icon

Osýpky - aktuálna tema

prevenar
10. mar 2017

Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku

Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.

Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.

Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?

Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!

https://www.dieta.sk/tlacova-sprava-k-epidemii-...

permanentka
24. apr 2017

@evittam vies, teraz je epidemia v taliansku a rumunsku akurat talian ju priniesol prave na slovensko. my budeme na svadbe s rumunmi, tiez by si bola v pohode keby si vedela ze takto rumuni mozu preniest nieco a mas tam male dieťa?

evittam
24. apr 2017

@permanentka Preco nie? Ti Rumuni pridu z nejakej tej osady kde su tie osypky rozsirene, kolko ich bude?
Vies co, vyjadrila som svoj nazor. Ked sa bojis nechod. Hotovo. Neviem na co ti je odobrenie alebo vyvratenie tvojho rozhodnutia nejakymi anonymnymi nickmi na MK. To je vsetko.

luba555
24. apr 2017

Mamičky, sú tie osýpky veľmi nebezpečné? Skoro nič o tom neviem. Moja mamina hovorí, že so sestrou ich v predškolskom veku mali, ale netrvalo to ani týžden, mali teploty a vyrážky. Keď mali kiahne, bolo to vraj horšie. Ale málo sa pamätá, obe boli v predškolskom veku. Žiaľ, babičky sa už nemôžeme opýtať...

permanentka
24. apr 2017

@evittam moja svokra chytila osypky a nie je z osady kde su rozsirene 😉 vyjadrit nazor je ok, len trosku jemnejsie sa to da napisat, ale ok, kaslime uz na to

permanentka
24. apr 2017

@luba555 ano mozu byt smrtelne..a rizikova skupina su neockovani ludia, najmensie deti sui este vacsim rizikom, nakolko ten prejav u nich je vaznejsi nez u dospelych

evittam
24. apr 2017

@permanentka Ok. Len pre zaujimavost-to ich chytila teraz od tych Rumunov?

permanentka
24. apr 2017

@evittam nie, ale dnesny pripad osypok chytil prave od talianov, ktore je jedna z krajin (ako aj rumunsko) kde su osypky rozsirene. tym som reagovala na tvoj dotaz ze sa daju chytit len v osade kde su rozsirene.

evittam
24. apr 2017

@permanentka To som nikde netvrdila.

permanentka
24. apr 2017

@evittam ok vies co slovckovat sa nebudem.nechajme to uz tak 🙂

jajka257
24. apr 2017

@permanentka neries ju a setri slovami. Nebudes ani pochopena ani vypocuta. Nechod a ja mam respekt pred osypkami, ako sa poznam, vyhlasila by som este aj 14 dnovu karantenu pre ucastnikov svadby. Kazdy normalny clovek pochopi. Kto nie, nech sa cuduje.

permanentka
24. apr 2017

@jajka257 😀 aj ja,bojim sa o malu.dakujem za nazor

jajka257
24. apr 2017

@evittam nuz, to sa ti chodilo, ked tu bola max epidemia chripky. Aby si sa necudovala, ak pri vstupe do priestorov , kde su aj male deti, nepytali ockovaci preukaz. Tvoje deti uz mali osypky? Ak nie, tak by som sa zacala bat...

evittam
24. apr 2017

@jajka257 Ty odpovedaj sama za seba. Bud taka dobra.

evittam
24. apr 2017

@jajka257 Tak sa zacni. Ja som v pohode. Nie, nemali. A tvoje?

charlie1980
24. apr 2017

Mna by len zaujimalo : za poslednych 30r sa neobjavil jediny pripad osypok (proste nula), doniesol ich jeden jediny jedinec, aj to z Talianska, ze sa z toho robi take haloooo ? Ako, vazne nechcem "problematiku" zlahcovat, ale to tu celu jednu generaciu nebol jediny pripad osypok ???

zuzana76
24. apr 2017

@soldi ved povedali, ze to bol tazsi priebeh, mal napadnutu aj pecen,a le zvladol to, tak aky lahky priebeh?

tin007
24. apr 2017

V roku 2011 sme mali 2 pripady osypok (oba boli importy), jeden pripad bol Francuz (neockovany) a druhy Slovak (2x ockovany!).

soldi
24. apr 2017

@charlie1980 ja som dnes uplne nahodne v jednej diskusii starsieho data objavila (neriesilo sa tam ocko) ako mamicka pisala ze jej neockovane dieta ma divny vysyp, ktoremu predchadzali vysoke horucky, zapal spojiviek, zapal hrdla, suchy kasel. a ze nevie ci to je rubeola alebo osypky, ale ze to malo lahky priebeh tak asi rubeola.
nakoniec po nacitani priznakov sa priklonila skor k osypkam. cela choroba trvala asi dva tyzdne. isla potom za ped nech urobi test, ci neslo o osypky. a ze obvodna odmietla. keby ho urobila asi by trosku posramotila tie nase ciste statistiky.
to iste rubeola.
ta sa tu udajne tiez nevyskytuje. minuly rok sa nou nakazila znamej nevesta a potratila babatko ☹ mala to potvrdene ze to bolo kvoli rubeole. a myslis, ze to niekde niekto hlasil? nie. statistiky ostali ciste.
takze asi tolko na margo mojej viery v nejake tabulky a krivky.

soldi
24. apr 2017

@zuzana76 co zdroj, to ina info
https://najmama.aktuality.sk/clanok/251203/osyp...

tak kde je pravda? 🙂

zuzana76
24. apr 2017

@soldi no ja som to pocuvala na radio slovensko, kde vraveli, ze mal postihnutu aj pecen, ale teda, ze uz je z toho von a uz nie je infekcny a skoncil nakniec bez vaznych následkov, ja by som skor verila Radiu Slovensko, resp. ako si kto predstavuje lahky priebeh, mozno oznacili za lahky priebeh ak to nebolo uplne tak, ze utekal hrobarovi z lopaty, mozno vtedy by to oznacili za tazky priebeh, tak to je uz je asi ako si to kto vysvetli, navyse si myslim, ze kedze to uviedli az po vylieceni, tak ani nechceli rozduchavat vasne

karkulka1
24. apr 2017

Ja sa bavím na tom označení "chlapec".😀 Ide o 25-ročného mladého muža. Asi na tom niekomu záleží, aby sa vzbudil dojem, že ide o dieťa...😉

permanentka
24. apr 2017

Cize aj ockovany jedinec moze dostat alebo prenasat osypky?

charlie1980
24. apr 2017

@soldi Och, to su zas tvoje konspiracne teorie 😂😅

soldi
24. apr 2017

@zuzana76 tak Ty si ver tomu svojmu a ja si budem verit tomu svojmu, dobre? 🙂

evittam
24. apr 2017
zuzana76
24. apr 2017

@soldi jasne, kazda mame tie svoje " ruzove" okuliare

soldi
24. apr 2017

@permanentka ano, samozrejme. najrizikovejsia skupina su osoby nad 30 rokov, u ktorych uz ocko zdaleka nema taku ucinnost, ak vobec nejaku. aj Ty sama mozes dostat osypky, ak sa bojis, mala by si si dat skontrolovat hladinu protilatok.

adsumus
24. apr 2017

@soldi najrizikovejšia skupina su deti, ktoré ešte nemaju imunitu ako dospelí ludia a preto osypky nezvládaju dobre, prečo píšeš take dezinformácie.

zuzana76
24. apr 2017

inak mna by zaujimalo ci existuje vakcina cisto len osypky, lebo teda tu by som malému dala, je neocko, tu zvazujem uz naozaj dlho, pretoze maly prekonal uz aj meningitidu a teda nepotrebujeme mat komplikacie po osypkach

monka338
24. apr 2017

@permanentka súhlasím....čítala som,že malinke detičky sú na tom najhoršieho a prejavy sú najťažšie....hlavne preto sa zaviedlo očkovanie aby sme sa z generácie na generáciu chránili navzájom....z.nicoho nič to nebolo...A ze budeme.ockovat osypky....
S neockovanym dieťaťom by som ja ani manžel určite do Rumunska nešla a do krajín,kde sa šíria. Ak sa jedna o život mojich detí tak strasnu" Free a happy a neviem aku" matku zo seba nerobím....