icon

Osýpky - aktuálna tema

prevenar
10. mar 2017

Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku

Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.

Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.

Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?

Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!

https://www.dieta.sk/tlacova-sprava-k-epidemii-...

senta_sofia
14. apr 2017

@sardinka336 zajtra mrknem "komunisticku" zdravovedu,neska som bola lemrava,zaujima ma,co sa pisalo v case,ked to bolo relativne zive ochorenie a niekto sa s nim aj realne stretol 😉 lebo toto je uz je na urovni legendy o yetim 😀

senta_sofia
14. apr 2017

@kaja73 je tam 2x horecka a medzitym jej pokles, to neznamena,ze v tom prvom stadiu o horucku nejde 😉 iba to, ze sa objavi horucka,ktora klesne a za par dni zase vystupa

kaja73
14. apr 2017

@senta_sofia moyem da aj popis z odb. knihy-mam ich doma spustu..
1-2 den nadcha,kasel,slzave oci,zvýsena teplota
3 den-pokles teploty,kasel,koplikove skvrny
4-5 den-horučka 40stupnov
skvrny na tele
6-7 den-vyražkz bladnu,vsetko ustupuje..

soldi
14. apr 2017

@stefi76 dieta ma byt na lozku cely cas, cize aj v obdobi poklesu teploty. Citaj s porozumenim.

Kazde dieta znasa teplotu inak. Akurat teraz mal moj osemmesacny 39 a v pohode sa hral aj usmieval. To iste trojrocny pred casom.
Kniha pise odporucanie, nemusis za tym hladat nic viac.

@senta_sofia ja mozem pisat len za seba, ze horucku do 39 nezrazam pokial dieta vyslovene netrpi, je cule a prijima dostatocne mnozstvo tekutin. A je uplne jedno o aku chorobu sa v konecnom dosledku jedna. Pokial niekto zraza teplotu hned ako stupne nad 38 urobi tak aj v pripade ze by vedel ze ide o osypky.

@evittam to ze boli posledne osypky zaznamenane v roku 1998 neznamena ze vtedy aj skutocne posledne boli. Nie kazdy rozoznava osypky a vie ze sa maju hlasit. Hlavne pri lahsom priebehu to moze byt zavadzajuce. Kolko krat ani pediater nerozozna ci ide o kiahne ruky nohy usta alebo piatu ci siestu chorobu.

senta_sofia
14. apr 2017

@stefi76 aj v 2011 boli dva pripady, dovlecene a v 2012 jeden, tiez importovany, aspon tak tvrdi Urad verejneho zdravotnictva

evittam
15. apr 2017

@soldi Ved v poriadku-slusne som sa spytala. Odpoved som nedostala. A presne ako pises casto dnes pediater chorobu nerozozna ale tie diskutujuce mamicky presne vedeli,ze ich deti mali osypky.😉 Minule tu tiez jedna pisala ako stretla neockujucu "bio matku" na ihrisku s dietatom s osypkami a ,ze to mali potom vsetky jej tri deti a ze aka nezodpovednost a podobne....-na otazku odkial vie,ze to boli osypky som tiez nedostala odpoved. To, ze ma niekto vysyp neznamena,ze su to hned osypky....

soldi
15. apr 2017

@evittam hej, hej, presne ako pises 🙂 mne tiez teraz susedka spominala, ze jej mala mala asi osypky, lebo mala horucky a potom sa vysypala za usami a slo to smerom dole. ze asi tyzden to cele trvalo.

ja som sa napr casto stretla aj s tym, ze mi ludia hovorili ze mali siestu. ale co som citala a aj z vlastnej skusenosti, tak pri siestej sa vysyp zacina na slabinach a ide smerom hore, na tvari vacsinou nebyva. to je take typicke pre nu. a pri piatej naopak zacina na tvari ako vysyp motyloveho tvaru a ide smerom dole.

ale ktohovie, hlavne, ked ma niekto atypicky priebeh, tak naozaj len hadat moze 🙂

soldi
15. apr 2017

@evittam OT
ja som v soku ako moze niekto oznacenie bio matka pouzivat ako nadavku.
ako keby bolo nieco zle na tom, ze niekto pouziva latkove plienky a dava pozor na kvalitnu stravu. ludia su divni

kristinka86
15. apr 2017

Super. Takže sa dostávame k záveru, že možno mnoho detí za posledné roky prekonalo osýpky, len sa nazvali 5CH, 6CH, atď.? Ak sú tie prejavy tak podobné a ťažko rozlíšiteľné? 🙂 A prečo rovno nevymyslieť vakcínu aj proti tomu, aby tie deti netrpeli vôbec žiadnymi podobnými chorobami? Isto by to mnohé mamičky uvítali. A nemuseli by potom panikáriť, že príde epidémia 5CH, napr....

kristinka86
15. apr 2017

@soldi Bio matka je každá matka, ktorá nejde so súčasným trendom. Látkové plienky, zdravá strava, pohyb na vzduchu v každom počasí, otužovanie (aspoň čiastočné), alternatívna liečba, dlhodobé dojčenie, "šatkovanie", atď. a už tam spadá isto aj neočkovanie. 🙂 Pre mňa to urážka nie je - i keď niektoré veci z vyššie uvedeného nespĺňam, hoc by som rada. 😀 Mne sa nepáči celkovo škatuľkovanie na Koníkovi. Dobrá matka = robím to, čo robí väčšina. Ak niečo spravím inak, spustí sa kritika. A to nevravím len o tejto téme, ale celkovo. Nech človek nakukne pomaly do každej témy, niečo také sa tam zjaví...

sardinka336
15. apr 2017

@kristinka86 ale ved to si mýlia s kiahnami a piatou chorobou ...si nepochopila? Neverím, ze pediater nerozozná osypky ...vyrazka je ina pri kazdom z tých ochorení ale matky na koniku to z fleku rozoznaju cez internet. Jasne, mali sme tu latentnu epidemiu osypok....🙈
na ktoru nikto neprisiel.....fakt zíram čo nevymyslíš.

kristinka86
15. apr 2017

@sardinka336 Osobne by som každý výsyp riešila s lekárkou. Ja tu zo seba odborníka nerobím. Niekto si zjavne mýli otázky a prípadné rady (ktoré som podotkla, že nie sú overené, nakoľko sa jednalo o diskusiu) s odporúčaním liečby a lekárskym patentom!
Stačí pozorne čítať a nenavážať sa hneď do iných. Nevedela som, že prispievať do tém môžu len maminky s lekárskym vzdelaním. Osobná otázka - Ty ho máš?

senta_sofia
15. apr 2017

@soldi @kristinka86 tak ono necudo, uz len ten nazov piata a siesta vyplyva z ich zaradenia medzi detske choroby prejavujuce sa vyrazkou,kde jednotka su osypky,dvojka sarach,trojka rubeola, stvrta,piata a siesta,pricom siestu maju v anglickej terminologii ako "baby measles".
Inak pre 5. chorobu je charakteristika "slaped" face, ako keby vyfackane lica, tie su cervene, u nas uvadzaju motylikovy tvar vyrazky,pod tym si moze clovek predstavit kadeco,tymto sa myslia pekne,cervene,jednoliate licka. Kdezto pri 6. chorobe mas len zihlavkovy vysyp, s tymi slabinami to pocujem 1x, ale ono podla mna u nikoho neprebieha to ochorenie vzdy v bodoch podla ucebnice 🙂

abbey1
15. apr 2017

@sardinka336 Neviem, či to rozoznať každý pediater, ale môjmu dospelému študentovi lekár na pohotovosti diagnostikoval osýpky na vzdialenosť cca 3 metrov. Bližšie úst nemohol, lebo však by nakazil lekára 😂😂😂
Jasné že osýpky to neboli. Ale v pacient odišiel s papierom Osýpky.
Aj takýto odborníci občas sedia v ambulanciach. Netreba mamičky z koníka.

sardinka336
15. apr 2017

@kristinka86 keby si zo seba nerobila múdru, tak tu nepišeš take bludy, ze ,,sa dostavame k zaveru, že deti asi mozno prekonali osypky a medicinska obec o tom ani nevie - retardi su nie?,, Ešte tu chyba živnostníčka kaja čo ma doma police plne odborných knih čize iste tomu ,,rozumie,,. Ja mam aspon štatnicu zo somatickeho vyvinu rok 2013 takze isty ,,povrch,, veci zvládam, ale taketo konšpirácie by ma ani vo sne nenapadli. Tak sa fakt troška zamyslite kým niečo napišešte. Tu nejde o navazanie sa do iných ale sorry ak niekto piše blbosti tak mu nebudem tlieskat len aby som bola za dobru. A co sa tyka tých ,,vysypov,, s kiahnami sa k lekarovi nechodi, len tak pre info. Pri podozrení na kiahne treba sa telefonicky dohodnut kedy mozete prist. A nie si lapnut do čakarne kde mozete nakazit ine deti...

abbey1
15. apr 2017

@kristinka86 Nemá ani ona medicínske vzdelanie. Ale ono nie je potrebné ak prispievame proocko a antibio 😂.
A ľudia s medicínskym vzdelaním ale nie ortodoxne proocko a možno i pro bio sú zasa zmanipulovani alebo manipulujuci.
Tu sú si ľudia rovní a rovnejší podľa očko príslušnosti.

evittam
15. apr 2017

@soldi Ono niektori ludia pouzivaju "nalepku" bio matka hlavne v suvislosti s mamickami co neockuju...

sardinka336
15. apr 2017

@abbey1 aj take sa zial stava, smutne, takze teraz budeme pochybovat o kazdom pediatrovi ze je blby....lebo jeden blby bol. To je take konikovske...

senta_sofia
15. apr 2017

@sardinka336 ono ak by clovek s tym siel lekarovi a lekar povie,ze su to osypky,tak tym,ze je to vysokoinfekcne ochorenie,ktore podlieha hlaseniu,zrejme by dieta odlifroval do nemocky a pockalo by sa na laboratorne potvrdenie nalezu,ci ide len o podozrenie alebo skutocny pripad.

Ak je to v ramci samodiagnostiky,taketo nieco prirodzene odpada a uz potom mozu vznikat dohady,co to asi bolo.
A by si bola aj s tymi kiahnami prekvapena,kolko expertov ide...

sardinka336
15. apr 2017

@senta_sofia ale prosím ta, ja tieto pribehy delím dvoma a vynásobím...nebola som tam, napisat tu moze kto chce čo chce.

abbey1
15. apr 2017

@sardinka336 Ja som tinlrn dala príklad, že sa stáva. Ty tu vykrikuje, že lekári predsa nie sú retardi a blbé sú mamičky na koni.
Musím uznať, že si presnou ukážkou smutného stavu našeho školstva. Ty tu sarkasticky znevazujes každý názor, s ktorým ty osobne nesúhlasis. Napriek tomu, že si tiež len matka tiež nie z fachu, ale proste máš len pocit, že ti niečo dáva právo myslieť si, že ty môžeš a druhý má čušať. Neskutočná arogancia a o to smutnejšia, že vychovávaš generáciu mladých ľudí, ktorí by sa mali učiť i slušne diskutovať a predkladať svoje argumenty a nie znevažovať svojho oponenta. Našťastie sa nájdu rozumni lekári i pedagógovia, ktorým tento dar nechýba.

kaja73
15. apr 2017

@sardinka336 mojka take statnice mam aj ja za sebou..nevies o mne nic...kolko a ake skoly mam...a na margo lekarov..ja som bola ta co skor dala spravnu dg svojim synom na 5 chorobu,nie lekar,na sarlach to sie , na sjorgenov syndrom som ich predbehla o rok v diagnostike..vetko sa nakonie potvdrilo aj labakmi...a ano mame dome cez 100odbornym medicinskych knih a mam z nich dobru polku nastudovanu pomerne sluśne ....ale kop ako splasena vevericka -asi sa citis ohrozen ked takto reagujes...

senta_sofia
15. apr 2017

@sardinka336 ved ja som napisala,aky by mal byt postup,nie ze verim tej story 😉 ci teraz comu neveris?

kristinka86
15. apr 2017

@sardinka336 K Tebe sa už vyjadrovať nebudem, lebo naozaj prekrúcaš slová iných. Nepísala som ako fakt, že sa to zamieňa, resp. že tu osýpky boli. Bol tam otáznik, že??? Alebo máš vyštudovanú vysokú školu, no zároveň nevieš rozoznať oznamovaciu, opytovaciu a rozkazovaciu vetu? Alebo Ti jednoducho ide o vyvolanie konfliktu? Žiaľ, takých tu je mnoho (nie konkrétne v tejto téme). Nikto Ti nekáže tlieskať. Stačí normálne diskutovať a argumentovať, ako napr. @senta_sofia ktorá uvedie, v čom sa choroby líšia a bodka. Toto je pre mamičku fakt obohatenie a nie ako Tvoje prázdne reči plné útokov. Nepovedala som, že bežím k doki, či áno? Zas domýšľanie. Povedala som, že výsyp by som pre istotu riešila s doki, nakoľko to rozoznávať neviem. A máme doki, ktorá príde osobne domov, ak je potrebné. Takže sa ukľudni a tiež skôr prečítaj 2x ako niečo napíšeš.

sardinka336
15. apr 2017

@abbey1 čo tu stale vytahuješ nejake školstvo? Ja nepracujem momentalne pre tvoju info. Nie som na to momentalne odkazana, ale ved chod ty vychovavat mladu generaciu kto ti brani? Nechapem čo to stale vytahuješ. A reagovala som na prispevok kristiny ktora tvrdila, ze deti asi prekonali osypky len lekari o tom nevedia, tak kym si kopnes tak si prečitaj o čo išlo, ty héérečka. Uz ma neoznačuj a neprojektuj svoje ukrivdené pocity na mna. My dve si nemame čo povedat.

kaja73
15. apr 2017

@kristinka86 vystihla si to ..prazdne tliachanie tu predvadza a len utoci..

monilik
15. apr 2017

Och...aky zmätok to tu nastal... osypky: http://m.detskechoroby.rodinka.sk/detske-chorob...
myslim ze priznaky a priebeh su tak specificke ze je tazko si ich pomylit s inymi chorobami. na tejto stranke su pekne rozpisane aj ostatne vyrazkove ochorenia. problem je ze vela ludi si pletie osypky s kiahnami... potom tu vznikaju odporucania neuzivat ibuprofen pri osypkach...hoci take odporucenie patri ku kiahnam a celkovo tieto vyrazkove choroby si vsetci pletu,samodiagnostikuju a vo vela pripadoch samotni lekari povedia kravinu... e

soldi
15. apr 2017

@senta_sofia ja som si studovala tieto vysypove choroby. pointa pri siestej je ze ide od brucha smerom hore, nebyva vysyp napr. na dolnych koncatinach ani na tvari (max trosku okolo ust ci usi)

moj stredny mal tiez atypicky priebeh. pol dna mal teplotu 38,5 a na dalsi den sa vysypal, cize ziadne tri dni horucok, co byva udajne typicky znak.
najstarsi mal zas ruky nohy usta (2x)
a tiez mal atypicky priebeh- jeden vecer teplota 38, potom pluzgiere (nie afty) v ustnej dutine, tie zmizli za par hodin. na dlaniach mal drobne cervene bodky asi dve hodiny (neprehanam) a zihlavku na jednom lytku. cele to trvalo ani nie dva dni.
hlavne to, ze sa mu neskor zosupala koza na dlaniach mi potvrdilo ze slo o ruky nohy usta.
druhy krat mal este ovela pohodovejsi priebeh- bez teploty, dve mini afty v pise, tri pluzgiere na kazdej ruke a par bodiek na chodidle. mozno to bolo aj nieco ine, kto vie.

takze kludne verim ze aj doktorom sa to tazko urcuje, kedze su tie choroby podobne.
a ja osobne s vysypovymi chorobami (kedze su vysoko infekcne) k dok nechodim, len telefonicky nahlasim, alebo pri poradni spomeniem ,kedze chodime len na preventivky (klop klop).

sardinka336
15. apr 2017

@kristinka86 citujem ta: Takže sa dostávame k záveru, že možno mnoho detí za posledné roky prekonalo osýpky, len sa nazvali 5CH, 6CH, atď.?

Tvoje tvrdenie, nie moje, ale uz nevieš kam z konopi tak sa radšej nebudeš vyjadrovat, dobre urobíš lebo čo prispevok to perla.

Npisala si: @senta_sofia ktorá uvedie, v čom sa choroby líšia a bodka. Toto je pre mamičku fakt obohatenie... -
na to nepotrebujem nejaky nick na internete ale viem si dohladat publikácie a prečitat si niečo od pediatrov, je toho plny net. Ale tak ked potrebuješ aby ti druhy ludia kopirovali z netu a prepisovali v čom sa choroby líšia aby si bola ,,obohatena,,.

soldi
15. apr 2017

@monilik myslim ze problem pri diagnostike je skor v pripadoch kedy sa jedna o atypicky priebeh 🙂