Váš názor na neočkované dieťa
Aký máte názor na neočkovanie dieťaťa?
@gabrielkaa, toto je tazko tak presne definovat. Hlasit nemusis nic. Lenze potom skolka o nicom oficialne nevie, poda (napriklad) dietatu jedlo, na ktore je alergicke alebo nepoda lieky, ktore dieta potrebuje. Takze sice oficialne nemusis, ale kto by to in natura riskoval... Zase do skolky, kde by som mala obavy, ze sa niekto bude vyvrsovat na mojom dietati, by som dieta nedala, v tomto nepoznam srandu. Ale zase skolky som vyberala vzdy vyse roka, co si tiez nie vsetci mozu dovolit..
My sme boli dnes v poradni s krpatou a sestrička mi hovorila že do prihlašky MŠ uvadzaju očko status..je to teda informácia pre zariadenie a čo už s tým urobí... 🙂
Inak sranda lebo syn si chudak tak rozbil koleno že má 6 štychov...stalo sa to v tabore v Dunaji na blate, kamenoch...a hned mi volali že či ma očkovanie resp. tetanovku ...
Ak by nemal...dali by ste pichnuť? Nedali? hm...toť dilema pre neočkovaných...a toto je uraz ktorý samože stať uplne každému dieťaťu... 🙂
@sardinka333 Nie každá škôlka, či mesto , majú túto kolónku o očko statuse dieťaťa. A podľa poslednej skúsenosti s úrazom za seba hovorím, že až podľa povahy zranenia a jeho okolností by som sa následne rozhodla či dám protitetanovku. My sme nedali.
@sardinka333 nema kazda skolka na ziadosti o prijatie kolonku o ockovani. A pri uraze kde sa sije by sa protitetanovka mala dat automaticky. Teda v mojom pripade tak bolo. A pri hlbokych ranach je moznost "chnapnut"aj ine rozne ochorenia - otrava krvi napr....
@sardinka333 tri šití alebo vážnejších zraneniach myslím dávajú automaticky...
Tetanovka sa nedava automaticky ,ak sa da zistuje sa ocko status.....
@vroni ani na sk nie je povinnost info skolku o infekcnej chorobe u dietatka ,ale napr .ak by prisli osypky ,dr.to hlasi hygiene a ta riesi dalej ,plus ak rodic neupozrni na inf .ochor aj ineho razu napr.slintacka a svihne dieta do skolky este v inf.dobe a choroba sa rozsiri ,ma potom problem .....jednoducho nechce sa mi verit ,ze to v rakusku v pripade sirenia infekcie ,vedome to nemaju osetrene .....
@aristka, takto: ak tvoje dieta dostane napriklad tu slintavku a ides s nim k doktorovi, tak doktor hlasi pripad slintavky na hygienu (len pocet ochoreni, nie menny zoznam) a ty s dietatom musis ostat minimalne inkubacnu dobu doma (netusim, kolko je to pri slintavke, povedzme dva tyzdne). Po tejto dobe mozes dat dieta v pohode do skolky a nie je tvojou zakonnou povinnostou skolku informovat, ze tvoje dieta malo infekcnu chorobu (normalny clovek to urobi aj dobrovolne a skor, ale bavime sa o zakone). Ak sa pravdaze na vlastnu past rozhodnes, ze je tvoje dieta "zdrave" a strcis ho do skolky uz po troch dnoch a pridu ti na to, mas obrovsky problem, myslim, ze to dokonca spada pod trestny cin.
@vroni u nás v školke chceli po chorobe potvrdenie od lekara že už može ist do kolektivu...a tým že je štátnych školok malo, detí vela tak teoreticky si možu začať ,,klast podmienky,,...a kedže je taka situácia aka je tak odičia sa skor prisposobia pretoze su radi ze dieta maju v školke...🙂 Ale napr. u nás v školke si pamätám bývali niekedy medzi oznamami veci typu ,,,v školke sa vyskytuju vši,, alebo ,,v školke sa vyskytuje čierny kašel,,...
@maciatkolulu
@gabrielkaa
syn ma všetky povinne očkovania plus hepatitidu, tak tetanovku nedaval len sa pýtal. No uvidíme...každopadne ,,pekný,, koniec prazdnin sme ,,schytali,, ale zase si vravim ze ked sa horšie nestalo tak je to ok.
@sardinka333 tak nech sa mu to co najskôr zahoji a pekny start do nového skolskeho roka
@maciatkolulu dakujeme 🙂
@sardinka333, tu som sa s tym nestretla. Na druhej strane - pripada mi hodne prastene trepat sa so zdravym dietatom k lekarovi, aby potvrdil, ze je dieta zdrave...
V praxi to ale bezi tak, ze rodicia skolke oznamuju, ze dieta ma kiahne, sarlach, osypky ci rubeolu a skolka to vyvesi na nastenku (ze sa v skolke objavilo to ci ono) ako informaciu pre ostatnych
@vroni niekedy je to tak že po chorobe alebo pár dní po nasadení liečby sa ide na kontrolu že či je už všetko ok. A vtedy si možeš vypytať ten papier, resp. pečiatku že dieťa je už ok, ak teda je.
A zase považujem to za celkom spravne že školka takto informuje ak teda vie o tom že sa nejaka choroba vyskytuje. Napr. moja kolegyna vtedy nechava syna doma lebo on chytí snad každu chorobu...
@vroni v nemecku mas povinnost ty informovat pracovne /skolske zariadenie, ak mas infekcnu chorobu, voci ktorej sa ockuje resp. Zavaznu prenosnu chorobu, voci kt.sa ockovat neda - cize ruzienka, rubeola, sarlach, chripka a co. su povinne.... Vsi, piata /siesta choroba a pod. Je tvoja vola, ci nahlasis...
@sardinka333, nuz, iny kraj, iny mrav, ja som pri kiahnach u doktora ani nebola, pri chripke tiez nezvyknem, kvoli papieru by som musela, som rada, ze tu ziaden nechcu.
@vevesh, nemala som dieta v nemeckej skolke, takze neviem. Viem, ze v skolach vyzadovali aj pri jednodnovych absenciach papier od lekara, co mi uz ako bezdetnej pripadalo mimoriadne debilne.
Kofy na trhu su suvix 😀 😀 😀
@maciatkolulu no tým pádom neviem načo očkujú keď aj tak sa pichá
@bibistec treba sa opýtať priamo doktorov..m

Vroni to neviem ale ja som musela oznamit ci dieta trpi nejakymi tazkymi pripadne vrodenymi ochoreniami a z toho sa potom rozvinul ten moj problem... Neviem ako je to na SK, maju skolky moznost odmietnut neockovane dieta? Myslim, ze tiez nemozu..alebo? Neviem. Skor si myslim,ze je to o individualnom pristupe. Jedna mamina tu z AT tiez spominala,ze od nich skolka ziadala este aj potvrdenie o MMR vakcine...neviem ako postupuju ked odmietnes, ale potom by som sa bala, ze sa budu realizovat na mojom dietati