icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

demo
2. jún 2014

@aristka aký argument čakáš? Videonahravku? Ostatné tvoje podotazky sa nijako netýkajú prípadu. Navyše, to by sa ti hodilo, zvrtnut tému na zodpovednosť pedagógov (hoci ani netušis koľko má to dievča rokov a kde študuje). Pomoc neposkytlo zdravotnícke zariadenie, pedagóg urobil čo urobiť mal. Ale nemám potrebu tu nič dokazovať a predkladať dôkazy nejakej Kacenke 😀

sirinka
2. jún 2014

@adsumus ty sama podporujes tieto urazky, ty sama si uz niekolkokrat pisala nezmysly napriklad aj o mne. Takze tvoje stazovanie sa na inych beriem iba ako mlatenie prazdnej slamy, kedze sama sa podielas na zahlcovani tejto temy zbytocnostami.

adsumus
autor
2. jún 2014

@sirinka Naopak, ja na vaše urážky,útoky, provokácie a vysmech už dlhodobo vôbec nereagujem a k rovnakému správaniu som vyzvala aj ostatných.

adsumus
autor
2. jún 2014

@zuzkaanicka To ja poznám tiež jednu pani, čo praktizovala posun enregie na dialku a niečo natom bolo, prvý den jej odišla chladnička, druhý mikrovlkna, potom jej liečitelka povedala, že tam má veľmi silnú rušičku v blízkom okolí 😕 a preto jej to nejde. Myslím, že by mala preplatiť tú chladničku aj mikrovlknu alebo nech dokáže, že to nebolo kvôli jej pôsobeniu.

zuzkaanicka
2. jún 2014

@adsumus ja myslim, ze by tie spotrebice mala na dialku opravit 😅 ... ja som nastastie imunna voci takymto pavedam a je fajn, ze sa zacalo proti tomu nieco podnikat, aspon v CR 😉

abbey1
2. jún 2014

@aristka
@demo
@7zahrad
Ako ex pedagóg prispejem k položenej otázke na pedagógov. Aby ma niekto neobvinil, že už som chvíľu zo školstva preč, konzultovala som to s vedením jednej základnej školy.
Ano, deti môžu používať i sekundové lepidlo, jasne že pod dozorom pedagóga, ale bohužiaľ, úrazy sa občas stávajú.
Ak si stav nevyžaduje ošetrenie RZP, tak pedagóg ihneď kontaktuje rodiača a dohodne sa s nim na postupe. Ak je v možnostiach rodiča, on si okamžite vyzdvihne dieťa a sám zabezpečí lekárske ošetrenie. Ak to možné nie je, dieťa odvedie k lekárovi pedagóg a musí tam vyčkať s dieťaťom až do príchodu rodiča.
V našom mieste tiež bežne i cez deň funguje pohotovosť, kde môže detský lekár po telefonickej konzultácii s pedagógom či rodičom, rovno dieťa odporučiť.
To potvrdzujem i osobnou skúsenosťou, keď som nedávno musela vyzdvihnúť po tel. kontakte zo školy, istého nezletilého člena rodiny. Telefonicky som kontaktovala pediatričku a tá nakázala rovno chirurgickú pohotovosť. Tam našťastie nevyžadovali preukaz poistenca, ale potrebovali vedieť poisťovňu a to ma teda stálo niekoľko telefonátov, keďže matka bola v práci nezastihnuteľná.
A nie každá škola má prefotené preukazy neustále k dispozícii. Bežne sa to robí len pri výletoch, lyžiarskych a podobne. Kde deti musia mať originál, ktorý je uložený v bezpečí napr na chate a učiteľ so sebou po svahoch nosí len kópie, keby sa náhodou stratili, je to menší problém.
Tak toľko realita zo školstva. 😉 😉 😉
Len neviem, či mi všetci uveria, ale kto neverí, nech si kľudne overí.

sirinka
2. jún 2014
adsumus
autor
2. jún 2014

Rodičia "liečili" dieťatko bylinkami a homeopatikami...boli uznaní vinnými z vyhladovania svojho syna a zanedbávania starostlivosti. V roku 2012 utrpel infarkt a zostal s poškodeniami mozgu. Liečili, že nepapal dobre a vypluval jedlo.
http://www.komonews.com/news/local/Moses-Lakes-...

abbey1
2. jún 2014

@adsumus Snažila som sa dohľadať nejaké bližšie info. Disponuješ ty niečim?Čo konkrétne dieťatku bolo? Videli ho nejakí lekári? Nechýbal systému? Úbohé dieťa. Ale zlyhali rodičia a sytém. Nezničili ho bylinky a homeopatia.

aristka
2. jún 2014

@abbey1 takže je to tak ako som písala ,že kontakt rodiča tam je a to aj zistenie poisťovne aj ústne a v špitály si to vedia zistiť priamo na poisťovni ....viem to keďže sama som matka ,viem postup ak nemáme kartičky u pac.,plus aj v mojom okolí sa to deje tj volajú rodiča ak sa niečo stane tj skúsenosť blízkej osoby ,keďže bohužiaľ úrazy sa stávajú ....inak aj piešťany majú centrálny príjem ,kde je od 19 hod.pohotovosť....
@demo len je zaujímavé ,že si jej to odlajkla ,keďže napísala to čo som napísala aj ja len podrobnejšie a vysvitlo z toho ,že dieťa neostane neošetrené ,či má alebo nemá kartičku poistenca ....

abbey1
2. jún 2014

@aristka O tom aký majú systém v Pn ma nemusíš poučovať. Ak máš úraz alebo niečo, kde ťa neošetrí obvoďák, ideš rovno do nemocnice do ambulancie, ktorá poskytuje chirurgickú pohotovosť. Like som dostala z dôvodu, že ty si jej tvrdila o postupe niečo iné. Rodič sa síce kontaktuje, ale ty si písala, že on ide s dieťaťom a nie pedagóg. Rovnako si argumentovala, že kartičky majú v škole, čo tiež nie vždy platí. A o prípade odmietnutia ošetrenia pokým nebude kartička som mohla napísať tiež. To som zažila ako svedok na chodbe, kde arogantná sestrička sa snažila zbaviť pacienta bez kartičky. My sme našťastie mali šťastie na slušní personál, ktorí sa síce divil, prečo nás pedina poslala k ním a neošetrila to sama. Ale inak boli profesionálni.

aristka
2. jún 2014

@abbey1 napísala som čo platí ,ak aj bol pedagóg z die-ťatom u lekára ,kontakt rodiča tam bol a ak nie počkalo sa na rodiča ,nevieme prečo ,ale ja nevidím v tom rozdieľ,v 2 školách v rozdielnych krajoch sme kartičky prefocovali do školy ,to je dosť aktuálne ,ak to tak nebolo bol tam kontakt rodiča ,ktorý pride do špitála či počas vyš alebo po vyš ,kde na neho počká pedagogička s dieťaťom ,inak neviem prečo arogantná sestrička ,je náplňou práce nie je hľadať na poisťovni cez net či tam niekto je alebo nie je poistený ,to zaberie aj trocha času ,čo môže byť ošetrený iný pacient ,plus povinnosťou pacienta je nosiť kartičku poistenca ,takže bola právom rozčúlená ,lebo je to zbytočné zdržanie ,ono nie sú len práva pacienta ,ale aj povinnosti ,na čo sa rado zabúda .......a ohľadom nemocnice som ťa poopravila ,cez deň pohotovosť funguje len cez víkend ,inak od 19 hod.....

demo
2. jún 2014

@aristka pointa môjho príspevku bola ta, že vyšetrenie sa na kramároch nekonalo. Čo tu teda splietas o prítomnosti alebo neprítomnosti rodiča? Neosetrit urgentny prípad je neetické. Či je pacient poistený sa dá zistiť v systéme. V takejto situácii sa môže ocitnúť dieťa každého z nás. Ale ty tu bbudeš riešiť kartičky, kópie, pedagógov a kadejaké voloviny.

aristka
2. jún 2014

http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... inak si dovolím podotknúť ,že školy majú aj smernice ako postupovať pri úraze ,všetko okolo toho ....tu je jedna a dokonca z piešťanskej školy ,inak ak je podozrenie na vážny stav z praxe volá sa rýchla ,inak rodič ...
@demo v jednom máš smolu ,keďže viem ako to chodí ,viem aj to ,že ti neverím ,tak ako viem ,že povinnosťou pac.je kartička poistenca a nie zvaliť to na rozčúlenú sestričku a ak sa to dá zistiť v systéme prečo to nebol prípad aj daného dieťatka ,plus povinosťou pedag´ga bolo kontaktovať rodiča .....plus keďže sa veci stávajú ,viem ,že či príde dieťaťu zle ,či sa stane niečo menej vážne ,zažila som aj viac vážne tj bezvedomie ,čo bol na rýchlu ,volali pedag´govia rodiča ,zlomená ruka volali rýchlu a kontaktovali rodiča a dieťa si nikto nezoberie na zodpovednosť ,že ho neošetria ,bolo by to asi vo všetkých médiach ...pre mňa je to úplne nedôveryhodná info ..takže debata skončená.....

abbey1
2. jún 2014

@aristka Ty máš obrovský problém, že veríš len tomu, čomu sama chceš. Máš zaujímavú logiku, čo si nezažila tomu neveríš a ešte sa aj snažíš presvedčiť nás, ktorí sme zažili, že je taká vec nemožná.
Dokážeš pochopiť, že občas proste rodiča zastihnúť nie je možné? Či myslíš, že všade môžu mať zamestnanci pri sebe telefón v práci? Prišlo ti na um, že dieťa môže byť aj na internátnej škole, kartička tam a a každý normálny človek najskôr rieši zdravie dieťaťa a ž potom premýšla, kde má kartičku?
Ano, v mnou spomínanom prípade bola sestrička max arogantná. Jednalo sa o pacientku dieťa, ktoré priviezla sanitka po nehode. Dievčatko 10 ročné priviezli na pohotovosť, keďže bolo po 15 hod a nechali ju sedieť na chodbe na vozíku. Ver, či never. my pacienti sme od dievčatka pýtali číslo na mamu a volali jej, kde má dcéru. Sestrička arogantne komunikovala so sanitárom, že nemá kartičku, rodiča a podobné premúdrelé reči. Chápem, že ju podobné veci zdržiavajú, ale o zdravie má ísť v prvom rade a potom riešiť papierovačky.
Keď som si predstavila, že takto na chodbe by tam raz mohlo zostať moje dieťa... Pomlčím.

Keď si taká znalá všetkého a všade. Môžeš my povedať, prečo sa vyberá poplatok za pohotovosť na konkrétne chirurgickej ambulancii už v popoludňajších hodinách a nie až po 19.00, ako tu ty operuješ? Je teda pravda, že si ho odo mňa pýtali pred cca 2rokmi. Vdaka za objasnenie.

abbey1
2. jún 2014

@aristka Čo si tou smernicou chcela dokázať? Všetkým je jasné, že školy majú svoje smernice, ktoré by mali dodržiavať a snáď aj väčšina dodržiavajú. Nepáči sa ti, že teba niekto upozornil na nepresnosti v tvojich príspevkoch? Tak radšej začneš svoje obligátne "Ja neverím, tak sa to nedeje"?
To už ani nie je smiešne, ale trápne.
Ale veď v podstate tebe nikto veriť nekáže a iní veria, lebo sami zažili.

abbey1
2. jún 2014

@aristka A skús popozerať stránky pIešťanskej nemocnice a pracovnej dobe pohotovosti, keď už si ma chcela poopraviť. 😉
Ja už som si našla oficialne info, ty si si námahu nedala, ale poopravila si.

sirinka
3. jún 2014

@abbey1 veru to uz vobec nie je smiesne, ked zdravotnik obhajuje arogantny pristup ineho zdravotnika... Vraj pravom bola rozculena.... No co uz... Opat raz len obraz slovenskeho zdravotnictva ☹

adsumus
autor
3. jún 2014

@abbey1 Určite ho nezabili rodičia nai bylinky, napriek tomu boli rodičia odsúdení za zanedbávanie starostlivosti apráve preto píšem, že systém tieto deti nechráni, nechráni ich pred šarlatánmi a hlúpimi rodičmi, ktorí nnedokážu rozoznať, čo ich dieťa môže zabiť,uveria iným klamárom, že deti nepotrebuju lekársku starostlivosť a stačí posielať energiu na dialku a podobným ultra bludom a postupne si ich pomaly zabíjajú šarlatánstvami. Kolko takých detí je práve teraz na Slovensku, ktpré miesto potrebnej lekárskej starostliovsti rodičia vystavujú pokusom vo forme laternatívnej, neoverenej liečby...tetno problém je nevyhnutné riešiť...kot nmeá kartičku poistenia a dostane sa do stretu s hlupou sestrou, má jednoduché prostriedky ako to ošetriť...stačí sa dovzdelať a trvať na vyšetrení...to je veľmi jednoduché riešenie problému, ktorý tu opäť uplne mimo temu rozmazávate, ani nevieme, či sa to skuotčne stalo.

petot
3. jún 2014

@adsumus Na otázku GMO som obšírne odpovedal tu aj v knihe. Nebudem sa opakovať.

petot
3. jún 2014

@sirinka @irenask Ja mám síce k "energetickému" liečiteľstvu negatívny postoj, lebo ho považujem za mágiu, ale nemám problém uznať, že niečo také môže fungovať. Aj keby sme sa od duchovného sveta intelektuálne čo najviac vzdialili, napríklad k technickej fyzike, tak Tesla vedel prenášať energiu vzduchom (síce "len" elektrickú) už pred 100 rokmi. Teraz sa vedcom dokonca podarilo kvantovo teleportovať informáciu: http://vat.pravda.sk/technologie/clanok/319351-...

sirinka
3. jún 2014

@petot hm, k tomuto druhu "liecby" mam aj ja negativny postoj....

adsumus
autor
3. jún 2014

@petot Práveže neodpovedal, odporúčaš ludom užívať vo veľkých množstvách vitaminC, pritom vieme, že obrovská časť produkcie je GMO a preto sa pýtam je alebo nie je vitamínC napr. z deemky GMO? Dašia vec, dieťa zostalo s doživotným poškodením kmenom pneukoka, ktorý je vo vakcíne, ale očkované nebolo. Akú zodpoevdnosť zato cítiš ty osobne a antivax hnutie?

irenkask
3. jún 2014

@petot
Musím ťa upozorniť, že ak napíšeš irenask tak mi to neukáže v upozorneniach, musíš @irenkask.
Kto verí nech neverí ničomu čo píšem, ja sa neurazím, pretože viem aká väčšina osídľuje SR.
Niet o to najmenších pochýb.
Nie je to otázka viery alebo neviery prečo som to sem dala, ale ja beriem určité veci ako výzvu , napríklad ja som tomu tiež neverila , ale bola som nútená situáciou do ktorej ma dostali tí nezodpovední lekári ktorí očkovali moju vnučku hlava nehlava hľadať účinnú pomoc ktorú sa mi podarilo nájsť.
Tá pomoc napravila tie škody čo napáchali očkujúci lekári aspoň do takej miery že zatiaľ žije , takže bolo to jediné posledné východisko ako ju dostať zo spárov smrtiacej chemoterapeutickej liečby a napraviť akotak škody.
Dotyčný liečiteľ mi nedal záruky na nič, nič nesľuboval, ale nezobral mi ani raz nádej ktorá jediná ma držala nad vodou aj keď lekári ani jeden túto nádej nedali.
Čo mi bolo jasné hneď pri príchode keď dali malú na takú izbu kde zomieralo malé dievčatko na tento neuroblastóm Karolínka a videli sme po celý čas, že naozaj je to nevyliečiteľné ak sú už metastázy v kostnej dreni.
Dievčatko malo celý chrbát a celé brucho a hrudník samé veľké jazvy ako ju krájali a postupne jej všetko vyrezávali. Od ožiarov bolo úplne čierne a my sme si mysleli že je to cigánčiatko a pritom nebolo, rodičia boli bieli.
Takže bolo jasné že čo nás čaká aj našu malú.
A ďalšia vec ktorá ma iritovala bola, že keď zomierala a mala už horúčky tak ju nechali na izbe s deťmi čo sa liečili.
Naozaj neviem pochopiť že nemali v sebe takí profesionáli ani štipku etiky aby ju dali na izolačku kde by mala pokoj od druhých detí a kľud. Museli sme to zodpovedným zdravotníkom až my vysvetliť čo je to etika a slušnosť a že sa patrí aby mala kľud.
Až keď im to išla povedať dcéra tak ju premiestnili na izbu smrti. Takže ešte sa majú čo učiť zodpovední neetickí zdravotníci od nás laikov.
Ja keby som si nemala možnosť určité výsledky liečiteľa overiť na krvných testoch tak by som tomu tiež určite neverila ako ty. Ale ak je dieťa leukopenické po chemoške tak sa určite nemôže upraviť hladina leukocytov za jednu hodinu.
Bez liečiteľa to trvalo aj celé týždne aj keď dostávala rastové faktory to trvalo podstatne dlhšie.
A moju vieru ovplyvnilo aj to, že ostatné deti umierali jedno za druhým ešte ani neboli v polovičke liečby.
Toto všetko boli pre mňa dôkazy.
A ešte mi nikto nenašiel druhé dieťa čo by prežilo takúto liečbu ako prežila naša malá.
A kiežby takú pomoc nikto nepotreboval ani jeden čo jej neverí, aby musel zápasiť so smrtkou tak ako som musela ja.
Za ďalšie treba prečítať toho Rosinského , skutočne odporúčam, vyskúšala som to a fungovalo to.
Len to chce prečítať jednu knihu aspoň 20 krát , pretože je písaná veľmi odborne.
On robí aj školenia a prednášky pre liečiteľov .

saska.t
3. jún 2014

@abbey1 ze sa este namahas,ved pani sestricka nema sajnu o realnom zivote,co nie je v smernici a ona nezazila neexistuje, realny zivot jej Unika tazkym sposobom.....

mariosmykal
3. jún 2014

Ahoj @irenkask .

Pred tromi mesiacmi som ťa upozorňoval ohľadom nevhodného prispievania, urážania diskutujúcich a šírenia zavádzajúcich informácií. Všimol som si, že s urážkami a agresívnym prístupom pokračuješ ďalej. Preto si diskusiu "Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti" už len čítaj a prispievať máš zakázané. Akékoľvek prispenie do témy budem považovať za porušenia zákazu, ktorému bude nasledovať celková blokácia účtu. Ďakujem za porozumenie.

Mário Šmýkal
Modrý koník Team

sorciera24
3. jún 2014

@aristka nebudem to tu moc rozoberat a moc sa zapajat...ale reagujem teraz ja na blud, co pises, ja som aktualne ucitelka a nie ej zaidna povinnost, aby deti mali prefotene karticky poistenca v skole....u ans to nik nema, jedine max. cislo zdr. poistovne niekde v zaznamoch...nic viac...... a sama som tento rok bola nutena volat RZP, nastastie ziacka mala pri sebe v penazenke karticku, bola pri vedomi...ale pri preberani ju nik neziadal.... pri urazoch, nevolnosti a pod. volame rodicom...to je ajsne, ale ako tu bolo spomenute, nie vzdy je rodic v dosahu....bohuzial naozaj, nie kazdy moze mat v praci mobil pri sebe.....takze vtedy volam opat sanitku.......vytknuty clenok napr. by som asi tazko odviedla peso k lekarovi 😉

a na margo tych karticiek,....bol to pripad cca. spred polroka....kde u ans do enmocnice prisiel muz s nevolnostami a pod. (neviem podrobne, ale asi to bolo vazne, kedze siel do nemocky)....nemal pri sebe karticku poistenca (zabudol si ju doma)...odmietli ho osetrit, poslali domov a on do rana zomrel.....a neviem o tom, ze by bola neajak zodpovednost vyvodena.....
to len par postrehov, viac to nechcem rozoberat, lebo ty isto sa presprtas s prepacenim aj v hov..... a ked nei, tak neuveris.....ale mne je to srdecne jedno, ber to ako fakty, co som pisala...