Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@marionmarion začnem tým koncom - možno nie väčšina, ale skôr absolútna väčšina, ak nie všetky, u nás dostupné sójové výrobky sú zo sóje bez GMO
Adéla sa pravdepodobne vyjadrovala verejne, je verejný činiteľ (či ako to nazvať), to isté IB, tak asi preto volí takú formu, ale samozrejme nevravím, že IB je bez chýb, je to len človek
Osobne vidím problém v tom, že ľudia majú problém preberať zodpovednosť za svoje vlastné rozhodnutia. Nechcú to oni samotní, lebo je ľahšie v prípade zlyhania, nedosiahnutého úspechu, hodiť svoju zodpovednosť za svoje rozhodnutie na niekoho iného. A je tu aj skupina ľudí, ktorá tým druhým podsúva, že sa treba vždy za každých okolností treba opierať o odporúčanie niekoho iného, že sa vlastne nemáme čo rozhodovať samotní, lebo to nevieme, nedokážeme, či možno by sme aj ano, ale je ľahšie nechať zodpovednosť na niekom inom.
Tak by to však nemalo fungovať nikdy a nikde a obvzlášť v našom storočí, keď sa kladie dôraz na osobnosť jedinca, jeho právo na slobodné rozhodovanie o vlastnom živote, zdraví, vzdelaní, názoroch na politické a občianske dianie.
Politici nás presviedčajú, že nie sme schopní pochopiť zákulisné dianie a jeho dopad na naše životy, ekonomiku, výrobcovia nás reklamami masírujú podsúvaním doporučením takého či onakého odborníka, testu.
Že si niekto niekde prečíta vyjadrenie "celebrity", a je jedno z akého oboru, a následne sa rozhodne zariadiť si podľa toho svoj vlastný život, je rovnako osobné rozhodnutie danej osoby.
To by rovnako mohli ľudia vypisovať na Bukovského, či on cíti a preberá zodpovednoť za svoje rady, odporúčania, ďalší sa obujú do ďalšej "celebrity", politika.
Čo tak nechať ľuďom právo na osobné rozhodnutia, aby sa naučili prevziať za ne zodpovednosť a teda i bremeno zodpovednosti rozhodovať sa zodpovedne, starostlivo?
Ak si niekto dáva za svoje služby zaplatiť , má niesť určité, zákonom presne stanovené bremeno zodpovednosti. Ale je neskutočne detinské žiadať ľudí, aby sa verejne nevyjadrovali takmer k ničomu, aby nebodaj niekto nevytiahol z ich kontextu nejakú "radu", doporučenie" a neriadil sa len ním.
Banášová je vegetarianka a niekoho to ovplyvní, hviezdy rocku vedú bujarý život a niekto sa nechá inšpirovať. Nuž, budeme súdiť i toto? Donútime sa navzájom mlčať, aby náhodou niekto neurobil správne, či chybné rozhodnutie len na základe môjho životného štýlu?
@marionmarion Zaujímavé, že také veci by si riešila súkromne a nie verejne a to píšeš v plnej vážnosti, ked mne tu opakovane vypisuješ, že som psychicky chorá...úplne kludne verejne. Krásny príklad pokrytectva. Mimochodom stále čakám na IP, ked máš naozaj obavy o moje zdravie a veľmi sa čudujem, že admini tu také správanie z tvojej strany tolerujú.
@jaron Dobre jej napísal. Kvôli soji potratila 😖 ...to je fakt silno na zamyslenie...ale ked poradkyna našla dôvod, tak to tak bude....ako ináč? ešte by ma zaujímalo aké dalšie múdra jej radí...poradkyna.
@abbey1 Pekné zamyslenie, ale tu ide o prebratie si zodpovednosti za očividné kalmstvá a zavádzanie, ktoré môžu a aj realne ohrozuju zdravie ludí...napríklad takých detí....a kopec ludí si neuvedomuje, že hlásaním nezmyslov môže iným ublížiť a preto ho treba upovedomiť, aby mohol svoje správanie prehodnostiť, ale nech si robí, čo chce, je demokracia a má slobodu prejavu, na tom sa nič nezmení a nezmení sa nič natom, že ho niektorí ludia upozornia....jasná správa, že sa mu to nebude páčiť.
@adsumus Tak len bacha, aby si aj ty náhodou nevypustila niekedy z úst niečo, čo iní označia za nebezpečné pre spoločnosť, či jedinca. Taká doba tu už nedávno bola, a vo svete niekde ešte stále pretrváva.
Adéla si kľudne môže tvrdiť, čo len chce, napr, i že stretla mimozemšťana. Každého osobná vec, či tomu uverí.
Nech zodpovednosť nesú ľudia, ktorí sú za to platení, vydajú mi potvrdenie o zaplatení. Je na mojom osobnom zvážení, či poslúchnem susedu zľava, z prava, či lekára.
Ale chápem, že niektorí jednotlivci majú radšej diktatúru, nemusia premýšlať, hľadať riešenie a napokon stačí ukázať prstom, ak to náhodou nevypáli po ich.
@adsumus Ja mu niekde to právo odopieram? Veď nech sa vyjadruje, o čom chce. Len ja mu nerobím Bubu, že má niesť zodpovednosť za svoje odporúčania. To je trošku ten rozdiel v našich názoroch na právo na vyjadrenie. Pokým mi neradi za prachy, nech si hovorí, píše, čo len chce. Na zodpovednosť ho neberiem. Maximálne si vyberiem, čo sa mi zdá vhodné, alebo si pomyslím svoje.
Ale nikde som nezaznamenala, že by AB niekomu ťažila vysadiť lieky. Ale popravde, až teraz tu s zistila, že bola tehu.
@jaron ja neviem...ale ked som isla miule kupovat sojove kocky, nebolo ani na jedinom vyrobku uvedene, ze to nie je produkt GMO. To sa nemusi uvadzat povinne? teda ak to naozaj nie je GMO, tak je to predsa v zaujme samotneho vyrobcu aby sa tym pochvalil, nie?
Inak co pises o zverejnovani informacii, s tym suhlasim...ako s tym isla Banasova dobrovojne a verejne, do medii, tak potom aj tu reakciu Bukovskeho chapem...no opakujem, neviem ako to bolo, lebo som o tom prdtym nic necitala...
@adsumus svojim prispevkom sa tu snazis vyvolat iba konflikt a na to nepristupim. Maj sa
@marionmarion skôr je povinnosť (u nás) označiť, že je GMO, nie, že nie je, ale je pravda, že obyčajne sa tým výrobca snaží pochváliť, aj keď ono je to v podstate samozrejmosť, nemalo by to byť akože niečo extra na chválu
ešte - nemyslím v zlom, ale stane sa niekedy - nemohlo to byť, že si si ten nápis iba nevšimla?
inak môj názor na GMO je, že GMO je problém pre prírodu, ale nie som jednoznačne presvedčený, či je GMO problém pre človeka, myslím, že zatiaľ sa nedá jednoznačne povedať, či je to bezpečné, ani či je to nebezpečné
@marionmarion
ja som sa zatiaľ stretol s GMO výrobkom zo sóje iba raz, bolo to možno pred piatimi rokmi, odvtedy som to už nezažil a aj vtedy som sa čudoval, že to u nás bolo - nejaký sójový olej - bol označený ako GMO
@jaron nevsimnut som si to nemohla...lebo som to hladala dobrych par minut, kazdy obal som prevracala v ruka aj desatkrat. Ja si taketo veci vsimam na vsetkom, snazim sa kupovat iba zdrave potraviny, bez GMO a pridanej chemie...a musim povedat ze etiketam tak ci tak nemozno verit na 100%, uz sa mi stalo ze som kupila napr maslo na ktorm bolo uvedene, ze obsahuje smotanu a nic viac...a potom som na nejakej stranke, ktora sa specializuje prave na zlozenie potravin, nasla info o tom, ze dany vyrobok obsahuje aj nejaku chemiu, ktora vobec nebola uvedena na obale. Vyrobca casto radsej riskuje sankcie nez by naozaj priznal, co predava. Venujem sa tomu uz dlhsie a mozem mi verit, ze to co sa pise na obale moze, ale nemusi sa zhodovat so skutocnostou. Neviem aka je u nas vobec povinnost uvadzat ingrediencie napr. ci musia byt uvedene vsetky, alebo iba tie co tvoria vacsie percento...mozno vynimkou su iba alergeny, tie by mali byt na vsetkom...no ani to nie je oznacene vzdy. Napr. malovyrobca casto neuvadza tieto udaje...neviem ake su na to normy u nas, ci v ramci EU, no to co pisem, je realita v nasich obchodoch...
Dalej by som podotkla ze vacisna zemiakov aj kukurice je GMO a kde si videl napr. oznacenie na zemiakoch ci su alebo nie su GMO? ja nikdy...
Ano mas pravdu, nevie sa aky maju ucinok, nie je dokazane ci su skodlive...ale ja nechcem aby moje dieta bolo pokusnym kralikom a o tridsat rokov, ked sa potvrdi ze gmo sposobuje cojaviem, napr. rakovinu, alebo mutacie DNA alebo cokolvek ine, uz bude neskoro nieco napravat...som radsej opatrna
@marionmarion väčšina zemiakov a kukurice u nás určenej pre ľudí je GMO? nemyslím si to
čo sa týka údajov na obale, jasné, že sa nájdu aj chyby aj zavádzanie, ale zase nie som príliš priateľom podozrievaní, konšpirácie, paranoje a pod.
čo tak napr. vodiči v MHD, keď nás vezú, nie je pod vplyvom alkoholu a má vodičák? A stolička na ktorej sedíme, netreba ju skontrolovať, či nie je nalomená, aby sa pod nami zlomila...
teda aby sa ma chápala, nechcem sa vysmievať, ja viem, že svet je zlí, teda presnejšie ľudia podvodníci, ale ešte stále predpisy o označovaní, normy atď. platia a napriek výnimkám sa dá zväčša na ne spoľahnúť
@marionmarion s tým GMO napr. pri sóji (alebo pri sóji vôbec ako takej) je to niekedy taký komický paradox (nemyslím teraz teba, píšem všeobecne):
ľudia jedia údeniny a iné spracované mäso, hoci dnes nie sú pochybnosti o ich škodlivosti
fajčia cigarety
pijú nestriedmo alkohol
majú sedavý štýl života
prežierajú sa sladkosťami a tukmi
atď.
všetko to veci, o ktorých škodlivosti niet pochýb
ale
panicky sa boja GMO (napr. sóje), o čom sa ani nevie, či je naozaj škodlivá... 🙂 alebo sa na základe internetového ošiaľu boja sóji ako takej, pričom sa nevyhýbajú skutočne problémovým (napr. vyššie menovaným) potravinám a návykom.
@jaron nehovorim u nas...hovorim o celosvetovej produkcii.
A opakujem ze tejto teme sa veujem uz dlho, takze co je pre teba paranoja a konspiracia, pre mna je znamy fakt. Staci sa do toho riadne zaharabat a zistis to aj sam. Presviedcat samozrejme nebudem, aj tak sme mimo temy. No ak by ta tato tema zaujala, nahliadni napr. tu:
http://www.vitalia.cz/galerie/nejhorsi-potravin...
alebo tu:
http://www.zemavek.sk/articles/view/eu-sa-chyst...
a ver mi ze to je iba zlomok. Pekny vecer
@jaron s tymto absolute suhlasim ...ked sa niekto chce stravovat zdravo, mal by si nastudovat nielen o GMO ale o vsetkom. Tiez ma to vie pobavit, ked niekto ide kazat o zdravej strave a pritom ma na tanieri bocik a biely chlieb, do kavy si sype 4 lyzicky cukru, ale k tomu si da jednu rajcinu a veri, ze ako zdravo sa najedol...to je vazne komicke. Ludia by to mali brat komplexne a nie si vybrat informacie, co sa im hodia a zvysok ignorovat...
@marionmarion ja som práveže čo sa týka GMO písal o Slovensku a ty o svete, to je samozrejme rozdiel. Napr. USA sú v tomto úplne niekde inde. Takže v tom s tebou súhlasím. U nás je to zatiaľ s GMO trochu lepšie, kiežby to vydržalo.
@marionmarion Ty si čo myslíš o práškovom vitamíne C z drogerky, a z iných zdrojov produkvaný v číne, usa, kde sa GMO už bežne používa....vidím, že máš prehlad v tematike, tiež na nom nie je uvedené, že nie je GMo. Ked už treba brať veci komplexne.
@jaron no, ak si cital link co som sem dala, tak sa EU chysta povolit pestovanie GMO plodin aj u nas...dufam, ze to neprejde, ale ktovie?
@jaron Mňa teda GMO trochu viac máta. vyhýbať sa snažím, a dá sa povedať úspešne, tebou spomínaným veciam. Preto ma zaujíma, či konzumujeme alebo nie GMO výrobky. Bohužiaľ naše mestečko sa veľmi veľmi posnažilo, aby sme mali prvenstvo na SVK a pestujeme GMO plodiny. Tá téma ma teda zaujíma už značnú dobu, trošku som debatila na tú tému s ľuďmi z výskumu a neupokojili ma. Trošku ma prekvapuje tvoj postoj k veci, že nevieme, či je nebezpečné pre ľudí, tak sa toho netreba báť. 😒
Nemalo by to byť naopak, nemali by sme prestať báť, keď budeme presvedčení, že je to neškodné? Ale na to dostaneme odpoveď asi až o mnoho mnoho rokov. Len aby to nebolo ako v prípade azbestu, hnojív a mnohých iných v minulosti "bezpečných" produktov, technológií atď.
Keď už ľudia experimentujú s GMO, mali by sme mať právo istoty a výberu, či si také výrobky kúpime, pokiaľ sa reálne a spoľahlivo nepreukáže, že nehrozí žiadne riziko.
@marionmarion Už pestujeme. 😒 😒 😒
@abbey1 ☹
inak uplny suhlas s tvojim predoslym komentom...radsej sa budem bat v predstihu, nez potom lutovat, ze som sa nebala...nechapem naivitu niektorych ludi a to sa netyka iba GMO ale vseobecne...
@abbey1 nie, nemyslím, že keď neviem, či to je bezpečné alebo nebezpečné, že sa ich netreba báť, ale že pri nich sa zatiaľ neviem s istotou povedať, či sú nebezpečné, pričom sú potraviny alebo návyky, kde to vieme s istotou, tak ak človek sa bojí niečo neistého, mal by ešte viac rieš niečo isté rizikové, takto som to myslel
inak, viem, že to nie je žiaden výskum, iba taký môj pocit, osobný názor, ale myslím, aj na základe faktorov, ktoré ovplyvňujú dnešných najväčších zabijakov ako srdcovo-cievne ochorenia, rakovina, cukrovka, obezita a pod., že ak sa aj dokáže, že GMO nejako môžu škodiť, nebude to niečo, čo radikálne masovo ľudstvo bude ohrozovať. Môžem sa mýliť, je to len teraz môj osobný názor. Ale inak proti GMO pestovaniu u nás som, napr. ako som už aj písal, lebo to môže byť negatívne aj pre životné prostredie. (Napr. môj známy lekár žijúci v USA vravel, ako sa vďaka GMO sóji vyšľachtila aj taká zelina, s ktorou si nevedeli poradiť ani stroje a často sa kvôli nej kazili 🙂 )
@marionmarion obávam sa, že aj keď to napr. neprejde "teraz", tak to prejde "potom", taký je už svet
@jaron ano, taky je svet...skoda ze sa ludi, ktori na tomto svete ziju, nikto na ich nazor nepyta...
@jaron zatiaľ nie pre priamu spotrebu. Pestuje sa na vedecké účely, prebiehajú testy. Prečo sa to všetko deje si snáď nemusíme vysvetľovať. takže to nebezpečenstvo pre životné prostredie, ktoré ty spomínaš, sa tu už priamo deje.
Nikto z nás si teraz netrúfne odpovedať, čo GMO potraviny ľudstvu prinesú. Po skúsenostiach z minulosti, kedy sa ľudstvo priam katastroficky mýlilo, kedy dokázalo zneužiť aj tie najušlachtilejšie ciele, popravde zostáva nám len veriť, že nič zlé. Ale osobne si nemyslím, že pestovanie GMO plodín bude zohrávať takú ušlachtilú rolu, do akej ho teraz pasujú.
@jaron http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... GMo sa u nás pestuje v rámci výskumu a mne ako pestovateľke by sa páčilo keby som nemusela používať žiadne postreky na zeleninu ..plus čo sa týka sóje ,je mi úplne proti srsti ak v oblasti amazonky sa rúbu stromy a ničia osady domorodcov a zabíjajú ich ,pretože sa tam pestuje sója a potrebujú neustále väčšie a väčšie plantáže ,pretože svetový dopyt je obrovský .....možno keby sa dalo dosiahnuť génovým inžinierstvom buď rýchlejší rast sóje alebo obrovskú sóju ,možno by sa ušetrila príroda a ľudské životy...

@jaron ja by som tie veci riesila asi sukromne a nie verejne...ak chcem niekoho, koho si naozaj vazim a s kym som v kamaratskom vztahu upozornit, ze sa dopustil nejakej chyby...skor ma zaraza akej temy sa takto verejne dotyka. Strata dietata je podla mna vazna vec, pre kazdu zenu je to nesmierne tazke prekonat a takto nevhodne to pripominat, popripade spochybnovat jej rozhodnutie ako zvysit sancu znova otehotniet mi pride nevhodne...a niektore pasaze mne ako zene zneju ako vysmech...
takisto ju brat na zodpovednost za nieco co odporucila nie ona sama, ale jej vyzivova poradkyna mi pride absurdne...ale to je moj nazor, nevnucujem samozrejme nikomu.
Podla mojich informacii je vacsina u nas dostupnych sojovych vyrobkov z geneticky modifikovanej soje. Tusim iba Alfabio ma uvedene na obale ze vyraba GMO free...a soja by sa vraj mala konzumovat iba fermentovana, inak zdrava nie je...ale odbornik na to nie som...iba interpretujem, co som citala...