Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@abbey1 tiez predpokladam, ze taketo pravo ma aj poskodeny obcan u nas. ale nikdy som sa tomu nevenovala, nepoznam ani nikoho, kto takyto spor viedol, takze aka je prax naozaj netusim. Navyse sa mi zda, ze ked podvodnik svojimi postupmi dokazatelne poskodi zdravie, tak by nemusel byt problem obstat s takouto zalobou na sude. Za individualnym podvodnikom nestoji nikto a nic, nikto mu nekryje chrbat, je sam. Na rozdiel od lekara, ktory nedbanlivostou poskodi zdravie svojmu pacientovi. Takyto lekar sam nie je, ze? Viem o pripade, kedy muz v najlepsich rokoch zomrel na zlyhanie srdca. Zlyhanie nastalo ako vedlajsi ucinok liekov, ktore mu predpisal lekar bez toho, aby si preveril pacientovu rodinnu anamnezu a zdravotny stav. Mne to pride rovnako trestuhodne ako skody pachane nejakym samozvanym liecitelom. Ale chapem, ze tato tema je o zodpovednosti za zlyhania alternativnych liecitelov. Len som si od zakladatelky este neprecitala jediny konkretny navrh, ako to riesit 😕
A k tej homeopatii. Ona az taka alternativa nie je. Homeopatii sa podaril husarsky kusok: hoci nevedecka, alternativna a podla mna aj sarlatanska paveda ma svojich fanusikov v radoch lekarov, v lekarnach sa predava neskutocne siroky sortiment homeopatickych pripravkov... Vies co ma na homeopatii okrem ineho zaraza? To, ze homeopati radi hovoria, ze iba odbornik so skusenostami dokaze vybrat spravny liek na ten-ktory problem. Vie to iba na zaklade podrobneho vysetrenia. Preco sa teda predavaju homeo lieky v lekarnach bez receptu? Preco ich nepredavaju homeolekari vo svojej ambulancii? Preco nenamietaju, ze ludia si masovo nakupuju homeo pripravky, ktore si lajk udajne nedokaze vybrat sam a bez pomoci?
@abbey1 Tu ide o to, že pre každého, kto má ambície poskytovať odporúčania v zdravotnej oblasti má platiť rovnaký meter a pravidlá ako pre lekárov, ked ti poškodia jedni či druhí máš mať kde sa sťažovať a žiadať nápravu alebo odškodnenie. Jednoduché.
Toto sú kroky, ktoré podniká reálne Ceská republika v danej veci.
"Je mou povinností co nejdůrazněji varovat před lidmi, kteří vážně nemocné pacienty odrazují od lékařské péče. Tímto jednáním je mohou bezprostředně ohrožovat na životě. Proto vyzývám k obezřetnosti, jak těžce nemocné pacienty, tak nejbližší okolí všech vážně nemocných. Pokud jste se s takovým případem setkali, zašlete nám podrobné informace na sarlatani@mzcr.cz."
@demo Ad homeo...velmi dobry point, plny suhlas... a ze sa takej pavede podaril husarsky kusok, to ja pripisujem tomu, ze ide o vieru, presvedcenie, o ktorom sa nepochybuje. Prirovnal by som to k urcitej forme nabozenstva...kym sa nic vazne nedeje, tak ked uz nic ine, viera dava niekomu aspon nejaky vnutorne dobry pocit, pohodu...ale su situacie, ked ziadna modlitba nepomoze...tak nejako to vidim s homeo...
@svetka157 Naozaj až tak nefunguje...pozri si prípady, kedy homeopati poškodili zdravie ludom. Druhý prípad je hned dieťatko, ktoré sa stalo obeťou naivity a dôvery svojich rodičov v liečiteľa, že im vyrastie zdravé, neočkované, chemiou nezasiahnuté dieťa, v čase svojej smrti malo vypadané takmer všetky vlasy a bola pokrytá červenou vyrážkou a taká vychudnutá, že lekári si mysleli, že je to bábika.
http://whatstheharm.net/homeopathy.html
Takže ja tomu rozumiem že klasickí lekári ktorí majú vyštudovanú medicínu sú nezodpovední šarlatáni ak používajú homeopatiu na liečbu chorôb a predpisujú homeopatiká a sú na jednej úrovni s tými čo nemajú vyštudovanú medicínu a liečia homeopatikami.
Ďakujem , budem tlmočiť mojej lekárke homeopatke bývalej primárke kúpeľov že dostala takýto titul od študentov medicíny a iných pochybných mladých ľudí čo sa cítia byť odborníkmi okrem rakoviny a očkovania úplne na všetko, ale pritom ešte nevyliečili nikoho a nepomohli nikomu v živote.
Hm, papier a diskusné fórum teda znesie tých debilín za stovky kamiónov denne.
Ale zrejme si dávajú takíto mudrci nabíjať mozgy každý deň zatvorením hlavy do mikrovlnky, to je tutovka. 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@svetka157 A dalšie smutné prípady. http://discoverhomeopathy.co.uk/victims-2/
@zita19 ..priatelov brat mal ako 20 rocny nador semenikov, uspesne sa vyliecil vdaka chemo a operacii, ale ako 40 rocny dostal nador na hrubo creve.najprv priznaky ako unava, nafukovanie, striedanie zapchy a hnacky, neskor krvacanie z konecnika...ignoroval zvysene teploty a horucky mesiac.miesto k lekarovi .isiel za liecitelkou, ta mu dala dietu na travenie a zlcnik...ked uz bolo velmi zle isiel na NOU-bol uplne prerasteny metastazami, takze musel ist na paliativku..liecitelka si dalej lieci...nech mi nikdo nehovori,ze stravou a doplnkami sa da vyliecit taka rakovina,kde uz lekari si nevedia "rady"...
...neviem preco maju liecitelia taky pozitivny imidz u ludi, u mna veru su to sarlatani... 🙄
@sirinka lekar nemoze liecit pacienta inym ako ma v protokoloch,urcite nie lekar na Slovensku...to ze existuju nejake kliniky v USA je ina vec..pacient tam podpise suhlas tak ci tak..
tych protokolov je vela na kazdu dg a stadium, preto sa skusa mozne nemozne, lekar jedine moze privriet oci nad tym,ze pacient uziva nejake doplnkove veci..
dnes su aj selektivne cytostatika, bio liecba,nielen tie neselektivne... atd..cize podla mna ludia maju o chemoterapii stale zastarale predstavy..
@abbey1 pri liecbe homeopatikami nemusis podpisovat ziadne suhlasy?teraz sa tu bavime sa o liecbe rakoviny a lieciteloch
ved, zavisi od homeopata co si trufa liecit .....tetanus, rubeolu, besnotu, zltacku, rakovinu..
neviem, nepostrehla som ci je uz na SK registrovany megaceckovy preparat alebo B17 ako liek...a nie ako vyzivovy doplnok..
@veriiii
Nie, my tu hovoríme o homeopatii ako o vede alebo pavede šarlatánov , mňa nezaujímajú teraz nijaké konkrétne diagnózy , ale názor na kohokoľvek kto používa homeopatiu.
Čiže odpoveď na otázku stručnú stručná, áno alebo nie, nič iné žiadne omáčky a podomáčky.
Nakoľko je podľa tunajších odborníkov homeopatia podvod a šarlatánstvo, vyštudovaní lekári s diplomom ktorí predpisujú homeopatiká sú podvodníci alebo šarlatáni alebo skutoční zodpovední odborníci.
Máš tieto tri možnosti tak si jednu vyber.
@veriiii
Takže ak lieči homeopaticky vyštudovaný lekár či úspešne alebo neúspešne je to OK, je odborník.
Takže ten aj keby zabil, tak je vždy pre teba skvelý odborník aj keby očkoval a nemal naštudované o vakcínach nič.
Čiže netreba sa báť napísať rovno že je BOH vo všetkom a načo sa tu hrať že sa diskutuje keď sa dopredu vie všetko, aj to že by bol oslobodený nech by spáchal akýkoľvek trestný čin za zanedbanie zdravotnej starostlivosti.
Čo už sa stalo v praxi stotisíckrát a všetci beztrestne ordinujú a dobre spávajú hoci rodiny tých pozostalých chodia denne plakať na hroby tých úžasných výsledkov lekárov so vzdelaním.
Tak sa už nenamáhaj a ver im, lebo ja im neverím.
@irenkask nie, ja som len hovorila,ze sa bavim o nestudovanych lieciteloch.. ked si homeopat trufne liecit rubeolu, tetanus, besnotu, zltacku, rakovinu, pridam aj cukrovku...tak preco nie?
aj homeopatia vie byt uspesna a neuspesna,tak ako aj konvencna medicina ..
ja verim,ze kazdy sa narodi uz s urcitymi predispoziciami..ludovo"kazdy ma iny koren
asi spravne chapem,ze vo vasej rodine sa stala nejaka tragedia, je mi to luto.
ja som uz uviedla jeden konkretny pripad, kde paliecitel pomohol pacientovi do hrobu..keby bral chemo-mohol ale nemusel sa vyliecit-ked isiel k paliecitelovi v tomto konkretnom pripade-mohol sa vyliecit?podla mna nie...
Mna by zaujímalo, či dieťa podstupilo všetku tu liečbu a s akým výsledkom za tie dva roky, prečo pani povedala, že dosť a ako sa dieťa "lieči" v súčasnosti.
@irenkask Ty si rozhodla o liecbe svojej vnucky? Nie nahodou jej rodicia maju o tom rozhodovat? Ci ty si ustanovena za vnuckynho zastupcu? Nejak tomu nerozumiem. Ja mam vnuka a co sa jeho tyka tak mam len hlas poradny. Jeho rodicia ho mozu akceptovat alebo nie. A ja akceptujem ich rozhodnutie. Ja som bola zodpovedna za moje deti a tato zodpovednost skoncila v den ich 18tych narodenin. O vnukovi uz nerozhodujem ani omylom. Ty si aka "akcna" babicka!!!
Inac vcera si ma strasne pobavila tym, ze si chces pichnut s panom profesorom Krcmerym. To by som chcela vidiet ako tohto najpoboznejsieho profesora Slovenskej republiky zvedies na pichacku....
Inac sa ospravedlnujem za opakovany preklep. Myslela som MMS liecbu, teda terapiu chloritanom sodným (NaClO2, angl. Sodium chlorit). Ano MMR je kombinovana vakcina. A megaskorbickou liecbou myslim dlhodobe podavanie ascorbatov (v lepsom pripade kyseliny L-ascorbovej) v davkach nad 1000 mg denne
@adsumus Takže si mimo tému ako vždy a veľmi zle si čítala , takže skús ešte raz a ak nechápeš už radšej nečítaj čo som písala.
@zita19 A tebe len toľko, že si zle čítala a nerozumieš textu, ale to neva.
A mala by si vedieť že s Krčmérym pichať nemôžem lebo stále žmurká a mne by to vadilo pri uspokojení.
Za ďalšie chcela som mu pichnúť a vyskúšať tie vakcínky a overiť si len pravdivosť o ich účinkoch a NÚ či je to pravda ako nám to tu prezentujú.
A nechápem prečo mi píšeš o MMR vakcíne o MMS liečbe a dávkovaní kyseliny ascorbovej.
Ale ako ťa trápi kto rozhoduje za moju vnučku, to som ani nevedela.
Keby si si to lepšie a pozornejšie prečítala tak by si vedela ako to bolo myslené a nepýtala by si sa takto blbo.
Mňa nezaujímajú názory na vitamíny , ale od vás chcem názor na chemikálie a ich záruky od odborníkov.
Ja som opísala aké nám dávali záruky na chemickú liečbu, či je to záruka vyliečenia a vy ste tu odpovedali úplné nezmysly.
@irenkask nechaj taaaak... Mala som to dat do ineho prispevku. Tebe nestacilo oddelenie riadkami aby si pochopila, ze ten odstavec uz nie je odpoved pre teba
Pan profesor by sa na teba aj tak nezlakomil a svoj pobozny zadok by ti neotrcil... A myslim si, ze on je zaockovany aj proti takym infekciam, o ktorych si mozno ani necitala, kedze pravidelne chodi do tropickych krajin pomahat tym najpotrebnejsim... Takze asi o tom vie ovela viac ako ty.
@irenkask No neviem o tom ci ma ci nema poskodene nervy a uz vobec by som sa neopovazila povedat, ze to ma z ockovania... Keby si ty chodila do subsaharskych krajin liecit najchudobnejsie deti asi by si sa nedala zaockovat proti tamojsim chorobam aby si nedajboch nedostala tiky... To je lepsia zlta zimnica alebo tyfus. O ostatnych "lahodkach" ani nehovorim...
Ale zas ty si zaockovana rovnako ako ja (ockovane sme s najvacsou pravdepodobnostou do rovnakej ockovacej schemy) a ja tiky nemam. Ty mas?
@zita19
Tak ja si predstavujem akúkoľvek pomoc úplne ináč, najprv by som im vybudovala hygienické zariadenia, školy........
Mne len nejde do hlavy prečo lezieme do zadku iným štátom keď nevieme pomôcť našim ľuďom a zomierajú tu tisícky na rakovinu a iné choroby. To ostáva pre mňa najväčšia záhada slovenska.
Ale naši odborníci trčia zo zadku zahraničným štátom. Úžasný paradox.
Všetci sú všade a pritom nie sú tam kde by mali byť. 😖 😖 😖 😖
Ja som sa pýtala preto, že viem, že spomínané dieťatko prešlo kasickou liečbou rakoviny a posledné, čo viem, je že všetko bolo v poriadku...klopy, klopy a preto som sa zarazila, že pani povedala dosť. Comu dosť?

Rovnake právo na súd má občan i u nad, a súd môže udeliť rovnaké sankcie: vvyplatit odškodné, nakazat zdrzania sa takého konania. Určite musia byť nejaké regulaciie, v tom sa všetci zhodneme. Otázkou je, ci by niektorí jednotlivci najradsej nezakazali aj ten vit C, bylinky a podobne. Ako so predstavujete určiť hranicu povolenej alternatívy a už sarlatanstva?
Spomínate tu homeopatík, ale tá je v niektorých krajinách preplacana . U nás tiež homeopatia pracujú registrované. Naše homeopatky su vystudovane Mudr, vydávajú vločky,
.
Moja obvodna Dr tiež odporúča homeo prípravky. Mala byť vrátiť diplom, ako sa vyjadril nedávno jeden proocko vedec?
Klasická medicína sa zodpovednosti zbavuje veľmi jednoducho. Lieči podľa stanovených protokolov a tým je plné kryti. Pacient podpise info súhlas, liečivá majú zoznam vedľajších účinkov dlhých predlhych a tak su vlastne pokryté možné komplikácie.
Konkrétne pri liecke onko ochorení sa na začiatku dozviete pravdepodobne percentuálne šance na vyliečenie.Ale je jasné, že nikto vám nemôže garantovať, že vy budete tí stastni.
Rovnako mi bylinkarka nemôže zaručiť vyzdravenie ani že má oboru akékoľvek nežiaduce účinky. Len má smolu, že nie je chránená protokolmi a pribalovymi letakmi .Ako to ošetriť i u nich, aby mali rovnakú zodpovednosť i ochranu ako lekári klasickej medicíny?
Kto má právo pacientovi napádať, ktoré riziko podstúpiť a komu má dôverovať?
Skutocne má zaujímajú odpovede na tieto otazky.