icon

Osýpky - aktuálna tema

prevenar
10. mar 2017

Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku

Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.

Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.

Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?

Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!

https://www.dieta.sk/tlacova-sprava-k-epidemii-...

zuzana76
14. dec 2017

@maja22 aj moj muz mal kiahne ako 18 rocny, rok predtým ako sme sa zoznamili a vraj to bolo hrozne

maja22
14. dec 2017

@zuzana76 ja sa bojím roznych chorôb, ale vzhladom na to, ze aj vakciny maju svoje rizika, nie som si ich pouzitim velmi ista... kedze sa obavam, ze aj vakcinou mozem chorobu privodit, je to o zvazeni momentalnych rizik...

zuzana76
14. dec 2017

@maja22 to je pravda, s tym suhlasim, ale myslim si, ze ani uplne neockovani nie su chraneni, vraj dokonalou imunitou zo zdravej stravy a pod. imunita moze klesnut kedykolvek, nejakym vycerpanim, stresom a pod. a vtedy moze clovek chytit hocico, moze byt XY rokov zdravy ako rybka a potom zrazu ochorie, takze my dve vieme co je vseobecnym liekom 😉

slimstar
14. dec 2017

@zuzana76 to je pravda, že imunita sa môže aj oslabiť, vplyvom stresu atd, celé roky, som nebola chorá a možno po troch, štyroch rokoch, som dostala virózu, ktorú som vyležala za víkend. Atb som nebrala, už velmi dlho. Čím to asi bude..

zuzana76
14. dec 2017

@slimstar no su aj zavaznejsie ochorenia, ja beriem ATB tiez len sporadicky, mozno raz za 5 rokov, naposledy pred 2 rokmi, ked som sa ucila na statnice som mala 2x za sebou anginu, XY rokov predtým nic, ani odvtedy nic, cize stres, s nadchou chodim bezne do prace, ale mavam ju aj 4-5x do roka

maja22
14. dec 2017

@zuzana76 ja si ani nemyslím, ze neočkovani su dokonale chraneni, podla mna chorobu mozeme dostat bez ohladu na ockovaci status, akurát neviem, co si mam mysliet o tom stale zdoraznovanom lahsom priebehu, keďže je to stale hypotetická otazka, ale na ustrachaneho cloveka, ako som ja, to plati, lebo ta hypoteticka otazka vrta ako cervik v hlave, ze co by bolo, keby...urobila som vsetko, co som mohla??? Toto je problem...

zuzana76
14. dec 2017

@maja22 ale to je to iste ako antivax stale zdoraznuje, ze neockovani aj ked ochoreju, tak maju imunitu tak dokonalu, ze prekonaju kazdu chorobu raz dva, co podla mna tiez neplati, podla mna sa ukaze za par rokov, ked pribudne neockovanych, tak nejaka ta epidemia aj ked len regionalna vypukne

slimstar
14. dec 2017

@zuzana76 dospelí nie sú vôbec preočko a žiadne epidémie nie sú. Tých pár tisíc detičiek, vôbec neovplyvnuje celkovú zaočkovanosť a nevytvára ani nejakú hrozbu, ako radi prezentujú. Teda podla toho, by akurát všetci museli mať oslabenú imunitu, aby to dostali. Za druhé, pri tomto konkrétnom ochorení, robia hlavnú imunitu, deti narodené pred 1969, ktoré vôbec neboli očko proti osýpkam, mali tú chorobu a majú doživotnú imunitu voči nej. Poznám človeka, ktorý mal mumps aj túto chorobu, má tri zdravé deti a nič mu nie je.

fivecat
15. dec 2017

@slimstar Super, ze poznas niekoho, kto prekonal osypky a nic mu nie je. Bohuzial, nie vsetci, co sa stretli s osypkami nemozu povedat to iste. Ja napriklad poznam osobu, ktorej 5 mesacny brat zomrel na osypky (vtedy sa neockovalo). Jasne, ze sanca stretnut niekoho, kto osypky prezil je ovela vyzsia, ako stretnut niekoho, kto take stastie nemal.

adsumus
15. dec 2017

@maja22 to je dokaz, že sa netreba očkovať lebo tvoj mladší syn nedostal kiahne od staršieho? ak sa hovorí o chorobách to je šírenie paniky? budeme tajiť, že ludia choreju a dokonca aj umieraju? hlavne neočkovaní,trochu samovražedne, nezda sa ti?

maja22
15. dec 2017

@adsumus áno, nie, nie, nie.

adsumus
15. dec 2017

@maja22 nerozumiem.

maja22
15. dec 2017

@adsumus 4 otazky, 4 odpovede.

kvieta
15. dec 2017

@maja22 Nestotožňujem sa síce s obsahom odpovede, ale štýl ma pobavil (v tom dobrom slova zmysle - naozaj...).

tin007
16. dec 2017

Spat k osypkam

Podla ockovacieho kalendara v Ceskoslovensku (v 1969 zavedene ockovanie proti osypkam 1 davkou); zacali deti dostavat druhu davku vakciny proti osypkam od r. 1975. Takto to fungovalo do r. 1996, ked nastupila prva MMR vakcina Trivivac. Ako sa vyjadrila Dr. Spanikova a aj ini, tato vakcina bola menej ucinna (Spanikova hovorila na beside o tom, ze tam nebol dodrziavany chladiaci retazec a aj to, ze kvalita vakcina kolisala podla toho aka sarza to bola).

To znamena, ze rocniky 1969 - 1996 (ludia vo veku od 31 do 48 roku) mozu kludne dostat (a aj dostavaju osypky - vid. pripady muzov zo SR teraz v decembri - obaja ockovani; epidemia v Ustecku v 2014 - viac ako 300 pripadov, ci tento rok pripady (120 cca) osypok na Ostravsku).

Nizsiu ucinnost vakciny potvrdzuje aj serologicky prehlad CR robeny v 2013 (http://www.zuusti.cz/wp-content/uploads/2015/04... ). Podla tohto prehladu 12% zaockovanych nema pozitivne preukazane protilatky (v testoch im nic nevyslo).
Dost pruser, co?

tin007
16. dec 2017

Drobna chyba pri pocitani - rocnik 1969 - 1996 znamena vek od 21 do 48 rokov.

zuzana76
16. dec 2017

@tin007 to znamena, ze treba zdokonalovat ockovanie a nie z neho upustat

adsumus
16. dec 2017

@maja22 tak ešte raz, ak tvoj syn nedostal kiahne od strašieho to znamená, že sa netreba očkovať, prečo?

tin007
16. dec 2017

@zuzana76 To znamena, ze rozpravat o tom, ako treba dosiahnut preockovanost min. 95% ci vyssie je dost scestne, ked ti, ktori uz boli ockovani vlastne nie su chraneni.

maja22
16. dec 2017

@adsumus pretože očkovanie znamena do zdraveho tela zaviesť látku, ktorá mu môže ublížiť, pričom človek tú chorobu ani nemusí dostať... vzhľadom na potenciálne nebezpečenstvo, ktoré v sebe každé očkovanie nesie, treba vždy zvážiť plusy a mínusy, ktorému nebezpečenstvu sa chcem skôr vystaviť...

adsumus
16. dec 2017

@maja22 ako vieš že očkovanie ubližuje ludom?

aristka
16. dec 2017

@maja22 okrem mrtvol ,ci oslabeneho virusu v ocku sa tvoje deti zo vsetkym stretavaju uz od vnutromaternicovehi vyvinu a cely zivot ...si naivna ak si myslis ,ze nie a je sakra rozdiel stimulovat imunitu mrtvolou a rozbit imunitu zivym antigenom bez protilatok organiznu ,co take polio ,zaskrt ....

renata37
16. dec 2017

@maja22 vzhladom na to,ze moja dcerka prave prekonala kiahne a diskutovala som sa s lekarom....tvoj mladsi syn mohol tiez kludne prekonat tuto chorobu,len si si to nevsimla.Niektori ludia prekonaju ochorenie bez toho,aby boli od hlavy po paty vyhadzany.Mozno mal jednu-dve vyrazky,ktore si prehliadla a ani nevies,ze bol chory.Nemusia sa objavit ziadne dalsie priznaky ako teplota a pod.
Ja som ako dieta kiahne nemala,napriek tomu,ze obe moje sestry ano.Ale nakoniec to moze byt tak,ze som ich prekonala,iba o si to nikto nevsimol,kedze som nemala ziadne priznaky.
Od dcery som ich tiez teraz nedostala a to mam imunitu teraz uplne mizernu 🙂

maja22
16. dec 2017

@adsumus ty máš stopercentnú istotu, že očkovanie ľuďom neubližuje?

maja22
16. dec 2017

@aristka moje deti sú proti poliu a záškrtu očkované, môžeš pokojne spávať 😉.

maja22
16. dec 2017

@renata37 veď to, že ani ja sama neviem, na čom som, aj môj mladší, možno raz zistíme... mne dr. povedal, že prekonať takúto chorobu bez príznakov je nemožné... čo dr., to iný názor...

adsumus
16. dec 2017

@maja22 má stopercentu istotu, že ospyky sposobuju pomale ochrnutie a smrť. a odpovede na moje otázky, asi nebudu ani ano ani nie, nie ano ano nie.

slimstar
16. dec 2017

@adsumus aj očkovanie spôsobuje ochrnutie a smrť, pozri príbalový leták a nežiaduce účinky. Ochrnutie je tam spomínané a Sabrinka umrela prednedávnom.

adsumus
16. dec 2017

@slimstar a kde je tam spomenuté, ja som tam nič take nenašla. sabrinka rodičia dali prvé info, už maju vysledky pitvy a nič.

evittam
16. dec 2017

Ale nikto nemá 100percentnu istotu,ze ak sa aj da zaočkovať tak nedostane chorobu a v pripade osypok 100% neochrnie a nezomrie. Bohužiaľ.