icon

Rezignovanie, očkovanie

15. nov 2021

Som už unavená z toho tlaku dať sa zaočkovať. Zamestnávateľ, syn čo chodí na krúžok, obchody, lekár, ubytovanie (dovolenka). Napriek tomu, že sa očkovať nechcem, rozhodla som sa dať nie z presvedčenia ale z vyššie uvedených dôvodov. Minule sme vonku stretli dosť "dobrých" známych. Volali sme ich k nám ale, deťom povedali, že nejdú lebo mama, oco nie sú zaočkovani. A toto nebola prvá takáto skúsenosť. Zubár ma odmietol ošetriť. Už som fakt vyčerpaná z tých tlakov.

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
number19
15. nov 2021

@anjelicek26 Su lekari, ktori podporuju ockovanie a su lekari, ktori su proti ockovaniu. Obaja su odbornici...ktorych ako teraz pocuvat? 🙂

simsalabim
15. nov 2021

@anjelicek26 presne. Internet je uzasna vec, ale na druhej strane, zrazu tu mame tolko odbornikov na vsetko. Ludia su zahlteni informaciami a mnohi absolutne nedokazu rozlisovat povod informacie, nevedia comu a komu verit, lahko sa nechaju ovplyvnit. Kedysi bol lekar a vedec autoritou, teraz si mnohi myslia, ze oni vedia viac. Je to smutne. Ja netvrdim, ze tieto autority maju vzdy pravdu, heslo "doveruj, ale preveruj" je dobre si osvojit. No naozaj nerozumiem tomu, ze v situacii, ked sa mi pokazi auto, idem za mechaniko, ked mi nefuguje kotol, volam plynara, dom dam prjektovat architektovi, ale v teme ockovania sa kazdy citi byt kompetentny. Tomu naozaj nerozumiem.

simsalabim
15. nov 2021

@number19 v tejto situacii sa zvykne riadit niecim, co sa vola "vedecky konsenzus". Mas pravdu, ze medzi zdravotnikmi a lekarmi su aj taki, co sa neockuju.

yoxinka
15. nov 2021

@anjelicek26
Presne tak. Ľudia vôbec nepočúvajú lekárov odborníkov, ale čítajú hovadiny po internete. Nikto netvrdí, že očkovaný nemôže preniesť covid, preto všetci musíme nosiť rúška, aj očkovaní, ALE je tam oveľa menšia šanca toho prenosu. Jasné, že má očkovanie nežiadúce účinky, ale benefity očkovania sú proste väčšie. Veď si, dokelu, pozrite, ako umierali deti, keď sa neočkovalo proti detskej obrne napríklad … Ja už naskutku nerozumiem tomu, prečo ľudia uveria nejakej žene, ktorá napíše, že jej očkovanie spôsobilo niečo, ale neuveria človeku, ktorý sa vakcínam venuje 15-20 rokov, alebo štúdiám, ktoré zahŕňajú tisíce ľudí, tisíce prípadov … A toto je dôsledok totálneho zlyhania školstva v tejto krajine.

janetinka27
15. nov 2021

podla mna je pointou to, ze zaockovani ludia sice mozu ochoriet, mozu chorobu aj prenasat, ale je male riziko, ze na nu zomru. keby sa dali zaockovat vsetci, covid by prestal byt smrtiacou chorobou. zrejme by este niekolko ludi este zomieralo, ale nie v takychto cislach.
kedysi sme mali v skole aj chripkove prazdniny, nejake 3 tyzdne to bolo, ale nikdy sa nedialo to, co teraz. nikdy tolko ludi nezomrelo, nikdy tolko ludi nepotrebovalo lezat na JIS.
je teda moznost sa dat zaockovat a tym prestane byt covid smrtiacou chorobou. ludia sa sice od seba nakazia, ale nezomru, chorobu prekonaju lahsie. tak ako aj pri chripke sa ludia od seba nakazia, ale nepovazujeme ju za smriaci virus a nie je pre nas strasiakom. pritom aj na chripku zomieraju kazdy rok ludia.
ja si myslim, ze tieto opatrenia su tu iba pre to, aby nezomierali nezaockovani ludia. aby nezaockovani ludia nelezali na JIS, lebo aj ini ludia potrebuju JIS. aj ini ludia potrebuju operacie, ale nie su doktori, ktori by operovali. niektore pracovnicky roznych zariadeni nevidia svoje rodiny dva tyzdne, lebo musia byt zatvorene v zariadeni. kopec prevadzok sa muselo zavriet, lebo pocas opatreni nemohli fungovat. a to vsetko pre to, aby nezomierali na covid ludia.
nerobi sa to kvoli ockovanym, ale kvoli neockovanym. pretoze pre neockovanych je covid stale hrozba.
ja sa nikoho nepytam ci je ockovany, opatrenia mi tiez vadia, mam ine zdravotne problemy a potrebujem aby fungovali lekari. podla mna by sa ale mali neockovani zamysliet aj nad touto strankou veci - na ochranu koho su vlastne tieto opatrenia?

petruldo
15. nov 2021

@anjelicek26 vieš čo, ja už mám z prace skúsenost, že očkovaná matka pri PCR pozit. Dieťati nič nemusí lebo ona má VÝNIMKU lebo je očkovaná ľudia sú krmeni sprostosťami od politikov a majú pocit nesmrteľnosti, lebo očkovanie. Takže mne lezie na nervy táto krčovitá propaganda očkovania. A keď poučujem pacienta, že majú prísť na vyšetrenie úplne zdraví aj dieťa aj rodinný príslušník tak veď oni sú predsa očkovaní.

number19
15. nov 2021

@simsalabim V tejto situacii sme este neboli, takze akekolvek zvyky (ako ty opisujes) su momentalne cistou imporvizaciou.
A pod vedeckym konsenzusom si velmi nepredstavujem to co sa momentalne odohrava.

Ako tvrdim aj zdravotnici sa v postoji voci ockovaniu rozchadzaju...takze ak niekto apeluje na nasluchanie odbornikom, tak je asi trosku jednoduchsi, lebo aj samotni odbornici nie su v tomto postoji jednoznacni a clovek si aj tak musi vybrat komu nasluchat.

cefka29
15. nov 2021

@petruldo koľkí z nich skončili v nemocnici na pľúcnej ventilácii?

janetinka27
15. nov 2021

@petruldo ono to vyzera super, ze ockovany ma vynimku. ale take super to nie je. moj muz je ucitel na vacsej skole, maju kazdu chvilku pozitivnu kolegynu, kazdu chvilu pozitivny ziak. neockovani ucitelia idu do karanteny. ockovani ucitelia ale musia ist do roboty. ked chcu byt zodpovedni a chcu ist na navstevu k rodine cez vikend, tak si musia zaplatit testy z vlastneho vrecka. ano, mozu sa nakazit, ale zakon ich nijako nechrani, musia ist makat do roboty aj za tych, co su v karantene. takze ano, mozem ist s muzom do kina, ale na kino kaslem. lebo ked chceme ist pozriet rodicov, tak si zaplatime testy a potom zasa smelo do roboty, lebo ludi je malo.

anjelicek26
15. nov 2021

@petruldo nam bol jasne odporucany home office, ked boli deti pozitivne, minimalizovat kontakty a PCR test pri akomkolvek mini symptome... treba si nastavit filter a robit veci, ktore davaju zmysel, vyhlaska je minimalna povinnost a obmedzenie, da sa robit viac.

simsalabim
15. nov 2021

@number19 mas pravdu. Ale vacsina ma nazor, ze je vhodnejsie sa zaockovat. Mozno sa casom ukaze, ze tato vacsina pravdu nemala. Kto vie. Ja som sa rozhodla zatial verit tej vacsine. Ale to ma neodradza od citania o danej teme. Ale absolventov VS Facebook nepovazujem za dobry zdroj.

matabb73
15. nov 2021

@number19 v BB bola lekárka, ktorá bola proti očkovaniu a aj svojich pacientov odhovárala. Minulý týždeň zomrela na covid. Smutné, že doplatila na svoj zlý úsudok. Aj medzi lekármi, tak ako v každej profesii, sa nájdu dobrí a zlí. A to aké je covid svinstvo a či očkovanie pomáha vedia posúdiť najlepšie lekári na kovidových odeleniach. A tí jednoznačne odporúčajú očkovanie.

number19
15. nov 2021

@simsalabim Ja nazory nezbierma z FB, ale z prvej ruky. Som z lekarskej rodiny takze mam relativny prehlad o nazoroch samotnych doktorov (pohybujucich sa v nemocnicnom prestredi). Nie kazdy slepo veri medialnej propagande.

simsalabim
15. nov 2021

@number19 rozumiem - netrvdila som, ze prave ty ich zbieras z Facebooku. Aj ja mam v rodine aj v okoli lekarov a sestricky a aj jednu magistru v lekarni. Tiez mam informacie z prvej ruky. Mozno zalezi aj od regionu - nazory sa mozu lisit aj podla toho.

number19
15. nov 2021

@matabb73 Mas lekarov v rodine, alebo znamych? Precitaj si moj prispevok vyssie.
Nikto jednoznacne a v celku nedoporucuje ockovanie (hovorim o lekaroch).

kamatopo
15. nov 2021

Ja som bola na protilátky v lete a vyšlo mi že som to nikdy nemala. Tak som to riskla a teraz nadávam🤧. Ja si pôjdem určite dať aspoň jednu dávku

matabb73
15. nov 2021

@number19 kamarátka robí na kovidovom v BB. Prečítaj si blog Milan Kuklovský blog na FB, je to primár z Považskej Bystrice a tiež robí na kovidovom. Tí lekári sú už zúfalí z toho, čo sa tam deje. Lekári v tvojej rodine. ktorí sú proti očkovaniu majú aké zameranie?

number19
15. nov 2021

@simsalabim Ano ved som povedala, ze nie vsetci nesuhlasia, ale zase tvrdit kazdemu ze ockovanie nas spasi a zatracovat je tiez take no...aj samotni lekari maju vela otaznikov...
Hlavne aj situacia, ze sme vacsina zaockovana a stale vela hospitalizovanych, lockdowny...dokonca je to asi este horsie ako pred rokom nie? Neviem, nesledujem uz velmi umrtnost...nebolo by to cele o tom istom aj bez ockovania?
Su krajiny, v ktorych sa neockovani uz nemozu nikam pohnut. Nechapem preco ak su testovani a negativni...

autor
15. nov 2021

Ešte k tomu očkovaniu..treba si pozrieť krajiny s vysokým percentom zaockovania ako na tom sú. Uz najnovšie štúdie poukazujú na omyl, že vysoké percento zaockovania zníži výskyt vážnejších/smrteľných priebehov. To sú proste fakty. Vedci/odborníci sa už niekoľko krát mýlili pri stanovení rôznych prognóz.

cefka29
15. nov 2021

@jankapepe ani toho sa nebojíš že vás nebude mať kto ošetriť keby sa nedajbože stalo niečo iné? Keďže covid vašu rodinu neohrozuje.

yoxinka
15. nov 2021

@number19
Ja mám známych doktorov, ktorí pracujú na covidovej jiske a už NEVLÁDZU, nevládzu ľudí presviedčať. Keď im tam plače človek, že kedy sa môže po tomto dať zaočkovať, tak mu len slušne povedia, že na očkovanie je už teraz neskoro, nie zriedka takýto pacienti zomrú. Žiadni chorí, žiadni starí … relatívne zdraví 50tnici, ktorí mohli žiť ešte 30 rokov umrú úplne zbytočne. A keď mi niekto povie, že tie videá z JISiek to sú len herci … tak to už je ako … ani to neviem pomenovať 🤦‍♀️. A druhá strana mince sú ľudia, ktorí potrebujú operácie, majú mozgové príhody infarkty hocičo … a nedostane sa im starostlivosť, lebo všetci doktori musia riešiť covid pacientov. To je fakt také ťažké si tieto veci dať do súvisu a zamyslieť sa nad tým ako celkom?

number19
15. nov 2021

@matabb73 Urcite sa nebudem rozpisovat o mojej rodine do detailov.
Je pandemia, jasne ze protikovidove je pretazene, ale pomaha ockovanie?
A tiez by som ti mohla doporucit vela blogov lekarov proti ockovaniu.

yoxinka
15. nov 2021

Hoď sem, prosím ťa, linky na všetky tieto fakty. Rada si to preštudujem.

cefka29
15. nov 2021

@number19 nijako mi to nevychádza žeby 45% bola väčšina 🤔

autor
15. nov 2021

@miskaska nevidela som pitevne správy. Ale, dvaja rodinny príslušníci mi povedali, ze dostali trombozu. Jeden neviem. A ten štvrtý uz 5ty týždeň čaká na pitevnu správu. Jedna z nich bola moja kolegyna. Robím aj s jej dcérou. Bol to dosť masaker, nakoľko mama sa očkovať dať nechcela a presvedčili ju deti. Proste tie výčitky teraz. Ale ja nechcem o tom viacej písať. Ako som písala, poznala som ľudí, čo neboli zaočkovani a zomreli na COVID. Takže, nikto nevie, či by prežili alebo nie. A neverím ani konšpiračným teóriám alebo neviem čomu. Ale, chcem byť v tomto rozhodnutí slobodná.

matabb73
15. nov 2021

toto, čo píšeš, nie je pravda. Dáta ukazujú, že tam, kde je viac zaočkovaných, zomiera menej ľudí. Minule Dáta bez pátosu porovnávali úmrtia vo Veľkej Británii a Bulharsku. Mali rovnaký počet, až na to, že Veľká Británia má 10 krát viec obyvateľov. Prečo asi je to tak?

matabb73
15. nov 2021

@number19 veď nemusíš. Pre mňa je toto výpovedná odpoveď.

number19
15. nov 2021

@cefka29 Ja nezijem na SK a u nas uz vacsina je. A su lockdowny. Neockovany totalne. A bude sa to pravdepodobne aplikovat aj na ockovanych.

number19
15. nov 2021

@matabb73 Je mi jedno ako si moju odpoved zinterpretujes.
Skratka vela lekarov ma odlisne nazory na ockovanie.

cefka29
15. nov 2021

@number19 aha, na to som nepomyslela že žijete v zahraničí