Úplne neočkované dieťa
Mile maminky,rada by som sa opytala tych,ktore mate uplne nezaockovane deticky,ci ste mali s tym nejaky problem v beznom zivote.myslim tym,napriklad pri nastupe do skolky.alebo problem v kolektive inych maminiek,ked sa to dozvedeli.nechapavost a odsudzovanie zo strany inych rodicov??a este by som sa rada opytala,ci niektore z vasich deticiek prekonalo nejaku zavaznejsiu chorobu?Ja nam chlapceka 17 mesacneho,zatial plne nezaockovaneho.a rada by som ziskala nejake informacie z praxe od maminiek,ktore maju uz trosku vacsie deticky a nie su ockovane.Dakujem za kazdu odpoved 🙂 a budem velmi vdacna,ak sa budu vyjadrovat iba maminky,ktore maju realne skusenosti a budu teda na moje otazky vediet odpovedat 🙂
@janickacrazy Ak ti do vyjadrenia zo škôlky o neprijatí napíšu, že je to kvôli neočkovaniu tak je to protiprávne - nemôžu si to dovoliť! 😉
@evittam tak samozrejme, že to tam nenapíšu, napíšu, že kvoli nedostatku miesta a si vybavená
@barborik3 Ahoj, dcérka má 2 roky a 5 mesiacov - plne neočkovaná. Chodíme do kolektívov - centrum volľného času, ihriská, materské centrá, no všade - žiadny problém a nikdy sa nikto nezaujímal o to či je alebo nie je očkovaná.....Čo sa týka iných mamičiek - no mám kamarátky, ktoré to vedia a neriešia.....a očkujú - proste mám známych, ktorí nemajú nejaké predsudky voči ničomu - na sú to známi a kamaráti, iných nepotrebujem.... 😉 Čo sa týka chorôb - ešte nebola ani raz chorá akurát kiahne min.rok, ktoré doniesol jej starší brat zo školy...Zopár soplíkov nerátam ako chorobu. 😉 Starší syn má základné očkovania - nie je už preočkovaný v 5.roku - je na tom rovnako - naposledy bol vážnejšie chorý pred cca 6.rokmi.
Čo sa týka tej škôlky - no v jednej si to riaditeľka všimla a hneď ma na to upozornila a tiež si tú smernicu, ktorú dostali vyložila po svojom a to tak, že ju nemôžu vziať - tak som jej to vysvetlila ale nedala si povedať a keď sme odišli tak mi za 5 minút volala, že ju našla a že sa mi moc ospravedlňuje a že som mala pravdu....V druhej škôlke si to ani nevšimla a nič také neriešila.
@janickacrazy No veď jasné, len si písala, že nevzali kvôli očkovaniu, tak to tak vyznelo.
@janickacrazy kazda slusna skolka ma nejaky poradovnik , ak by si mala nejake pochybnosti, malo by sa to dat presetrit u zriadovatela skolky . v zasade neockujuci rodicia nemaju ziadne problemy umiestnit svoje deti v skolkach. riaditelia vedia dodrzuju zakon a takymto detom nerobia ziaden problem. je to fakt velka vynimka.
@prevenar no naša teda poradovník nemá, rozhoduje čisto pani riaditeľka a napr. vobec nezoberie dieťa, ktoré pred septembrom daného školského roka nemalo 3roky, aj keby malo 3 roky 2. septembra, tak ho proste zoberie až o rok a vobec ju netrápi, že matke končí RD a musí ísť do práce akedže ja mám 2 deti oktobrové, tak mám na to pekné nervy
@janickacrazy tak potom to nie je slusna skolka 😉 ..aj u nas maju prednost 3+ rocne deti pred 2 rocnymi. myslim ,ze to nie je nic nezvycajne. asi budes musiet skusit inu skolku v okoli .
@prevenar @janickacrazy presne tak, pokiaľ má škôlka samostatnú právnu subjektivitu, môžu si riaditeľky prijímať ako sa im zachce a nemusia vôbec zverejňovať info o prijatých deťoch.
@prevenar Kedže bývam na dedine, je tu len jedna školka, dalšie sú v meste vzdialenom 20km a tam samozrejme berú deti, ktoré bývajú v tom meste, takže smola. Súkromná v meste nie je žiadna.
@janickacrazy tak drzim palce potom 🙂
@prevenar no zatiaľ mám ešte čas, ale ked to príde a nevezmú ho, tak jedine hladať opatrovateľku, inak to nevidím
@janickacrazy vzdy lepsie, ako znicit zdravie vlastnemu dietatu .
@lauricka ono o charaktere lekara sa da otvorit nova diskusia. nasa ked sme slusne odmietli ockovanie, nakolko moje dvojicky prestali z jedneho dna na druhy spat, porucha spanku ako vysita, ona k nam slusna vobec nebola, nase dovody zmietla za stola, dobre ze sa nam nevysmiala. robila psychicky natlak, vyhrazala sa policiou, pravnikom, atd. takze taky charakter tiez svedci o svojom. nasla som inu Dr. ktora tiez radsej ockuje, ale nase rozhodnutie respektuje. a momentalne co sme mimo SVK mame velmi mileho Dr, ktory nam potvrdil, ze naozaj moje obavy, ze deti nespia su opodstatnene.
aj neurologicka na SVK nam potvrdila,ze ano, ona ako neurolog vidi, co ockovanie u deticiek moze sposobit. netreba hadzat kazdeho do jedneho vreca, ani rodicov, ani deti, ani lekarov.
a co do ochoreni, v AT kde omentalne zijem, je vela deti, ktore nie su vobec ockovane a napodiv tu nezuria ziadne epidemie.
@janickacrazy nezmysel na to nie je zakon aj neockovane musia vziat a aj z praxe vam poviem ze vezmu nie je s tym problem takto je to v cechach co pisete
@bibistec tak asi ako v ktorej školke, všade to funguje inak, naša riaditeľka berie deti podľa svojej ľubovole, ani mne nechcela zobrať dieťa, lebo má alergiu na mlieko, nakoniec ho zobrala, ale musím platiť aj za stravu, ktorú on nezje, napr. ranajky majú vždy pomazánky, ktoré on nemože, ale tak musím za ne platiť, lebo ona dieťa bez stravy nezoberie, atd., nezaočkované zoberie len predškolákov, lebo tých zobrať už musí, vždy sa proste vyhovorí na nedostatok miesta, je to veľmi jednoduché, samozrejme do očí ti to nepovie
Ahoj, sice sa nezapajam rada do tychto diskusii, ale tak pre povzbudenie napisem, ze ani nase deti nie su ockovane. Najstarsi bude mat 6 a nemame ziadne problemy. Prejdu si len soplikmi, obcasnym kaslom, cize nic vazne. Moj manzel tiez nikdy nebol ockovany a ani jeho dalsi 4 surodenci. Su to dospeli, zdravi jedinci. Presli si len takymi beznymi vecami ako kiahne.
S tou skolkou neporadim, ale pocula som, ze sa uz chysta vyhlaska, ze deti bez ocko nebudu prijimane do MS. I ked skolka nie je povinna (ani predskolska dochadza), myslim si, ze to mnohym skomplikuje zivot...
Drzim palce
@janickacrazy fuha to je brutal toto to by som sa aj stazovala, ja mam dieta s potravinovmi alergiami a nie je problem, sami mi povedali aky papier kde treba vybavit koli hygiene nikdy nebol problem ohreju jej jej jedlo ako mi povedali ze ved mame mikrovlnku, niekedy jej aj daju co maju nazvys napr ovocie do skrinky nevedia ci moze tak to daju tam, maximalna ustretovost z asztavu samozrejme neplatim kedze nosim vlastnu. velka ochota zo strany vsetkych
@bibistec no áno, lenže ja bývam na dedine, kde je len jedna školka, nemám na výber, takže nejaké sťažovanie by mi fakt nepomohlo, akurát by to bolo ešte horšie
@prevenar ja som vedela len o tom ze teraz prisiel skolkam prikaz ze to musi byt, ze to bolo povinne aj predtym som netusila...to ze neockovanie nemoze byt dovodom neprijatia viem...
@marionmarion ano, plati to od roku 2007
My sme odovzdavali ockovaci preukaz v druhej skolke, dcera ma zakladne ockovanie hexou, od dvoch rokov neockovana, mmr nedostala nikdy, takze sme odovzdali takmer prazdny ockovaci preukaz, odkyvali a dceru prijali (ma uz 10 a stale bola naposledy ockovana v dvoch rokoch). Syn pojde casom do tej istej skolky, stale chcu ockovaci preukaz, v jeho pripade uplne nedotknuty, ale je im uplne fuk, ci je ockovany, len su povinni rodicov neockovanych informovat prednostne o vyskyte infekcnej choroby v skolke. Ale nie sme na Sk.
@janickacrazy no to je blbé fakt
a ako sa da vyhnut tym povinnym ockovaniam? jednoducho to odignorujete, alebo musite aj nieco urobit/zaplatit..?
@luc_ika moje baby uz spali celu noc, budili sa 1x na kojenie a potom sme ich ako 5mes. dali zaockovat, mali sme posun aj na odporucanie neurologicky, nakolko su dve, aj kus mensie boli pri narodeni a zaroven nam aj neurologicka potvrdila, ze ona vidi neziaduce ucinky ockovania.
no a ked nam ich zaockovali tym dnom sa u nas zacali dni aj noci bez spanku, spali aj cez den len nejak 20 min a potom sa budili, plac, mrncanie,... v noci tak isto. museli sme ich dat spat do oddelenych izieb. ja som este ako blba dala aj 2. hexu, nejak som chcela verit tomu ze to budu len zubky, aj ked to bola odo mna hlupost, nakolko to zacalo u oboch v jeden a ten isty den, hned po ockovani. takze jednoznacny suvis. nasa byvala dr. to samozrejme neriesila, my sme boli hlupy rodicia, nezodpovedni atd. deti dalsie ocko nedostali, ale maju uz 4r a 4m, a este stale mi neprespia celu noc, aj ked teraz sa im to uz obcas podari. 🙄
@vroni presne ako u nas, tu ockovacie preukazy ani nechceli, a ked som sa s ucitelkou rozpravala a vysvetlovala jej ako to je na SVK, bola doslova zhrozena. ze sa nam Dr. dokonca odvazila aj vyhrazat a pod. toto tu clovek nevidi. ja som ale zvedava co nas bude cakat ked sa na SVK vratime. kedze to mame v plane. ale hadam je nejaka doba po ktorej to je uz premlcane.
nemam chut sa s nikym natahovat. a nasa Dr. na SVK uz pomaly nebude pracovat, je to rijemna stara pani, takze budem musiet hladat niekoho, kto bude mat normalny pristup a bude s a nim dat komunikovat.
@meusicka, ja viem, rakuske skolky ockovacie preukazy nechcu. Moje deti chodia do francuzskej, ti sa riadia francuzskymi predpismi a ockovacie preukazy chcu (predpokladam, ze mnozstvo neockovanych deti je vyssie, par mailov sme uz dostali (jedna rubeola, jeden mums a dvojo osypok) a pri poslednom bolo 197 adries - ukazal sa mi - netusim preco - pocet prijemcov mailu - deti v skolke a skole je okolo osemsto, takze predpokladam, ze ide o pocet neockovancov. Kamoska, ktora ma deti na rovnakej skole a ockovane nedostala nic.)

@flavia1 je to povinny udaj .