolo finančne zaujímavé, mať dobrovoľné očkovania. Teraz všetky povinné hradí štát, tak by v prípade dobrovoľnosti mohol časť nákladov presunúť na plecia "zákazníkov".
@liebling98 ale v Nemecku povinné očkovanie nie je...tak je asi lepší vrabec v hrsti (5mil) ako holub na streche (viac mil.) Čo je zaujímavejšie pre štát je zas celkom iná otázka. Farmafirmám je ale v zásade jedno, odkiaľ sa ich vakcíny zaplatia. A mimochodom, napr. v Španielsku, kde nie je očkovanie povinné, odporúčané očkovanie spadá pod základné zdravotné poistenie (neviem, ako inde v EÚ), takže štát to aj tak nič nestojí.
A tiež je zaujímavé, že očkovanie je povinné v plnej miere a pod hrozbou sankcií, hlavne v postkomunistických krajinách.
@alaguema pises o nicom a problematike sa nerozumies, tym padom tu zavadzas ine maminy co su problematike neznale. Ty sama tvrdis ze si nebola ockovana multivakcinami a ze si bola ockovana menej, nemas to ani zistene a vypisujem sprostosti!!!!! Ty si bola ockovana ovela viac ako sa ockuju dnesne deti a horsimi vakcinami co obsahovali ortut a dokonca boli ovela silnejsie aj zivu obrnu na lyzicke si dostala,si prekvapena co ? Aj DTAP a preockovavalo sa aj v 3 rokoch aj v 5 rokoch aj TBC, aj osypky sme 2x dostali do 1,5 roku. Tak si najprv pozri kartu a pozistuj si to predtym nez vypisujem bludy. A to ze farmafirmy maju zisk je nieco nelogicke,tazko pochopitelne, ked vyrobia liek,vakcinu asi ju nebudu predavat za fazulky. Asi kazdy podnika pre zisk ci? Ja som velmi rada ze nejake farmafirmy existuju a vyrabaju nam lieky a vakciny bez nich by nas na zemeguli bolo o polovicu menej.
@pepa1 ja som priznala aj vyššie, že nemám prehľad v tom, ako presne sa očkovalo pred tým. Ale nepamätám sa, že by ktokoľvek mal nejakú silnú reakciu na vtedajšie vakcíny. Neočkovalo sa proti chorobám, proti ktorým sa očkuje dnes. Momentálne sa u nás povinne očkuje proti: záškrt, tetanus, čierny kašeľ, detská obrna, HepB, HiB, MMR, pneumokoky. Takže - nie, nebola som očovaná viac ako sú dnešné deti.
Stačí? Či ešte trošku povyskakuješ? Nechápem tieto agresívne reakcie. To, že napíšeš "vypisujem sprostosti" a hneď potom zas "vypisujem bludy"...tá prvá osoba jednotného čísla asi nebude náhoda 😀
@pepa1 študujem to, čo pokladám za aktuálne pre moje deti. Teda dnešné podmienky. Tým rozumiem celkom dobre. Jediné, čo by som uvítala je, aby sa človek mohol rozhodnúť slobodne. Píšeš rýchlo a asi aj zbesilo...
BTW. aj napriek tým "hrozným" vakcínam v minulosti, nebývali na ne také silné reakcie...bez ohľadu na počet preočkovaní a silnejšie antigény. Prečo sa nevyjadríš k tomu, keď si v téme taká zbehlá? Mňa by to naozaj zaujímalo. Nie je to irónia.
@alaguema @pepa1 zeny aj s kludom sa to da 🙂 Nuz mozno aj boli NU aj v tej dobe a len sa o nich nepisalo ved vtedy internet nebol ale ani ziadny antivax ktory by poprekrucal vsetky fakty 🙂 Zijeme v dobe kedy mame velmi rychly pristup k informaciam ale aj deinformaciam. Co sa tyka NU urcite su z velkej casti sposobene zivotnym stylom, mnozstvom umelych vitaminov ktore mamicky pocas tehotenstva do seba davaju a taktiez do babatiek ked sa narodia aj ked vobec nie su dolezite. Ockovanie tu je pre urcity dovod a to aby sa predchadzalo naozaj hroznym chorobam s vaznymi zdravotnymi az smrtelnymi nasledkami.
@alaguema a ako vies ze nebyvali reakcie, urcite boli aj vtedy ale nehovorilo sa o tom tak a nebol internet, teraz sa vsetko siri rychlo cez tv a internet. A ludia mali ine starosti...v minulosti si tiez nevidela postihnutych tak ako teraz boli zatvarany v ustavoch,ale to je ina tema...
@ajana1 veď ja som úplne kľudná 🙂 Myslím, že by sa to vedelo minimálne v rámci komunity, akou boli napr. dediny, alebo sídliská, kde sa ešte vôbec nežilo tak anonymne ako dnes. Tam vedel každý o každom všetko a ani internet nepotrebovali. A keďže sme ešte generácia, ktorá to zažila a ktorá má dnes ešte možnosť o tom referovať a prístup k internetu, tak tie historky by sa už boli rozšírili po internete presne ako tie aktuálne, ktoré sa šíria dnes. Alebo sa stačí aj porozprávať so starším pediatrom, ako som to urobila ja. Pani lekárka (ozaj pani s veľkým P)...bavili sme sa. Nepamätá sa na žiadnu reakciu podobnú tým, ktoré sa objavujú dnes. Napriek tomu, nemá vyhranený názor na dnešné očkovanie, rovnako ako ja. Ale zvažujem a zbieram info. A prepáč, ale aby syntetické vitamíny (aj keď som v podstate proti nim), spôsobili nežiadúcu reakciu po očkovaní...to chce ozaj veľkú dávku hernej fantázie 😉 Beriem argumenty o znečistenom prostredí a pod...ale moja otázka ostáva nezodpovedaná. prečo sa tento komplex rôznych faktorov najčastejšie prejaví práve po očkovaní???
@alaguema Lenže to je len tvoja špekulácia, že sa niečo prejaví po očkovaní, založená na historkách z internetu typu Amálka, ktorá nám tu umierala po očkovaní MMR pol roka a ked umrela tak sa ukázalo, že bola fiktívna, ale ulohu splnila, maminy vystrašila a že žiadna Amálka nebola, koho to dnes zaujíma, padá do kategorie jedna pani písala na nete. Deti nezaočkované kvoli Amálke alebo ako tu jeden písal, že neočkuje lebo 80% ortuti je vo vakcínach a podobné veci, tak sa veľmi nečuduj, že tu poniektorí prechovávame jlbokú skepsu voči bojovníkom ako sa sami nazývajú, že za slobodu. a že neškodené detské chorby 😨 , veľmi sa to pekne číta, ale realita je iná. vid 18násť mesačné mrtve dieťa kvôli osypkam v Nemecku, dobrovolné očkovanie, super myšlienka,ale keby nemala také vážne následky pre deti. 😖
ja len pre info, dnes vas likoval moj rocny vnuk, takze moje dnesny liky na tejto strane nemaju vypovedaciu hodnotu
@adsumus ja mám osobnú (na mojom dieťati) skúsenosť po očkovaní.
@pepa1 nie som z antivax skupiny. Dala som svojim deťom niektoré monovakcíny. To, že ti nejaká diskusia dvíha tlak, svedčí len o tom, že máš problém buď s agresivitou (čo si aj prejavila), alebo s témou ako takou (bohvie prečo - veď svoje deti môžeš očkovať do zbesnenia aj dva krát denne, keď ti to tvoj mozog odobrí), alebo si proste len ten provokatér, ktorého vidíš v iných. Zrkadlo ako vyšité.
@alaguema Áno, viem veľmi dobre, že v Nemecku nie je očkovanie povinné. Krajinu som dala len ako príklad krajiny, ktorá má 16x viac obyvateľov ako Slovensko.
A áno, v západnej Európe už nie je očkovanie povinné (v minulosti ale bolo). Tam je ale trochu iná disciplína obyvateľstva. My sme bohužiaľ tak 20-30 rokov za nimi. Ešte stále vo veľa veciach postihnutí socializmom.
Ešte na margo toho, že v minulosti neboli NÚ. Boli sme vtedy deti, my si to nepamätáme. Možno naši rodičia, tí moji bohužiaľ už nežijú, nemám sa koho spýtať. A za socializmu sa ozvať a niečo ohlásiť? Nerob si ilúzie, ľudia sa báli pípnuť. Dosť si pamätám, skúsenosti vlastnej rodiny, bohužiaľ...

na margo očkovania jeden zážitok: mimo SR sa pýtam v ordinácii u pediatra sestričky (v náručí moje pol ročné bábo), či musíme očkovať. Nie nemusíte, ale mali by ste, lebo tu máme silne rozšírené kiahne....a každý predsa dáva očkovať. Hmm..fajn. Neprestrelná logika. Tak, pýtam sa, ako je možné, že máte silne rozšírené kiahne, ak každý "predsa dáva očkovať"...Zaváhanie a odpoveď hodna predsedu mensy: to tí prisťahovalci. Ahá...no, dobre. Ale nemali by tie vaše očkované deti byť imúnne??? Odpoveď už radšej žiadna. Nie som antiočkovacia fanatička, ale treba zvážiť, dohľadať si všetky dostupné info a HLAVNE: ak očkovať, tak nie multivakcínami. Argument "my sme boli očkovaní a nič nám nie je", už môže vyprodukovať ozaj len s prepáčením totálny ignorant. My sme NEBOLI očkovaní tak ako sú dnes deti očkované.