icon

Osýpky - aktuálna tema

prevenar
10. mar 2017

Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku

Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.

Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.

Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?

Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!

https://www.dieta.sk/tlacova-sprava-k-epidemii-...

prevenar
autor
Odpoveď bola odstránená
lauritka
3. júl 2017

No chvalabohu.ze tu neprepukla epidemia este kvoli relativne vysokej zaockovanosti.

kvieta
3. júl 2017

@prevenar Tuším, porozmýšľaj. Ja osobne by som tieto príspevky nemazala, nech všetci vidia, čo si za kvítko😉

Epidémia osýpok na SK? Niečo desivé? Počty mŕtvych? Toto Ti tu chýba?
Ešte je nás, zodpovedných rodičov, čo očkujeme stále dosť, takže si ešte počkáš. Ja dúfam, že sa nikdy takto naplnenej štatistiky nedočkáš!

tin007
3. júl 2017

V CR je zaockovanost porovnatelna s SK, no co sa tyka konkretne osypok, tak tento rok je v CR 130 pripadov a na SK 1. Mas @lauritka k tomuto vysvetlenie?

kvieta
3. júl 2017

@tin007 Ak by sa vyskytlo ochorenie v mieste s vakcinačnou dierou (napr. v meste, kde je najnižšia zaočkovanosť, na jeho sídlisku, v komunite matiek, ktoré sa v ňom stretvajú...), tak by sa ochorenie rozšírilo veľmi rýchlo. Jednoduché vysvetlenie.

tin007
3. júl 2017

@kvieta Takze tvrdis, ze toto sa stalo v CR?
Mimochodom, ty mas aj nick lauritka, ked odpovedas?

kvieta
3. júl 2017

@tin007 Na Tvoju otázku smerovanú lauritke môže reagovať ktokoľvek, keďže je to verejné diskusné fórum. Je to tak, akoby sme všetci sedeli okolo okrúhleho stola a navzájom dskutovali. Kto nechce diskutovať, môže od toho stola dobrovoľne odísť.

A áno, mohlo to byť takto.

tslobik
3. júl 2017

Ludia....máte na mysli kiahne? Ospravedlňujem sa, ale nemala som čas čítať diskusiu.....Môj malý bude predškolák a nemal.....z triedy nemali cca štyria...Ale trápi ma to, lebo čím neskôr dostane, tým horší priebeh....a v dospelosti ani nehovorím.....

tin007
3. júl 2017

@kvieta Aha, takze len tipujes, nevies to, ze preco maju v CR taky pocet pripadov osypok (a nemusi to byt konecne cislo) a na SK 1 pripad (zatial).

Nemohlo by to byt o tom, ze tvorba protilatok a ich trvanie nie su take, ako teoreticky vypocital vyrobca?

Nebudu nahodou tie "vakcinacne diery" teda aj priamo v komunite zdravotnikov (ktorych je zatial 19)?

Nie je zaujimave, kolko chorych je vo veku od 1 roka,kde by uz mali byt chraneni ockovanie (a akosi neboli?)?

http://www.khsova.cz/docs/01_aktuality/files/sp... graf na spodu

kvieta
3. júl 2017

@tin007 Ja sa skôr prikláňam k tej možnosti, o ktorej som písala. Ale predpokladám, že v ČR budú skúmať príčinu. Ja som mala ako dieťa žltačku typ A, hospitalizovaná som bola aj na infekčnom a v septembri min. roka žiadne protilátky u mňa zistené neboli. Takže nič nie je 100%, nebijem sa do pŕs.
Ty máš nejakú skúsenosť? Alebo iba dohady?

tin007
3. júl 2017

@kvieta
Vychadzam z posledneho serologickeho prehladu, ktory bol realizovany v CR (v 2013), kde bola merana hladina protilatok v jednotlivych rocnikoch a uz pri 6-rocnych detoch sa dostala na cca 95% s tym, ze od 40 do 44 r. to bolo len 77%.

Nerobim si iluzie, ze na sK je to inak, tie data budu velmi podobne vzhladom na podobne ockovacie plany.

kvieta
3. júl 2017

@tin007 Podľa mňa je to o náhodnom zavlečení infekcie do oslabených miest. Kľudne sa to isté mohlo stať aj u nás. Slováci podľa mňa cestujú rovnako ako Česi. Nemám pre to iné vysvetlenie.

tin007
3. júl 2017

@kvieta Tie "oslabene miesta" su v a po celej krajine (teraz pisem o CR), sama si mozes pozriet data http://www.zuusti.cz/wp-content/uploads/2015/04... (st. 24 graf)

kvieta
3. júl 2017

@tin007 Aj tam je napísané, že je to kvôli očkovaniu iba jednou dávkou u týchto ročníkov. Už sa očkuje 2 dávkami. Tí očkovaní jednou dávkou tu boli aj doteraz, ale doteraz bola zaočkovanosť nad 95%, čo aj vďaka takým ako ty prestáva platiť, za čo ja osobne nie som vďačná.
Jednoznačne propaganda AV rozširuje rady neočkujúcich rodičov, vďaka čomu riziko výskytu daných chorôb vysoko narastá.

tin007
3. júl 2017

@kvieta Ak si myslis, ze vsetci rodicia neockuju preto, lebo im to niekto povedal, ci na pisal na internete...

Uplne ignorujes ucinnost vakciny, zjednodusene povedane dlzku trvania protilatok v potrebnej (teoreticky vypocitanej) hladine, kde by mala chranit proti nakaze. Zober si ludi do 30 r., ktori boli ockovani dvomi davkami; kolise to tam v niektorych vekovych skupinach pod uroven 90%. Treba mysliet na to, ze je to stanovene cez mnozstvo protilatok, cize teoreticky vypocet, ze maju taku hladinu, ktora ich ochrani. Ci to tak bude v pripade stretu s infekciou nik netusi.)

lucia147852
3. júl 2017

Mna by len velmi zaujimalo kde stale ludia beru ze na svk je 1 pripad osypok ked ja osobne poznam 4 deti ktoré ich asi 3 mesiace dozadu mali. Nakazili sa v skolke. 3 ockovane, 1 neocko.

evittam
3. júl 2017

@lucia147852 Urcite to boli osypky?

lucia147852
3. júl 2017

Mali to potvrdené pediatrom. Vsetko to boli deti muzovych kolegov.Byvame na jednom sidlisku. Chodili do tej istej skolky. Nastastie u všetkých 4 to prebehlo lahko.

kvieta
3. júl 2017

@tin007 V tej správe sa nachádza aj táto veta: "Příznivá epidemiologická situace vypovídá o velmi dobré kolektivní imunitě populace ČR. "

Záverečná správa je ale z roku 2013.

soldi
3. júl 2017

@lucia147852 nie si z okolia tn? Par tyzdnov dozadu spominala jedna znama nieco podobne. Ale nevedela podrobnosti, tak som tomu velmi neverila. Ale osypky by mal ped hlasit. I ked uz som tu kedysi citala o jednej mamicke, ktorej dieta malo tiez osypky ale ped to odmietol napisat do karty, ze vsak je ocko, tsk to osypky nie su

lucia147852
3. júl 2017

@soldi ano som z okolia tn. Asi sa tu volako rozmohli tie chronty male 😞

majkam6
3. júl 2017

a ako to vyzera s osypkami madarsko.nikto nema nejake aktualne spravy ci statistiky?

soldi
3. júl 2017

@lucia147852 aj tie tri mesiace by casovo sedeli. tak to kludne mohli byt tie iste

kvieta
3. júl 2017

@majkam6 Skús pogoogliť.

prevenar
autor
Odpoveď bola odstránená
hiro
6. júl 2017

To nikto nema nejake lieky pre toto @prevenar zabludene dieta? Vsak musi byt aspon nejaka terapia alebo nieco co by mu pomohlo. Stat by sa mal postarat o chorych a nemocnych...

lauritka
7. júl 2017

Francuzsko planuje zaviest v roku 2018 povinne ockovanie proti 11 chorobam, momentalne sa tam ockuje povinne len proti trom - zaskrt, tetanus a detska obrna. Dovodom je hlavne antivax, ktory sposobil pokles zaockovanosti a zvyseny vyskyt osypok. Na osypky tam zomrelo od roku 2008 10 ludi, mnohi mali zavazne komplikacie.
Novy predseda vlady Edouard Philippe: "... vo Francuzsku zomieraju deti na osypky, v krajine Pasteura je to neakceptovatelne."
Lekari rozhodnutie vitaju: "Ockovanie nie je len osobna volba, z ktorej benefituje iba zaockovana osoba, ale jeho cielom je tiez ochrana populacie, najma deti, starsich osob a tych s nalomenym zdravim."

zdroj: http://www.independent.co.uk/news/world/europe/...

https://www.thelocal.fr/20170705/these-are-the-...

tin007
7. júl 2017

@majkam6
Podla sprav ECDC sa uz osypky v Madarsku nevyskytuju: Between 21 February and 22 March 2017, Hungary has reported 54 cases. Health authorities have lifted the quarantine from the hospital in Mako, Southeast Hungary, as no new cases were detected in two weeks.
https://ecdc.europa.eu/en/news-events/epidemiol...
Zdroj po madarsky:
https://www.antsz.hu/hir1/felodottakamakoikorha...

majkam6
7. júl 2017

@tin007 dakujem

kvieta
7. júl 2017

@hiro On tak ako je samouk, tak je aj samoliečiteľ😉