icon

Osýpky - aktuálna tema

prevenar
10. mar 2017

Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku

Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.

Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.

Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?

Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!

https://www.dieta.sk/tlacova-sprava-k-epidemii-...

monka338
11. mar 2017

@karkulka1 to nie je meritko,ze po desiatkach...... najhoršie je to,že sa opäť objavilo ochorenie,ktoré tu roky nebolo a zomiera sa.....

srdiecko9
11. mar 2017

aj obyčajný paralen moze vyvolať anafylakticku reakciu a smrť. Presne tak ako aj očkovanie..vsetko moze mat nežiadúci účinok..ale všetci paralen užívame ked je treba. Nikto nevraví ze očkovanie je bez rizika..aj prechádzanie cez cestu nesie so sebou riziko, ze ma moze zraziť auto..po ceste chodia auta a ja idem prejist cez cestu, po ktorej tie auta idu.
Skoda, ze sa Vas toľko nechalo ovplyvniť neoficiálnymi štúdiami z pochybných zdrojov. Ja osobne by som sa velmi bála v dnešnej dobe neočkovat! Som vďačná, ze žijem v dobe, kedy je moznost očkovať, ze mam vakcínu k dispozícii ( co nie je samozrejmosť všade)
Zial dnešné matky nezažili žiadnu epidémiu, na ktorú sa umiera alebo nesie so sebou tažké následky..nezažili sme to aj vdaka tomu očkovaniu..treba si uvedomiť len jedinú vec. To ze pride doba, ked dieta aj na sk umrie na osýpky Je 100%tne iste..Kedze sa neockuje, tak je to jasne..to ze sa spoliehate na ľahký priebeh, v poriadku, ale teda to jedno prve dieta ľahký priebeh mat nebude..sedíte v obývačke a v správach hovoria o prvom úmrtí..toto pride urcite, to je iste..nebudete sa bat vaše neočkovane dieta ani po tomto dat do skolky, ist s ním do obchodu, alebo este lepsie k lekárke, kde je uz pravdepodobne, ze tam moze dieta s osypkami sedieť?? A mimochodom každý vírus vie aj mutovať, tak ked mali doteraz osýpky úmrtnosť podľa vas nízku, moze to byt aj inak v budúcnosti..skoda, ze neberiete vobec do úvahy oficiálne zdroje, ktorým predchádzali klinické studia. Tiez skoda, ze nemôžete nahliadnuť do minulosti..
Miesto toho veríte antivakcinacnym šarlatánom, ktorý nie su schopní ani normalne uznať, ze epidémia osýpok tu nie je momentálne vdaka očkovaniu..

prevenar
autor
Odpoveď bola odstránená
karkulka1
11. mar 2017

@monka338 ja si naopak myslím, že ide hlavne o hystériu so snahou vyvolať paniku. A to, že sa niekto nakazí, neznamená, že aj automaticky zomrie.

@srdiecko9 celkom ma pobavilo tvoje porovnanie a la prechádzanie cez cestu.
Prosím ťa nezovšeobecňuj - nie všetci berú paralen, resp. sa napchávajú hneď liekmi
Btw. u nás v rodine sme ho naposledy použili niekedy pred 10 rokmi. Prípadnú horúčku nikdy nezrážam liekmi a na iné ho už vôbec nepotrebujeme.

mima283
11. mar 2017

@karkulka1 ja netvrdim ze vo velkych kvantach. Ale keby aj bola statistika dajme tomu jeden zo sto, alebo aj tisic, tak to predsa len znamena, ze ludia na to zomieraju aj v dnesnej dobe. Kazdy zivot ma rovnaku cenu a choroba, pri ktorej hrozi smrt je podla mna riziko a je velmi nebezpecna.😉

srdiecko9
11. mar 2017

@karkulka1 som rada ze som ta pobavila, ale ja verim, ze pri prechadzani cez tu smiešnu cestu zomrelo skutočne viac deti ako na to, ze boli zaočkované..

celasapremenim
11. mar 2017

taketo spravy sa opakuju, nie je to prvy krat, zato par krat bolo spochybnene, ci ide o alarmujuci fakt, alebo tlakove riesenie nechceneho stavu
osypky, ludia nad tridsat uz davno nemaju imunitu na osypky z vakcin, drahe moje..povodne sa ratalo, ze vsetci odrodime tak do 28 najneskor

karkulka1
11. mar 2017

@srdiecko9 btw. pri autonehodách zomrie ročne viac ľudí ako je počet úmrtí či zdravotných komplikácii u neočkovaných jedincov😉

@mima283 takmer každú chorobu môžu sprevádzať komplikácie a môže byť sekundárne smrteľná, takže netreba podliehať panike🙂

srdiecko9
11. mar 2017

@karkulka1 Zatial to tak je, žiaľ nemáme si odkiaľ vážiť, ze tu nemáme smrtelne epidémie..

senta_sofia
11. mar 2017

@karkulka1 ani moja kamoska nezraza teplotu liekmi a aka ostala prekvapena,ked ju zachranka viezla s deckom v bezvedomi do nemocnice,lebo mu homeopatika nezabrali...

monka338
11. mar 2017

@karkulka1 áno pri nehodách zomrie viac ludi....ale to nenakazia ďalších xy

sykorkauhliarka
11. mar 2017

@uhnakova ozrejmila by si mi prosim v com som uplne mimo ?
@maciatkolulu odporucanie lekarky znelo "ak nechcete aby mala bola chora, vyhybajte sa nakupnym strediskam , detskym kolektivom, chorym nastevam " ...to dieta ma uz rok a si mimo ak si myslis , ze ju drzim doma zavretu :D jasne ze chodime medzi ludi...uz to nieje novorodenec..vdaka bohu ze moje kamaratki maju tiez uz deti, takze sa ma s kym stretavat

uhnakova
11. mar 2017

@sykorkauhliarka nie, nechce sa mi 😎

tanag
11. mar 2017

tak ci onak, nechápem matky , ktore neockuju deti a vedome ohrozuju zdravie svojho dietata.....a keby len svojho aj inych...v cechach maju rozum, tam maju zakaz neockvane deti vodit do skolky..ale u nas .....

uhnakova
11. mar 2017

@tanag ano, maju rozum u trojrocnych aj stvorrocnych a potom u patrocnych preskolakov uz rozum nemaju, lebo ti maju skolku povinne nehladiac na ockovanie. Skolu radsej ani nespominam. Skvele argumenty.

sykorkauhliarka
11. mar 2017

@uhnakova hrdinka vyskakujes a potom sa ti zrazu nechce

uhnakova
11. mar 2017

@sykorkauhliarka tak hrdinky si to mozu dovolit 😉

sykorkauhliarka
11. mar 2017

@uhnakova aj tie co boli ironicky oznacene za ne ?

tanag
11. mar 2017

@uhnakova predpokladam , ze to skvlee arumenty bolo myslene posmesne .....myslim, ze lepsie aspon nejako zacat proti neockovaniu bojovat ako ziadno...

uhnakova
11. mar 2017

@sykorkauhliarka dobru noc, uz som grogy. Musim nabrat sily na dalsie vtipne odpovede.

violaceus
11. mar 2017

@mima283 tak ked sa na to pozerame takto, tak aj ockovanie je velmi rizikove pretoze je velka sanca ze tiez 1 dieta z tisicky moze zomriet na nasledky ockovania. Aj tu hrozi smrt a teda je to velmi nebezpecne ...

mima283
11. mar 2017

@karkulka1 ja nerobim paniku ani nic, ale mam strach, lebo moj syn napriklad este ockovany nie je ma byt az o mesiac a osypky nie su predsa len taka obycajna nadcha. Netvrdim, ze clovek nemoze zomriet aj na inu, lahsiu a beznejsiu chprobu, ale toto je predsa len vavsie riziko. Nevysvetluj si to tak, ze sa tu chcem nebodaj hadat, alebo co, len mam ako matka prirodzene strach

violaceus
11. mar 2017

@mima283 rozumiem, prezivam to podobne. Len si treba odpovedat na otazku: ,,Z coho ziju media'' :/

tanag
11. mar 2017

@violaceus treba zvazit ake dieta bude ockovane, neockovať hlava nehlava...pripadne odlozit ockovanie, kym dieta nie je v stave ho zvladnut ......su urcute kontraindikácie , kedy to nemoze byt..a v tych pripadoch sa moze stat aj to co psete....ale v indikovanych pripadoch a tych je vascina treba dat dieta ockovat, benefity prevysuju mozne nez.ucinky....podla mna by matky nemal mat moznost len tak rozhodovat o ockovanosti..ohrozuju tym ako svoje aj cudzie deti

celasapremenim
11. mar 2017

@tanag ako nehnevaj sa, ale to je riadna hlupost
ak matky maju pravnu zodpovednost za svoje dieta a tiez aj financnu samozrejme, vyzivovaciu atd. tak maju pravo aj rozhodovat, ci bude alebo nebude dieta zaockovane, zvlast ked nikto tu individualne neposudi, ci prave konkretne dieta nebude mat z ockovania nasledky, ak by som sa rozhodovala o lieku, ktory mam podat svojmu dietatu v chorobe, ktora nie je nevyhnutelne smrtelna, urcite nepodam liek, ktory ma tolko vedlajsich ucinkov ako prave vakcina...okrem toho ak prave to vase dieta bude mat nejaky postih, v jeho invalidite bude mat vlemi zalostny zivot prave v tomto state, su takychto deti plne ustavy, nech sa paci chodte sa pozriet, ako ziju....a ako ziju po smrti svojich rodicov, to vam uz neukaze nikto
takze ja sa vobec necudujem, kedze nikto nevie zarucit, ze prave vase dieta nezostane postihnute, v ustave, ale rovno neumrie po podani vakciny, ze su tu mamy, ktore sa rozhodnu svoje deti radsej nezaockovat a maju na to plne pravo

celasapremenim
11. mar 2017

...a k tym benefitom, napr. ockovanie na pneumokoky povazuju lekari za uspesne prave preto, lebo sa znizila umrtnost seniorov, ano spravne, starych rodicov tychto ockovanych deti...mozem taky benefit vietevsetcico
s detmi to takmer nema co docinenia, tie len nesu to obrovske riziko
moje dve starsie deti nemali obligatorne ockovanie na pneumokoky ani v ockovacom kalendari este a dobre bolo, nikomu to nevadilo, zato tetanovka 4. den po narodeni, ta teraz uz nie je, nakolko na kalnetizacnom nic nerobili, len vyrezavali hnis z ran

monka338
11. mar 2017

@celasapremenim a všetky matky sú lekárky,biologicky alebo vedkyne? Ja mam napr. 2 VS a.netrufam.si rozhodovať alebo bit za do pŕs za názor z oblasti medicíny,ktorú som nestudovala. Samozrejme,že si viem naštudovať a logicky spracovať informácie ale nie som lekár ako nie som letecky konštruktér.... Je super,ze mame práva ved je demokracia....ale kameňom úrazu je,ze demokraciu rozhodovania nám "nadiktovali" aj do oblasti v ktorej je 90% ľudí laikmi a takto to.potom dopadá. Naše mami takéto "pravo" nemali a čuduj sa .....sme tu. Prišiel lekár do triedy,zaočkoval,dal stempel to do žiackej a hotovo

celasapremenim
11. mar 2017

@monka338 ale podla reakcie svojho dietata a jeho zdravia, so suhlasom lekarky v individualnom posudeni by si to zvladla nie?
mne je uplne jedno, slusne povedane, ako sa co robilo kedysi, nie je mi jedno, ako reaguju moje deti na ockovanie a som naozaj rada, ze mam tu moznost si rozhodnut, ak reagovali zle, ze nebudem pokracovat, NAPR.
a ak sa niekto rozhodne, ze nejde ani do tohoto rizika, je to jeho pravo

monka338
11. mar 2017

No mam dve deti takže zvládam aj iné veci a IQ mam .... moja reakcia nebola urazajuca.... žiadny normálny pediater predsa nebude očkovať dieťa, ktoré je napr. zdravé,má problém s imunitou alebo iné záväzné problémy . Najskôr ho predsa pošlem odborné vyšetrenia a podla výsledkov usúdil,ci ho zaockuje, očkovanie odloží alebo odmietne očkovať s vysvetlením...

monka338
11. mar 2017

@celasapremenim ....choré (telefón mi to prepisuje)