Očkovanie po prekonaní leukémie - za a proti

lilijanka1
30. mar 2017

Ahojte ..chcem sa opytať nate niekto skusenosť.Mam neterku vyluečenu z leukemie a teraz ma 11 r a ma byt očkovana MMR ...je tu niekto po tejto chorobe a riešil povinne očkovania..Ako ste reagovali.?Velmi pekne poprosim o radu.Dakujem Jana

bobulazelena
30. mar 2017

Ja skusenost nemam, ale ja by som to skonzultovala s onkologom.

martina9999
30. mar 2017

nie som nejaky ockovaci proticlovek, iba tak info ze v zahranici sa na mmr nepreockovava v 10rokoch ale v 18mesiacoch, prva davka je v 12mesiacoch (fr napr, rakusko..). Ja som vo fr dala maleho ockovat prvu davku mmr v 18mesiacoch az, a pediater mi povedal ze kedysi sa preockovavalo tiez az v 10rokoch ale boli tu epidemie pred par rokmi osypok a deti ich aj tak chytili, ockovane deti. takze usudili ze preockovanie v 10r je asi neskoro ze sa ma skorej. povedal mi, ze maleho preockovat ked nechcem ani dat nemusim, dolezite ale je ze ked vypukne epidemia vtedy ma prist na preockovanie, ze vtedy to este ako tak zaberie. neviem ci to nejak pomoze ale aspon taky iny zahranicny pohlad na to.

kluska
30. mar 2017

kedy prekonala tu leukemiu? ako dlho je uplne zdrava? v akom stave je jej imunitny system? je vela vela otazok, ktore treba zohladnit. Neni prekonana leukemia kontraindikaciou ockovania? nie je mozne, ze sa jej choroba este vrati?

lilijanka1
autor
30. mar 2017

@kluska krasne dakujem za odpovede..je rok a pol po ukončeni už chodi len na kontrolu..Imunita je už ok.Onkolog odporuča očkovat aj obvodná.No mne sa to nejak nezda..a v 6r . Bola očkovana Mmr a nasledne na to tak do pol roka skončila v nemocnici na leuk. Čo mne pride zvlaštna nahoda..Tak som len chcela vediet ču je tu niekdo po uspešnej liečbe a dal zaočkovať.a bolo to ok...Dakujem

jana_eyre
30. mar 2017

Moja neter mala wilmsov tumor, liecbu ukoncila ako 5rocna a ako 8rocnu ju prockovavali (boli by aj skor, ale bola vela chorlava po ukonceni liecby) nemala ziadne neziaduce, zvladla to dobre..

Viem, ze si sa pytala na leukemiu, ja len ze mam takuto skusenost.. Vela stastia..

lilijanka1
autor
30. mar 2017

@jana_eyre dakujem krasne za odpoved..ste zlata

belllinka
30. mar 2017

@lilijanka1 nic nie je nahoda. Myslim ze leukemia by mala byt dostatocnym varovanim pred dalsim ockovanim, ze imunitny system nie je uplne ok. Drzim palce.

fabienamata
31. mar 2017

Po prekonani leukemie by som ockovat neriskovala ani nahodou.

bobulazelena
31. mar 2017

Nechapem na co sa pytas teda...mate nazory dvoch lekarov...odbornikov.
Myslis, ze tu ti konikovske mamicky, ktore tomu h... rozumeju poradia lepsie ako onkolog?
🙈🙈🙈
A nie, skutocne nemala leukemiu z ockovania.
Jaaaj, ja ze toto je normalna otazka, ale zas len dokola to iste.

lenkamt
31. mar 2017

@bobulazelena , pýta sa lebo majú obavy, trocha empatie by nezaškodilo. ohľadne očkovania určite lepšie poradí imunológ ako onkológ. a nie, skutočne nemala leukémiu z očkovania, očkovanie bolo len spúšťačom nejakej genetickej predispozície.

@lilijanka1, ja mám dcérku, ktorá po živej vakcíne TBC skončila s neuroblastomom na onkológii / pre proočkujúcich, nepriamo mi imunológ potvrdil súvislosť /, nasledoval zákaz očkovania živými vakcínami, takže MMR sme úplne vynechali, teraz bude mať 10 rokov a onkológ, obvodná a ani imunológ už nevidia dôvod neočkovať, zaočkovať dám, ale tiež budem v strese, či to niečo nespustí.

bobulazelena
31. mar 2017

@lenkamt vobec nemuselo byt spustacom ockovanie na to nikto nikdy nepride.
Ja som bola empaticka ale sorry potom ma to nastvalo. Lebo nerozumiem ludom, ktori sa chcu hadat s lekarmi, ved predsa ked nieco studovali tak asi tomu rozumeju lepsie ako my, co mame vystudovane nieco ine.
To je ale jedno, tato debata aj tak nikomu nepomoze.
Autorke prajem a jej neterke prajem chladnu hlavu pri rozhodovani a hlavne vela vela zdravia.

bobulazelena
31. mar 2017

@lenkamt taktiez tvojej dcerke zelam vela zdravia

lenkamt
31. mar 2017

@bobulazelena všetko čo píšeš je pravda, ale vži sa prosím ťa do pocitov rodičov, ktorým deti skončili na onkológii, s cukrovkou, autizmom práve po očkovaní. Myslím, že väčšine zdravý rozum hovorí, že to nie je z toho, ALE strach a obavy zostávajú.

a ďakujem.

bobulazelena
31. mar 2017

@lenkamt chapem, teda snazim sa chapat, lebo pochopit uplne tieto pocity asi moze len clovek, ktory zazije nieco podobne. Rozumiem co chces povedat, ze na jednej strane aj si myslis ze je to blblst ale potom je tam ten pocit, ,,co ak...."

gabriela93
31. mar 2017

@bobulazelena ved
@lilijanka1 chcela vediet,ci nemal niekto takyto problem a ci dali ockovat.
@lilijanka1 ja by som ockovat urcite v takejto situacii nedala,treba sa naozaj poriadne poinformovat u viacerych odbornikov,aky na to maju nazor.Vela zdravicka prajem a dobre rozhodnutie 😉

lilijanka1
autor
31. mar 2017

@bobulazelena No hkavne mam aj svoj nazor..A nemusi byt rovnaky ako lekar ma!!A MOJA OTAZKA BOLA ČI JE TU MAMIČKA ČO MAKA DIETATKO PO LEUK..A DALI HO ZAOČKOVAŤ A BOLO TO OK..MYSLIM NORMALNA OTAZKA!!!LEN SA PYTAM MAMIČIEK ČO TO UŽ MAJU ZA SEBOU !!!NORMALNA DUSKUSIA!!

anetkaadamko
31. mar 2017

ja by som nedala....

1andrea111
31. mar 2017

@lilijanka1 tiež by som rozhodne nedala očkovať. Že Ti povedal onkolog a obvodná že očkovať? A čo? Obaja sa môžu mýliť, Iný lekár, iný názor, skúsila by som info aj zo zahraničia, ako to funguje tam, prip. sú aj také stránky, kde poradia odborníci z rôznych štátov.

bobulazelena
31. mar 2017

@lilijanka1 ok prajem vela stastia a zdravia

vev82
31. mar 2017

Ja sama som prekonala leukemiu (AML) ako dieta, spustacom bolo ockovanie a uz nikdy som neabsolvobala ziadne ockovanie a ani nebudem. Aj moja osetrujuca onkologicka mi zakazala vsetky ockovania.

bobulazelena
31. mar 2017

@lilijanka1 ospravedlnujem sa ak som sa ta dotkla

piacere
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bobulazelena
31. mar 2017

@piacere tak snimok by mal snad kontrolovat radiolog a nie obvodny.
Toto je na dlhu debatu a pre autorku prispevku by to bolo zbytocne. Kaslime na to

barborik3
6. apr 2017

@lilijanka1 sice osobnu skusenost nemam,ale rada by som zareagovala.po prekonani takej velmi zavaznej choroby ako je leukemia by som urcite malu nedala ockovat.neterkina umunita musela mat dost vazne problemy so spravnym fungovanim,ked jej telo napadla takato choroba.celkovo prekonanie takehoto ochorenia muselo dat jej organizmu strasne zabrat.a teraz ked sa z toho dostala,tak do nej pichnut tolko chemie,toxinov a vsetkeho co bezna vakcina obsahuje je podla mojho nazoru pre vasu neterku dost nebezpecne a predstavuje pre nu dost velke riziko.Drzim palce a prajem vsetko zdravie sveta 🙂

lilijanka1
autor
6. apr 2017

@barborik3 ste velmi zlata dakujem za nazor a Vaš čas..myslim si presne to iste..

kvieta
6. apr 2017

Ak by moje dieťa bojovalo s leukémiou, určite by som neočkovala. Ale iba do času, t.j.kým by ju chránila kolektívna imunita. Čím by klesala pod 95 %. tým viac by som sa viac obávala ochorení. Podľa mňa je to otázka tak 2-5 rokov, kým to mamičky detičiek s touto dg ešte nemusia riešiť.

prevenar
2. feb 2018