Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@abbey1 @aristka
rozumiem, čiže pre priamu spotrebu pre ľudí sa zatiaľ nepestuje (oficiálne) nič GMO, tak ako som si aj myslel
@aristka s tým dopytom po sóji je to ďalší paradox - absolútna väčšina produkcie (možno 90%) ide na živočíšnu výrobu. V podstate producenti sóje pre ľudí (výrobcovia tofu, sójového mlieka, rôznych sójových náhrad mäsa a pod.) sú len malou menšinou, čo sa týka potrieb pestovania sóje. Nebolo by potrebné kvôli tomu GMO (ani keby vzrástol počet spotrebiteľov týchto výrobkov).
@marionmarion prepac, ale uvadzat ako zdroj, z ktoreho cerpas, napr. Zem a vek...no, pri najmensom smiesne... zakydavat si hlavu hnojom uz dokaze naozaj kazdy. Aj absolvent 1. rocnika zakladnej skoly...uz vie totiz citat...moze tym haluziam verit, lebo este nevie kriticky mysliet. U dospelych ludi je to neospravedlnitelne!
@vld ale samozrejme...ked sa s niecim nestotoznujes, tak treba spochybnovat co sa da, aj zdroj, aj autorov aj cokolvek...maj si nazor aky chces...ja by som tu tiez mohla vymenovat par veci, co si sem napisal a su to bludy, ale na rozdiel od teba nemam tu potrebu. Pekny den 😉
@abbey1 nie ja sa nehrám na vše odborníčku a nie som odborník na génové inžinierstvo ,nerobím vo výskume ,takže ku škodlivostiGMO sa neviem vyjadriť..je zaujímavé ,že ty hovoríš o škodlivosti a pritom si síce neodpovedala na moju otázku ,či si účastníčka výskumu a vieš niečo o výskume ,ale už hovoríš o možnej škodlivosti alebo konšpirácii.....neviem prečo ,ale mne to zaváňa nejakým náboženským presvedčením a nie zdravým úsudkom ..plus kvantum vecí v našom živote ,ktoré nám teraz spríjemňujú ,či zľahčujú život ,boli vymyslené z ušľachtilým cieľom ,prebiehal pri ich vývoji výskum čo ,prečo na čo začo a aj napriek tomu ,že pomáhajú ,niekde niekto vymyslel ako bude niekomu nimi škodiť....a preto je to zlé.....plus ja by som ako spotrebiteľka a pestovateľka uvítala ,že by nemusela byť používaná chémia pri pestovaní ,aj keď ju používam minimálne ,ale aj to stačí ,aby si či ovocie alebo zeleninu nemohla nazývať bio ,plus naša zem ,je tak nasýtená chémiou ,že aj to bio ,čo tak označuje niekto bio určite nie je ......vieš ja nevidím veci čierno ,nie som paranoidná aj napriek tomu koľko nešŤastia som videla a zažila a do zrkadla sa môžem pozrieť každé ráno ,aj keď som nepoužila hrebeň ,ja s tým problém nemám .....
@vld
@marionmarion no chvalabohu v EU to s gmo plodinami nie je az take ruzove, ako by si mozno monsanto a spol plus niektori tu pritomni prispievatelia zelali... a pevne verim, ze zdravy rozum zvitazi a budeme sa sustredit viac na navrat k prirodzenemu polnohospodarstvu...
http://www.24hod.sk/ilavsky-ministri-eu-dosiahl...
http://www.vsetkoogmo.sk/index.php/slovensko-be...
@jaron
@vld
@marionmarion zaujmalo by ma, viete nahodou, odkial sa berie vsetok ten glukozovo fruktozovy sirup, ktory je napchaty uz hadam vsade?
@aristka pytam sa na glukozovo fruktozovy sirup, ktory sa masivne pridava do mnohych produktov. Ci vieme, odkial pochadza, kto je vyrobca a z akych plodin je ziskavany. Pokial viem, velka cast sa na slovensko dovaza zo zahranicia. Neviem, ci vsetok, neviem odkial a ci existuje na sk nejaky vyrobca...
@aristka Dovoľ mi zasmiať sa, ty sa hráš na odborníčku v každej jednej diskusii a zosmiešňuješ všetko a každého, kto s tebou neladí.
Kľudne ver a píš, že GMO je ok, ja ti to neberiem a budem len rada, ak sa časom ukáže, že máš pravdu. Ale nechápem, že máš problém akceptovať názor, že niekto možno pozerá na vec trochu skepticky. Vieš, ako sa hovorí.Pesimista je len dobre informovaný optimista. Ja sa tu nepasujem za odborníka v oblasti génového inžinierstva, to však neznamená, že sa o vec nemôžem zaujímať, že nemôžem hovoriť s ľudmi, ktorí v tej oblasti pracujú, a že nemôže k veci zaujať opatrné stanovisko.
Svoj názor tu vyjadriť môžem, či sa ti to páči, či nie.
Ak si tak optimisticky ladená a vyrovnaná osoba, nechápem, prečo máš potrebu zosmiešňovať ľudí s iným názorom. Ved si užívaj život a nechaj ľudom právo na vlastný názor, máš ho aj ty. A je tiež len tvoj osobný.
@abbey1 ty zbieraš info od ľudí ,ktorý z tým pracujú ,ale aby si pochopila o čom hovoria musíš mať v danej oblasti vedomosti ,čo nemáš a to ,že jedna babka niečo povie, mne nestačí ...neviem ty mne pripisuješ ,že viem všetko aj napriek tomu ,že napíšem ,že neviem ,nejak asi nechápeš písanému slovu ...
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... potravinársky priemysel a jeho odvetvia....ak by sa robil v chemických laborkách ,určite by jeho cena bola omnoho vyššia tj a nedával by sa všade ,čo by bolo asi aj výhoda,ale to je môj názor...
@aristka A ty máš aké vzdelanie v danej oblasti, ked ty máš právo napísať, že podľa teba je GMO v pohode, ale ja som podľa teba nedostatočne vzdelaná v danej oblasti, aby som mohla vyjadriť svoje pochybnosti?
Ako a podľa čoho sa rozhoduješ v mnohých každodenných oblastiach života, ked je zrejmé, že nemôžeš mať vyštudované všetko? To len získané vzdelanie ti umožňuje zaujať postoj k danej problematike?
Ja nechápem, čo riešiš. Napísala som svoj postoj k danej téme, ty však zasa rýpeš.
@sirinka prečo mútim vodu ,zavolaj si do serede či robia aj sirup ,alebo ho robia v rakúsku ....alebo je dovážaný ....inak raz niekde niekto povedal ,už dávnejšie ohľadom GMO ,.že aj napriek tomu ,že u nás nie je povolené ,tak ho jeme ani nevieme kde a ako ,ale z dovážaných potravín ,kde sú zložky z GMo ...

@abbey1 ty si výskumník z týmu ....vieš ciele výskumu a čo všetko sa dá génovým inžinierstvom dosiahnuť ..no stále ma prekvapuješ...