Osýpky - aktuálna tema
Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku
Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.
Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.
Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?
Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!
@belllinka clanok mi pride trosku zavadzajuci. Pretoze kolektivna imunita je predsa urcena podla toho, kolko % ludi ma uz po chorobe - je jedno ci je to tym ze nou presli alebo tym ze boli ockovane deti. Takze nemoze dalej sirit nakazu. Ak to dobre chapem tak kolektivna imunuta funguje a vakcina funguje - pretoze predtym si kazdy osypkam presiel a dnes ziadne niesu.
@kittykat22 Nie je jedno či ňou prešli, alebo boli zaočkovaní. Vakcína nie je vždy účinná na 100 percent, protilátky sa vôbec nemusia vytvoriť. Istotu máš, iba ak tie osýpky prekonáš ako normálnu chorobu.
@belllinka tak šup sa nimi nakazit nie? A mas istotu...a nam porozpravas ako si to normalne prekonala ty aj deťurence...konečneee tu bude realna skusenost predpokladam.
@sardinka336 Nemám zaočkované dieťa, nebudem robiť tragédiu, ak tie osýpky dostane
@belllinka ani po prekonani choroby sa ti nemusia vytvorit dostatocne protilatky
@senta_sofia Hmmm, tak prečo sa potom rozpáva o 95 percentnej kolektívnej imunite, keď vlastne nie je istota ani po očkovaní, ani po prekonaní choroby? Trochu na hlavu, nie?
@belllinka no to dúfam. 😉
vakcína je pri prvom preočkovaní učinna na 93% a pri druhom na 97% podla hlavneho epidemiologa SR Jána Mikasa.....celkom slušné čísla...
to ze sa neočkovaný nakazi pri kontakte s chorým je cca 99%...
@belllinka istota je len to ze raz zomrieme, Sranda...moje dieta je v 97% skupine ze sa nenakazi...tvoje v 99% skupine ze sa nakazi...to je ten rozdiel. Trochu na hlavu byt v tej druhej skupine nie?
@belllinka neviem,v com ti to pride na hlavu? Tu ide najma o to,ze sa tie choroby nevyskytuju vo forme epidemii, to je prejav kolektivnej imunity. Ak sa aj nieco vyskytne,su to lokalne ohniska, nema to domino efekt. Ved si pozri Analyzu epidemiopogickej situacie, za rok 2015 je kompletna, mas to tam podrobne rozpisane asi na 300 stran.
@sardinka336 Moje dieťa je v skupine ZDRAVÝCH neočkovaných detí a tvoje dieťa je v skupine detí napichaných chémiou, s kopou nežiaducich účinkov. Ja som spokojná so svojou skupinou. 🙂
@belllinka ty si celá napichaná....len čo pride tvoje dieťa do kontaktu s virusom tak OCHORIE!!! Moje dieťa má 97% šancu ze NEOCHORIE...ty napichaná, hlavne ze byvaš v Petržalke Slovnaft tam na vas fúka, dýchate smog a ješ zeleninu z nákupákov...ty chééémia. Ale hlavne ze si spokojná. Neuveríš ale boli sme na preventívnych odberoch a imunitu máme učebnicovu...tož tak.
@sardinka336 😀😀 Ja že v akom lone prírody ty žiješ, keď tak vyskakuješ a hen že v Ružinove 😅😅 Áno, tam z toho Slovnaftu nič nejde. 😀 Sa skludni, veď si očkuj, ja beriem radšej tie osýpky.
@belllinka ale aspon to tu nehrám na ,,bio,, ty hééérečka. Nerobím zo seba nedotknutelnu a z chorob sranda, sak to prekonáme snád bez zapalu ucha, mozgu a nasledkov, ktoré osýpky bezne sprevadzajú ....to je ten rozdiel medzi nami. Ze ty tieto choroby podcenuješ a ja ich beriem vazne. Dufam, ze berieš aj obrnu, mums, prave kiahne a zaškrt.
Davaj smajlíkov potom ked nejaku z tých chorob v pohode prekonáte, dovtedy je to len mlátenie prázdnej slamy a utešovanie sa ako sme zdravý a radšej prekonajme obrnu, zaškrt, osypky...ked prekonáš tak potom bud hrdinka a vypisuj. Teším sa na prispevky.
ludia si casto zamienaju osypky s ovcimi kiahnami a to teda nie je to iste
@rrybka Fakt to nie je to isté??? 😅
@sardinka336 Ja sa nehrám na "bio", ale to, že žijeme v znečistenom prostredí nejako neovplyvním. Tak ovlyvňujem aspoň to, čo viem.
@sardinka336 Ozaj, ešte taká pikoška, Petržalka je druhá najčistejšia mestská časť v Bratislave, čo sa týka čistoty ovzdušia 😉
@belllinka sak si to aj ovplyvnila...na 99% v pripade kontaktu s nakazeným jedincom osypkami ochorie tvoje dieta. Hlavne udržuj tu dobru imunitu nakolko na osypky nie je liek, liečba je len symptomatická a liečia sa len komplikácie...bronchitída, pneumonia, osýpková encefalitída, bolesti uší a take zdurené uzliny inak fest bolia, stačí ked mam hrdlo zapálené ....ze by som to chcela dopriat svojmu dietatu - zdurené uzliny aj v bruchu, ktoré su bolestivé...skratka je to inak celkom bolestivá a nepríjemná choroba a tiez samozrejme s možnými následkami.
Niet k tomu čo dodať...občas robíme zlé rozhodnutia ako neočkujúci, aj to sa stáva.
@belllinka poprosím zdroj....
@sardinka336 Nemám čas hľadať nejaké odborné štúdie. Čitala som to asi niekde na SMEčku, áno ja viem nedôveryhodný zdroj, dostala si ma 🙂
@kittykat22 co ja viem, tak uz bola znasilnena a zavrazdena dcera vysokopostaveneho pravnika pre EU tusim v nemecku a nic sa nezmenilo.... Samozrejme vinnik bol migrant a nic, absolutne nic sa nedialo, nedeje a ver tomu, ze ani diat nebude
@stormie Čiste logicky: Ak zaočkovanie v každom ročníku neklesne pod 95%, tak celková zaočkovanosť nemôže mať menej ako 95%, a tým sa neoslabí kolektívna imunita
Ak za posledné roky klesá zaočkovanosť detí v jednotlivých ročníkoch pod 95% , je teda predpoklad, že pri takomto klesajúcom trende raz celková zaočkovanosť populácie klesne pod 95%. Priama úmera😉
A tak sa vďaka pôsobeniu AV pomaly dopracovávame k oslabeniu kolektívnej imunity.
Treba brať do úvahy zaočkovanosť v rizikových skupinách.
Neviem, prečo niekto popiera, že neočkovaním detí sa oslabuje kolektívna imunita. Žeby alibizmus?...
@kvieta toto patri v pripade ak by bola zaockovana cela populacia- klesne zaockovanost v jednotlivych rocnikoch = klesne aj celkova zaockovanost, toto mi je uplne jasne.
Ale potrebne percento celkovej zaockovanosti na SR nie je proti ziadnej chorobe, kedze s ockovanim sa zacalo v minulom tisicroci a stale tu ziju ludia ktori ockovany neboli lebo sa este neockovalo (neriesim teraz tych co ockovanie odmietli) napr osypky - ockuju sa od 1968 takze ludia 49 rocni a viac jednoducho ockovani neboli (neriesim teraz ci chorobu ne/prekonali a ne/maju imunitu) - tyto ludia tvoria kolko % z celkoveho poctu obyvatelstva? tipujem ze nieco okolo cca 50% takze aj keby vsetci ostatny boli ockovany tak celkova zaockovanost v SR nie je 100% ani 95% ani nijako blizko k tomuto cislu
preto este raz - ako sa berie kolektivna imunita?
1. ak percento z jednotlivych rocnikov tak potom je asi uplne jedno aj keby bola ockovanost vsetkcyh ktory ockovany mohli byt 100% lebo stale tu mame cca 50% obyvatelstva nad 49 rokov ktore ockovane nebolo (a asi nikdy nebude kedze dospely sa na osypky neockuju)
2. alebo je to z celkovej populacie - tak o kolektivnej imunite nemozeme v pripade osypok ani ziadnej inej choroby hovorit lebo nikdy preockovanost nedosiahla potrebne percento 95% (aj bez odmietacov ockovania, cisto ratane iba na obyvatelov ktory ockovany mohli byt odkedy sa s danou vakcinou zacalo)
@maciatkolulu migranti kt nemaju narok na azyl uz byvaju deportovani. Nemas pravdu ze sa nic nedeje. Navyse dostavaju azyl na 3-5 rokov a pokial sa v krajine odkial pochadzaju situacia stabilizuje tak im azyl nebude predlzeny.
@stormie Na osýpky sa začalo očkovať v roku 1969, takže od vtedy sa dajú odsledovať ročníky čo sa týka % zaočkovanosti. Taktiež určite je zmapovaný výskyt osýpok u ročníkov skôr narodených. Teda od roku 1969 kolektívna imunita stúpala a matematicky sa dá dospieť k tomu, kedy sa dosiahla postačujúca hranica, aby bola zabezpečená kolektívna imunita. Presne tak, ako sa dá predpokladať, kedy to tak prestane byť.
Mne to zmysel aj logiku dáva.
@kittykat22 nuz to je mozne, ale akosi vysledky nie je vidiet😉 skus sa opytat nejakeho parizana, berlincana, alebo niekoho priamo zo severu a asi by si dostala odpoved, ze sa prd makovy deje, kvoty sa zvysuju, migranti maju stale vacsie a vacsie poziadavky a ked sa nahodou nedeje ako by sa im pacilo, tak hups, sups do bruselu sa stazovat a uz sa robi dajme tomu madarom, NONONO, pokuty sa rozdavaju, diskriminacia,prava a pod, takze pravdu zial nemas ty a na dovlecenie choroby staci aj par hodin,dni, nieto mesiacov a podobne, ked, tak k teme.
@maciatkolulu suhlasim s tebou v tom, ze je to desive. Som rada ze nezijem na severe ani v berline. Neviem ci si postrehla tak pisali ze minuly rok sa v rakusku predalo viac kebabov ako rakuskych klobasok 😅 vitaj maroko 😅
@kvieta ok zaockovanost stupala ale kedy teda dosiahla tu pozadovanu hranicu 95% ?
U rocnikov 1969 a viac asi u vsetkych - staci to na kolektivnu imunitu?
Ale u tych narodenych skor nikdy a ani nikdy nestupala ani stupat nebude lebo tyto ludia sa neockuju.
Takze z toho mi logicky vyplyva ze celkova zaockovanost je max 50% (ked vychadzame z predpokladu ze rocniky do 1969 tvoria cca polovicu celkovej populacie) a to je hlboko pod pozadovanu hranicu.
Takze ked niekto povie ze nie je zachovana kolektivna imunita lebo klesa zaockovanost hovorime stale len o cca polovici obyvatelstva resp o velmi malej casti z tej polovice lebo trend neockovania je tu len par rokov a neockujucich sice pribuda ale stale mizive percento z celkoveho poctu co ockovany maju byt
@stormie U ročníkov pred rokom 1969 sa počíta (ja ale neviem u akého % populácie) s prirodzenou imunitou získanou prekonaním osýpok, veď som to písala v príspevku.
Znovu napíšem, mne to logiku dáva a považujem za správnu informáciu o tom, že ak sa bude ďalej dodržiavať aspoň 95% zaočkovanosť nových ročníkov, bude kolektívna imunita zachovaná.

@stormie
https://www.dieta.sk/zaockovanost-proti-osypkam...