Obsah hliníka vo vakcínach
doc. Ing. Josef Prousek, CSc
SČÍTAVA SA MNOŽSTVO HLINÍKA Z VAKCÍN APLIKOVANÝCH NA RÔZNE ČASTI TELA? (DIEŤA 5/2013)
Vakcíny očami chemika – v ukážke z rozhovoru s environmentálnym chemikom doc. Ing. Josefom Prouskom, CSc., z Oddelenia environmentálneho inžinierstva FCHPT STU Bratislava, v ktorom sa zameriavame na niektoré prídavné látky nachádzajúce sa vo vakcínach, nájdete odpoveď na veľmi často diskutovanú otázku:
„Možno teda jednoznačne povedať, že koncentrácia hliníka podaného vakcínami dosahuje nebezpečnú úroveň? Vy ste už vysvetlili, že najväčšiu záťaž hliníkom predstavuje súčasné podanie vakcín Infanrix Hexa a Prevenar 13 alebo Synflorix. V diskusii o očkovaní, ktorá sa konala minulý mesiac v Senci, jedna mamička uviedla, že podala na Úrad verejného zdravotníctva informáciu o tom, že súbežné podanie týchto vakcín prekračuje celkovo limit hliníka vo vakcíne. Úrad verejného zdravotníctva jej odpovedal, že predmetné očkovacie látky sa môžu aplikovať v rovnakom čase, ale na rôzne časti tela. Čo znamená podanie dvoch ľudských dávok. Podľa odpovede ide o simultánne, teda súbežné podanie očkovacích látok, nie spoločné. Pri súbežnom podaní dvoch očkovacích látok vraj nie je prekročená povolená hranica hliníka ani u jednej z očkovacích látok. Vraj sa množstvo hliníka aplikované z dvoch vakcín na rôzne časti tela nesčítava...“
„Ako som už uviedol, podávaná dávka hliníka vakcínou významne prekračuje povolenú úroveň hranice otravy hliníkom, a to je nebezpečné najmä pre bábätká. Dôsledky takejto expozície sú všeobecne známe ako rôzne neurotoxické poruchy vyúsťujúce do neurodegeneratívnych chorôb. Teda koncentračná úroveň hliníka vo vakcíne injekčne aplikovanej dojčatám a batoľatám v žiadnom prípade nepredstavuje bezpečnú úroveň. Množstvo hliníka aplikované injekčne v rovnakom čase na rôzne časti tela sa, samozrejme, sčítava. Tvrdenie, že pri súbežnom podaní dvoch očkovacích látok obsahujúcich hliník nie je prekročená povolená hranica hliníka, je preto nezmyselné. Keby nás napríklad dva razy uhryzla vretenica, raz do ruky a vzápätí do nohy, nebezpečenstvo otravy je, samozrejme, dva razy väčšie, ako v prípade jedného uhryznutia.“
MUDr. Liptak
Z BESEDY O OČKOVANÍ (Senec 9. 4. 2013)
Otázka jednej z mamičiek adresovaná MUDr. Liptákovi: „Podala som na Úrad verejného zdravotníctva informáciu o tom, že súbežné podanie vakcín Infanrix Hexa a Synflorix, ale aj Prevenar, prekračujú celkovo limit hliníka vo vakcíne, ktorý je určený Európskou liekovou agentúrou na 1,25 mg a Americká lieková agentúra má dokonca limit 0,85 mg. Spolu Infanrix Hexa a Synflorix dostanú do tela 1,32 mg hliníka. Úrad verejného zdravotníctva mi odpovedal: „Predmetné očkovacie látky sa môžu aplikovať v rovnakom čase, ale na rôzne časti tela. Čo znamená podanie dvoch ľudských dávok. Ide o simultánne, teda súbežné podanie očkovacích látok, nie spoločné, ako sa uvádza vo vašom liste. Pri súbežnom podaní dvoch očkovacích látok nie je prekročená povolená hranica hliníka ani u jednej z očkovacích látok.“ Takže, podľa toho, čo odpovedajú, môžeme dostať aj na 4 rozdielne miesta vakcínu s obsahom hliníka a stále to bude v poriadku. Môžete mi to medicínsky vysvetliť?“
Pán doktor Lipták uviedol: „Je to asi nejaké nedorozumenie. Vy ako laici inak čítate tieto medicínske odporúčania a medicínske posudky, ako to čítajú tí, ktorí to píšu a pre ktorých to píšu. Norma, ktorá sa týka podania očkovacej látky, sa týka toho jedného miesta. Čiže tam, kde je podaná na jedno miesto. Čiže nie celková dávka, ale tá dávka sa môže podať na viaceré miesta a TO SA NESČÍTAVA. Takže to vlastne neprekračuje európsku normu. Myslím, že u toho hliníka sa situácia zbytočne dramatizuje.“
@saska.t ..no, co som hovoril 🙂 hahaha . ak ti mozem poradit, je to skutocne strata casu. pride mi to uz, akoby zili v inej dimenzii a preto nedokazu pochopit pisany text z tejto dimenzie 😀 a kedze ho nechapu, tak vyberu nejaku nahodnu odpoved zo znamu vsetkych moznych odpovedi .. alebo co ^^
@adsumus od konca: Mam tri skusenosti s ockovanim deti (plne ockovane dieta - vecne chore, neockovane dieta - uplne zdrave a posledna skusenost je moja osobna - po ockovani v detstve som mala vazne komplikacie), k benefitom ockovania mam pravo byt maximalne kriticka, pretoze nielen z mojho empirickeho poznania vychadza vyssie riziko neziaducich ucikov ako benefitov...
Ak ma niekto tolko casu bit sa na diskusnom fore mamiciek (pred ktorym vystrihaju pediatrov na skoleniach) a hadzat argumenty, studie, niekedy tu cely den sliedit a byt pripraveny na boj, to uplne kluve oci, bud nemas co robit a lestis si tu ego, alebo si za to plateny. To druhe sedi na tvoje prispevky a sposoby viacej.
@saska.t Môj názor je jasný, hliník vo vakcínach považujem za bezpečný- na základe vlastných skúsenosti s očkovaním a všetkých koho poznám, na základe poznania MM, ktorý je chemik a pracuje s hliníkom, na základe vedeckých štúdií, ktoré som si poctivo pred očkovaním svojej dcéry prečítala, nazáklade toho, že tvrdenie o cca 20násobnej prekročenej hranici hliníka vo vakcínach potrebnej na otravu, ktoré tu prezentujú AV považujem za absolútnu kravinu roka. Na základe toho, že ma nikto z AV nepresvedčil, že ochorenie na tetanus alebo besnotu neublíži viac ako vakcína a je toho ešte veľa. Ako si došla nato, že ja niekoho odsudzujem, nájdeš také vyjadrenie z mojej strany? A nie som ani za očkovanie hlavanehlava a čuduj sa svet-považujem to za moje osobné rozhodnutie a nedala by som si do toho od nikoho zasahovať. Vadia mi zavádzania zo starny AV,pretože som presvedčená, že môžu vážne ohroziť niečie zdravie,na tie reagujem, nič viac, nič menej.
@adsumus ja som napisala nieco o tvojom nelogickom argumentovani? ja som napisala,ze si nereagovala na moje logicke argumenty (urcenie bezpecnej davky hlinika vo vakcine) jedine co si mi napisala,bolo to co si si niekde precitala(bezpecna hladina je stanovena na vakcinu),ale na moj argument,ze vaha deti je rozdielna,ale davka hlinika vo vakcine stale ta ista si ani raz nereagovala a to bolo to, co ma zaujimalo citujem:
"ziadny moj logicky argument si mi nedokazala vyvratit logickym argumentom,ale len dokola opakujes nieco o AV skupinach,vyskumoch atd. chcem tvoj osobny nazor a nie to, co si si niekde precitala,pretoze to potom vyzera,ze obhajujes len nazor skupiny "za ockovanie vsetkych a vsetkeho" a sama odsudzujes skupinu AV,ale pritom robis presne to iste....koniec mojej citacie,aby sme sa nedostali do nezelaneho omylu 😉
@saska.t Aj pri liekoch si nepočítame zložky pomerne k veku... Veď ak je pri lieku udané od 6m do 3r., tak je snáď brané bezpečné a účinné množstvo jednotlivých zložiek pre celú vekovú kategóriu, nie? A prečo by to malo byť inak pri vakcínach? Tam je tiež jasné, v ktorom vekovom období sa čo a koľkýkrát očkuje... Tak by to malo byť bezpečné pre celú vekovú kategóriu aj tu. Ja o tom absolútne nepochybujem. Či máš inú vedomosť? Teda, že to tak nie je, čo sa týka váhy, veku a pod?.
@kvieta no ja neviem ako na sk,ale v DE su lieky do 1r.davkovane na kila a nie na vek, co pri vakcinacii nie je,takze zly argument a pokial si dobre pamätam aj na SK su lieky typu ATB,ibuprofen,paracetamol v tekutej forme pre dojcata do 1 r. davkovane na kg a nie na vek,davkovanie na vek je az po 1-2 roku. Kdezto najviac vakcin dostane dieta do 1 r. veku a preto vzhliadam nevhodne,aby rozne vahy dostali tu istu davku hlinika vo vakcine. Mimochodom,moje dieta muselo brat v zime 1x ATB,bude mat 5 r. a davka bola na kila a nie na vek ...
@saska.t Na základe všetkého, čo som ti uviedla vyššie som sa rozhodla dať svoje dieťa zaočkovať, hranica urovne hliníka bola stanovená, preverovaná, žiadne dôvody na pochybnosti ohľadom bezpečnosti som vo vedeckých štúdiách nenašla. Aj ked samozrejme, že spochybniť sa dá absolútne všetko, nejako sa rozhodnúť musíš. Preto všetko som si dala malú normálne zaočkovať a teraz vidím výhodu v tom, že už dvakrát sme boli na atb a malá nič akoby sa nechumelilo a hnačkovala s teplotou 38.6 len jeden den. Pre mna sú atb oveľa väčšou hrozbou ako vakcíny a liečba v nemocnici je nočnou morou. Mna všetky tie vyskumy jednoducho presvedčili a to, čo som sa dočítala na AV stránkach, ma tiež presvedčilo, že som sa rozhodla dobre. Ak sa ti chce, daj dokopy všetky argumenty proti hliníku, že si to všetci spolu prejdeme, čo môže byť, čo nie.
@kvieta neznie to len logicky,ono to je logicke, ja ti tvoj nazor neberiem a obdivujem ta,ze dokazes bez najmensej pochybnosti dat dieta zaockovat,ja to nedokazem,mam obrovsky strach co pride potom, moj osobny nazor je ten,ze vedlajsie ucinky su horsie ako choroba,proti ktorej sa ockuje a nie je to moj dohad,hovori mi to moj tzv."zdravy selsky rozum" a este neprisli zdrave selske argumenty" preco by som to robit mala a vyskumy su tiez neni 100% doveryhodne ci su na strane AV,alebo za ocko 😉
@adsumus este raz ja ti tvoj nazor neberiem,ja som len uviedla logicke argumenty,je na tebe,ci ich budes respektovat alebo nie,kazda mame pravo sa sama rozhodnut... ja mam dieta neockovane dlhu dobu a tiez nebyva chore,ak neberiem obcasnu nadchu,ziadne komplikacie nikdy nemala,ziadna choroba nie je sprevadzana vysokymi horuckami ani komplikaciami, a ani vakciny k tomu nepotrebovala a to nehovorim o mne,ktora som prekonala skoro vsetky detske choroby bez vedl.ucinkov a vaznych komplik.a kedze este par rokov po tom co som sa narodila vakc.na tieto chorby neboli,nie som ockovana a zijem. Prepac cas na zhromazdovanie vsetkych argumentov pre a proti hliniku nemam,kedze mam aj ine povinnosti,ale osobne si myslim,ze som ich tu uviedla dost,aby si kazdy to svoje mohol vybrat 😉
@kvieta no keby si citala vsetky moje prispevky,dosla by si na to,ze tuto oblast mam nastudovanu vyborne a sledujem aj vyskumy,tak prosim neurazaj moju inteligenciu a uvodzovky pri citacii "zdravy selsky rozum" hovoria za vsetko,takze sa nechytaj slovickarenia,myslela som si,ze taketo chytanie slovicok uz mame za sebou a vieme rozumne komunikovat,ale evidentne som sa zmylila - skoda
@saska.t Ja som to vôbec nemyslela ako urážku. Nemala som v úmysle chytať Ťa za slovíčka, normálne som nadviazala na tvoj príspevok. Neviem, to znovu musím všade, písať "naozaj nevyrývam"? Lebo iba vtedy to nevyznie ako provokácia. Ja som sa tiež mohla uraziť pri Tvojej pripomienke:
...obdivujem ta,ze dokazes bez najmensej pochybnosti dat dieta zaockovat,ja to nedokazem,mam obrovsky strach co pride potom,...
Ale neurazila som sa... ale tak prepáč, že mám na to takýto názor.
@kvieta ale to nebola urazka,naozaj obdivujem to presvedcenie,ze nemas strach to urobit a preto som aj napisala,ze ten strach mam - aby to nevyznelo provokacne,ja nemozem vidiet,ako sa tvaris,ked to pises, preto sa spolieham na text a to,ako to je napisane....
@adsumus pretoze je to kov,ktory nema v tomto veku co v organizme hladat,kedze HE bariera je u tak malych babätiek absolutne nevyvynuta a tym padom nedokaze eliminovat mnozstvo a ani nasledky ukladania v mozgu,argumenty typu je to aj v deodorantoch,kremoch atd. su neadekvatne vzhladom na vek,kedze batola si cpat deo pod paze nebude a nepichaju sa do svalu ci nestriekaju sa na sliznice priamo ako vakcina a matka som nato,aby som si precitala zlozenie kremov a zvazila co na svoje dieta naplacam 😉 preto vrelo odporucam kokosovy 100% prirodny tuk,naozaj je dokonaly aj na problematicku plet nehovorit o tej detskej 😉
@saska.t Čo ja viem, tak uroven hliníka v tele je stále pomerne rovnaká a je súčasťou krvi už od narodenia. Očkovanie predstavuje na krátky čas mierne zvýšenú hladinu, ale stále v bezpečnej rovine a k otrave má teda veľmi daleko. Ved keby ho tam bolo, ako píšu AV cca 20násobne viac ako treba na otravu, už by sme za tých 70 rokov používania hliníka vo vakcínach pokapali dávno.
@saska.t Veď ja som to ako urážku ani nebrala. Možno stroho napísaný názor, ale bez úmyslu uraziť - odbehujem. Dúfam, že sme si to vysvetlili 😉 Ja sa nedivím, že ľudia majú na to rozdielne názory. Iba sa divím, prečo mám byť akože hlúpa, keď som presvedčená o prospešnosti očkovania. Mám tiež nejaké výhrady, asi si sa s tým stretla, ale očkovanie ako také nespochybňujem.
@adsumus ale ono to nieje o tom, ze za 70 rokov by sme pokapali... Ono je to o tom, ze kym v tych 70. rokoch bo povinne jedno dve ockovania mozno a teda monovakciny, dnes uz je to 13 valentne vakciny a 6 valentne a kadeco sa v nich navzajom kumuluje.... ako to vplyva na dojcata, nevie v podstate nik
@adsumus Poprosím pána manžela, ktorý sa teda asi viac vyzná, ako ty, o vyjadrenie k článku - rozhovoru - s doc. Ing. Josefom Prouskom, CSc., environmentálnym chemikom z Oddelenia environmentálneho inžinierstva Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (str. 44-48).
Článok sa týka toxických látok vo vakcínach a v prvej časti je reč práve o hliníku.
Vďaka.
@adsumus to,ze urcita hladina v krvi uz je (prirodzena,nie umelo dodavana) neznamena,ze ju budem zväcsovat a pichat ju do 3 mes. babätka a za tych 70 r.tych ludi a deti "pokapalo dost" alebo mali vela nasledkov.. ale to nie je len o hliniku ale aj o inych zlozkach,ale drzme sa temy 😉
@kvieta vysvetlili 😉 ja o nikom netvrdim,ze robi nespravnu vec,ani ze je hlupy,je to jeho vlastne rozhodnutie,ale som hakliva ak ma niekto uraza a nie je schopny respektovat nazor,al konanie ineho,ak nesuhlasi s jeho postojom je hlupak atd. preto sa to snazim aj hned vysvetlit,aby nedoslo k nedorozumeniu ,ale uz je vsetko ok 😉
@saska.t Uvedená tlačová správa sa týkala novej štúdie Khan et al. Čítal som ju a nenašiel som tam žiadne ubezpečenia o tom, ako sú dávky bezpečné a škodia len veľké dávky apod. Práve naopak, štúdia preukázala, že bez ohľadu na to, aká dávka sa naočkuje, tak za určitých okolností jednoducho polovica z nej skončí v mozgu. A mozog je tak citlivý na hliník, že ak hladina hliníku v mozgu dosiahne 3-10 násobok "normálnej" plazmovej hladiny, nastáva smrť.
@adsumus tu rozpráva, ako je "hranica bezpečnosti" pre vakcíny stanovená. Áno, je tu jedna groteskná norma 1250ug na dávku vakcíny, takže keď si takýchto dávok dáte naraz 1000, tak podľa papiera je to stále v poriadku. A keď si dáte takýchto vakcín milión, tak stále ste neprekročili bezpečnostnú normu. To je taká zázračná norma, ktorá sa vlastne nedá prekročiť, pokým dodržíte, že v jednotlivých ampulkách nebude viac než 1250ug hliníka.
Pravdou je, že nikto dosiaľ nebol schopný preukázať, aká dávka intramuskulárne podaného nanokryštalického hliníka je U MALÝCH DETÍ skutočne neškodná. Ak by sme mali brať vyššieuvedenú "normu" EMA ako garanciu bezpečnosti, tak hovoríme o výsmechu do tváre rodičov a výsmechu zdravého rozumu.
@googlinqa ak by si hladala ludi , ktori tiez odmietaju / vahaju nad ockovanim najdes ich tu > https://www.modrykonik.sk/skupina/1799/ a rozhodne tam nebudes sama 😵

@adsumus davam ti neustale logicke argumenty z normalneho "selskeho" rozumu,neohanam sa ziadnymi vyskumami,studiami ani nicim podobnym, nepatrim do ziadnej AV skupiny,stojim tu sama za seba,nie za inych a vela beriem z vlastnych skusenosti,ale ziadny moj logicky argument si mi nedokazala vyvratit logickym argumentom,ale len dokola opakujes nieco o AV skupinach,vyskumoch atd. chcem tvoj osobny nazor a nie to, co si si niekde precitala,pretoze to potom vyzera,ze obhajujes len nazor skupiny "za ockovanie vsetkych a vsetkeho" a sama odsudzujes skupinu AV,ale pritom robis presne to iste....