icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

sirinka
30. máj 2014

@zita19 ja v nej necitam, pochop, lebo kym ty vies, ze prepasla akusi spravnu chvilu, tak ja co sa onkologie neviem nic, mozeme len dufat....

happy8051
30. máj 2014

a viete co,,, ja verim na osud... kazdy ma to, co ho caka... a nevyhne sa tomu, co ma dane....

dulkagabulka
30. máj 2014

@happy8051 su ludia, ktorym nie je nič svate.. 😒...pripájam sa k tebe...Danke nech dajú svatý pokoj

adsumus
autor
30. máj 2014

@dulkagabulka
@happy8051 Môžem vedieť, čo si myslíte o tomto prípade, ktorý poburil celé Cesko? Tiež nebolo redaktorom nič sveté, ked chceli vedieť prečo mladý chlap zomrel bez liečby v náručí svijich rodičov potom ako ho "liečitelia" presviedčali, že je vyliečený? Co ak sa takejto tragédií dalo predísť? Kolko dalších ludí práve teraz užíva neoverené, nebezpečné, alternatívne doplnky, oleje, pasty, granulky v nádejí, že sa vyliečia a pritom si iba poškodzuju zdravie a možno aj svojim deťom?

http://www.rozhlas.cz/zpravy/politika/_zprava/m...

katecameron
30. máj 2014

Poniektore osoby byste sa mali nad sebou zamysliet prestat vysedavat na MK a pc a venovat sa radsej detom a manzelovi nie tu riesit zosnule osoby a dristat blbosti ludska sprostost je ako vesmir -nekonecna

natas4
30. máj 2014

Opakujem, nikto tu neriesi zosnulu ani jej rozhodnutia...tu je to horsie ako s malymi detmi, tie casto x pochopia skor

maca_p
30. máj 2014

@dulkagabulka @happy8051 ja si napriklad myslim, ze o smrti a nevhodnej liecbe treba hovorit. mozno keby bubena neprechadzala na alternativu, mozno by bol vysledok jej liecby iny a mozno nebol. a na koniku su predsa zanechane jej pisomne stopy, ktore svedcia o tom, ze prestala s konzervativnou liecbou a presla na alternativu. bolo to jej slobodne rozhodnutie. ale teda teraz by sa nemali schovavat ti, ktori, ktori jej prechod na alternativu odporucali - len ma nechytte za slovko, nemam na mysli, ze ju umyselne navadzali. ja stojim na nazorovej strane @natas4 a @zita19

to, ze bubena zomrela neznamena, ze sa jej meno nesmie spomenut a upadne tu do zabudnutia. tiez som jej drzala palce, aby sa z toho dostala.

adsumus
autor
30. máj 2014

Léčitelé v Česku by mohli být trestně odpovědní za to, když svými postupy ohrozí život pacienta. Změnu zákona chce prosadit ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD. Reaguje tak na tragický příběh klienta spolku Slunce naděje, o kterém informoval Radiožurnál. S tresty pro nezodpovědné léčitele souhlasí i někteří odborníci.
http://www.rozhlas.cz/zpravy/politika/_zprava/1...

maca_p
30. máj 2014
maminuska
30. máj 2014

Moja sestra v apríli porodila zdravé dievčatko a teraz začiatkom mája jej zistili zhubný nádor na štítnej žľaze chemo odmietla lebo čítala na nejakých prij.baných stránkach ako škodí ,a keďže je vegánka a vitariánka, tak sa dlávi len štavami a inými " prírodnými " gebuzinami .
Šanca na kompletné vyliečenie stanovená onkológom je viac ako 80 %, šanca bez konzervatívnej liečby takmer nulová 😢, celá rodina sme z toho v totálnom šoku a dese, môj otec lekár ju takmer na kolenách prosil aby to podstúpila .
Ak sa nezačne liečiť, s takmer 100 % pravdepodobnosťou zomrie do roka , zanechá tu po sebe ročné dievčatko .

jaron
30. máj 2014

@maminuska je mi to ľúto
ideál by bol klasická liečba lekármi + dobre zostavená veg. výživa

alikaa
30. máj 2014

@maminuska A ak sa jej podari vyliecit bez klasickej liecby, co jej cela rodina poviete?

maminuska
30. máj 2014

@alikaa vieš nemám rada takéto filozoické otázky... čo jej poviete ? Budem max štastná že je medzi nami .
Čo jej poviem ak bude umierať ? Že je sprostá krava ?

vld
30. máj 2014

@alikaa wtf?

cunderlikova.andrea
30. máj 2014

@maminuska Ahoj, nahodou som kukla na toto forum.....a zbadala som tento prispevok. Ja som mala zhubny nador stitnej zlazy....prisli mi na to nahodou, nasledovala jedna operacia a potom o 2 dni hned druha, lebo najprv to nebolo jasne, ci je to zhubne. Ked sa ukazalo, ze ano, tak sup znovu pod noz. Potom radioterapia (prehltne sa radioaktivny jod v kapsule a clovek je 1tyzden v nemocnici na izolacke a potom 2 tyzdne doma na izolacke "kym ziari"). Potom som mala stale zle vysledky, nasledovalo Mag.rezonancia a ukazali sa metastazy v uzlinach na krku.....dalsia operacia. Potom opat radioterapia s velkou davkou radioaktivneho jodu.... Toto bolo 4 roky dozadu. Dnes mam krasneho 1,5rocneho syna a cakame druhe baby - moj onkolog-endokrynolog mi tehotenstvo odsuhlasil, lebo kombinacia chirurgickej liecby + radioliecba je fakt ucinna. A ja chcem zit, lebo ma moja rodina potrebuje..... Inac - dnes je vsetko skodlive - aj zle reci 🙂 Takze radioliecba je oproti tomu celkom znesitelna a nie je to klasicka chemo.... Rakovina stitnej zlazy je jedna z mala, ktora ma dobru prognozu na vyliecenie, ked sa to dobre podchyti. Keby som tretiu operaciu a radioliecbu nepodstupila, tak dnes by som mala metastazy po celom tele......to je pomerne jednoducha logika, i ked ludske telo je stale niekedy velmi zahadne aj pre lekarov a zazraky sem-tam deju 🙂 Pre mna je vsak uz zazrak to, ze vobec mam deticky 🙂 Ak by to pomohlo, kludne sa mi mozete ozvat so sestrou, rada poviem viac o vsetkom, co bola liecba.

veriiii
30. máj 2014

@maminuska och☹ to by som nedokazala dopustit.. treba aby sa porozpravala s odbornikmi,ale aj pacientami co mali rovnaku diagnozu...nie nejakymi pofidernymi strankami..nie je chemoterapia ako chemoterapia... pri stitnej zlaze sa robia oziare, uziva sa radiakt.jod(viem,ze to znie hrozne,ale nie je to chemoterapia ako napr pri leukemii,lymfome,alebo inej rakovine) a vyoperuje sa nie??znamemu to zistili vo vcasnej faze na preventivke, bral radioaktivny jod, vyoperovali stitnu zlazu, bez tej sa da zit, bude mat nahradne lieky a je zdravy, uz asi 2 roky, uplne vylieceny..

veriiii
30. máj 2014

@alikaa prepac, poznas osobne niekoho kto sa vyliecil z rakoviny prirodnymi stavami a dietou??
uz tu jedna mamicka doplatila na podobnu "podporu"!

cunderlikova.andrea
30. máj 2014

@veriiii Kuk - moj prispevok hore 🙂 Ja som jedna z pacientok, zijem bez stitnej zlazy (nosim si ju v "kozmetickej tasticke" 🙂 - teda krabicku s malinkymi tabletkami, co mi nahradzaju hormony stitnej zlazy a ktore nemaju absolutne ziaden vedlajsi ucinok, lebo je to presna kopia toho, co moja stitna zlaza dovtedy produkovala). A mam Vdaka Bohu krasnu rodinku 🙂 (po operaciach a po radioliecbe). A je to tak - tato diagnoza a liecba znie horsie na "papieri" ako v realnom zivote. Dnes mozem len a len povedat, ze mi to cele nakoniec viac dalo, ako vzalo.

alikaa
30. máj 2014

@maminuska tak ty si ten prispevok napisala tak, ze tvoja sestra urcite zomrie, pritom je vela ludi, ktori sa vyliecili aj bez klasickej liecby, preto som ti len chcela napisat, ze moze sa stat aj opak toho, co ty uz beries ako samozrejmost

@vld uz niekolko dni cakam na tvoju odpoved na moju otazku

maminuska
30. máj 2014

@cunderlikova.andrea veľmi pekne ti dakujem ale ona je teraz úplne ako hluchá slepá , na nič nereaguje .
Odmietla operáciu , chemo( ???? ) aj radioterapiu . Proste všetko a ako sa vraví " nechala to v rukách božích ".

veriiii
30. máj 2014

@alikaa ja osobne nikoho nepoznam takeho,ty hej?☹ okrem toho sa nikdy neda generalizovat, kazdy nador je inak citlivy, ine stadium atd..osobne suhlasim s@jaron-na rychlejsiu regeneraciu a minimalizovanie NU skombinovat s dobrymi doplnkami..len to ma zaraza-ze zrejme dotycna mamka ani nevie aky druh liecby a chemoterapie by jej dali, pri stitnej zlaze je to trosku ine, aj vyssie mas prispevok.nehovorim,ze je to lahsie,ale nemozes porovnavat metotrexat a iny druh cytostatika..alebo iny druh liecby..preto so reagovala,ze mama razne vyhlasila,ze po tom co si precitala o chemoterapii,,ale otazka je ci citala nieco o konretnej chemo..ja kebyze mam rovnaky problem, urcite sa porozpravam s ludmi co tym presli..

cunderlikova.andrea
30. máj 2014

@maminuska no - aj ja som to nechala v rukach bozich......ale to neznamena, ze clovek napr. "necha to v rukach bozich a prestane jest a uvidi,ci zomrie, alebo nie..." ☹ Skus jej prosim dat aspon precitat moj prispevok a viem odporucit fakt dobreho endokrinologa, ktory sa stara o pacientov s touto diagnozou a je najlepsi nielen v SK...... Juj, drzim palce, aby ste ju napriek vsetkemu vladali podporovat a aby ona aspon trosku pripustila aj inu moznost, ako to, co si momentalne zaumienila.

veriiii
30. máj 2014

@maminuska je v stadiu, ze este tomu nemoze uverit, ze to moze byt smrtelne, podla mna to vedome potlaca..treba jej ozaj dat kontakt , rozhovor by jej pomohol.aj taketo"male "rozhodnutia mozu byt velke🙂 okrem toho, moze trpiet aj poporodnou depresiou, vtedy su rozhodnutia velmi tazke..

veriiii
30. máj 2014

och a este je tu aj maminka, ktora by vedela vlastnou skusenostou pomoct sa rozhodnut a poradit jej, prosim aspon to by som urobila pre sestru, kludne moze taketo rozhodnutia hovorit,kvoli tomu,ze napr trpi aj poporodnou depresiou-- aby nezmeskala vlak☹

maminuska
30. máj 2014

@cunderlikova.andrea ďakujem , dnes jej pošlem odkaz na túto stránku .
Ona žije v Prahe a tam sa mala aj liečiť.
@veriiii nemyslím si že by mala popôrodnú depresiu , jednoducho ona je čistý naturalista, vždy bola a ešte jej k tomu dopomohli nejaké stránky a súhlasím že si zrejme neuvedomila že ide do tuhého a berie to akokeby mala chrípku a ako povedala považuje to za dar ( chorobu ) aby zmenila svoj život .

alikaa
30. máj 2014

@veriiii ano, poznam jednu osobu, ale neliecila sa len stravou. A napr. taka Suzanne Somers (zo serialu Krok za krokom) napisala niekolko knih ako sa vyliecila z rakoviny bez klasickej liecby - http://krasnetelo.sk/anti-ageing-podla-suzanne-... alebo aj http://faktaozdravi.wordpress.com/2009/11/23/su...

@maminuska pises, ze je hlucha, slepa a na nic nereaguje. Mozno ona to iste citi z vasej strany. Mali by ste ju vypocut, preco sa tak rozhodla, co ju k tomu viedlo, preco veri inej liecbe ako klasickejj, snazit sa pochopit jej myslienkove pochody a hlavne ju psychicky podporovat, nech je rozhodnuta akokolvek. Je svojpravna dospela osoba, je to jej telo, jej zivot a to ze vy vidite iba jedinu cestu uzdravenia, neznamena, ze ona tych ciest nevidi viac.

adsumus
autor
30. máj 2014

@maminuska No teda, tiež som rozmýšľala, čo by som robila keby môj blízky človek podlahol šarlatánom a naozaj nemáš veľa možností...naozaj jediná cesta je ich zozodpovedniť a ked niekomu pomôžu na druhý svet zakázať činnosť alebo si pýtať odškodnenie alebo poslať do väzenia, sestre držím place...daj jej prečítať diskusiu, možno si uvedomí akí sú zástancovia alternatívy v skutočnosti, že tu pravidelne odsudzujú každého, kto s nimi nesúhlasí ako morálne zlých ludí a že je za ich postojmi obrovská dávka fanatizmu a nenávisti. Včera som bola s malou u lekára...boli zlatí, všetko nám pekne vysvetlili, čo treba robiť, prečo ako, aké sú všetky možnosti liečby a rovnaký prístup som videla aj v susedných ambulanciách, nech sa aj tvoja segra porozpráva s odborníkmi...kolko ludí vyliečili, kolkým nevedeli pomôcť a prečo a nech to isté sa spýta aj alternatívy, ktorej verí a nech si to porovná.
@cunderlikova.andrea dakujem, že si sa podelila, každý z nás sa môže ocitnuť v podobnej situácii, držím palce. že ste všetci zdravučkí.

adsumus
autor
30. máj 2014

@alikaa Nevyliečila sa bez klasickej liečby, podstupila vyoperovanie nádoru a radioterapiu. Mala by si si začať overovať, čo dávaš, lebo určite ti kopec ludí uverí, hlavne ked nevedia anglicky.
http://www.livescience.com/40677-suzanne-somers...

adsumus
autor
30. máj 2014

@cunderlikova.andrea Ešťe ťa poteším, teraz som to prebrala s mamou a jej kamarátka pred 30 rokmi podstupila to, čo ty a dnes je uplne v poriadku. 🙂

vld
30. máj 2014

@adsumus to je ale nahoda...mam presne rovnaku skusenost s jej zdrojmi, ked chcela odkazom na nejaky clanok dokazat, ze dr. Wakefield bol ocisteny a ospravedlnili sa mu. Len zaujimave bolo, ze v clanku, na ktory dala link, sa nic take nepisalo... no a aj takito ludia tu operuju so svojou "pravdou"...