icon

Osýpky - aktuálna tema

prevenar
10. mar 2017

Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku

Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.

Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.

Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?

Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!

https://www.dieta.sk/tlacova-sprava-k-epidemii-...

jajka257
15. apr 2017

@kaja73 uz som si precitala. Ale nevyjadril sa k tomu, ze ten pribor som olizovala 6 rokov a to viackrat denne.

senta_sofia
15. apr 2017

@kaja73 registrujem tohto pana, len nolo by treba povedat, ze je to enviromentalny chemik zaoberajuci sa toxicitou latok v prostredi, cim nepopieram jeho znalosti a odbornost, len si dovolim poukazat na to, ze je tu aj biochemia a tito ludia maju trosku ine znalosti,co sa tyka zase suvislosti s ludskym telom.
Ked budes citat pozorne, on sam uvadza, ze predny mechanizmus toxicity hlinika nie je doposial uplne objasneny. Do istej miery su tie jeho vyjadrenia dohadmi.
A odporucam dokladnejsie prebehnut aj jeho odpoved na predposledny otazku,v ktorej sa vyjadruje k tomu,ze kazdy organizmus reaguje inak,kde uvadza, ze na stanovovanie skodlivosti preparatov su vhodnejsie stanoviska farmakologie a fyziologie, chemia ma posledne slovo skor na molekularnej urovni. A dalej vymenuva cely rad faktorov,ktore mozu mat na to vplyv,vratane genetickych faktorov a prostredia, v ktorom dieta zije,ktore popri toxikologickej zatazi na dieta vplyvaju.
Takze dovolim si tvrdit, keby ten,kto s nim viedol rozhovor,polozil na zaver otazku,ze ci je hlinik vo vakcinach zodpovedny za poskodenie zdravia, odpoved by nebola ani zdaleka taka jednoznacna.

senta_sofia
15. apr 2017

@jajka257 napisal,ze najmenej je skodlivy ten v pevnom stave,takze mozno ti budu len v tme fosforeskovat zuby, za to olizovanie pribora 😀 myslene ironicky, lebo uz tusim ani ironiu tu nikto nechape

jajka257
15. apr 2017

@senta_sofia ale chapem🙂len ja uz mam keramicke🙂mozno to sposobil hlinik vo vidlicke🙂

monilik
15. apr 2017

https://primar.sme.sk/c/4117234/osypky.html
ked si citam ten priebeh a mozne komplikacie, tak sa fakt cudujem kto tomu dobrovolne vystavi svoje deti a zaroven ohrozi tie co zaockovane byt nemozu...

senta_sofia
15. apr 2017

@monilik mna na tom fascinuje jedno,preco niekto mrhal cas na vyskum,vyvoj a vyrobu ockovacej latky,ked je to bezna choroba, z tohto pohladu ozaj mohol skor vyvinut vakcinu proti soplom,ktore ma kazde druhe dieta v skolke a je s tym otrava 🙂 rodicia by nemuseli riesit OCRky,ucitelky sa rozculovat,ze im tam davaju soplave decka,raj na zemi. Zase myslene ironicky, odpovede prosim smerovat k tej prvej casti vety. A kludne aj s obmenami na ostatne choroby,proti ktorym sa ockuje. Preco prave tieto.

soldi
15. apr 2017

@senta_sofia ja som nad tym tiez uvazovala a dospela som k zaveru, ze na nieco vakcinu urobit vedia a na nieco nie. A ked vedia, tak urobia a potom ju treba predat 🙂
Napr ktory sudny clovek si necha dieta ockovat proti kiahnam? A potom kazdych 10 rokov ockuje znova a znova? Kedze v dospelosti su kiahne niekolkonasobne nebezpecnejsie ako v detstve? Nerozumiem tomu

senta_sofia
15. apr 2017

@soldi ja neviem, ked sa pozries,ze v minulosti to boli choroby,co aspon v nasich podmienkach sposobovali epidemie,tak si nemyslim,ze to bola vec nahody,ze voilaa,podarili sa osypky,ideme ockovat.Myslim,ze sa slo cielene na to,aspon v tomto pripade. To iste zaskrt a ten ked sa pozries na ockovacie schemy,ockuju vsade, zeby aj to ostalo len ako tradicia?

Nedavno som citala o tuberkuloze,aky je problem s vyvojom vakciny, lebo ta co je,je stara 90 rokov a ma svoje michy a vidis,ani za sucasneho stavu sa s tym moc pohnut nevedia, rovnako ako s liecbou tych multirezistentnych foriem.

senta_sofia
15. apr 2017

@soldi a tie kiahne, debatila som po odbornej stranke, kiahne same o sebe nie su problem, problem je ten virus,co ich sposobuje, lebo ten po prekonani infekcie prechadza do latentneho stadia, v preklade niekde drieme a v zavislosti od sily imunitneho systemu sa moze reaktivovat. A tou reaktivaciou vznika pasovy opar, s ktorym je problem pri starsich pacientoch, je tam riziko vzniku kadecoho.
Viem,ze mozes teraz polozit otazku,ze ved aj vakcina obsahuje ten virus, cize v zasade je ten clovek ohrozeny rovnako, ale udajne u ockovanych jedincov je to riziko reaktivacie,vzhladom na oslabenost virusu nizke.
Cize zase len priestor na dohady 🙂

lauritka
15. apr 2017

"How Easily Could the Measles Outbreak in Europe Spread to the US?"
( ako lahko by sa mohli rozširiť prepuknutia osypok v Europe do USA )
http://www.healthline.com/health-news/how-easil...

aristka
15. apr 2017

@senta_sofia napriklad aj ocko latka Zostavax ,ktora je proti pasovemu herpesu obdahuje oslabeny virus kiahni ...

senta_sofia
15. apr 2017

@aristka ved co ine by obsahovala, ked ten virus ho sposobuje 😉 Mna by skor zaujimalo, preco neockuju Varivaxom, ale nikdy sa mi nechcelo detailnejsie to skumat.

aristka
15. apr 2017

@senta_sofia ved na margo toho to pisem ,ze co ine to moze obsahovat ...

senta_sofia
15. apr 2017

@aristka ja chapem, tak som to podciarkla 🙂

soldi
15. apr 2017

@senta_sofia ja uznavam, ze myslienka eradikovania chorob je zaujimava a lakava. v niektorych rozvojovych krajinach priam ziaduca.
ale bohuzial ma ockovanie aj svoje tieniste stranky, a teraz nemam na mysli len neziaduce a neprebadane ucinky na ludske telo.

ja osobne plne schvalujem, ked niekto ockuje. ked veri, ze to funguje.

ale su typy ludi, ako napr. ja, ktori veria na ine principy fungovania imunity. netvrdim, ze to, comu verim ja, je spravne. takisto ako nikto nevie, ci je dobre tolko roznych ockovani a ake to ma dlhodobe nasledky.

ja by som neockovacov rozdelila na tieto kategorie:
1. rodicia, ktori maju zlu skusenost s ockom a nasledne logicke obavy z dalsieho
2. rodicia, ktori podlahli antivax dristom
3. rodicia, ako ja, ktori celkovo dbaju na to, co si daju do tela.
4. rodicia, u ktorich deti je ockovanie kontraindikovane
5. rodicia zo socialneho slabeho prostredia, ktori k dok ani nechodia (typicky priklad romske osady)

netrufam si vsak odhadnut, ze kolko ktore percento tvori z celkoveho poctu.

a este by som doplnila, ze urcite by tu bol iny pristup k ockovaniu, keby bola lepsia osveta a doktori pristupnejsi k informaciam a individualne pristupu. proste v sucasnej dobe sa nemoze doktor postavit k pacientovi stylom: ja som doktor, ja viem vsetko najlepsie a Ty ako laik mi do toho nemas co kecat. to je blbost. doktori su pretazeni, vyhoreni a pripady, kedy si sam pacient stanovil diagnozu spravne nie su ojedinele.
pravdaze, je to zas odtial potial.
proste tazko to je cele nejako zovseobecnit. mne na slovensku velmi chyba ten individualny pristup doktora k pacientovi/zakaznikovi.
ale to je len taky povzdych a to uz som velmi odbocila od temy 🙂

senta_sofia
15. apr 2017

@soldi myslim, ze vacsina z nas sa pohybuje v rovine dohadov a ja uz som to niekde pisala, ze lahko sa nam experimentuje v stave, ked nam v zasade "nic" nehrozi a zrejme inak by prebiehala diskusia na tuto temu, keby tu tie choroby boli... ale keby bolo keby, boli by sme v nebi, cize zrejme to nedoriesime a kazdy si bude spokojny alebo nespokojny s tym svojim, do casu, kym nenarazi na nieco, co mozno zmeni jeho pohlad.
A ten pristup lekarov, co ti poviem, podla mna je to len odraz spolocnosti, individualny pristup mne osobne chyba vo viacerych oblastiach, drviva vacsina ludi, ktori maju pocit, ze mozu o niecom rozhodovat alebo pocit, ze je na nich niekto do urcitej miery odkazany, ma tento postoj. Inak tiez len povdzych.

charlie1980
15. apr 2017

@soldi Znie to tak logicky, az naivne, aby si clovek myslel, ze bod 1., 3., a 4 by mala byt nejaka kontraindikacia s ockovanim. Kedze je neskodne 😉

jajka257
15. apr 2017

@soldi napriklad ja. Na radu viacerych odbornikov, napr. jednej doktorky, ktora je uznavanou kapacitou. Napr.na radu spoluziacky z VS, ktora robi rozne vyskumy a na radu kamarata z VS, ktory sa venuje mikrobiologii, ci inej kamaratky, ktora je riaditelkou sukromneho laboratoria, kde pracuje so vselijakou havedou. Tak sme ockovali oboma davkami proti kiahnam. A ked vidim, aky je coraz horsi priebeh tohto ochorenia u deti, dakujem bohu, ze som ich posluchla.

karkulka1
Odpoveď bola odstránená
lauritka
15. apr 2017

Epidémia (z Gréckeho epi- nad + demos ľudia) vzniká vtedy, keď sa počet nových prípadov určitého ochorenia (stavu, znaku, determinantu) v určitom čase a v určitej populácii stane nadmerným (presiahne očakávaný počet)

vyjadrovanie na urovni, bravo 👏 ake oblubene slovo na MK - ovce 🙂

baumka
15. apr 2017

@karkulka1 ....a v tv ukazovali,pozri si večerné správy ČT1-zábery z nemocnice,dievčatko tak do dvoch rokov s mamou v nemocnici a veru sa nerehoce ako ty vo svojom príspevku,práve naopak. Tiež pred tým chodili po Ostrave na prechádzky ako ty a teraz im do smiechu nie je.
Trošku EQ zapojiť by pomohlo...

senta_sofia
15. apr 2017

@karkulka1 uvidi sa po sviatkoch,ked prejde inkubacna doba,ci je to v pohode 😉 aj ked suhlasim s tym, ze slovo epidemia je nadnesene, ale bola som upozornena,ze aj dva pripady v pricinnej suvislosti su uz epidemia 😀

baumka
15. apr 2017

@lauritka veru,keby jeden somár prvý raz nespomenul tú ovcu,tak čo by sme teraz robili? Pred pár rokmi sa to nepoužívalo a dnes sa každý cíti povinní to spomínať. Asi sa cíti tým pádom výnimočne. Podobne aj "kokos",keď to počujem,no trapas. Prečo nie citrón alebo kaleráb ? Ale pravdepodobne aj karkulka patrí k tým ovciam,lebo používa toto slovo,čo aj mainstreamové ovce,ako sama spomína vo svojom príspevku. Trochu originality do života prajem.

karkulka1
15. apr 2017

@lauritka takže od akého počtu môžeme hovoriť o epidémii v tomto prípade - ide o 10, 20, 60 - 100 osôb? Prečo to skor vyzerá ako šírenie poplasnych sprav?
Ináč co som si uz dávnejšie všimla, pokiaľ sa niekto kriticky vyjadruje k ockovaniu, akosi automaticky sa mu vyhadzuje na oči, ze nie je medicínsky vzdelaný. Za to u nekritickeho pritakavaca absentujuce zdravotnicke vzdelanie uz nie je problémom.
@baumka očividne si môj príspevok nepochopila😎 Ak by bola situácia naozaj taká alarmujúca, asi by boli prijaté vážnejšie opatrenia ako z avretie jedneho

karkulka1
15. apr 2017

Sorry, odoslalo mi to skor- oddelenia v nemocnici

carolenka
15. apr 2017

@karkulka1 rumuni a madari vytiahli osypky kvoli meciarovym amnestiam? cesi sa tiez osypali z nich? 😲

baumka
15. apr 2017

@karkulka1 ,ale pochopila som tvoj príspevok,ja ani nepíšem,že ide byť obrovská epidémia,len som reagovala na ten tvoj výsmech,že o tom píšu a len hovoria,ale prípadov pribúda. A možno by som ti ani nič nepísala,ale reagujem na tvoje výsmešné smaily a titulovanie ľudí,že sú ovce.To sa nerobí,dúfam,že uznáš.....

P.S: Nemusíš si dávať slnečné okuliare,už je večer,lepšie sa ti bude bez nich pozerať aj prispievať.

senta_sofia
15. apr 2017

@carolenka Cesi vraj kvoli tomu,ze je tam peticia za dobrovolnost MMR, Rumuni kvoli tym protestom proti korupcii a Madari zatial netusim 😉

karkulka1
15. apr 2017

@senta_sofia uz som to niekedy spomínala, ze sa z prípadných osýpok nepokakam (samozrejme budem plne dodržiavať liečebný režim, tak ako to robim pri ktorejkoľvek inej chorobe) - len dúfam,ze najdem kompetentných lekárov, ktorí ich dokážu aspoň diagnostikovať.
@baumka očividne ti chybaju určité vedomosti, pretože označenie niekoho ako ovca ma určitú podobnosť s bajkami a urcitymi vlastnosťami typickými pre toto zviera, tak ako označenie krava, vlk, líška... Alebo trafena hus zagagala? 😂