icon

Vyšetrenie pred očkovaním proti mumpsu, osýpkam a rubeole

ollynka
13. nov 2013

Mamičky,ktoré máte skúsenosť s vyšetrením dieťatka pred očkovaním MMR? Vezmú len krv na zistenie zníženej bunkovej imunity? A do akej miery sú tieto testy spoľahlivé?Ako dlho pred očkovaním sa má vyžiadať toto vyšetrenie? Ak odmietnem očkovanie,čo sa deje potom? Budem mať na krku aj hygienu?alebo príde sociálka?alebo čo? Keď som vyjadrila obavy z očkovania mmr pred našou pediatričkou,tak jej reakcia ma tak rozčúlila,že zvažujem nad zmenou lekárky.Jej odpoveďou bola posmešné vyjadrenie,že si mám pozbierať informácie z internetu, keď som jej na to povedala,že som si kúpila odbornú litertúru a po očkovaní mmr je možnosť autizmu ,tak potom si naveľa sadla a začala o rubeole,že je nebezpečná v tehotenstve. Ale ja si myslím,že aj ovčie kiahne sú veľmi nebezpečné v tehotenstve a nie sú v povinnom očkovacom kalendári.Mala som pocit,že mám len držať hubu a na nič sa nepýtať. Ešte výrazne dodala,že ona to musí hlásiť na hygienu a keď som sa jej pýtala,či pôjdeme pred komisiu, alebo akým spôsobom odmietnutie očkovania bude pokračovať,tak mi povedaĺa,že ona neeviee.Napokon ma vypoklonkovala z ordinácie.Bola som v šoku!!!Tu som sa dočítala o vyšetrení pred očkovaním.Ktorá prosím vás máte s tým skúsenosti. ďakujem veľmi pekne za odozvu. A ešte či ste mali problém aj s prijímaním do škôlky,keď dieťa nie je očkované

ollynka
autor
14. nov 2013

@evkalv a ako argumentuješ,keď povieš lekárke,že to chceš odložiť?

ollynka
autor
14. nov 2013

@tanapeta je mi to ľúto,..veľmi,...prajem vám veľa pekného v živote

ollynka
autor
14. nov 2013

@barbs24 asi to tak urobím aj ja. Ale ako budeš rgumentovať, že chceš až po druhom roku očkovať?

ollynka
autor
14. nov 2013

@pectore čítala som to napr.aj v knihe Návod na prežitie pre baby od I.Bukovského, a pomaly v každej dostupnej literatúre,ktorá sa mi dostala do rúk.Nie som rezolútne proti očkovaniu.Hexu a Prevenar sme si dali zaočkovať, aj TBC ,ktoré bolo nepovinné.Ale z MMR mám skutočne obavy.Pýtala som sa preto na názor lekárky a dopadla som ako som dopadla.Nie je mi to ľahostajné,keď dieťa dostane osýpky,mumps alebo rubeolu,a tak isto neviem v ako množstve a sile choroby prepuknú a v akom období.určite je rozumnejšie dať dieťatko zaočkovať, ale strach z toho že mi krásne zdravé dieťa ostane postihnuté sú pre mňa momentálne silnejšie.Ja by som toto očkovanie nechala na moju dcérku,keď bude mať 18 rokov či sa ona sama rozhodne,alebo nie.

barbs24
14. nov 2013

@ollynka jednoducho poviem, ze som uvazila vsetky plusy a minusy z ifnormacii ktore som ziskala z odbornej literatury, a ze myslim si ze dieta je vhodnejsie ockovat v neskorsom veku. ja sa toho ockovania bojim ako cert kriza a to niesom proti ockovaniu, ja si myslim ze ockovat treba, ale pri tomto mam obrovske obavy

ollynka
autor
14. nov 2013

@barbs24 veď ja to isté,zatiaľ máme všetky povinné očkovania,ale pri tomto mám pocit na zvracanie.Ja to asi nechám na moju dcérku keď bude mať 18 rokov a očkovanie nebudem zbytočne odkladať,ale ho zruším úplne.Samozrejme že mám strach aj z chorôb,ktoré neviem ako sa prejavia,ale ten strach že má prekrásnu ,zdravú,silnú dcérku a čo bude po očkovaní...

evkalv
14. nov 2013

@ollynka moja doktorka odomňa žiadne argumenty nechcela, povedala som jej že mám z toho obavy, že sa na to necítim a vtedy mi povedala možnosti, že od 15 mesiaca sa to očkuje, predĺžiť sa to dá z jej strany najviac do 18 - teho mesiaca, ale myslela to v tom zmysle, že do 18 - teho mesiaca vakcínu preplatí štát, ak budem chcieť očkovať neskôr, zaočkujú, ale si ju musím uhradiť a stojí cca 6€ ( nepamätám si už presne tú sumu, ale zdá sa mi že 6€), ďalej sme sa rozprávali o tých chorobách, kde mi presne povedala, že mumps je bežné detské ochorenie do týždňa sa dá krásne vyliečiť, rubeola sa dá tiež pekne liečiť voľakedy mumps a rubeolu bežne liečili, len ma upozornila že rubeola je nebezpečná v tehotenstve a k osýpkam mi povedala asi toľko že ona za svoju prax vyše 22 ročnú nemala ani jeden prípad, neliečila ich ešte...takže asi toľko 🙂

evkalv
14. nov 2013

@aristka zase máš vo všetkom pravdu, ale štatisticky je to čo si uviedla pre mňa asi 1:1000 možnosť, že moje dieťa dostane TBC, keď ju niekto nakazí, alebo osýpky, alebo mumps, alebo rubeolu, no vždy to bude menšie zlo, ako keby ostala autista...je ešte veľmi maličká z každej strany sa na nás valí svinstvo v podobe zničeného ovzdušia, nekvalitných potravín, rôznych konzervantov, všade samá chémia, človek už pomaly nevie čo má kupovať aby neurobil ešte viac zle takže pokiaľ nemusím cielene do nej nebudem dávať chémiu v podobe vakcíny, keď bude staršia, odolnejšia budiš, ale teraz nie, momentálne vo svojom okolí nevidím žiadnu hrozbu v podobe týchto ochorení...viem že žiadna mamička si nič zlé neželá a chce pre svoje dieťa len to najlepšie, ale človek nikdy nevie čo sa stane, 100 mamičiek dá zaočkovať a detičky to zvládnu bez problémov a 101 dieťatko môže mať komplikácie a môže to u neho vyvolať autizmus, to je vec, ktorú nikdy dopredu nevieme, tak ako keď sa niekto rozhodne neočkovať musí rátať z možnosťou, že jeho dieťatko sa nakazí niektorou z tých chorôb...aj pri jednej aj pri druhej možnosti je jedno veľké ALE...a záleží len na mamičke či sa vyrovná s tým, že napr. jej dcéra ostane neplodná v dospelosti, alebo či sa vyrovná s tým, že z dcéry je autista...

barbs24
14. nov 2013

@ollynka ja to zatial zrusit nechcem, este si nastudujem o tom nieco, a potom ked bude mat 2 rocky sa rozhodnem. mame v rodine autistu, /nie z ockovania/, ale takeho co vobec nerozprava, je to moj synovec a veru je to velmi smutne, a keby som vedela ze som to zapricinila ja svojej dcere, nevedela by som si to odpustit

usiko
14. nov 2013

@ollynka nerobi sa to,a aj keby sa robilo, kym ti pridu vysledky akehokolvek vysetrenia krvi, dieta uz moze byt v inkubacnej dobe nejakej choroby, napriklad chripky, bronchitidy a podobne...aj ked vysledky krvi budu super,,,,do toho pichnu MMR a problem mas na vete...dozivotny ze ano....

evkalv
14. nov 2013

@aristka a ešte k tomu že vírus a baktéria si nevyberá, s tým nemôžem tak úplne súhlasiť a myslím, že mi dajú viacerí za pravdu , vírus a baktéria si síce nevyberá, ale ide o silu imunitného systému dieťaťa, to znamená schopnosť organizmu s vírusmi a baktériami bojovať a imunitný systém nie je u každého rovnaký, a taktiež imunitný systém sa dá budovať a to napr. zdravým životným štýlom, otužovaním, vitamínmi, čerstvým vzduchom,zdravou stravou a aj niektorými výživovými doplnkami...mnohí si však nemôžu dovoliť žiť optimálnym životným štýlom, pretože majú existenčné problémy a doslova prežívajú, sú podvyživený, zoberme si len takú Afriku - Somálsko, kde deti umierajú už aj na obyčajnú chrípku, to sa u nás nedeje...nie je imunita ako imunita...vidím to na vlastnom dieťati, išli jej zúbky chytila vírus, mala zapálené hrdielko, dostala šiestu chorobu, večne soplík a kašel zo zatekajúcich soplíkov, zúbky vyšli a boli sme v kontakte s deťmi so zápalom priedušiek, dokonca raz aj so zápalom pľúc (mamička o tom nevedela, lebo jej syna zle zdiagnostikovali, nakoniec skončili v nemocnici) podávali si ožužlané chrumky z ruky do úst medzi sebou a my zdraví ako repa...teraz na jeseň všetci okolo nás chorí, ja s mužom tiež, malá úplne zdravá...takže naozaj nie je imunita ako imunita

azbestica
14. nov 2013

@evkalv
@aristka
teda ked brat ockovany nebol a chorobu zvladal dobre tak to je este lepsie, nie? 😉

prevenar
14. nov 2013

@ollynka ..lekarke neargumentujes ...lekarke oznamujes ^^ ..nie je to tvoja mama, alebo sestra ..je to niekto , koho si platis , aby liecila tvoje dieta , ked si to zelas .

aristka
15. nov 2013

@evkalv ty si mi tu ,ale popísala...,to neviem či viem všetko ,ja sa tu nehrám ako niekto ,čo nevie ,ani odkedy zaviedli očko a dovolila som si na to upozorniť ,tak ako tbc nie je diagnózou chudobných ,to už nie je dávno pravda...vírus ,alebo baktéria si nepozerá tvoj stav účtu a ak poznáš spôsoby šírenia nákazy ,mysli na to ak pôjdeš v hromadnej doprave ,alebo budeš v obchode a s drobcom .... 😉

aristka
15. nov 2013

@ollynka mám strach z očkovania ,ale neviem ako sa prejavia ochorenia ..to si vtipná ....všetko okrem mmr máte za sebou a ty tu trepneš toto a prevenar,čo sú pneumokoky nedáš ,lebo čítaš koníka ,kde sú vštci v anonymite a nevieš ,kto sa za nickmi skrýva ..čo ti ja odporúčím ,neviem kde máš najbližší špitál navštív decké alebo dojčenecké odd.a porozprávaj sa z dr.sestričkami alebo primárom a tam dostaneš erudovanú odpoveď ,keďže viem s čím sa stretávajú a ak nie si spokojná z dr., meň ju .....

evkalv
15. nov 2013

@aristka ja sa tu nehram na to, ze viem vsetko a informacia o tom kedy bolo poprvykrat zavedene ockovanie na Slovensku je z mojho pohladu a myslim ze aj z pohladu viacerych tu totalne nepodstatna...nic z toho co som povedala nemam vedecky dokazane overene ani podlozene, tak ako ty nemas podlozene to o com hovoris a aj to ze TBC moze clovek ziskat v tescu napr. Je to mozne, ale nie je to dokazane tak potom stale nechapem okolo coho sa tu dookola tocime.Zaroven som tu niekolkokrat uviedla ze pisem svoj nazor a svoje presvedcenie ktore som ziskala na zaklade citania,sledovania a rozhovorov a to aj z odbornikmi...a podstatne u mna je, ze sa tu nikoho silou mocou nesnazim presvedcit na akukolvek stranu...ja som zodpovedna za moje dieta a som opravnena robit rozhodnutia za ktorymi si stojim...a myslim ze uz nemam co viac k tejto teme povedat lebo stale sa krutime dookola...

aristka
15. nov 2013

@evkalv čo nie je dokázané o tbc ,to si teda dala ....smer Vyšné Hágy a choď sa dať poučiť alebo zisti si info ako tí tam nakazený ,ktorí nie sú len sociálne slabší k tbc prišli a duplom ako dlho nevedeli ,že ho vôbec majú ....ak len pokašliavaš ,nenapadne ťa ,že by si mohla mať tbc......je mi až zvláštne ,že sa tu laici hrajú z grafmi ,bohvie akého pôvodu a pritom stačí jedna návšteva špecializovaného pracoviska ,kde s tým majú ľudia skúsenosť.....

bralilienka
15. nov 2013

@aristka no super. pochopila si. tak chod konečne aj na onkológiu a presvedč sa o "úspechoch" očkovania. kašli na adsumuskine grafy, bohvie akého pôvodu a otvor oči v teréne. a opýtaj sa v tých hágoch, či tie deti boli očkované a určite boli,lebo očko je zrušené len 2 roky a či to majú následok z očkovania. budeš prekvapená. alebo nie a na koníkovi klameš?

stefi76
15. nov 2013

@evkalv tuberkulóza je vzdušná nákaza a môžeš ju chytiť hocikde, v obchode, v autobuse, na pošte...všade,kde sa pohybuje viacej ľudí. A keď človek neverí, že tbc je na na vzostupe tak nech zájde na pľúcne v nemocnici a uvidí aká je situácia.

stefi76
15. nov 2013

@bralilienka áno, očkovanie proti tbc je zrušené 2 roky a nedávno na akútnu miliárnu tbc umrelo dieťa, ktoré malo 6 mesiacov a nebolo očkované. Vo Vyšných Hágoch sú umiestnení chorí s tbc bez ohľadu na vek, nielen detí, najhoršie je , že niektorí chorí nevyhľadajú lekársku pomoc a šíria chorobu ďalej.

bralilienka
15. nov 2013

@stefi76 ahá, takže teraz sa vám nehodí sledovať vek detí, čo sú v hágoch? to by ste museli priznať, že sú očkované. zbohom inteligencia, zbohom spravodlivosť, vitaj hlúposť a mozgové zatmenie.

aristka
16. nov 2013

@bralilienka 6 mes mesačné dieťa určite nebolo očkované a ak to všetko tak ovládaš ,choď si to tam prediskutovať ,na čo vôbec bolo to očko dobré ... a pýtaj sa na tuberkulózny zápal mozg. blán a akútnú miliárnu tbc a budeš to mať od ľudí skúsených a erudovaných a študovaných ....

bralilienka
16. nov 2013

@aristka očko bolo dobré na neskutočne veľa nežiadúcich účinkov po očkovaní BCG vakcínou, ktorú museli práve preto stiahnuť. to poprieť nemôžeš.

a ked budem hľadať ľudí skúsených, erudovaných a študovaných, a ešte aj charakterných, tak ich v okolí tvojej osoby určite hľadať nebudem.

stefi76
16. nov 2013

@bralilienka nechápem, prečo to čo napíšem na tieto diskusné fóra, sa musí stále prekrútiť do iného kontextu ako som to myslela, takže na upresnenie ešte raz, pôvodným príspevkom som chcela upozorniť na to, že v Hágoch nie sú len detí, nie je pravda, že sa nesleduje chorobnosť podľa veku.

bralilienka
16. nov 2013

@stefi76 a ja ti znova opakujem, že okrem 2 ročných detí a mladšie, sme predsa všetci zaočkovaní. ako mohli ochorieť? ako mohli chorobu šíriť dalej? skús sa zamyslieť, akosi ti to nedáva logiku. ale marketing asi nie je o logike však?

stefi76
16. nov 2013

@bralilienka Očkovanie proti tbc sa zrušilo1.1.2012, ako asi mohlo na tbc ochorieť 6 mesačné dieťa? a asi máš pravdu marketing nie je o logike ale o taktike. Očkovanie proti tbc nechráni pred infekciou, ale chráni pred závažnými formami ochrenia.

bralilienka
16. nov 2013

@stefi76 píšem o ústave na tuberkulózu, neodkláňaj debat na 1 dieťa ktoré si zámerne vypichnete a nevšimnete si preplnený ústav očkovanými pacientami. ako mohol fungovať ústav na tuberkulózu, ked by vlastne do 1.1.2012 nemala na slovensku tuberkulóza byť?

aristka
16. nov 2013

@stefi76 jej nevysvetlíš v čom spočívalo očko a duplom ak o tej chorobe nič nevie a v živote nevydela rtg pľuc pacienta ...nechaj ju len provokuje....

aristka
16. nov 2013

@bralilienka nemá výnam s tebou niečo riešiť ,šup do vyšných hágov a ozrejmia ti kliniku tejto chorby a prečo majú hlavu v smútku z neočka a ako to očko fungovalo a čo bolo jeho úlohou....a pozor ,aby si sa nenakazlila ako neočko na tbc mozgu ...inak mám pocit, že ak si babička patríš k nám očkovaným proti tbc ,takže ti to nehrozí ,ale daj si aspoň rúšku na ústa lebo tbc pľúc lokalizované ti aj napriek očku hrozí.....a tam ti vysvetlia prečo...

stefi76
16. nov 2013

@aristka máš pravdu, zbytočne tu míňam energiu a čas...ak niekto nechápe na akom princípe fungujú vakcíny, pred čím chránia, aký mechanizmus prenosu majú prenosné choroby a aké majú komplikácie a klinický priebeh.