icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

mariosmykal
19. máj 2014

@kveta Budem rád, ak nebudeš obrácať moju informáciu proti nám. Snáď si nemyslíš, že ak som zákazníkom Tesca a denne tam nechám 10€, tak ma vypočujú a zmenia usporiadanie potravín v regáloch podľa môjho želania. Rovnako tak nerobíme my podľa želania farmafiriem. Každá blokácia má svoje vysvetlenie a dôvod, a vzťahuje sa vždy na pravidlá stránky, nie priania inzerentov. Buď krotkejšia v spájaní si veci a hľadaní súvilosti. Hraničí to s konšpirovaním.

nae
19. máj 2014

@adsumus Opakovane ďakujem za priateľské rady, preberiem to so svojím svedomím.
A tiež opakovane, už tretíkrát žiadam - prosím o link na diskusiu, z ktorej si sem pastla printscreen na strane 266 (tvoj včerajší príspevok o 19.30.) týkajúci sa "hustého" vyjadrovania príslušníkov neexistujúceho "antivax" hnutia. Už vopred neďakujem, až po tom, ako sa dozviem, kde sa daná diskusia nachádza.

vld
19. máj 2014

@demo takze pestovatel paradajok ti zaplati, aby si medzi svojimi znamymi sirila osvetu o zdravom stravovani a prinosom konzumacie zeleniny pre organizmus cloveka. Ty to urobis, ale budes striktne dodrziavat zasadu, ze budes uvadzat len vseobecne overene fakty, nebudes klamat, zavadzat a nebudes priamo ani nepriamo nikoho navadzat na paradajky od toho konkretneho pestovatela. Robis nieco neeticke? Dopustas sa podvodu? A vies ajo tom, ze okrem bielej a ciernej existuje este cele spektrum farieb? A vies o tom, ze pocitace sice pracuju s nulami a jednotkami, ale ich vypoctove schopnosti sa neobmedzuju len na tieto dva stavy?

jaron
19. máj 2014

@nae máš to tuším tu, i keď je tam aj nejaký príspevok vymazaný:
https://www.modrykonik.sk/forum/ockovanie-deti/ockovanie-nam-zachranilo-zivot/

adsumus
autor
19. máj 2014

@nae Ak máš potrebu hrať sa na detektíva orieška, harj sa, ale mna to nezaujíma, ani sa nemienim zúčasťnovať, máš prístup do našej skupiny, chod si prečítať, že aj dnes bola mamina u lekára napadnutá neočkujucou maminou, že si zničila dieťa očkovaním, podľa mna je to dôsledok agersívnej kampane, ktorú tu vediete proti očkovaniu. Antivax hnutie existuje už asi od začiatkov očkovania. Prví antivaxeri ludom tvrdili, že sa pomenia na kravy, ked sa dajú zaočkovať, ale dáko im to nevyšlo...tak to skúšajú teraz cez iné ochorenia.

http://www.historyofvaccines.org/content/articl...

kaja73
19. máj 2014

@nae https://www.modrykonik.sk/forum/ockovanie-deti/ockovanie-nam-zachranilo-zivot/ tu to mas a bol to nick kde som osobne mala pocit, ze sa tam zapojl aby zamerne rozprudil scestnu diskusiu,alebo to bol nick ozaj psych.chorej zeny ani nie maminy este.
Cele mi to vtedy prislo ako krasne zahrane....s cielom akoby uplne zhovadit neockujucich.

vld
19. máj 2014

@nae vidim, ze tu sa to podozreniami na nekale aktivity nazorovych oponentov len tak hemzi. Takze @adsumus si celu tu diskusiu vymyslela a ked chcel niekto od nej dokaz, tak si ho vyrobila... sa tesim ako sa tieto vase fobie budu dalej vyvijat, normalne novy civilizacny fenomen toto...to konspiracne zmyslanie je tiez nejaky by-product evolucie? Vidim, ze dnes tu bude este sranda...vazene damy a pani, dnes budeme diskutovat na temu podozrenia alias sami zaskodnici okolo nas...

nae
19. máj 2014

@adsumus Ale ty rada dávaš dokazy svojim tvrdeniam, tak prečo nie si schopná dať odkaz na danú diskusiu? Dovodov može byť veľa 😉

@jaron Ďakujem, mrknem sa, či je to ono.

nae
19. máj 2014

@vld Trošku si sa rozpálil a nevieš sa schladiť - ja som nikde nenapísala, že adsumus si diskusiu vymyslela. Len som sa chcela pozrieť, kto písal také veci, keďže tu v printscreene boli tie nicky vymazané. Nemám žiadne fóbie, a nie som konšpirátor. Som obyčajná mama, ako adsumus a ďalšie prispievateľky. 😉 Takže mi, prosím, nevkladaj do úst, čo som nepovedala/nenapísala. Pýtala som sa danej osoby slušne, natrikrát, odpovede som sa nedočkala - opakujem - NEdočkala, a zase len hustenie o tom, že "my" (kto my??) tu vediem/e akúsi agresívnu kampaň. Keby mi poslala link na diskusiu, bola by som spokojná.
ps. so mnou dnes príliš sranda nebude, mám doležitejšie veci na práci v reálnom živote 😎

kaja73
19. máj 2014

@nae https://www.modrykonik.sk/forum/podpora-dietata-v-rozvoji/mate-doma-nadane-dvojrocne-dieta/ tu su jej dalsie prispevky.......a zrazu dieta ma a dokonca nadane......takez ako to vlastne je?
podla mna je to proste len strelena zenska co si rada vymysla...ale je to dobra osoba na zhovadenie inych ludi... 😒

vld
19. máj 2014

@kveta Takze ked sa tu objavi reklama siete Dracik, tak diskusia o hrackach bude zmanipulovana a prespikovana platenymi diskutermi toy-lobby; pri reklame na detske vyzivy rovno zakazme diskusie o zradle a pri reklame na detske oblecenie budu tabu dobre skusenosti s kupovanim akychkolvek handier... Vytvorenie usudku o tychto analyticko-deduktivnych postupoch tiez necham na inteligenciu citatelov, lebo stale verim v zdravy usudok drvivej vacsiny z nich...
A ja sa cudujem co za matohu to kazde rano cumi na mna zo zrkadla, strapata, neoholena...a preco musim vynakladat tolko namahy, aby som to dal do poriadku. Ved riesenie je tak jednoduche, ono treba rozbit to sproste zrkadlo...a...je po probleme...

nae
19. máj 2014

@kaja73 Tak keďže má zrušený fotoblog, akosi rýchlo vyhasla, hviezda. Takíto ľudia nie sú úplne v poriadku. Ďakujem za odkaz.

adsumus
autor
19. máj 2014

@nae Neviem čo chceš odo mna. Ja tvrdím, že antivax kampan je veľmi často agresívna. Tu máš vyjadrenie o tom, že lekári sú vakciNAcisti. Označovať lekárov a odborníkov na očkovanie za nacistov je pre anitvaxerov bežná prax a potom si s nimi kludne sadnú za spoločný stôl akože diskusia, neviem či by si tí lekári sadli s nimi, keby o tom vedeli. Tak prepáč, že si dovolujem na to upozornovať, ale nepáči sa mi to, ani trochu.

https://www.modrykonik.sk/forum/ockovanie-deti/neockovanie-na-modrom-koniku/

Napriek tomu, že som toto vyjadrenie vyvolávajúce nenávisť niekolkorát nahlásila, svieti tam doteraz a žiadny postih vo forme napomineky, ani zákazu diskutovať nenastal.

nae
19. máj 2014

@adsumus Nech sa páči, upozorňovať možeš na čokoľvek. Ale ako si správne uviedla vyššie, treba si pozametať pred vlastným prahom 😉 Ber to tiež ako priateľskú radu, keď tu máme dnes takú atmosféru plnú porozumenia.(a keďže si mi stále neodpovedala, z akej diskusie si sem pridala tie printscreeny a odkaz mi poslali až iní užívatelia, beriem to tak, že keď niečo nevieš, tak to ignoruješ. Aj to je cesta, odpúšťam ti.)
Pekný deň všetkým 🙂

adsumus
autor
19. máj 2014

@nae Tak, ked si mi tak pekne dovolila upozornovať, tak si dovolím ešte upozorniť aj na takéto príspevky zo strany neočkujúcich. Hned ten prvý si prečítaj. A je tu toho požehnane, ináč.
https://www.modrykonik.sk/forum/ockovanie-deti/nesuhlas-s-povinnym-ockovanim/

demo
19. máj 2014

@vld dost pochybujem, ze by ta nejaky producent paradajok (akych je na nasom trhu mrte) zaplatil za takuto siroku informacnu kampan 😀

adsumus
autor
19. máj 2014

@nae Aj o tejto kočke napíšeš, že nie je úplne v poriadku?

vld
19. máj 2014

@demo hlavne, ze velke nadnarodne koncerny sa trasu a slintaju po ziskoch plynucich z infikovania diskusneho fora na MK... a vies napr o tom, ze toto je lacnejsi marketingovy nastroj ako klasicky drahe reklamne kampane, a teda atraktivny prave pre mensie podniky?

kveta
19. máj 2014

@vld Spravanie firmy Dracik a spravanie vakcinacnej farmafirmy pri zadavani reklamy sa lisi. Dracik nesankcionuje za informacie o skodlivosti ich produktov rusenim reklamy. Farmafirma rusi reklamu v mediu, ktore pise o rizikach ich produktov.

kveta
19. máj 2014

@vld Farmafirmy sa trasu, lebo zrusenim povinneho ockovania by prisli o skvely kseft so statom. Verejna mienka postupne vedie k uvaham o dobrovolnom ockovani. A udivuje ma, ze to nevidis.. 😉

vld
19. máj 2014

@kveta No a co to akoze dokazuje? A si si ista, ze Dracik by svoju reklamu nestiahol zo stranky, ktora by publikovala clanky o skodlivosti nim predavanych hraciek? Neboj, bubaci nie su za kazdym rohom... toto sa snazim vysvetlovat aj svojej 3r dcere. To, ze to nechape ona este beriem. Ze toto nechape dospely clovek, to uz zamrzi.

adsumus
autor
19. máj 2014

@vld Medium uviedlo, že očkovanie proti čiernemu kašľu nechráni a o pár týždnov uverejnovalo ospravedlnenie, že sa mýlilo. Teda médium nepísalo o produktoch pravdu, ak by som si niekde ja platila reklamu a oni by zato o mojom produkte udávali zavádzajúce informácie, tiež im predsa nebudem dávať zato peniaze.

vld
19. máj 2014

@kveta Nevi ako si prisla na to, ci ja nieco v tejto oblasti vidim alebo nevidim. A k tej superziskovosti z povinneho ockovania - to uz je tiez obohrata platna, akurat tak obohrata, ze uz trha usi. Tak daj nejake fakty.

vld
19. máj 2014

@adsumus to s tym pomylenym mediom je dobre 😀 Ani sa nedivim, ze sa seklo ked sa namisto pouzitia rozumu rozhodlo opytat sa Astara Serana...LOL!

demo
19. máj 2014

@vld neskusaj ma z marketingovej teorie, dobre? polozil si otazku, ci je nieco neetickeho na skrytej reklame a teda na vstupovani do verejnych for za ucelom robenia nepriznanej reklamy. A ja som ti vysvetlila, ze je to neeticke. Co je vyhodne, co lacne, co je atraktivne pre malych podnikatelov a co pre nadnarodne koncerny - to absolutne nie je predmetom tejto temy. Cudujem sa, ze sa uberas tymto absurdnym smerom, akosi stracas pojem o kontexte

vld
19. máj 2014

@demo neskusam ta, to by som si nedovolil. Ale suhlasim, kontext sme dost rozsirili, aj ked nesuhlasim, ze len mojou vinou.

kveta
19. máj 2014

@demo Proste sa prezradil, ze sa vyzna v marketingu aj ked sa na zaciatku tvaril, ze netusi o com tu vobec piseme.

@vld Myslis, ze na marketing pouzivaju radsej menej navstevovane stranky nez je MK? 😀
A odkial to ta Tvoja pediatricka vie o internetovych diskusiach? Nuz tlacia im to do hlavy na vakcinacnych kongresoch uzavretych pre verejnost. Pol dna len temy o tom ako komunikovat so spotrebitelmi vakcin.

zuzkaanicka
19. máj 2014

@kveta ja myslim, ze o pediatricke pisal @jaron 😉

vld
19. máj 2014

@kveta O akej pediatricke pises? A nieco faktickeho k mojmu poslednemu prispevku pre teba by nebolo? Inak, no nehovorim? Konspiracne myslenie jak vysite...hadanky, skladacky, dohadovacky, ten alebo ta sa prezradila, ten alebo ta povedala / urobila...su-su-su...jak male decka, akurat u dospelych sa tomu hovori infantilnost... sry, na takuto lobotomiu v diskusii fakt uz nemam chut a cas...

sirinka
19. máj 2014

To, ze niekto neprijima bez rozmyslu vsetko, co precita, ze si spaja suvislosti, rozmysla nad precitanym ci uz su jeho zavery spravne ci nie, je urcite len prinosom. Ale verim tomu, ze existuje dost siritelov svojich myslienok, ktori prave takyto typ citatelov nemaju radi....