icon

Osýpky - aktuálna tema

prevenar
10. mar 2017

Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku

Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.

Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.

Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?

Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!

https://www.dieta.sk/tlacova-sprava-k-epidemii-...

senta_sofia
11. mar 2017

@yanni tu je vsetko ine 😉 keby bolo viac takych ludi ako ty a narazila som aj na @hanaop @sisaka co ziju v zahranici a maju skusenosti,ako to funguje tam, mozno by konecne aj diskusia o ockovani na koniku nejak vypadala... Lebo inak argumentacny otras :-/
Dnes som sa napriklad dozvedela, ze mor, cholera, brusny tyfus v pohode vymizli, hoci sa proti nim nikdy neockovalo, tak naco ockovat nieco, co sa tu nevyskytlo desatrocie. Mna uz vlastne ani neprekvapuje,ze mame vo vlade fasistov, ked si ludia nepamataku, co bolo "vcera". Z extremu nemoze vzist nic ineho, len dalsi extrem a k tomuto to speje aj s ockovanim.

senta_sofia
11. mar 2017

@kofoluska velmi zovseobecnujes, povinne ockovanie je relativne novodoba zalezitost a sucast zdravotneho standardu mnohych krajin, v niektorych,kde uz ludia dospeli do stadia,ze si uvedomuji jeho dolezitost, je na baze dobrovolnosti a preockovanost populacie je na velmi vysokej urovni. A ked je taka super hygiena u nas, preco sa kazdu chvilu vyskytuju v kolektivoch vsi?

kofoluska
11. mar 2017

@senta_sofia Ked som pisala na slovenske pomery, dostalo sa mi odpovede, ze predsa vo svete sa choroby vyskytuju. Ked pisem vseobecne, tiez to nie je dobre. Tak sa skus rozhodnut, co vlastne chces. 🙂
A ad ostatne.Mala by som velmi vela otazok ohladne mnozstva ochoreni, s ktorymi sme sa za ten rok v skolke stretli. A rozhodne by neboli ohladne hygienickeho standardu ako takeho, ale skor ohladne osbonej zodpovednosti niektorych rodicov ako takych. 🙂

monka338
11. mar 2017

@karkulka1 bežná?????????? Tak takú blbosť som dávno nečítala 😮. Videla si priebeh osypok a neočakávané deti po osypkach?Ved sa na to zomieralo

yanni
11. mar 2017

@senta_sofia vis co, ano, vela takychto strasnych chorob v urcitych oblastiach vymizlo. Ale preco? Uz to tu niekto napisla, lebo hygiena as zlepsila.
Ale napr taky tyfus sa vyskytje aj v takej bohatej krajine ako je Saudska Arabia. A som si ista, ze keby niekto nieco taketo "zaniesol" na SK a zil trebars medzi bezdomovcami, tak by sa to rozsirilo aj tam, kde je to podla statistik vyhynute.
Len pravdou je, ze vela chorob, proti ktorym sa ockuje, s nedostatocnou hygienou nem nic spolicne. Preco sa stale aj vo vyspelych krjinach vyskytuje mumps, rubeola? Preco moj brat ako dvojrocny schytal niekde mumps? Kde pre pana jana. Na SK? Bordel u nas nebol v 80-90tych rokoch. On na ten mumps takmer zomrel (vtedy sa este neockovalo).
V SA je napr.cely rad chorob, ktore sa tu (hlavne v urcitych oblastiach krajiny) este vyskytuju a v Europe uz o nich 10rocia nie je ani chyru ani slychu.
Tiez je diskutabilne, kto tu tieto choroby, ako napr. polio, roznasa. to budu len domaci. Sem sa len tak nejaky "bezenec" nedostane.
Ti cudzinci, co tu ziju legalne, ako napr my, si museli prejst vsetkmi moznymi vystreniami, dokazovanie ockovania internationalnym ockovacim preukazom, odoberu krv, preveruju vsetko HIV, hepatitis atd, rtg plus koli tbc. Vseetkym musia prejst aj rodinni prislusnici.
Ale doniest do krajiny moze hocikto. Putovnici do Mekky nic nemusia dokazovat. Tak isto ako azylanti, co sa dostanu do Europy. Pokym sa dostanu do karanteny uz moze byt neskoro.
Clovek nikdy nevie.

Inak ako pikosku. Moj muz tu ma kolegu, tiez z DE, ktory je tak trosku crazy. Chce precestovat vsetky oficialne uznane a neskor aj tie neuznane krajiny. Z 196 mu uz chyba len nejakych 30.
KOncom minuleho roka zhanal ockovaciu latku a lekara, ktory by ho zaockoval. Uz neviem presne na co, ale ockovacia latka existuje, len tu v SA nie je k dispozicii.
Nezohnal ani latku ani lekara, tiez s tym argmentom, ze ziadny normalny lekar ho s niecim nezaockuje, co sam nepredpisal.
tak to chudak, zatial odlozil ad acta a tu krajinu si nechava na samy koniec.

katrin21
11. mar 2017

nechapem nezodpovednost takych mamiciek, co nedaju zaockovat a ked ich dieta dostane osypky, ohrozi na zivote aj deti, co sa este nestihli dat zaockova ( do 1,5r veku) ... !!
Osypky realne su v roznych krajinach a je to jedna z najzavaznejsich detskych chorob s vela komplikaciami a az smrtou moze skoncit casto... je to hazard zo zivotmi nie len svojich deti,a le aj deti inych rodicov :( smutne.

berginkan
11. mar 2017

@belllinka vacsina dospelych uz osypky prekonala nie? takze preockovanie nepotrebuju, pokial viem, tak recidiva neexistuje...

senta_sofia
11. mar 2017

@yanni len ono sa proti nim aj ockovalo,to len pomimo... A ked pomrelo 99% dediny, moc to nemal kto sirit dalej.
Ale v tomto sa samozrejme nesporim, hygiena,vodovody,kanalizacie a vsetko prispelo k lepsej zivotnej urovni, slo to aj ruka v ruke s lekarskou starostlivostou, vynajdenie antibiotik dost pomohlo...

Ved ja viem,ze ked niekam hentak cestujes, ta poobracaju zo vsetkych stran, rovnako ako ze sa vyzaduju urcite ockovania, presne ako pises, nikdy nevies, kde co drieme a co je horsie, ako to moze zmutovat, to si myslim,ze to mozno casom bude aktualna tema :-/

petronellus
11. mar 2017

@siska53 Čo k tomu dodať, najmúdrejší sa robia práve tí, okolo ktorých medicína ani len neprešla.

senta_sofia
11. mar 2017

@kofoluska existuje taka veda, nadava sa jej epidemiologia, skus hodit rec s niekym takym, mozno ti odpovie aj na tvoju otazku ohladom leptospirozy a potkanov... a ano, prepac, ked si napisala, ze sa neockovalo proti moru, cholere a neviem comu, absolutne mi nenapadlo, ze si myslela povinne ockovanie 😀 kokos to fakt? v tych casoch sa ockoval ten, kto bol zivy alebo mal sancu na prezitie a nikto nepolemizoval o tom, ci je to povinne alebo dobrovolne.

monka338
11. mar 2017

No moje druhé dieťa má čoskoro 7 mesiacov a ešte nebolo očkované,lebo je chudiatko nejaké soplave a som riadne nervózna. Pediatricka mi povedala,že je dobre ak bolo dieťa očkované aspoň raz aby sa naštartovala imunita v prípade nejakého takéhoto ochorenia. Prvé dieťa je očkované a ma aj MMR a nič mu nie je. To co bude o 30 rokov neviem,ale ved to neviete ani pri neockovanych. Jasné,že aj očkované môže ochorieť,ale len ten priebeh je úplne iný. Medzi 4 očami mi pediatricka povedala,že ma plnú kartotéku deti a ani jedno.po MMR neochorelo a nemá žiadny postih. Má jedno dieťatko,ktoré je ale choré a.to rodička nedali očkovať proti ničomu.

mima283
11. mar 2017

Ja tu nechcem s nikym riesit, ci a preco neockoval svoje deti. To nie je moja starost. Ale velmi by ma zaujimal nazor nejakej mamicky, co nema zaockovane deti, ci nema strach, co sa stane ak jej deti dostanu osypky. Nic v zlom, len by ma to tak zaujimalo, ze ci su este stale tak strasne proti, ked uz je epidemia "za rohom", alebo zmenili nazor a zvazuju ci to bolo dobre rozhodnutie. Lebo osypky dokazu byt az smrtelne....samozrejme nikomu v zivote to neprajem, ani ako ponaucenie ani nic, aby ste ma zle nepochopili. Len ma tak v tento dlhy vecer napadla tato otazka 😁

senta_sofia
11. mar 2017

@mima283 ja jednu poznam a nie, neboji sa, pretoze veri svojej lekarke a dala jej homeopatika, aby sa tomu predislo

katrin21
11. mar 2017

@berginkan vacsina akych dospelych? uz roky sme tu osypky nastastie nemali, odkedy sa ockovalo, chvalabohu..takze nikto z nas dospelych osypky nemal... a teraz sa mozu vratit a aj vracaju...

senta_sofia
11. mar 2017

@katrin21 osypky sa ockuju od 1987 😉

yanni
11. mar 2017

@senta_sofia ze homeopatika😲
No ja som do ZA homeopatika, ale zase mam aj zdravy rozum. Nasej copani napr homeopaticke gulicky velmi pomahaju proti bolesti pri prerezavani sa zubkov. Chuda male, ma 19 mesiacov a trapia ju stale a este jej stale chyba 8 grrrrr
Ale tak homeopatika proti epidemii, no neviem. hmmmm

karkulka1
11. mar 2017

@monka338 a ty si videla priebeh osypok? Keď ich mali bratia, ešte som nebola na svete. Ale v našom meste (ani v našej rozvetvenej rodine) nikto na osýpky v tom čase nezomrel. Kedy a kde sa zomieralo na osýpky? V 17. storočí? To sú zas rozprávky starej matere... 😎
Spôsob a kvalita života sa za posledných 100 rokov výrazne zmenili. 😉
Môžeš mi vysvetliť, ako je to možné, že sa v oveľa väčšom Francúzsku na osýpky nezomiera a to očkovanie proti osýpkam tam nie je povinné.

yanni
11. mar 2017

@senta_sofia ja som napr, morbilli prekonala. Mam to v takej tej karte od dr., kde boli aj vsetky prehliadky az do plnoletosti.
Je tam aj rok, len uz sa mi nechce bezat dolu kuk. Ja sa uz vyvalujem v posteli ( u nas je uz 22:38 grrr),
Aky priebeh ale bol, ti nepoviem. Musela by som sa nasich opytat.

bocianka123
11. mar 2017

Osypky sa ockuju od 70 rokov... ja som ich prekonala ako 8 nesacna. Pred viac ako 40 rokmi... .. a nasledne ma ne dr ockovala cca v roku a pol... neviem naco ked som ic uz predtym prekonala ale budis... a dokonca som bola ockovana na kiahne co som nevedela a kiahne som potom aj prekonala...
Moje deti by mali mat imunitu na osypky odomna kedze siom ich v detstve prekonala , nie?

senta_sofia
11. mar 2017

@yanni smejem sa, lebo mne sa zda, ze tiez a tiez sa mi nechce ist hladat tu knizku 😀 mumps som mala urcite a osypky sa zacali ockovat v kombinacii s mumsom, takze si myslim, ze ma to tiez netrafilo

senta_sofia
11. mar 2017

@bocianka123 tvoje deti budu mat imunitu uz zrejme z ockovania, protilatky od matky vraj stacia tak na prveho pol roka zivota, ale ani za to neda nikto ruku do ohna

monka338
11. mar 2017

@karkulka1 ach jaj......

yanni
11. mar 2017

@senta_sofia no neche sa mi.Vies kolko velaaaa schodov to je do obyvacky"😂
ja som zase mumps nemala. To mal len brasko a nejak som to od neho nechytila.
Ja som zato mala ovcie kiahne (aspon je tam varicela napisane).
No musism to ja riadne pozriet, na co vsetko som ja ockovana. Tetanus & Co. to som si ista, na rubeolu som bola doockovana ako 11 rocna, ked zaviedli ockovanie, lebo dovtedy som ju nemala.

yanni
11. mar 2017

@senta_sofia üresne, vravia prvych 6 mesiacov ale tiez by tom to nebrala ako 100%tne meritko.

monka338
11. mar 2017

@senta_sofia to je v pdstate jedno odkedy sa ockuju tu keďže sme tu bolo 40 rokov v izolácii a to spravilo ohľadne chorobnosti veľa .... a na to sa zabúda.

mima283
11. mar 2017

@karkulka1 nezomieraju na ne teraz nahodou v polsku? Ci som to len zle pocula

monka338
11. mar 2017

@mima283 pripájam sa k tebe...tak to som potom aj ja zle počula....mali by sme si uši umyt😁😁😁

karkulka1
11. mar 2017

@mima283 no jasné zomierajú po desiatkach, hlavne z pera novinárov😉

mlil77
11. mar 2017

@monka338 ono to nie je presne tak ako si myslíš, lebo pediater pokiaľ nebolo papierovo schvalene ze je dieta chore z očkovania berie to tak ze žiadnemu dietatu očkovanie neublizilo...len kto vie koľko ma mamičiek ktoré tvrdili ze niečo deti postihlo z očkovania ale tým ze to nie je podlozene tým pádom to neexistuje..dufam ze ma chápeš co tým myslím...(a áno som napriek tomu za očkovanie no mam hrozný rešpekt tomu...)...

monka338
11. mar 2017

@mlil77 ja mam tiež rešpekt,to je samozrejmé,ved rozhodujem o živote svojho dieťaťa....ale .... následky po prekonaní niektorých chorôb ak by som nedala deti zaočkovať sú pre mňa väčším strašiakom ako....