icon

Odmietli sme očkovanie a ráno ideme podpísať formulár

lilianka24
15. jan 2013

ahojte dnes mali malu ockovat mmr vakcinou no nedali sme a tak mame prist rano podpisat papiere ktore dr posle na urad ,,,ale citam tu ze nemam nic podpisovat mate skusenost prosim ?

cawes
16. jan 2013

@irriss a co je este zaujimave, tak co poznam mamicky vo svajci, kde teda mame moznost si vybrat ci ockovat ci nie, tak ani jedna sa nerozhodla, ani len neuvazovala ze by nedala ockovat. Takze tiez to asi o niecom hovori.

katka0905
16. jan 2013

@cawes no, dufam, ze sa ti nestane to, co mojej kamoske. Obe deti jej po ockovani proti pneumokokom ochoreli na pneumokoky az tak, ze skoncili v nemocnici a este jej tam povedali, ze to je normalne, ze mali oslabenu imunitu a ochoreli na ine kmene pneumokov, lebo ockuje sa len proti niektorym a realne ich je ovela viac.

cawes
16. jan 2013

@katka0905 nestalo maly bol uz 2x zaockovany. A aj ked dieta zaockujes na pneumokoky a je iny kmen v ovzdusi tak ci ma ci nema oslabenu imunitu tak je riziko ze to chyti. Neni davno to davali v telke, ze je plno deti nato chorych teraz.

hajanka
16. jan 2013

@cawes to hovori jedine o tom ze tam chovaju vela oviec 😅 😀 🤐

cawes
16. jan 2013

@hajanka sorry ale vobec som to nepochopila? kde chovaju viacej oviec ako vo svajci? lebo to davali v telke na sk. Na nove islo o cesku republiku

katka0905
16. jan 2013

zaujimave, mne moja nezaockovana dcera nikdy chora nebola, a to sme chodili dost po nakupnych centrach a detskych kutikoch, kym sme sa pred mesiacom neodstahovali z mesta. Zrejme je dost podstatne, ze nema ockovanim oslabenu imunitu. Ale nepresviedcam ta, je to tvoja vec, len som napisala, co sa stalo mojej kamoske.

simca06022011
16. jan 2013

ak sa mozem primiesat, malu mam zaockovanu proti vsetkemu povinnemu + rotavirusu a mali sme pneumokoka vo vyteroch, spokojne sme to prezili doma so sirupom a nic sa nedialo, neviem co take katastroficke by sa mohlo stat ak sa to zachyti a nie je nejaky extra tazky priebeh choroby... detto rotavirus, niektore dieta skonci v nemocnici na infuzkach a niektore si to doma odlezia. Neviem ale neockuje sa len proti tomu aby dieta "nedostalo" chorobu, ale aj kvoli tomu aby mala tato choroba lahsi priebeh... teda podla mna, ale zase nejdem sa miesat do odbornikov 🙂)) Ja sa tomu zase do hlbky nevenujem,,,

irriss
16. jan 2013

@cawes
Tady take mamicky neuvazuji 😉
...take tu nenajdes Anti-ockovaci mamicky...
ale nevim 😉 ... po dvou letech stravenych na MK ,-kde je to lepsi..(!?)
Je pravda, ze vseho moc skodi..
ale kdyz je neinformovanost, tak je toho take MOC... 😉
kdyz je vsechno zle, tak je to take MOC 😉

Tady je ockovaci kalendar, a kdyz nezaockujes, podle tohoto kalendare,muze se Ti stat,ze nenajdes skolu, do ktere dite vezmou..protoze kazda skola vyzaduje pred zapisem nebo pri zapisu OCKOVACI prukaz..
Druha moznost..MOZNA Te vezmou v privatni... 😉

hajanka
16. jan 2013

@simca06022011 no len ako clovek dokaze, ze po ockovani ma dana choroba (presne ten isty typ virusu, presne v tom istom case) lahsi priebeh ako bez ockovania? 🙂 ked je raz dieta ockovane, tak uz nikdy nezistis aky priebeh by ta ista choroba (ten isty virus, ten isty organizmus...) mala ..., mozno by ta choroba mala rovnako lahky priebeh aj bez neho (aj vdaka narusenej imunite), a mozno bude mat aj po ockovani tazky priebeh lebo imunita bude narusena toxickymi latkami z vakciny 😖 a mozno si tu imunitnu pamat na dany virus organizmus po ockovani ani nevytovori.... ale ten lahky priebeh zvalime na to ze dieta bolo presa ockovane 😉 je mnozstvo scenarov 🙂 mne vsak v ani jednom ockovanie nevychadza ako plus, ci mensie riziko

hajanka
16. jan 2013

*mozno by ta choroba mala rovnako lahky priebeh aj bez neho (vdaka NEnarusenej imute)

cawes
16. jan 2013

@irriss aj tu to tak je, jaslicky skolky a skoly vyzaduju väcsinou ockovanie. Takze mas slobodu rozhodovania ale ked pojde dieta do skolky tak ho budes musiet dat zaockovat a to su tu len sukromne skolky !

matozazzo
16. jan 2013

@xlucia Tu ti budem oponovat, my sme zacali podla Ceskeho ockovacieho kalendara, potom sme boli 2r v Rakusku, kde sme presli na ich ock. kalendar, tam som si nemohla dovolit nesuhlasit, hlavne ak som este nemala ich poistenie... Dcerka bude mat 6r a sudit sa s CR alebo este aj tam, dakujem pekne, ale hlavne, vtedy nikto z mojho okolia proti ockovaniu nebol, bola to samozrejmost, ako aj nas ockovali, ked sme boli deti... Nemala som dovod studovat nejake zakony, ze ju nechcem dat zaockovat... Jedine, co mi vtedy vadilo, bolo, ze sa na mna pozerali jak na inu, ze v 6m plne kojim a este nedokrmujem... 😀

matozazzo
16. jan 2013

@hajanka Ano, je to aktualne, neviem presne, v ktorej, je ich tu strasne vela... Ale mamicky si medzi sebou davaju info...

hajanka
16. jan 2013

@matozazzo len aby to bolo pravdive info 😉

matozazzo
16. jan 2013

@hajanka Ved to, je to ako s tym ockovat - neockovat, clovek ani nevie, co je a co nie je pravdive info...

kaja73
16. jan 2013

@matozazzo tu su grafy vyskytu infekcnych ochoreni-za minuly rok ak som dobre ratala bolo 5 pripadov mumsu na sK,tento rok zatialani jeden. Musis si vybrat ochorenie a potom si zobrazit graf vyskytu za 5 rokov.

http://www.epis.sk/AktualnyVyskyt/PrenosneOchor...

lilianka24
autor
16. jan 2013

@xlucia no dnes ide odoslat papier na urad ze sme odmietli vakcinu hej inak je to do 18 mes,ale povedal ze dnes to posle nevadi ja som rozhodnuta

hajanka
16. jan 2013

@matozazzo tak uz aj tu na koni bolo par krat halo, ze pomoc moje dieta ma osypky ked sa naslo par vyrazok na tele 🙂

@lilianka24 na urad? 😲 cosi!
a duplom, ved ste nie ste za ockovacou hranicou 😲

lilianka24
autor
16. jan 2013

@hajanka ano dnes mi povedal rano som bola z malou na vyter z nosa ze to odosle dnes ze sme vakcinu mmr odmietli a ze mam cakat predvolanie na sud a pokutu

hajanka
16. jan 2013

@lilianka24 hlupost... 🙂 naletela si lekarke/lekarovi

lilianka24
autor
16. jan 2013

@hajanka no ako videla som to vytlačil to predomnou dal prečitat a povedal ze dnes to ide poslat ze ked som mu povedala ze to ocko nedam ze nema vyznam cakat do 18 mesiacov

hajanka
16. jan 2013

@lilianka24 ako myslis 🙂 prisla si min o 3 mes casu, navyse si mu nemusela nic podpisovat ani vyplnovat

hranolka22
16. jan 2013

@hajanka
aj ja idem za 2 hodinky na poradňu a neočkujeme vôbec-4 meačný syn,už minule mala dokina tlačivo na podpis nachystané 🙄
viem,že nepodpisovať,mám papierik to otej diagnóze z28.2 prečo neočkujeme nech zapíše do karty,ale mám nachystané aj vyhlásenie čo bolo v neočkovacej téme.dávať aj to? ak by sa moc "hádala" že musím niečo podpísať/zdokladovať to neočkovanie?

lilianka24
autor
16. jan 2013

@hajanka nič som nevypisovala on povedal ze som prva co to odmietla a ze to nezažil preto musi informovat urad ze som sa tak rozhodla a on ze nechce problemi mne je jedno ja aj ked ma predvolaju poviem si svoje a viac ma netrapi je to moje dieta nedam ju predsa dobrovolne ničit

sidus
16. jan 2013

@hajanka, mohla by si mi v skratke napísať, ako to funguje, keď chcem odmietnuť očkovanie? Malý bude mať za 6 mesiacov 5 rokov, čiže nás čaká očkovanie. Keďže je to očkovanie v 6. roku, dá sa čakať ten rok do 6. narodenín? A to tlačivo o odmietnutí, treba podpísať, či nie? Ak nie, ako to odôvodniť? Malý je ťažký autista a rozhodne ho očkovať už nedám. A ešte jedna otázka - Existuje reálne niekto, kto tú pokutu z úradu platil?

gubcikova
16. jan 2013

@lilianka24 aj my sme nahlásení ☹ ale my máme napísané že mamička informatívny súhlas na očkovanie nedala z dôvodu že dieťa malo po predchádzajúcom očkovani závažne ako aj fyzické tak aj psychické problémy
@hajanka
@hranolka22

pectore
16. jan 2013

ja napisem tak ... pokial si niekto stoji za tym ze dieta ockovat nebude, mal by sa k tomu postavit cestne a doktorovi dat nieco podpisane : ze si je vedomi nasledkov ktorých sa može neočkovaním dieťaťa dopustiť! Je to fer!!! Ale nefer je schovavat sa a nic nepodpisovať... pretože ak chcete o svojich detoch rozhodovat tak rozhodujte s plnou vážnosťou a vedomím že je to vaša vina ak sa niečo stane..pretože lekár má zo zákona povinnosť dieťa zaočkovať... a ak dieta nezaočkuje a nema doklad preco tomu tak nieje koná protizákonne..... rovnako sa to týka aj právnych a finančných otázok. Skrátka stojte si za svojím rozhodnutím so všim všudy. ... A nerobte problemy ludom ktorý si robia len svoju robotu. 😉

hranolka22
16. jan 2013

@gubcikova
to viem,čítala som v diskusii o vás 😢
ale my sme tretieho syna nedali ešte vôbec očkovať a ani nedáme takže sa nemám ako odvolať na predchadzajúce "zdrav. ťažkosti"
preto chcem,aby napísala do karty to z28.2 čo je,že odmietam z dôvodov bližšie neurčených,len nechcem podpisovať tlačivo
a do karty sa podpisovať mám? lbo tiež je tu rozkol v tom 😅 bežne sa ppo každej poradni podpisujem

hajanka
16. jan 2013

@lilianka24 takmer kazdy lekar tvrdi ze "prva co odmietla" 😀 ale v podstate mas pravdu, je ti to jedno hlavne nech nie je ockovany 🙂

@hranolka22
@sidus baby, prejdite si tento clanok kompletne 🙂 je tam vsetko uplne do detailov vysvetlene, iba by som to tu kopirovala 😉 http://rizikaockovania.sk/leg/leg6-odmietnutie_... hlavne bod "Musi ma lekar niekam nahlasit? ochrana osobnych udajov" a "ako ma vyzerat zaznam u lekara a co nepodpisovat"

Keď odmietnete očkovanie, lekár by mal v zásade len zaznamenať odmietnutie očkovania do zdravotnej dokumentácie spolu s príslušným kódom diagnózy.
Záznam v zdravotnej dokumentácii by mal, podľa § 13 bodu 3 vyhlášky, obsahovať dátum, komerčný názov vakcíny, výrobcu, dávku a dôvod neočkovania. Príklad:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
8.10.2011 Priorix (GSK), 1. dávka. Očkovanie sa nevykonalo - rodič nesúhlasil. Dg: Z28.2
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Týmto je záležitosť pre lekára uzavretá. Lekár môže z dôvodu vlastného krytia žiadať váš podpis. Je na vašom zvážení, či podpíšete, lebo žiadny zákon váš podpis nevyžaduje, technicky ide o bežný lekársky záznam a bežnú diagnózu, k čomu podpis nie je potrebný. Práve naopak, podpisovať by ste mali informovaný súhlas v prípade, že by ste s očkovaním súhlasili.
Ak sa rozhodnete predsa podpísať, ide o ústupok dobrým vzťahom s lekárom. Dobré vzťahy však musia byť obojstranné, preto môžete napríklad žiadať, aby na oplátku lekár dôsledne chránil Vaše osobné údaje (doplnite k vyssiemu napr. "tymto nedavam suhlas k poskytnutiu osobnych udajov tretim osobam") a nikomu menovite neohlasoval vaše odmietnutie, čo je aj jeho povinnosťou.
Odporúčame tesne okolo záznamu urobiť orámovanie (čiaru), tak, aby podpis bol vnútri orámovania. Ide o to, aby nebolo možné nič dopisovať nad, pod alebo vedľa záznamu (skúsenosť z praxe!)
Rôzne tlačivá o odmietnutí očkovania, odporúčame NEpodpísať a ignorovať (ani lekar sa nepsrava FER! lekar ma zo zakona kopec povinnosti a nedodrzuje ich! my tuto povinnost podpisat nemame, tak niet o com..), zákon vám takúto povinnosť neukladá, záznam v zdravotnej dokumentácii lekárovi plne stačí, podpisujte len to, s čím na 100% súhlasíte. Ak s nejakou formuláciou nesúhlasíte, žiadajte ju zmeniť. Váš podpis znamená, že sa plne stotožňujete s daným znením zápisu.

lilianka24
autor
16. jan 2013

@pectore ja si stojim za svojim preto som u dr rano bola a suhlasila ze nas nahlasi !