Osýpky - aktuálna tema
Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku
Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.
Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.
Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?
Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!
@evittam moja je zaockovana, ja som ich prekonala ako skolkarka. Ale nepozeram len na seba. Avsak niekedy natrafim na tvoje prispevky a rozmyslam, preco vsetko a vsetkych posudzujes len podla seba a svojich deti. Kazdy clovek je jedinecny a ma iny priebeh akehokolvek ochorenia. Lenze ty mas vo zvyku vsetko bagatelizovat a iny nazor zosmiesnovat.
Osýpky: Časovaná bomba vybuchla
Časovanou bombou nazýva osýpky odborník na očkovanie docent Rastislav Maďar. Až u tretiny prípadov osýpok sa podľa neho vyskytuje nejaká komplikácia.
Prvý importovaný prípad osýpok na Slovensku od roku 2012 je tu. Osýpky diagnostikovali v Košiciach u študenta z Talianska. Pravdepodobnosť komplikovaného priebehu nákazy je vyššia vo veku do 5 rokov a nad 20 rokov veku. Komplikácie zahŕňajú hnačku, ušné infekcie vedúce k poruche sluchu, kŕče, zápal pľúc, mozgu a bakteriálne komplikácie. Najväčší počet obetí v Európe je u malých detí do jedného roka veku. Podľa očkovacieho kalendára ešte nemôžu byť očkované a mala by ich chrániť kolektívna imunita, teda očkovanie minimálne 95 % detí, ktoré majú a môžu byť očkované. Rizikové skupiny sú aj osoby s oslabenou imunitou bez ohľadu na vek.
„Počty prípadov osýpok za kalendárny rok počítame v súčasnej dobe v Európe, bohužiaľ, na tisícky,“ konštatuje doc. MUDr. Rastislav Maďar, lekár slovenského pôvodu, riaditeľ očkovacích centier Avenier v Ostrave, kde vypukla začiatkom apríla epidémia osýpok. "Najviac prípadov nákazy má Rumunsko, druhá najhoršia situácia je v Taliansku a výskyt ochorení hlási aj Poľsko, Nemecko, Francúzsko Švajčiarsko a Ukrajina. Predtým to bolo Belgicko a Veľká Británia. Najnovšie sa k nim zaradila aj Česká republika.“ Importovaný prípad osýpok má teraz Slovensko.
@jajka257 Este raz-odpovedaj,prosim, a sumarizuj za seba.
Ani uvadzam fakty a realitu, aj pouzivam ako priklad svoje deti. To vsak neznamena,ze "bagatelizujem",posudzujem vsetkych podla svojich deti a nebodaj zosmiesnujem niekoho nazor.
Ja nikde netvrdim,ze kazdy prekona chorobu rovnako a respektujem kazdeho nazor. Slusne som sa ta spytala.
Za neschopnu spracovavat vedomosti a podobne som tu bola oznacena ja
Druhy vedia viac nez ja ako sa moje deti nakazili a podobne.
*Ano...
@permanentka Ďakujem.
Zdravotné poisťovne reagujú na hrozbu importovania osýpok na Slovensko. Povinné očkovanie proti tomuto ochoreniu uhradia rizikovým skupinám aj mimo platného očkovacieho kalendára a bez ich predchádzajúceho súhlasu, čo nie je bežný postup.
Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a súkromná Union ZP takto konajú po stretnutí s predstaviteľmi Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Súkromná Dôvera sa k nim zatiaľ nepridá, neplánuje nič meniť.
Objavili podozrenie na osýpky u 13-mesačného dieťaťa
Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Leviciach urobil protiepidemické opatrenia v pediatrickej ambulancii.
U 13-mesačného dieťaťa sa objavilo podozrenie na osýpky, informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Hlásenie dostali od levických hygienikov. Dieťa vzhľadom na svoj vek nebolo očkované proti osýpkam. Prvé očkovanie sa robí najskôr v 15. mesiaci života.
Počas apríla strávilo dieťa so svojimi rodičmi niekoľko týždňov v Taliansku, kde je epidémia osýpok. Včera sa u neho objavila vyrážka za ušami a postupne na celom tele.
„Dňa 27. 4. 2017 ošetrujúca pediatrička vyslovila podozrenie na osýpky u dieťaťa a poslala ho na vyšetrenie do Infektologickej ambulancie v Leviciach," uviedla hovorkyňa ÚVZ Zuzana Drobová.
Len pred tromi dňami informoval úrad o importovanom prípade osýpok na Slovenko u 25-ročného pacienta s trvalým pobytom v Taliansku, študenta košickej univerzity. V nemocnici ho hospitalizovali začiatkom mesiaca, v polovici apríla ho prepustili do domáceho liečenia.
To je tragikomedia s tymi osypkami na Slovensku; 7 rokov sa epidemiologovia "hadzu v mediach o zem" a rozpravaju ako tu budu epidemie, kvoli nezaockovanym slovenskym detom a ich rodicom "odmietacom" a pritom tu mame importy zo zahranicia - 2011 import z FR (neockovany dospely), a import z UK ockovany(2x v detstve) dospely Slovak a r. 2017, dospely cudzinec (neockovany, Taliansko) a slovenske dieta (zatial podozrenie) pre vek neockovane, ktore vycestovalo a stravilo niekolko tyzdnov v zahranici (IT).
Tak kde su tie slovenske neockovane deti nad 18 mesiacov, ktore maju sposobit tie epidemie, ked sem osypky importuju uplne ine vekove skupiny, podaktori ockovani?
V tomto prípade dieťa je ešte malé a väčšinou v domácom prostredí - chvála bohu.
@srdiecko9 Ty mas vestecku gulu, ked tu tvrdis, ze kto bude prvy chory? Keby si si pozrela susedne krajiny; napr. take Cesko, tak by si videla aky velky podiel tvoria dospeli ockovani jedinci. Proti osypkam sa v Cesko-Slovensku zacalo ockovat v r. 1969.
http://www.prolekare.cz/epidemiologie-clanek/vy...
http://www.khsusti.cz/php/kousky/aktual/2014031...
Nejčastěji se spalničky vyskytovaly u osob narozených v letech 1970–1980, ale spalničky se vyskytly i u neočkovaných nejmenších dětí, celkem 32 onemocnění. Ojediněle došlo k onemocnění řádně očkovaných dětí a mladistvých.
Moja poznamka: Celkovy pocet pripadov v r. 2014 bol 202.
ospyky su po celej europe, prvý prípad zavlečenia sa vyskytol už aj u nás ale poniektorí to nevnímaju asi.
@tin007 ja nepotrebujem vestecku guľu, tu využíva hlavne antivax..ja sa riadim faktami..fakt je taky ze pokles očkovania spôsobuje epidémie, ohrozene skupiny su hlavne neočkovani. Ale tebe to moze byt uplne jedno, čomu verim ja, aj tak je to iba taka mala chorobka podla vašich tvrdení, z ktorej netreba robiť nic hrozného..nanajvýš si častejšie ruky umývať..
Huh , tak sme sa dockali 😀 EPIDEEMIA je aj tu... cize jeden pripad. Som zvedavy, ci dosiahneme cisla Madarskej EPIDEEMIE (20 pripadov ? ) ..alebo ostaneme v nasej Slovenskej EPIDEEMIIII s jednym pripadom. nust uvidime . 🙂
v kazdom pripade odporucam kazdemu , kto ma obavy odstahovat sa do Bieloruska , kde je 101% zaockovanost, iba tam moze byt clovek v uplnom bezpeci.
@srdiecko9 Neviem o tom, ze by si bola mojou hovorkynou, kedze pises "podla vašich tvrdení". Ja pisem moje poznatky, moje nazory a napr. na rozdiel od teba ich dokladam zdrojmi.
Par faktov, ako to vyzera aktualne v CR s osypkami, kolko je chorych, ktori z nich su nakazeni dospeli zdravotnici (aktualne 13 pripadov) a ako vyzera vekove rozlozenie: https://www.khsova.cz/01_aktuality/files/spalni...
aktuálne zomrelo v rumunsku na osypky 17 detí, všetko neočkované. tisíce sa infikovali, preočkovanosť dlhodobo pod 95 percent vdaka antivaxerom.
@prevenar, na tom nezalezi, ze sa vyliecil. Zalezi len na tom, ze bol chory. Tak nemudruj!!! Epidemia je epidemia. Len s tym zaockovanim si ma zneistil. Ja som osypky prekonala, i tak sa mam dat doockovat? 😀
@evittam, zena, ty nevies, o com hovoris. Ziadne pukance. Celotelovy oblek a do protiatomoveho krytu sa schovat. Najvyssia zasada prezitia je keep panic!
ženy ked máte niečo k teme, tak pridávajte, ale ked chcete iba bagatelizovať ochorenie, tak si myslím, že ste celkom mimo, nikto predsa netvrdí, že ide o epidemiu alebo že treba isť do krytov, načo je dobre taketo vysmievanie?
@tin007 ja uz dávno viem, ze táto komunikácia zmysel nema 😃
Kludne podceňujte aj naďalej..je neuveriteľne, ze po toľkých detských úmrtí v minulosti sa to da..podceňovať sa dalo doteraz vdaka nam ockujucim ste si to mohli dovoliť, ale teraz..no az tak kľudna by som nebola..urcite by som osýpky nebrala ako bežnú detskú chorobu..
Takže k téme. Už majú laboratórne výsledky? Či mi niečo ušlo? Zaujímavé, že nikto nič neriešil - ani matka s pediatričkou a do nemocnice išli až po 3 dňoch teplôt a keď sa dieťa vysypalo.

@aristka pisala som konkretne o osypkach