Úplne neočkované dieťa
Mile maminky,rada by som sa opytala tych,ktore mate uplne nezaockovane deticky,ci ste mali s tym nejaky problem v beznom zivote.myslim tym,napriklad pri nastupe do skolky.alebo problem v kolektive inych maminiek,ked sa to dozvedeli.nechapavost a odsudzovanie zo strany inych rodicov??a este by som sa rada opytala,ci niektore z vasich deticiek prekonalo nejaku zavaznejsiu chorobu?Ja nam chlapceka 17 mesacneho,zatial plne nezaockovaneho.a rada by som ziskala nejake informacie z praxe od maminiek,ktore maju uz trosku vacsie deticky a nie su ockovane.Dakujem za kazdu odpoved 🙂 a budem velmi vdacna,ak sa budu vyjadrovat iba maminky,ktore maju realne skusenosti a budu teda na moje otazky vediet odpovedat 🙂
ahojte. ja mam 6 rocneho syna, ktorý je normalne plne ockovany. Teraz mam 9 mesacne dievcatko, ktore som tiez bez vahania a bez nejakeho vymyslania dala zaockovat. Ani mi nenapadlo, zeby som ju nedala. Ale potom okolo 4 mesiaca sa jej na tele zacali objavovat fliaciky, pediatricka to zatial zhodnotila ako ekzemove loziska. No ja som bola z toho hotova, zeby malo moje dieta mat atopicky ekzem, ved nikto v rodine to nema, ani alergik nie je u nas nikto..... Potom mi to az doslo ze ten ekzem sa jej objavil po druhom ockovani.... No poviem vam pravdu, ze lutujem uz ze som sa viacej nevenovala nevyhodam, resp. neziaducim ucinkom ockovania. Ze som nad tym viacej nepremyslala, ze som si to viacej nenastudovala, nepytala sa, nehladala informacie.....
Ja som to brala tak, ze aj prvy syn je zaockovany, aj ja som, aj bezne v mojom okolí sa daval kazdy ockovat......
Neviem, mozno by som ju nakoniec aj tak dala, ale by som nad tym minimalne porozmyslala a viac sa informovala....
@zuzana76 ano tomu rozumiem.len nechapem,preco sa kazda jedna diskusia musi skoncit utocenim jednej skupiny maminiek na druhu.preco sa musime delit na ockujucich a neockujucich rodicov???preco sa nemozme navzajom tolerovat a respektovat svoje rozhodnutia?napriklad v Anglicku je uz niekolko desiatok rokov ockovanie na slobodnom rozhodnuti kazdeho rodica a pritom tam funguju ludia medzi sebou normalne.nikto nerobi nikomu vycitky ani nic podobne.navzajom respektuju rozhodnutie rodica o neockovani a nikto sa tam nikoho neboji.a napodiv,ziadne epidemie tam doposial za tie roky nevznikli.nechapem preco je Slovensko tak strasne zaostala krajina a preco maju slovaci neustale potrebu nieco riesit,niekoho odsudzovat a vytvarat medzi sebou nevrazivost.
Toto je tak ťažká téma, že som stále kdesi v prostriedku. Názorovo. Som zvedavá, do ktorej sorty šupnem to moje dieťa.
@zuzana76 Nejaká "kolektívna imunita" je už len ten najposlednejší argument.....a strašne smiešny. Ako môžu neočkované deti profitovať z očkovaných - veď tie sú rovnako ohrozené ako aj tie neočkované ak nie niekedy aj viac..... 😉 A kedy tu prosím ťa naposledy bola nejaká epidémia a čoho.
@barborik3 no ja som napr. zazila ako neocko rodicia oznacovali ockujucich za tych nevzdelanych a ignorantov. A skutocnost je taka, ze ockujuci rodicia a hocikto ma co povedat k neockovaniu, kedze tym neohrozuju len svoje deti, ale celu populaciu.
@denisamarek Ahoj, môj 8-ročný syn má tiež prvé základné očkovania - vtedy sme to nejak neriešili, nezaujímali sme sa o to - vlastne bolo také "automatické".....(ako u väčšiny rodičov..., kým sa nezačnú informovať a zaujímať o podrobnosti...) Našťastie syn je v poriadku, má super imunitu (klop,klop) chorý nebol poriadne posledných 6 rokov až na kiahne....Preočkovanie už nemá. Pri dcérke sme sa začali viac zaujímať o vakcíny, ich zloženie, účinok a podobne a rozhodli sme sa - nikdy..... A tá ešte chorá nebola vôbec-až tiež na tie kiahne. Ale ako som už napísala - všetci chceme pre svoje deti a rodinu len to najlepšie a aj tak sa rozhodujeme a nikomu jeho názor neberiem a ani nevnucujem svoj.
@alfonzia10 No, či už očkujúci alebo neočkujúci rodičia - každý majú rovnako čo povedať....Každé dieťa či už očkované alebo nie rovnako ohrozuje to druhé.
@evittam ako ohrozuje ockovane dieta ostatnych? Ved prispieva ku kolektivnej imunite.
@barborik3 Kamaratka dostala pokutu za neockovanie, udala ju pediatricka. Dalsej nechceli zobrat dieta do ms.... Zial s problemami sa stretavat budes, s tym treba ratat. Ja mam obe deti zaockovane, prvy bez problemov; druhy s mensimi problemami. A preco sa do tejto temy miesaju aj mamicky ktorych deti su zaockovane? Zial mylis sa, dotyka sa nas to. Ja osobne za ockovanie som; ale len za to zakladne! Niekedy si myslim, ze by sa mala vyvinut vakcina aj proti hluposti...
@alfonzia10 ak je prave zaockovane zivou vakcínou, tak par dni moze byt nakazlive, ale inak neohrozuje
@alfonzia10 Žiadna kolektívna imunita neexistuje. A ohrozuje ostatné deti rovnako ako to neočkované, nakoľko žiadna vakcína ti nezaručí, že tvoje dieťa nemôže byť prenášač hocijakej z tých chorôb a môže ju taktiež rovnako hocikde dostať.
@evittam neohrozuje, pokial nie je nakazlive a v inkubacnej dobe, co sa pri niektorých chorobách zial ani neda zistit, ci dieta je alebo nie je prenasacom nejakej choroby, ale podla mna prispieva k znizeniu kolektívnej imunity, podla mna a podla zdravotnikov, aby neprislo k nedorozumeniu
@evittam dostudovat problematiku 😉
@alfonzia10 Ďakujem, ale ja mám naštudované až-až. Tvoj názor ti neberiem ale je rozdielny od môjho a tiež si nedovolím ti napísať, že si potrebuješ doplniť vzdelanie len preto lebo ja si myslím niečo iné a stojím si za tým a určite nielen na základe nejakých nekvalitných informácii. Takže bavme sa slušne.
@zuzana76 názory sa líšia. Ja zasa poznám lekárov ktorí svoje deti neočkovali. Imunológ, neurológ a ortopéd čiže nejedná sa iba o "nevzdelaných" ba v dvoch vyššie uvedených prípadoch by som povedala že ide o lekárov prichádzajúcich priamo do kontaktu s deťmi s NU ale to bude asi profesionálna deformácia 😅
mame dcerku - v juli bude mat 3 roky, nema ani jedno ockovanie, syn ma skoro 4 tyzdne a tiez ho nedavame ockovat, a boli sme uz troska aj odcudzovani, preco sme nedali ockovat, ale to bolo od osoby, ktora ma ockovane dieta, ale ani mozno netusi, proti comu jej dieta zaockovali....v septembri mame nastup do skolky, davali sme 2 prihlasky, lebo v jednej skolke nam povedali, ze asi bude problem to, ze je neockovana (neznalost zakona), tak uvidime ako to bude v skolke, ak vobec bude v septembri nastup 😉
a ak mozem otazku, posielaju este tie pokuty za neockovanie? pri dcerke nam neposlali (klop, klop) a uz pravdepodobne neposlu, kedze presli 2 roky, a myslim ze este plati ta 2 rocna premlcacia doba, alebo uz nie?
@petka3012 jak netušia? Veď do jednej a druhej nohy 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@evittam ok, preac, ak som ta urazila, nechcem sa hadat. Len moje skusenosti su take, ze neockujuci rodicia vacsinou ani nevedia, kde literaturu hladat.

Ja len absolutne nechapem preco sa do tejto diskusie zacali zapajat maminky,ktore maju svoje deti ockovane.vobec som nechcela zacinat debatu o spravnosti alebo nespravnosti ockovania.na zaciatku diskusie som sa pytala uplne ine otazky,ku ktorym maminky ockovanych deti nemaju vobec co povedat.tak nerozumiem tomu,preco mate potrebu sa k tomu vyjadrovat.dokonca som na zaciatku vyslovene poprosila,aby sa zapojili iba maminky,ktore maju s danou temou realne skusenosti.uz fakt nevladzem stale pocuvat ako maju niektore mamy potrebu utocit na ine maminky.ved predsa nech kazda maminka robi preto svoje dietatko to najlepsie co vie.nemate absolutne ziadne pravo nas odsudzovat a nedajboze nam nieco dohovarat.my mame tiez svoj nazor na vase postoje k ockovaniu,ale este som nezazila,ze by nejaka "neockujuca" maminka zacala bezdovodne slovne napadat tie ockujuce.