Osýpky - aktuálna tema
Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku
Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.
Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.
Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?
Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!
@adsumus Tebe to urcite nebudem hlasit, ci ziadam o nejake informacie alebo nie. Kedze tu minimalne jedna prispievajuca uviedla (len si neviem spomenut aky ma nick), ze pracuje na UVZ ci RUVZ, tak je dost pravdepodobne, ze sem chodia a mnohi dalsi zamestnanci ci uz SUKL alebo UVZ, RUVZ a pod.
@adsumus praveze viem...Vela,vela sme sa spolu rozpravali,preto viem,ako spominali detske choroby,ako na parackach stare zeny aj po desatrociach spominali chlapceka,ktory v ich dedine zomrel ako rocny,aka to bola rarita (v tej ich dedine).Prave ten jeden chlapcek (11-te dieta v poradi tej rodiny) zomrel na detske ochorenie,na ktore ochorel aj jeho dvojrocny a trojrocny brat.Presne si pamatam,ako vsetky starenky spominali,ze aj ich deti to ako malicke prekonali a nik nezomrel,velku vinu kladli na to,ze ten spominany maly nebol dojceny,lebo mama isla hned do roboty a zverila ho najstarsej dcere.A ked ochorel,prestal pit,nijako mu nevedeli dat ani tekutiny,ani mlieko,nic...infuzia bola pre nich nedostupna,tak chuda dieta zomrelo.
Takze ja nepopieram,ze na detske choroby niektore deti aj zomreli,ale viem,ze to vnimali ako raritu,zatial,co prekonavanie tych chorob brali ako beznu chorobu.
@stormie mysela som všade kde su ludia pri zmysloch sa radšej preočkuju ako choreju. u nás bohužial príslušne miesta pri zmysloch nie su a budeme celiť epidemii, najviac ma stve, že nemožem dieťa preočkovať proti osypkam druhý krát. ani seba. a že týmto ohrozíme ludí ktorí očkovaní byť nemožu.
@adsumus otazka je teda aka je preockovanost dospelej populacie v zahranici? A na sr vseobecny lekar odporuca preocko len proti tetanu tak potom chyba nie je v ludich ale lekaroch a teda ak su to tak vazne - smrtelne choroby preco to preockovanie nie je tiez povinne pod hroznou pokuty ako to je pri detoch?
@stormie v tomto prípade chyba nie je v lekároch, chyba je v našich politikoch, ktorí nemaju ponatie, čo sa deje, nesleduju západ a trvaju na situácii aka tu bola za ferenc jozefa a marie terézie, tých politkov si volíme my sami, našim politikom je zjavne jedno, že následky epidémie budu mať neskutočne vážny dopad na naše financie a zdravie našich detí. našich lekárov inak nezastávam, ak si presadia nejaký zákon, tak to stojí zato aka je to ultra kravina. ultra.
@adsumus pricinou smrti bola pravdepodobne dehydratacia.A ta by bola pri tak malych detoch pricinou smrti aj dnes (napr.aj pri silnych hnackach),ak by sme nemali v dosahu nemocnice a infuzie.
Mna na tejto teme znepokojuju dve veci-ze osypky sa prezentuju ako absolutne smrtelne ochorenie,hoci v minulosti (pri nedostupnom zdravotnictve) bolo povazovane za bezne detske.Samozrejme,ze kazde ochorenie ma aj rizika.Ja napr.viem o rodine,ktorej 1,5 rocne dieta zomrelo na kiahne (asi 5 rokov dozadu),pretoze lekarka podcenila situaciu a hospitalizaciu nepovazovala za nutnu.
Druha vec je,ze ockovanie sa berie ako vseliek.Pritom vobec nie je iste,ze ockovany clovek ma protilatky,ze ochorenie prekona lahsie.A samozrejme je rozdiel dostat osypky v detstve a v styridsiatke.
Nieco o osypkach
Osypky sposobuje virus Morbillivirus z celade Paramyxoviridae. Najblizsie k virusu osypok je rinderpest virus (RPV), co je patogen (cize prirodzene sa vyskytujuci) u domaceho dobytka.
Vedci predpokladaju, ze virus osypok sa vyvinul z rinderpest virusu, cize vlastne doslo k prenosu virusu z domaceho dobytka na cloveka a jeho naslednej evolucie.
Tento clanok je hodne podrobny a vedecky, ale velmi pekne popisuje co a ako.
https://virologyj.biomedcentral.com/articles/10...
Je to zaujimave aj v kotexte toho, ze len nedavno bolo zistene, ze originalnym hostitelom virusu mumpsu, ktory je tiez z celade Paramyxoviridae (cize taky bratranec virusu osypk) su netopiere. https://www.uni-bonn.de/Press-releases/an-unexp...
Je mozne, ze sa vobec nepodari vyhubit niektore ochorenia, aj napriek velkym planom na ich eliminaciu, kedze zdrojom/rezervoarom nakazy su zvierata zijuce okolo nas.
Dobrý deň😊 aký máte názor na očkovanie?????? ☺☺☺
nerada sa zapajam do takych diskusii lebo podla mna to nema zmysel a hadaju sa tu dve strany jedny su za očko druhy proti. kazdy ma svoje fakty presvedcenie a overene zdroje.... nech je to akokolvek a budem reagovat na detske choroby a smrt...... moja babka ma pochovanych 4 surodencov ktory umrely vo veku od novorodeniatka do 2 rokov na detske choroby proti ktorym sa dnes ockuje /vtedy okolo roku 1930/ sa neockovalo. a je pravda ze pocet deti ktore takto umieraju sa vdaka ockovaniu znizil. alebo vdaka comu? len tak? vdaka lepsej hygiene? vdaka meditacii? vdaka bylinkam? nie. tak ako moze mat ockovanie aj neziaduce ucinky musime si priznat ze vela zivotov aj zachranilo.
@llulla ten tvoj priklad s umrtim toho jednorocneho chlapceka pekne vystihuje to, ako to je, dvoj-, trojrocne deti v tom case to zvladli bez problemov, on mal smolu, ze bol mensi, mozno chorlavejsi, kto vie, kazdopadne ani dnes si choroby nevyberaju, kto ma kolko rokov a mozu postihnut aj tych najzranitelnejsich. Si zober, ze osypky mali podla grafov tendenciu opakovat sa v epidemiach kazde dva roky, to udaje sa daju pekne dohladat a nie je vylucene, ze v roku, kedy by zurila epidemia osypok, by sa nemohli vyskytnut aj kiahne, zltacka a neviem co este. Hoci mame dnes zdravotnu starostlivost na inej urovni a dostupne antibiotika, bol by to pre organizmus pekny zahul. Kto ma deti v kolektive, vie si to zivo predstavit, reprezentacna vzorka skolak, skolkar a babatko, kazdy dovlece domov nieco... A to som sem nezahrnula potom starych ludi, ktorych by tieto ochorenia do istej miery ohrozovali tiez, pretoze nie proti vsetkemu sa po ochoreni vytvara celozivotna imunita.
inač sila, že ked ja dám info o záškrte admini mažu a antivax dáva info o mumpse tak, vec zostáva.

@llulla no nie každy mal take sťastie ako ty u nás v rodine vymreli všetky deti okrem dvoch na záškrt a ked to prišlo do dediny zomrelo polka ročníka, treba si zájsť na cintoríny, pozrieť ake male deti zomierali a že z jedneho ročníka tam leží aj desať detí za jednu dedinu.
@llulla poprosím zdroje z ktorých čerpáš, či zdroje netreba je to tak a hotovo?