Osýpky - aktuálna tema
Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku
Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.
Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.
Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?
Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!
@stormie je to presne ako to pises. Este dodam co nenapisala @kvieta tak starsie rocniky bud prekonali do 12 rokov detske choroby ktore su v MMR, alebo ich nepreprekonali a dostali vakcinu. Ale neviem ci to bola MMR alebo mono vakciny. To mi povedala nejaka baba tu na fore, ze nedostala osypky tak proti nim bola dodatocne doockovana - ale az v tych 12 rokoch.
@stormie Zatiaľ sa tvoria "iba" tzv. diery v miestach, kde sa NEočkovanie teší popularite (ktoré, stačí si vytiahnuť zaočkovanosť po krajoch). Tu hrozia zatiaľ "iba" lokálne epidémie.
Je to pomerne jednoduchý systém, logický, kto má k dispozícii potrebné štatistiky, je odborne a matematicky zdatný, vie dôjsť ku konečnému číslu. Podľa mňa si iba tak z brucha epidemiológovia nevycucali z prsta 95%.
@stormie
Takto to nejako môžeš chápať. Ale zabúdaš na zásadnú vec: cieľom očkovania je to, aby sa daná choroba eradikovala. A to pre mnohonásobné závažné NÚ po prekonaní coroby.
A to, čo som písala o starších ročníkoch, že ich tiež (asi) zahŕňajú s nejakým výsledným % do štatistiky je preto, že predsa z niečoho sa na začiatku muselo vychádzať.
@belllinka Nikto nehovoril o všetkých. A vedú sa štatistiky chorobnosti (rôznej) v rámci celej SR, po krajoch, okresoch... Netvár sa, že to počuješ 1.x Na základe toho predsa mohli pekne vyčísliť výskyt daného ochorenia za jednotlivé obdobie v jednotlivých vek. kategóriách.
Nechápem, ako môže niekto spochybňovať fungovanie kolektívnej imunity, keď nemá znalosti ani o administratíve ambulancie.
štatistiky chorobnosti v krajoch EU. kuk. SK 0, podla mna to tiez o ničom svedči .... a krajiny kde je nizsia zaočkovanost.. tam uz je to "veselšie. measles" osypky. monitoring za poslednych 12 mesiacov ale nalavo si mozte pozriet aj roky predtym
http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/measles/e...
@stormie V prvom rade si treba uvedomit,ze kolektivna imunita je pojem, teoria, nie realne cislo. Minimalna hranica poctu imunnych osob, pri ktorej kolektivna imunita funguje je rozna, v zasade plati, cim infekcnejsia choroba, tym vyssi podiel imunnej populacie sa vyzaduje, aby choroba necirkulovala.
Z tohto pohladu je to ako pises, tazko vycislitelne, kedze nikto nevie, kolko % ludi je seropozitivnych, lebo v zasade aj v skupine ockovanych aj neockovanych,ktori prekonali chorobu, sa mozu vyskytnut jedinci, ktorym sa dostatocne protilatky nevytvorili. Preto, ak sa chceme bavit v rovine cisel, sa prave vyuziva na vymedzenie tejto hranice podiel zaockovanych v jednotlivych rocnikoch, z tych po krajoch a okresoch, cim sa z epidemiologickeho hladiska sleduju tzv. vakcinacne diery. Ono je to v zasade statistika, ktora rovnako ako podprsenka,skresluje skutocnost, cize polemizovat nad tym, ze niekde je 91% a nic sa nedeje, je trosku zavadzajuce. Konkretne ta 95% hranica "plati" pre osypky, lebo sa odsledovalo aj na priklade inych statov,ze kde je nizsia, uz sa vyskytuju epidemie. V Bulharsku sa vyskytla pri 96,5 %, je k tomu na nete rozsiahla analyza,keby ta to zaujimalo,preco to nastalo, tiez to slo z lokalnych ohnisk od romskej populacie, zasiahlo tych, ktori neboli ockovani,resp. neboli preockovani, s tym moze kludne nastat problem aj u nas, lebo sa preockovava az v 11. roku zivota z dovodu nizkeho epidemiologickeho rizika, ak by sa zvysilo/nastalo, pristupilo by sa k zmene, len pre porovanie, v CR preockovavaju po 6.-8. mesiacoch.
Je to nadlho, kto chce, si najde zdroje aj pre aj proti.
Kazdopadne, ci uz zastancovia,ako aj odporcovia ockovania sa v tomto bohuzial (alebo mozno aj nastastie), pohybuju len v rovine dohadov a teorii, ale zrejme ani ti,co tomu skutocne rozumeju, nedokazu so 100% istotou tvrdit, ako to vypali,ak to vypali. Cize trosku pokory by neuskodilo.
@senta_sofia ok dakujem za obsirnejsie vysvetlenie. Su nejake statistiky kolko z ockovanych si protilatky nevytvorilo? Lebo vychadzat len z poctu ockovanych ak nevieme kolko z nich je aj imunnych je fakt strielanie naslepo. Pises ze sa prave preto vymedzuje ta hranica podielu zaockovanych ale ked napr len 10 ludi zo 100 ockovanych si aj imuntu skutocne vytvori tak sa nemoze byt rec o kolektivnej imunite resp o 'vyhubeni' choroby
@stormie da sa to urcit jedine odberom krvi,cize neviem o tom,ze by takato statistika existovala. Skor sa to skuma uz ked sa nieco vyskytne a od tychto pripadov sa zase potom odvodzuje to % tych,ktorym sa protilatky nevytvorili.
Co sa tyka zvysku otazky, z nejakeho dovodu sa tu tie choroby,proti ktorym sa ockuje, nevyskytuju, uz zavisi na tebe, ktoru teoriu si vyberies.
@senta_sofia Nie z NEJAKÉHO dôvodu sa tu tie choroby, proti ktorým sa očkuje nevyskytujú. Tie choroby sa tu nevyskytujú z toho dôvodu, že sa zaviedlo proti nim očkovanie. Očkovacou "disciplínou" sa ich výskyt minimalizoval, alebo u niektorých úplne celosvetovo eradikoval (pravé kiahne).
@kvieta to bol zamer, nech si kazdy doplni podla vlastneho uvazenia,kedze sa tu tak strasne vola po slobode v rozhodovani
EPIDEMIA OSYPOK V MADARSKU !! (koniec sveta je BLIZKO!! - ockujme, ockujme, ockujme - co sa do nas zmesti !)
UZ 13 ! nakazenych ! ..ano, poculi ste dobre !! 13 !! 😂😂😂
" Počet nakazených osýpkami v maďarskom Makó stúpol na 13 "
http://www.teraz.sk/zahranicie/madarsko-pocet-n...
skoda, ze si nikto nevsimol taky detail ..asi realita uz nikoho nezaujima.
Rumunsko - 3000 pripadov z toho vyze 10 smrtelnych.
Madarsko - 13 pripadov z toho 0 smrtelnych
Slovensko - 0 (?) pripadov z toho 0 smrtelnych ... pricom zaockovanost je viac menej ROVNAKA v tychto krajinach ..myslim ,ze v Rumunsku je prave najvyssia.
fakt nikomu nenapadlo ,ze ta chorobnost zjavne nesuvisi s ockovacim statusom , ale niecim uplne inym ?
nasiel som krasny komentar, ktory vystihuje ockovanie 😀
" Peter • pred 5 dňami
A prečo majú obavy aj tí, ktorí očkujú? Veď očkovanie je predsa bezpečné a deťom nemôže ublížiť, veď im predsa iba prospieva. Alebo im až tak neprospieva a môže ublížiť? No ale to mi potom nie je celkom jasné. Buď nemám obavy a očkujem, alebo mám obavy a neočkujem. Čosi medzitým je schiozofrénia. Keď vidím prichádzať auto, tak mám obavu že ma zrazí a do cesty nevstúpim. Keď auto nevidím, obavy nemám a cez cestu prejdem. Ale keď auto nevidím a napriek tomu mám obavu prejsť cestu, to je normálne? Takže ako, nevidím prichádzať auto = očkovanie nemôže ublížiť, napriek tomu mám obavy z očkovania = bojím sa prejsť cez cestu, resp. prejdem cez cestu, ale aj tak sa bojím? A čoho, veď všetci nás oficiálne masírujú, aké je očkovanie bezpečné a prospešné. Až tak, že tých čo neočkujú treba trestať a žiadne následky po očkovaní neexistujú, preto nie je potrebné nikoho po následkoch očkovania odškodniť. Čo tam po zopár tisíckach autoimunitných ochorení (očkovanie je hrubý zásah do imunitného systému), nervových porúch rôzneho druhu (neurotoxický hliník vo vakcínach), intolerancií, rakovín,... nič z toho predsa dokázateľne nesúvisí z očkovaním. Všetko je to trest boží, za ktorý nik a nič nemôže. Alebo že by predsa len bolo niečo spochybniteľné na tom očkovaní? "
@prevenar keby vsetko sposobovalo ockovanie ani dinosaury by nemali rakoviny,v stredivaku celiakiu a v antickych dobach aterosklerozu a tym padom ACMP ci IM ,v knihach by sa nepisalo o ludoch ,ktorych podadol diabol a vtedy im penilo z pusy tj.epilepsia a o dedinskych blaznoch ,ktorym sa vsetci smialy tj.autismus a o ludoch ,ktory bez akychkolvek inych priznakov chudli a smrdel im z pusy acetom a zomreli tj.DM a o Marie Terezii ,ktorej dieta zomrelo na osypky ,Tazke kasle a umrtia babatiek na čk,tuberkuloza ,ktora zabila cele rodiny ,hluchoty po mumse ,ochrnutia a umrtia po zaskrte a poliu....to vsetko je pisane v historii ,v dejinach odkedy ludstvo pisat vedelo ...a teraz ako matka ti napisem ,ze ma fest naserka ,ked budu okrem tyzdnovych chripkovych prazdnin ,zavrete skoly aj kvoli osypkam a bude to viac ako tyzden.....a ci ma serie ,ze deticky neocko si to cele v plnej klinike odziju ...asi nie ,budu sa na to pozerat ich rodicia a deticky sa im urcite podakuju ...a zaskrt a polio ,no aro bude mat co robit a zas rodic sa bude pozerat ,ci jeho dieta to vobec prezije a ked prezije a bude mat aspon hlavicku ok ,urcite sa rodicovi podakuje .....jedine mi bude smutno ,ze to tak nemuselo byt ....a bude mi luto aj deticky ,ktore z nejakeho dovodu nemozu byt ocko ,ich epidemky jednoducho povhovaju ....ja ked si predstavim cim vsetkym trpi autista a do toho dostane ck,to je konecna alebo osypky a zaskrt ,polio ,mamky mozu chystat truhlu....ale ty sa bat nemusis tvoje dieta je zaocko a ak aj dostsne osypky ,mozno bude mat len vysyp ,bez inych klin.priznakov a do tyzdna ani nebudes vediet ,ze osypky malo ...riziko komplikacii je m mizive .....no len som zvedava ako sa ti podakuju mamicky ,ktore tu huckas a podavas dezinfo a oni sa rozhodnu na vlastnu zodpovednost neockovat ....normalne som uplne nedockava ,ale ta chvila urcite pride.....a dufam ,ze si vybojujete tu dobrovolnost ,ale aj s nasledkami a uz som nieco zacula o skolkach ...
Za chyby sa ospravedlnujem ..mam ich tsm dost.
@prevenar ale vies preco je v Madarsku len 13 nakazenych? Lebo ostatok je ockovanych😉💃 zato Rumunsko, Bulharsko, ..atd nema taky zdrav system...taktiez pozor na dovcu v Grecku, Spanielsku, Chorvatsku...odtial ide kadeco, kedze ludia cestuju krizom krazom..ale to uz iste viete vsetky..prajem krasne dniky, nech su vsetky deti ci uz ocko ci neocko zdrave😍❤
@adsumus ak by ockovanie 100% chranilo tak s tebou uplne suhlasim, ale kedze skutocnost je taka ze ockovanie nechrani pred chorobou, len zmiernuje priznaky tak je to uplne jedno kto od koho sa nakazi, za priebeh choroby uz beru na seba zodpovednost rodicia - ci uz ocko alebo neocko deti. To ale stale nechrani deti ktore ocko byt nemozu a ich rodicia by aj chceli aby ich dieta malo lahsi priebeh
@stormie očkovanie nechráni 100% ale jeho ochrana je aj tak vysoka,cítala som, že zo sto očkovaných ochorie desať, zo sto neočkovaných, 90, to je dosť a je to aj logicke ak máš protilátky, tak nemáš prečo ochorieť, píšem vo všeobecnosti, pretože záleží od tej ktorej vakcíny, niekde je ochrana vyššia a niekde nižšia, ale za pozornosť stojí, že ak sa očkuje dosť ludí, choroby nie su. to je ako myslieť si, že ak mám hiv, nemusím používať prezervatív, lebo je jedno, či ho používaš alebo nie, nakaziť možem rovnako, prezentuje to tu jeden odporca očkovania, to nie je náhoda.
@adsumus ja nehovorim o kolektivnej imunite ale imunite po prekonani choroby.
Pocas tej epidemie teda matky prekonali rubeolu pocas tehotensva ak dobre rozumiem? ale to stale nevylucuje ze chorobu moze prekonat aj ocko jedinec, myslis ze v tom pripade by tie poskodenia neboli - akoze lahsi priebeh choroby?
@stormie pozri sa nato z pohladu celej populácie, po epidemii bola väčšina imunna, ale rodili sa dalšie a dalšie deti a tie už nemali kde ochorenie prekonať, pretože straší boli imunni, epidemie neboli, takže vyrastli a imunitu nemali, potom tam niekto zaniesol infekciu z inej krajiny, kde bol cyklus práve opačne, takže ochoreli všetci alebo drviva väčšina nových neimunnych a tak to išlo dokola. ak očkujeme všetky deti, ktoré možu byť očkovane tieto cykly neexistuju, choroby sa bud vyhubia alebo zostávaju potlačené.
@adsumus ako logiku to ma co pises ale preco potom napr ovcie kiahne su tu vpodstate stale bez nejakych 'epidemii'? zober si obycajnu skolku - kazdy rok, zvycajne na jesen vysi oznam na dverach ze sa vyskytli ovcie kiahne. Takze dalsie a dalsie deti, rok co rok chorobu prekonaju, nie je to take hromadne ako opisujes vyssie, ze mladsie deti sa uz nemaju od koho nakazit lebo vsetci ich prekonali a potom ich dostanu az ako dospely s horsim priebehom atd a to sa bavime o chorobe na ktoru sa povinne neockuje co by v tomto kontexte malo byt este horsie

@kvieta takze do kolektivnej imunity sa zaratava aj prekonanie danej choroby a tym nadobudnutie imunity? To som prehliadla. Takze ti co neockuju ak chorobu dostanu, ziskaju imunitu, budu potom zaratany do statistik kolektivnej imunity ale riskuju mozne rizika pri prekonani choroby?