icon

Osýpky - aktuálna tema

prevenar
10. mar 2017

Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku

Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.

Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.

Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?

Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!

https://www.dieta.sk/tlacova-sprava-k-epidemii-...

eva8
10. jan 2018

imuirná pamäť by teda mala vysvetľovať, prečo sa odporúča očkovať:

"Pri vymenúvaní vlastností imunitného systému, jednou z jeho vlastností je aj schopnosť pamätať si. Je to jeden zo spôsobov, ako rýchlejšie reagovať na opakujúcu sa infekciu. Ak je organizmus napadnutý antigénom raz, existuje šanca, že ten istý antigén, možno s malými zmenami, sa môže objaviť aj v budúcnosti. Imunitná pamäť zabezpečuje rýchlejšiu a presnejšiu odpoveď pri každom ďalšom napadnutí rovnakým antigénom. Zlepšuje sa pritom aj odpoveď na antigény podobné."

http://alife.tuke.sk/kapitola/1975/index.html

lenadka
10. jan 2018

@eva8 toto u obvodaka nikdy nesledujem, mala by som, iba zubár, gynekológ. Keď si predstavím tú frontu tam a tie bacili 😮

kvieta
10. jan 2018

@teegreen Faaaaaakt??????????👽

maciatkolulu
10. jan 2018

@kvieta ja hovorim pred 20 a 16 rokmi a nie za sociku a jednalonsano trojmesacne diet,takze babatko....

senta_sofia
10. jan 2018

@kvieta
@vroni
Je vela odbornych clankov, ze osypky navodzuju imunosupresiu, predpoklada sa momentalne ze tak na 2-3 roky lez sa organizmus zotavi a zase az taka novinka to nie je, v 19. storoci zistili pomocou tuberkulinoveho testu, ze bola potlacena reakcia este tyzdne po tom, ako zmizla vyrazka.
Tu jeden z dlhsich odbornejsich clankov
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC29...
Tu lahsie stravitelny https://www.princeton.edu/news/2015/05/07/deadl...

vroni
10. jan 2018

@senta_sofia, imunosupresia je obmedzena schopnost organizmu tvorit protilatky, ci? To nikto nepopiera. Osypky mali vymazat imunitnu pamat a zabranit dalsej tvorbe protilatok, co sa mi nechce verit. Aj ta studia (ta druha) hovori o oslabeni a nie popreti imunity.

senta_sofia
10. jan 2018

@vroni tak mozeme slovickarit, ak oslabi imunitu natolko, ze je schopna reagovat len proti osypkam, tak asi bohvieka nebude. Imunosupresia je potlacenie, znizenie imunity.

kvieta
10. jan 2018

@senta_sofia Ja som to tiež z toho príspevku pochopila tak, že osýpky anulujú už vytvorenú imunitu proti kiahňam. Toto som nikdy nepočula. To, že dlhodobo oslabia imunitu, to hej. Chápem, že ak sa v priebehu osýpok stretne organizmus ešte s nejakým antigénom (kiahne), tak to bude nešťastie, ale nie preto, že by nedisponovalo protilátkami, ale preto, že nedokáže (?) bojovať proti dvom tak silným chorobám naraz. Chápem to zle?

kvieta
10. jan 2018

@senta_sofia A ešte dodám ?: Tie protilátky po kiahňiach získané pred osýpkami nezmiznú, nie?

senta_sofia
10. jan 2018

@kvieta nie v priebehu osypok, aj po ich prekonani praveze, ono ako keby si pamatalo len protilatky proti osypkam

kvieta
10. jan 2018

@senta_sofia Ako dlho? Navždy si nepamätá, alebo "iba" tú dobu, ktorú poznáme ako dlhodobé oslabenie imunity po prekonaní osýpok?

llulla
10. jan 2018

Ono to bude prudko individualne.Dopisem skusenost zo zivota.Uz som pisala,ze moja nastarsia sestra prekonala kiahne ako 7 mesacna a osypky ako 3,5 rocna.Imunita na kiahne zostala zachovala.V case prekonavania osypok mala moja druha sestra necele dva roky.Samozrejme osypky dostala tiez.Rok na to dostala tato sestra kiahne.Tie nielenze starsia sestra opatovne nedostala,ale aj druhej sestre sa na ne vytvorila imunita-neskor som kiahne dostala ja a ovela neskor aj jej deti,to su len osoby s ktorymi byvala a bola nonstop.Nehovoriac o tom,ze moja rodina nezila izolovane,ked mali moje sestry osypky,alebo kiahne,tak to nebola rarita,malo to x deti v okoli.A este som nepocula,aby niektore z nich (uz su to dospeli ludia) dostalo kvoli prekonanym osypkam druhy krat kiahne.Takze to nebude nic nezvycajne.
Uvadzam to preto,ze po precitani poslednych stran som mala pocit,akoby toto ani nebolo mozne.

senta_sofia
10. jan 2018

@kvieta neviem, ci sa niekto zaoberal priamo kiahnami, skor ide o preukazatelne oslabenie imunity, povodne sa domnievali, ze tyzdne az mesiace, ten druhy link, tam ten vyskum mal preukazat, ze to moze byt v horizonte 2-3 roky, pouzivaju pojem amnezia, takze vyvodzujem, ze docasne. Otazne je, s cim vsetkym za ten cas moze prist organizmus do kontaktu a ako sa s tym vysporiada. Neskusala som, pockam do 45ky, kym prestane socikovska vakcina ucinkovat, dam vediet potom
@llulla

adsumus
11. jan 2018

@kvieta myslíš tu vymazanu imunitu po prekonani osypok, že aj ked drobec prekona kiahne osypkový vírus mu vymaže predchádzajucu imunitu a zanechá imunitný system oslabený až na dva roky? to som čítala na nete, posielam link

https://www.google.sk/search?q=measles+weakend+...

vroni
11. jan 2018

@senta_sofia Studia tvrdi, ze v pripadoch (neznameho poctu) umrti deti bola skonstatovana znizena imunita a deti zomreli na nasledny zapal pluc ci encefalitidu, ktore by bez osypok pravdepodobne nedostali alebo by nemali smrtelne nasledky. Nie o zabudnutej imunite na uz prekonane choroby. Nehovoriac o tom, ze skumali len smrtelne pripady osypok, celkom by ma zaujimalo, akeho poctu deti.

senta_sofia
11. jan 2018

@vroni ano, tom druhom skumali pricinnu suvislost medzi osypkami a naslednymi umrtiami, v tom prvom mas podrobne opisane aky vplyv to ma na imunitnu pamat a jednotlive bunky, imunitny system sa zotavil pomerne rychlo, za mesiac sa obnovili poskodene bunky a detailnym skumanim prisli na to, ze neropoznavaju predtym poznane patogeny. Takze nazvi si to ako chces. Testovali aj makaky, tiez je rozsiahly clanok s rovnakym zaverom.

vroni
11. jan 2018

@senta_sofia, moze byt, prebehla som len tu druhu, ta prva je dost dlha a treba na nu cas, pozriem aj tu, len neskor a ak najdem argumenty, budem sa “vadit“ dalej 😉

nelinka2009
11. jan 2018

Tak co??? Dat ci nedat ockovat na osypky???

zuzu1122
11. jan 2018

@teegreen to je škoda, lebo viem, že sú tu matky, ktoré napríklad sú za očkovanie, ale pripúšťajú možné chyby, prípadne vedia diskutovať a pozrieť sa na celú vec aj z inej strany.

zuzu1122
11. jan 2018

@lenadka z veľkej časti súhlasím. Lekári sú otupení a zmechanizovaní ako si napísala. Sú to predsa len ľudia. Ale... Je tu jedno veľké ale. Každý, kto chce byť lekárom sa kvôli niečomu tak rozhodne. A lekári, nie sú ľudia za pásom, kde keď sa urobí chyba, tak výsledkom môže byť len zle vyhotovený výrobok. Keď lekár urobí chybu, môže to mať fatálne následky, hoci len vtedy, keď pacientovi povie zlé info (viď tá mamička, čo jej lekárka povedala aby dieťaťu po podaní vakcíny a zvýšení teploty dala paralen) Dostala spŕšku kritiky od tunajších uživateliek, že prečo to robila a teplota sa po očkovaní nemá znižovať paralenom. A pritom to bola len žena, mama, ktorá dôverovala lekárovi. Už som tu čítala aj názory očkujúcich, že na čo rodičia čítajú príbalové letáky, na čo študujú o vakcínach a nežiadúcih účinkoch, na čo počúvajú iných... Majú dôverovať výlučne lekárovi, lebo ten vie čo robí. Takže podľa môjho názoru, lekár má byť plne sústredený na každého pacienta a ku každému by mal pristupovať individuálne. Ak má nejaké problémy, či už osobné alebo zdravotné, pre ktoré nie je schopný sa na prácu sústrediť, mal by si vziať voľno, lebo jediný, kto na to doplatí je len a len pacient. A o to je to horšie, keď sa jedná o dieťa. Tvoj príklad, ktorý uvádzaš beriem a verím ti, že sa stal. Ale pozri sa zo strany toho pacienta, ten pacient za to nemôže. Mám pocit, že pacient je len rukojemník. A ja viem aj o prípadoch, kedy bolo lekárovi srdečne jedno, či človeka nechal na pohotovosti ležať na chodbe a on si len tak proste odišiel na prestávku.

senta_sofia
11. jan 2018

@vroni prosim ta, ake vadenie 😁 ja som len pridala link, kedze ste sa tu nad tym pozastavili, vadit sa nemam najmensi zaujem, nie som autor, ani som sa nepodielala na vyskume, ze by “niekto” mohol namietat, ze som bola podplatena 😂

lenadka
11. jan 2018

@zuzu1122 súhlasím že tak by to mali byť. Na druhej strane je tak málo lekárov. Ja som zmenila obvodnú po tom všetkom a zobrala ma kamarátka. Tak konečne som sa dočkala snahy o liečbu. Napriek tomu že ma odporučila na špeciálne vyšetrenia aj tak som natrafila na kopec prekážok. Napríklad neurológa zohnať odborníka, to skôr hľadať Yetiho. Tá čo bola dobrá a mála snahu liečiť mala toľko pacientov, že brala ak poobede po 16:00. Všade na poliklinike ticho a tma len u nej ešte ľudia. To bolo 4 roky dozadu. Dnes je situácia taká že to nezvládla a už sa k nej nedostaneš. Úplne prestala brať pacientov na objednávku a z iného okresu nemáš šancu. No a "naj" je napríklad to, žeojs obvodná aj jacsne otehotneli a deti sa nám narodili pár dní po sebe. Ona nemohla ostať na materskej dovolenke, lebo nemal kto prebrať pacientov. V ústrety jej vyšli prvé tri mesiace odvtedy postupne musela ordinovať najskôr deň v týždni a po cca pol roku musela ísť fuul time. Určite si vybeala povolanie lebo chce pomáhať ľuďom. Ale čo je za tým, že musí uprednostniťt

lenadka
11. jan 2018

@zuzu1122 prácu pred najbližšími. Ako dlho jej vydrží odhodlanie pomáhať? 😑
Táto strata vlastného života jej dosť vadí, rada by videla dcéru vyrastať, videla jej prvé kroky, namiesto toho platali muž, babka, opatrovateľka....

vroni
11. jan 2018

@senta_sofia, ved zato som tam dala to vadenie, aby "niekto" z druheho brehu zase nehejtoval, ako antivaxeri diskredituju amercke univerzity 😂 Celkom vazne, ta studia sa mi vidi zaujimava, len nie celkom priekazna (ani to o sebe netvrdi), takze si chcem omrknut aj tu prvu a urobit si nejaky (laicky a zaujaty) nazor. Hlavne tu cast o europskych detoch, nakolko ma americka populacia dedicne zatazenie na zvysenu precitlivelost voci osypkam (to ma zase historicke dovody), takze studia, ktora by preukazala rovnaku citlivost u Europanov a Americanov by bola minimalne zvlastna (co neznamena podplatena a zmanipulovana)

zuzu1122
11. jan 2018

@lenadka máš pravdu. Aj lekár je len človek a má právo na svoj súkromný život. Ibaže choroba si nevyberá a ten chorý, nemôže za to. Tak isto ma vie vytočiť, ak ideš k lekárovi sa objednať, voľný termín povedzme za tri mesiace ale keď si zaplatíš, tak kľudne aj za týždeň môžeš prísť. A to som zvedavá, ako to bude teraz, keď lekárom umožnili objednávať po ordinačných hodinách ale pacient bude musieť zaplatiť, lebo to je mimo ordinačných. To je ďalšia "zbraň" do rúk lekárom, lebo sa kľudne môže stať, že sa doktor bude zašívať počas ordinačných (bola som svedkom ako lekárka sa smiala s pacientom v ambulancii a tak vybavila za hodinu dvoch ľudí) a keď ťa nestihne vybaviť, holt smola, buď prídeš na druhý deň alebo si zaplať. A keď robili prieskum, tak sa ešte samotní lekári vyjadrili, že to je dobre, lebo aspoň si budú môcť privyrobiť. Ale to je už mimo témy. Len som tým chcela povedať, že všetko je o ľuďoch.

kvieta
11. jan 2018

@adsumus To hej, to je ale iba dočasná strata, alebo oslabenie imunity po prekonaní osýpok, o tom viem. Ono to ale vyznelo tak, že ide o trvalé zmazanie imunity. Aj keď samozrejme doba 2-3 roky je sakra dlhá.

adsumus
13. jan 2018

@kvieta ano v prípade kiahní budeš mať zmazanu imunitu napríklad proti kiahniam a možeš znova ochorieť, pretože ospykový vírus napáda a likviduje pametove bunky tvojej imunity. tvoj imunitný system stratí pameť.

https://sciencetranslationblog.wordpress.com/20...

soldi
13. jan 2018

@adsumus
Reagujem len aby som OPATOVNE poukazala na tvoje prekrucanie a zavadzanie.
1. Ten clanok je vyslovene propagandisticky, co uz samo o sebe znizuje jeho vypovednu hodnotu.
2. Tvrdia v nim ze vakcina chrani na 100%. To ale nie je pravda, vsakze? Cize dalsie minus pre doveryhodnost clanku
3. V clanku pisu, ze to o zmazani bunkovej pamate je len TEORIA! Nie je o tom ziadna relevantna priekazna studia.
nedavno si tu pisala ze 86% nakazenych osypkami v srbsku boli neockovani a nasledne vyplynulo, ze 86% bolo neockovanych, alebo ciastocne ockovanych, alebo s neznamym ockovacim statusom 😉
Dbaj na to, aby si si neprotirecila

adsumus
13. jan 2018

@soldi

1 pre antivax je všetko provax propaganda, takže neriešim tvoju námietku
2 nič take tam nepíšu
3 nie je to len teoria, je to skutočnosť po zavedení očkovania proti ospykam, poklesla umrtnosť na ine ochorenia, je to dokázane

okrem toho ma prosím neobvinuj zo zavádzania, nemáš na to reálne podklady a zavádzaš tu ty, nie ja.

čo sa týka očko status v srbsku, niektorí dokonca uvádzaju že 100% bolo nečkovaných, to sa týka hlavne komunít kde sa sustredí velký počet odporcov očkovania, samozrejme nakazia aj nedoočkovaných.

Since the beginning of October, 105 people in Serbia have been infected with measles, mainly in the southern towns of Vranje and Bujanovac, according to the "Dr Milan Jovanović Batut" Institute of Public Health of Serbia.

Everyone infected was unvaccinated.

http://blog.refugee.info/measles-in-serbia/

soldi
13. jan 2018

@adsumus a ides si svoje s klapkami na ociach. Ty a peter ste ako dvojicky 😂