Prečo mamičky neočkujú?
Ahojte chcem sa opytat mamiciek, ktore neockuju, kvoli comu vlastne? Ja som dala ockovat... nikdy som na tom nevidela nic zle, no badam okolo toho velky rozruch... nic v zlom, cisto zo zaujimavosti 🙂 dakujem za normalne odpovede 😉
@belllinka dospelí sú neockovani preto,lebo sa vtedy ešte buď neockovalo alebo ich už očkovali dávno. Kedysi sa deti očkovali automaticky bez ohľadu na vôľu rodičov,pretože každý vedel,že nestudujes medicínu len tak.
Aby si ma chápala,ja som za to,aby bola možnosť neockovat dieťa,ak to jeho zdravotný stav nedovoľuje. To je oprávnené. No tým pre mňa možnosť voľby má končiť. Pretože lekár koná podľa vedomostí a najlepšieho svedomia (žiadny netúži mať na krku žaloby za ublíženie na zdraví). Ja teda Filipkovym lekárom verím na 100%.
@adsumus to teda je zaujímavé, aspoň pri osypkach to dobre funguje
@chmurkaxy vyborne. Rozumny nazor, vdakabohu zan. Reagujem konkretne na ten 15:19.
Mna fascinuje, ze pokial ide o ockovanie, je odbornik kazdy. Lebo vsak "jeho dieta". Tak dobre, tak ked si to "jeho dieta" dolame nohu na tri kusy, nech mu ju da dokopy rodic. Ci v tom pripade je uz lekar dostatocne kompetentny, ze. Lebo vtedy uz treba aj daco viac robit, ako mudrovat od pocitaca😕
@belllinka mám sa opakovať v poriadku, počas epidemii títo ludia nechoreju, choreju neočkovanci, nie zaočkovaní ani ludia starší, ktorí sa ešte neočkovali, tí velmi pravdepodobne prekonali chorobu a su tiež imunni. pozri si epidemiu v rumunsku, choré deti do 4 rokov najviac a 96% neočkovaných.
@belllinka ja ti to poviem ako rodic..je mi u prdele ci je nejaka 80 rocna babka ockovana na osypky z praktickeho dovodu ,ked ich dostane bude to pre nu pravdepodobne fatalne a chorobu moc sirit ako nebude ,kvantum ludi pred rokom 1969 osypky prekonalo a teda nevidim v plnych cakarnach ,ze je narod zdravsi v ich veku ak si zoberiem ,ze av tvrdi ,ze kvantum z nich sa ockovat na tetanus a zaskrt nedava ....a ako rodic si v prvom rade chranim svoje dieta a asi to funguje ,kedze sme tu epidemku zatial nemali....inak popravde predpokladam ,ze i napriek tomu ,ze niekto neprekonal osypky pred ich ockom ,je tu velka sanca ,ze ich ani nedostanu ,kedze urcite s virusom prisli do styku a jednoducho sa pasivne imunizovali ...tak ako zacalo ockovanie v cine proti variole ...obliekli oblecenie od nakazenych zdravym ludom a ti sa vdychovanim v malych davkach imunizovali a znizili tak stav postih a tam su pociatky ocka....a nie je to ziadny zvlastny fenomen ....
@chmurkaxy
Aj ja som plne dôverovala lekárom či už ohľadne mojich detí, alebo seba, manžela...Až kým neprišiel prvý omyl, ľahostajnosť to je jedno..A potom ďalší ... Kým takuto skúsenost nemáš, úplne ti rozumiem a tak by to malo byť, dôverovať. Len netreba zabúdať na to, že nikto nie je neomylný😉
@andulinne veď nie je, ani ja nie som. Lenže oproti mne ako laikovi (mám vyštudovanu žurnalistiku a ešte manažment, čiže viem robiť úžasné 4hodinové meetingy o teplej vode ;)) má lekár o 6 rokov (plus atestácie) vedomostí a skúseností viac. Pravdepodobnosť, že sa pomýlim ja ale sa pomýli on, sú myslím dosť rozdielne 🙂
* alebo sa pomýli on
(cestujem práve vlakom)
@belllinka ona sa bojí...jasné, že sa bojí, ale lieta s deckom po celom svete, stretáva sa s kadejakými ľuďmi a očkuje. A dúfa.
@chmurkaxy a po takýchto vyhláseniach, ako sa s dieťaťom (ktoré má poruchu imunity) pohybuješ v maximálne rizikových oblastiach ty máš odvahu vyhlasovať za nezodpovedných rodičov, ktorí neočkujú a ich pokladať za riziko pre tvoje dieťa???? Mne normálne práve došli slová. Nie, evidentne sa nedá všetko vyriešiť vakcínou. Niektoré defekty u neriešiteľné...v tom máš pravdu.
@teegreen zjavne ovladas cim si lekari aj vseobecny prechadzaju a robis s nich totalnych blbob...oni sedia len v ambulancii ,nic nerobia len cakaju kedy im pride do kesene za ocko latky ...to je zivot,len preco sa nikto nehrnie robit tu super pracu bez akehokolvek vzdelavania a plny bohatstva...ani nikto z av...ty preco nejdes robit pedinu...
@aristka Práca v zdravotníctve? Väčšina lekárov sa rozumie len do svojho odboru, česť výnimkám. A áno, viem, že si po škole robia atestácie. Môžno v minulosti liečitelia vedeli viac o ľudskom tele ako celku, teraz Ťa len presúvajú z ambulancie do ambulancie, keď si s niečím nevedia rady. Ja osobne sa stretávam s tým, že 90% lekárov na Teba nemá čas, max. predpíše lieky, často zbytočné....však majú dílerov, nie? 🙂 A čo neviem, alebo si neprečítam na nete, tak lekár sám nepovie...fakt, česť výnimkám, ktorých je málo. Aristka, prajem Ti fakt taký bezstarostný život, aký evidentne máš. Len nie každý má také šťastie a preto sa nečudujem mamičkách, čo až tak neveria zdravotníctvu. Píšem Ti to ako bývalá zdravotná sestra, ktorá sestru už pravdepodobne nikdy robiť nebude, kvôli lekárke, ktorá mi zle nastavila a zmenila lieky... U nás je nedostatok všetkého, málo ambulancíí, lekárov, sestier a preto sú všetci preťažení, nervózni a nemajú na ľudí čas.
@alaguema ja som nenapísala,že lietam s dieťaťom po celom svete,len ze vrámci manželovho projektu sme lietali my. Teraz k nám chodia kamoši z celého sveta domov, my sme zatiaľ s malým dali len Európu (predpokladám,že ani ty nesedis doma 😉). Mňa napriklad zaráža, koľko zloby sa vie skrývať v jednom človeku. To je pre mňa defekt. Nuž ale, každa máme našťastie svoj svet. Tak ti prajem, aby si v tom svojom bola šťastná a rešpektovana. Ja som, a to mi stačí 😉
@teegreen máme systém na hlásenie rizikových produktov (hračky,drogéria,oblecko), rovnako systém hlásenia ohrozenia potravinami a všetko sa veľmi medializuje. Naozaj si myslíš,že by sa sem dostali lieky,ktoré majú vyššie riziká ako prínosy? Mne to príde dosť nelogické,lebo aj ľudia,ktorí by ich akože napriek nekvalite schválili, by s nimi potom prichádzali aj tak časom do kontaktu.
Mamina kamoška je vyštudovana lekárnička, jej manžel je gynekológ, ona ďalej študovala 5 rokov tradičnú čínsku medicínu v Prahe,teraz obaja študujú homeopatiu. Keď mi títo ľudia odporučili očkovanie, je to pre mňa milionpercentna garancia kvality.
@chmurkaxy prepáč, ale prejavom zloby je aj to, ak označíš za nezodpovedných všetkých rodičov, ktorí nedávajú svoje deti očkovať, pričom 90% k tomu má pádne dôvody, o ktorých samozrejme nevieš. Pre každého normálneho rodiča je to veľmi zásadná vec a rozhodnutie na zváženie. A hneď na to vyhlásenie napíšeš, ako ste behali po neviem akej krajine, pokiaľ viem, Filipíny zatiaľ nikto do Európy nepresťahoval, tak sa vyjadruj jasne, lebo z toho, čo si napísala, vyplynulo, že ste tam boli s dieťaťom...Nie, nesedíme doma, aj môj muž pracovne cestoval po celom svete, ale netrepala som sa s ním a maličkými deťmi do rizikových krajín, ani nevyplakávala na fórach, ako sa bojím neočkovaných detí. Patetické závery si na rozdiel od teba ušetrím. Prajem ti tvoje šťastie, veď buď šťastná...mňa teší, keď sa ľudia majú dobre a ešte viac ma teší, keď k tomu ešte aj netrepú nezmysly.
@alaguema ak chcem na niečo reagovať, čítam poriadne. Nikde som nenapísala,že malý s nami bol na Filipínach. Áno,volá sa Filip, ale to a tým naozaj nič nemá, možno to ta pomylilo.
Písala som,že sme boli na Filipínach my s manželom a že si vďaka tomu vážim prístup západnej medicíny a to,čo tu máme dostupné, pretože som videla, ako tam vyzerá zdravotná starostlivosť (a vďaka spolužiačke lekárke, čo tam bola v slume na misii, viem úplne detaily).
Rovnako,keby si čítala poriadne moje komentáre, dozvedela by si sa,že som za to,aby sa neockovali deti,ktorých zdravotný stav to nedovoľuje (a som aj za intenzívnejšie kontroly zdravotného stavu pred očkovaním, všetkým nám ide o to mať zdravé dieta). Nenapísala som,že všetky neockovane deti sú neockovane bezdôvodne. Nepíš ako moje vyhlásenie niečo,čo nie je pravda. Mne prekážajú mamičky,ktoré neockuju na základe rozhovoru s kamarátkou bez zdravotného dôvodu.
Každá z nás má samozrejme ako prioritu zdravie a prosperitu svojho dieťaťa a tak to ma byť. Lekár má byť ten,ktorý vidí v súvislostiach a vie,že keď zaockuje tieto dve zdravé deti,ktoré to predpokladane zvládnu bez problémov, ochráni tým moje alebo tvoje možno zdravotne náročnejšie dieťa. Ja som sa rozhodla na zaklade môjho najlepšieho svedomia a vedomia očkovať moje dieťa (s vedomím jeho diagnóz a rizika, ale presne kvôli jeho diagnóze).
Vieš, nemôžeš požadovať slobodu názorov a rozhodnutí len tvojim smerom. Že ty si super uvazliva matka,lebo si si niečo prečítala a toto je tvoje rozhodnutie. A moje rozhodnutie,ktoré je opačne, je celé zle. Ak sa rozhodneš neockovat, ja proti tomu nič nezmozem, tak ako ty nezmôžeš proti môjmu presvedčeniu,že očkovanie je pre moje dieťa výhra.
Lebo keď si to zoberieme tak metaforicky. Pôjdeme obe cez les, v ktorom číha násilník (choroba). Ty si na cestu nezoberieš žiadnu baterku,lebo si si prečítala,že je bezpečná (rozhodnutie neockovat, lebo očkovanie má viac rizík ako samotná choroba). Ja si vezmem aspoň minimálne svetielko (očkovanie a nádej,že ma choroba nestretne). Ktorá z nás má väčšiu šancu uvidieť násilníka (choroba) v tej tme a vyhnúť sa mu? Ty bez pomoci či ja s malým svetielkom? Môže klepnut zozadu aj mňa, netvrdím,že nie. Ale je väčšia šanca,že mne dá pokoj.
Poprosím všetky očkujúce matky, presťaňte urážať a vypisovať, že neočkujúci rodičia sú nezodpovední, to sa už naozaj nedá čítať, takéto rozhodnutie proti väčšine očkujúcich ťažko spravili na základe rozhovoru s kamoškou pri kávičke, moja skúsenosť je práve opačná, tí očkujúci nič neriešia, lebo veď doktor povedal, málo sa zaujímajú, ale urážať a útočiť vedia. Nechápem obavy, na jednej strane napíšete, že očkované dieťa neochorie, na druhej strane, že neočkovaných treba vylúčiť zo škôlok. Keď je to očkovanie také úžasné, prečo neočkujete aj nepovinné, napr. proti kiahňam? Možno o rok sa vláda rozhodne, že bude povinné aj toto, potom sa tu budete biť aj za očkovanie proti kiahňam. Či Vám záleží na zdraví svojho dieťaťa len keď je vakcína zadarmo v povinnom očkovaní?
@chmurkaxy Každý sa rozhoduje v najlepšej viere. Ty si kde nabrala, že mamičky neočkujú na základe rozhovoru s kamarátkou? Poznáš také osobne? Tak im povedz, že ti prekážajú, ale neoznačuj všetkých neočkujúcich rodičov za nezodpovedných, lebo nevieš, na základe čoho sa rozhodli. Je to drzé. Potom sa čuduješ, aké reakcie zbieraš a vypisuješ o svojom šťastí. Nie všetky deti to šťastie mali a poniektoré príbehy po očkovaní, aj tu na MK by si asi potrebovala vidieť na živo, aby si prestala písať koniny. Prosím, ukončme to tu, lebo tie tvoje výplody fakt nemôžem čítať. Mimochodom, mne je úplne jedno, či očkuješ seba, svoje deti, alebo starú mamu. Je to tvoje slobodné rozhodnutie, ktoré som nekomentovala ani slovom.

@belllinka oni nie su nezodpovední, prečo by mali byť ved oni prevenciu podstupili.