icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

aristka
3. jún 2014

tu je ešte špecifikácia centrálneho príjmu to znamená ,že pacient po 12 hod.neostane neošetrený ....

aristka
3. jún 2014

http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... kedy na pohotovosť a kedy na centrálny príjem ,je to mimo tému ,ale dávam to sem ako podklad pre moje tvrdenia,plus aby mamičky na základe tu podaných info a dezinformácie od diskutujúcich nezostali zaskočené ak budú potrebovať pomoc či pre seba alebo svojich blízkych ,že neostanú bez ošetrenia ,plus je tu možnosť volať 112 ....máte to tam popísané...

ushuaia
3. jún 2014

@zuzkaanicka necitala som celu diskusiu...preto sa ani nechcem zapajat, ale teda niektore perly...sa nedaju odpustit, preco sa nepobavit...taka irena je tomu prikladom... 😀

zuzkaanicka
3. jún 2014

@ushuaia a vidis, ak sa nemylim, tak Ty pracujes v zdravotnictve, takze Ty by si sa prave mohla vyjadrit 😉 ... ano, obcas je tu veselo, ale kedze Tebou spomenuta pani uz nemoze prispievat, tak by sme ju nemali ani spominat 😉

aristka
3. jún 2014

http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... chýbajúci link centrálny príjem....

ushuaia
3. jún 2014

@zuzkaanicka to mas pravdu, ale posledne roky to bolo v zahranici...dost veci sa urcite zmenilo aj u nas, ked som na vazkach radsej ani prispievat nebudem , lebo clovek je hned ,,ukamenovany,, pritom je dobre pocut viacero nazorov k jednej veci, ale casto-krat sa diskusia zvrhne... 😒 , mas pravdu mala som radsej drzat jazyk za zubami, ale nedalo mi... 😎

aristka
3. jún 2014

@zuzkaanicka všímni si ich profesie ,ktorými sa prezentujú ....

saska.t
Odpoveď bola odstránená
sirinka
3. jún 2014

@adsumus prosim ta reaguj, jedna prispievajuca to tu tapetuje linkami z googlu dookola o tom istom, co skutocne nijako nesuvisi s temou, navyse sa tu rozvija debata o ostatnych uzivatelkach a ich profesiach. Bud konecne objektivna 😉

adsumus
autor
3. jún 2014

@sirinka
@saska.t Momentálne mám časové zaneprázdenie, takže to nesledujem a vychovávať vás nemienim. Držte sa témy a nepíšte bludy. Platí pre všetkých účastníkov diskusie.

sirinka
3. jún 2014

@saska.t tak uz sme to dostali 😀 ona nas nemieni vychovavat, pokial sa jej to prave nehodi do kramu 😀

adsumus
autor
3. jún 2014

@ushuaia Len pokojne poprispievaj ako to majú v zahraničí s tou zodpovednosťou vymedzené šarlatáni,ak máš povedomie, či tiež si robia čo uznajú za vhodné, zasielajú energiu horem dolem, bylinky, vodička, čo kedy koho inšpiruje predáva, ponáka, inzeruje.

sorciera24
3. jún 2014

@aristka ked uz zuzkeanicke spominas profesie....vies, ze aj ona je pedagog? 😉 ach, boze

aristka
3. jún 2014

myslím ,že linky sú k téme ,keďže reprezentanti av tu prezentujú ,takú vec ,že ak nemáme pri sebe kartičku poistenca ,nebudeš ošetrený ,teraz sa pýtam ,čo preberajú zodpovednosť za svoje príspevky ak ne napr.jaká mamička na základe týchto info ,ktorá nebude mať pri sebe kartičku poistenca a stane sa napríklad úraz rovno pred špitálom v poobednajších hodinách a dajme tomu zlomeninu steh,kosti nepôjde rovno na centrálny príjem ,ale bude utekať pre kartičku poistenca a dieťa jej zatiaľ upadne do hemoragického šoku lebo prišlo k poškodeniu tepny ,čo je život.ohrozujúci stav ....a pritom dieťa ošetria aj bez kartičky ,sú to linky kam sa obrátiť ,či na pohotovosť alebo centrálny príjem a linky ,že to dieťa bude ošetrené a keby niečo ako v prípade neziskovky sa vie pacient brániť na základe linku ,ktorý píše ako sa postupuje pri chýbaní kartičky a dávam sem tie linky s plnou zodpovednosťou ,je to totiž k téme a dosť vážna vec ...
@sirinka ako znalá ,aspoň sa tak prezentuješ, si to svojím spoludiskutérkam mala vysvetliť sama a nie sa ozývaš až po funuse a nič k tomu nepovieš tj ako to funguje v špitáloch ,že rodič sa nemusí báť ísť z dieťatom do špitála aj bez kartičky poistenca ,plus kam ísť po ordinačných hodinách napr pediatra ,aby dieťa bolo ošetrené ....

adsumus
autor
3. jún 2014

Šarlatán, ktorý ordinoval bylinky ludom bez ohľadu na nežiadúce účinky zatvorený. Výstraha pre verejnosť. Nepoužívajte bylinné produkty bez konzultácie s lekárom, môžu mať veľmi vážne nežiadúce následky,, vrátane úmrtia. Dostali ho cez policajta v prestrojení, ktorému predpísal tie svoje nezmysly. Považujem za nejlepší spôsob ako zastaviť ludom, ktorý kvoli zisku obetujú zdravie spoluobčanov.
http://www.thenational.ae/uae/health/herbal-rem...

aristka
3. jún 2014

@sorciera24 je to mimo tému ,ale ak aj je ,čo ja neviem ,keďže verejne to tu neprezentuje ,sa správa slušne ,neuráža tj nepoužíva vulgarizmy a vedie vecný dialóg ,plus som postrehla ,že sa nevyjadruje k klinike chorôb ,či očkovaniu ,mám pocit,že tu rieši publikovanie a veci okolo toho a hlavne sa prezentuje vo veľmi dobrom obraze ,takže aj keby bola pedagóg ,nemám nič proti .....

aristka
3. jún 2014

takže šup k téme...

adsumus
autor
3. jún 2014

@aristka Mimo temu sú tu len tí, čo tu rozmazávajú príbehy, ktoré nemajú ničím podložené a volajú po zodpovednosti tam, kde je dávno vymedzená a kde sa jej môžu domáhať len aby odvrátili pozornosť od svojich odporúčaní,ktoré sa časom môžu ukázať ako nebezpečné a dokonca aj stíhateľné.

aristka
3. jún 2014
sorciera24
3. jún 2014

@aristka jasne, na kazdeho iny meter...keby bola proti ocku, ani slusne spravanie by nepomohlo..... a ak uz....mala by si si vziat teda priklad.....a mas pravdu, je to mimo temu...tak stop...(sorry, ospravedlnujem sa,a le bola to poznamka prave speci na tie profesie, kt. si spomenula.......)...a to enchcem urazit zuzkuanicku, elbo ona je fakt v pohode (aj ekd ma iny nazor ako ja napr. .....ale ja podla nazoru ludi nedelim.....ako....no to jedno...) tak pekny den 😉

zuzkaanicka
3. jún 2014

Nemam cas vas citat, ale k tym profesiam len tolko ... je uplne irelevantne, kto aku profesiu ma ... ked sa niekto nevie slusne spravat, moze byt aj prezident, aj tak mu to nepomoze ... takze sa tu nedotahujte, nema to ziaden vyznam ... a vonku je taaak pekne 🙂

zita19
3. jún 2014

@sirinka ja som pochopila, ze vyzyvala vsetkych k zdrzanlivosti vo vyjadreniach... Ked vsetkych, tak vsetkych diskutujucich.

saska.t
3. jún 2014

Kto tu dnes pouzil vulgarizmus? ziadny som nenasla....

petot
4. jún 2014

@adsumus Ohľadom vitamínu C som Ti odpovedal veľmi jasne. Vitamín C je C6H8O6, a to bez ohľadu na to, z akej plodiny pochádzala glukóza a či plodina bola alebo nebola GMO. Nemôžeš geneticky modifikovať atómy uhlíka, vodíka a kyslíka.
Pokiaľ ide o DM drogériu, odporučil som ti tak ako viacerí, aby si sa opýtala výrobcu keď ťa to tak trápi.

Pokiaľ ide o očkovanie, ja odporúčam ľuďom aby sa všestranne informovali, starostlivo zvažovali a slobodne rozhodovali. Za svoje rozhodnutia si každý zodpovedá sám.

demo
4. jún 2014

@adsumus ty este stale riesis ten vitamin C z DM? Tvoja nizka schopnost dostat sa k banalnej informacii je ohromujuca. Ved si nedavno pisala, ze si oslovila priamo vyrobcu. Neodpovedal ti? Alebo si v skutocnosti nikoho neoslovila? Alebo si tuto temu pestujes ako bolševník na balkone a uz sa jej jednoducho nevies zbavit? Prerastla ti cez hlavu, co? 😀

adsumus
autor
4. jún 2014

@demo Nemaj o mna starosti, len sa čudujem, že @petot napísal príručku o vitamíneC, 472 strán a milion citácii a nevie odpoved na takúto základnú otázku. Len si dovolím upozorniť, že ludkom v zahraničí to nestačí taká odpoved, že nemôžem genticky modifikovať atomy 😅 a veľkí výrobcovia začínajú svoju pozornosť venovať výrobe vitamínuC, ktorý bude GMo free. Bude a začínajú.

http://naturalsociety.com/supplement-brands-ope...

@petot Za svoje rozhodnutia si nesie každý zodpovednosť sám, pokial nie sú urobené na základe klamstiev a zavádzačiek a neúplných informácii. Ani za tie zodpoevdnosť nepocituješ?

veriiii
4. jún 2014

@abbey1 no neviem ci to menili,ale v Ba je to od 19-7...tak viem, ze pre Stare Mesto a Centrum...
aj Ruzinov: http://www.zzz.sk/?profil=6400
ty asi myslis prist priamo na konkretne oddelenie ,radsej ako na centralny prijem, pohotovost?

abbey1
4. jún 2014

@veriiii Ja sa k téme pohotovosti už vracať nechcem, vzhľadom na okolností ako tu niekto prekruca moje slová a kamufluje svoje nepresnosti. Ja s sa nevyjadrovala k Ba, ale k nasmu mestu, ako postupuje škola v pripade potreby zdravotného ošetrenia. Skús pozorne prečítať diskusiu od počiatku

zita19
4. jún 2014

Tak prave som v spravach zachytila, ze v BA je v jednej skolke memingokova meningitida. Urad verejneho zdravotnicstva odporucal rodicom neodkladnu navstevu lekara ohladom preventivnej liecby ATB. Niektori rodicia este nemali cas tam zajst. Tak toto je tiez priklad zodpovednosti za odporucania v zdravotnej oblasti. Kto preberie zodpovednost ak sa infekcia rozbehne?