Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@sorciera24 čítak čo píšem ,ja píšem z 2 škôl a 2 krajov ,že sme kartičky prefocovali ,plus deti majú aj žiacku knižku ,kde je napísaná poisťovňa tj kde sú poistený ,plus kontaktny na rodičov ..k prípadu čo píšeš daj nejaký link ,keďže si ho ničím nepodložila a ľudia toho navyprávajú....
@sorciera24 pýtam si link ,ak dám info ,daj link ,googl je plný všeličoho a krásne obaleného do baliaceho papiera s mašľou ,aby to bolo viac pikantné .....takže inak som ani nečakala ,že niečo dáš ,tj ten konkrétny prípad ,čo ma neprekvapuje a nie je to novinka ......
@aristka https://www.google.sk/search?newwindow=1&biw=12... vyhodi ti kopu toho, akurat ja mam podrobnejsie info zo zdroja....toto je to, co bolo v mediach a uz fakt nemam cas....dovzdelavaj sa v IT.....nakolko ine odbory si uz zvladla 😉
@sorciera24 pozri si stranu 287 príspevok o 0.54 a ďalej je a j vyjadrenie ,je pekné keďže už dve ste to sem znovu dali ....opakovať po mne ,čo tak byť trošku jedinečné ,ale ja sa pýtam na tvoj konkrétny prípad a nie čo tu bolo už mnou na str.287 dané.....
@aristka teraz si sa preratala....ja som ti dala odkaz na moj konkretny pripad...akurat, ze ty si ten google ani len neotvorila! ....ty si sem hodila uplne nieco ine ako ja...... aspon som sa zas v tebe utvrdila, ak chces viest debatu, mala by si inak konat a inak sa spravat...... ale bohuzial tymto sa nevykrutis a uprimne....som rada, ze ta nepoznam a len dufam, ze ani nikdy nespoznam...... a hod este nejaku vyhovorku alebo nieco odveci...rada sa pobavim...ale reagovat na to uz nebudem..... 😉
@sorciera24 všade čítam peter zomrel lebo si zabudol kartičku a to mám aj ja v tom linku .....a ty si písala o nejakej nevoľnosti a nie o úraze hlavy ,čo je markantný rozdieľ a otvor link odo mňa a je tam o tomto pánovi písané ,plus som dala k tomu na stránke 287 aj vyjadrenie ,takže sa už nebudem opakovať .....nevoľnosť a úraz hlavy s veľkým monoklom je fakt rozdieľ....
@aristka prisiel s nevolnostami po uraze hlavy.....a ack chces vediet konk. s akymi, tak som tam nebola...ale to je ten priapd...trosku okresany, trosku prikraselny.....media...ale podstata tam je.....
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... čo je nevoľnosť .....
@aristka staraj sa o svoju osobu a tvoje zitie na SK nie o moje,uz si riesila ako je mozne ze pozeram slovensku televiziu,ako viem ako to funguje na slovensku (len 27 r. som tam zila) ako viem kedy sa na slovensku voli,ako sa rozpravam so svojimi detmi,ako to funguje v mojej domacnosti,tak prosim nebud pokrytec a nevicitaj nieco co sama robis /ja som okrem teba nikdy neriesila tvoje deti ci rodinu)no ty si tu drzost mala... a len tak mimochodom,som expedagog a nie je to tak davno co som tieto pripady skoro denno-denne riesila,takze mi o Tom nebude vypravat zdravotna sestra na materskej,pretoze o Tom houby vie a pasuje sa do role vseveda-esteze existuje Google hura
@sorciera24 bol dezorientovaný pre úraz a mal nebezpečne opuchnuté oko ....takže fakt dohovorené ....
@saska.t tak to sa máš čím pýšiť ex pedagóg a takéto vystupovanie a slovník aký používaš ....ja dúfam ,že je to tvoja jedinečnosť osobnosti ,ktorú budeš úplatňovať už len v zahraničí ,kde žiješ a možno tam bude vítaná ,čo ti prajem a budeš im krásnym pedagogickým príkladom ....normálne ,aby sa človek začal báť kto vyučuje moje deti ,veď sa to tu hemží samým ex pedagógom a ten slovník ....
ja to vidim tak, ze onedlho sa googlom vystudovane mamicky budu same aj operovat, sak zapnem youtube, pozriem ako sa operuje slepak a spravim to. lebo google.. take tu mame sikulky, ktore pocas MD dokazu naplnit svoje hlavky vedomostami z oblasti anatomie a fyziologie, psychologie, neonatologie, psychiatrie, epidemiologie, antropologie, neurologie, hygieny a aj verejneho zdravotnictva. iste, zoznam by mohol pokracovat 🙂
studovat nieco na googli bez toho, aby clovek poznal zaklad, to je odvaha. nuz ale potom sa nam tu objavuju taketo nekonecne hluposti, vyjadrenia, vyroky, ze cloveku az rozum stoji. a uz sa necudujem lekarom, ktori sa tu chodia na tychto vyrokoch zabavat. uz vidim preco.
krasny den zelam 🙂
Chcem tu poprosiť všetkých, čo sa opakovane pozabúdajú a píšu útočné príspevky typu kto je pokrytec a či je s usudkom alebo bez svedomia, aby sa zdržali dalších útokov. Diskusia je o zodpovednosti šarlatánov v zdravotnej oblasti a nie o vašich hodnotiacich úsudkoch o diskutujúcich. Dakujem.
@abbey1 máte tam centrálny príjem ,ktorý funguje cez deň a robia sa tam príjmy a ak nemáte traumatologickú ambulanciu aj cez deň traum .úrazy alebo taum ambul si robí svoje tj kontorly pac. a centárlny príjem úrazy a večer od 17 hod. pohotovosť ...tak neviem v čom si ma ty opravila ...funguje to takto niekoľko rokov v každej nemocnici a pokiaľ dobre viem aj v PiešŤanoch ,ty si napísala ,že máte tam pohotovosť aj cez deň ,ale to je centrálny príjem ,ktorý vo večerných hodinách pohotovosť a aj cez víkend cez deň a noc.....ja ťa nepoučujem ,píšem to aj pre zbytok diskutujúcich alebo čítajúcich ,ale reagujem na teba a preto je slušnosť ťa osloviť ..plus pracuje mi tam dosť známych takže si mám kde info overiť ....takže už šup k téme zodpovednosť...
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... tu ešte dodám link nech je to uzavreté kedy je pohotovosť ,takže v tejto konkrétnej nemocnici od 16 hod....nie 17 hod....plu ďalšie info ohľadom tohto špitála ...
@zuzkaanicka vtipne... Ty si dost inteligentna, verim, ze aj ty si podla prispevku jasne pochopila, o kom je rec, napriek tomu, ze sa prispevok snazi tvarit ako neutralny... Slaby pokus to bol.
@sirinka mne je nakoniec jedno, ako to kto pochopil ... ja som si z toho vzala jedno, na utoky uz nebudem reagovat ... ja som tu sice nikoho neurazala, ale mne sa uz kadecoho uslo, takze by som si naivne mohla mysliet, ze mna sa ta vyzva netyka ... naopak, tyka a sice tak, ze ak ma zase niekto vtipny nazve hlupou, tak na neho reagovat nebudem ... no, ale nech kazdy tu vyzvu pochopi tak, ako chce a nech sa zariadi podla svojho svedomia ... kazdy ho ma ine 😉
@zuzkaanicka beriem to iba ako vtip.
@aristka Ty si však v svojom príspevku písala od 19hod a to teda naozaj pravda nie je. Nie je jednoduchšie priznať, že si sa mýlila, ako tu teraz fabulovať? V nemocnici je pohotovosť nie od 19hod ako ty píšeš, Po bežných ordinačných hodinách nastupuje pohotovosť a to majú písané od 15:30, alebo 16:00.
Nechápem, o čo ti ide, pomýlila si sa, poopravila si nesprávne, tak čo ešte potrebuješ riešiť?
Kde by podľa teda išli na ošetrenie ľudia, keď bežne obvoďáka, či pediatra po 14 hod v ambulancii nenájdeš? Budú čakať do 19hod, do 17hod, či ako?
Mne už odpovedať nemusíš, ja viem ako fungujú, pre istotu som si to i overila, kto to bude potrebovať p, pohľadá si info a nebude sa spoliehať na tvoje táranie.
A myslím, že k téme to bolo. Volá sa zodpovednosť za odporúčania či info v zdravotnej oblasti.
Vidíš, mohla si si vygoogliť skôr a nemuseli sme sa doťahovať. I ja tam mám zopár známych, aby som sa nezabudla i ja pochváliť.
@abbey1 čítak hore linka ešte som dala aj stránku špitála ,plus pediater ak ordinuje do 12 stej a potom nejde o pohotovosť ,ale detské odd. ktorá má svoju ambulanciu alebo na centrálny príjem ,ja ti to napíšem tak tu ide skôr o to kto pokrýva pohotovosť a ako je to platené ,medzi časom 12,00 a napr 16 ,00 čo nie je pohotovosť to v špitály pokrýva lekár ,ktorý to ešte neťahá ako službu .....inak neviem prečo ty máš potrebu sa sklánať k takým ivenktívam ,len preto ,že si mýliš pojmy a na normálnu pracovnú dobu napíšeš pohotovosť ,čo je na tom zlé ,že si sa zmýlila a ja som ťa poopravila a úplne si sa zaplietla ,plus si mala ozrejmiť či to dieťa bolo oše ,plus ako je to v tejto danej nemocnici s finacovaním výkonov ,keďže ide o neziskovku a aké majú interné predpisy aj napr ohľadom ak pac.nemá kartičku poistenca ,keďže sa nejedná o štátnu ,okresnú či krajskú nemocnicu ,ale takú samoživoteľku....
@sirinka Tvoj problem, mne je to jedno 🙂

@abbey1 pokiaľ viem piešťanská nemocnice nie je ani štátna ,ani krajská ani okresná nemocnice ,mám pocit,že v roku 2003 prešla transfórmáciou a prešla na neziskovú organizáciu ,ktorá zarába sama na seba a to čo zarobí ,dáva znova do starostlivosti .....plus ak sa niečo takéto stane tj nehoda alebo stav kedy nie sú zastihnuteľný rodičia alebo nie je známa identita volá sa polícia a tá rieši situáciu a nie čakajúci pacienti okolo ,to je štandartný postup a buď si istá ,že som to nezažila len v jednej nemocnici,to ,že dieťa čakalo mohlo byť tým ,že nebol prítomný lekár a aké majú interné predpisy vo vašej nemocnici treba sa informovať tam ,keďže ide o neziskovku ....