Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
Státu došla trpělivost s podvodnými léčiteli, chce je postavit mimo zákon.
Uvedené příběhy donutily ministerstvo zdravotnictví k akci – nově zřízená schránka na stížnosti se začala okamžitě plnit. "Přibývá toho každým dnem. Chceme ty lidi kontaktovat, chceme s nimi dále komunikovat," slíbila mluvčí úřadu Štěpánka Čechová. "Některé příběhy jsou poměrně pro silný žaludek," přiznal šéf resortu Svatopluk Němeček (ČSSD).
Ilustrační fotoZKUŠENOSTI LIDÍ, KTEŘÍ SI STĚŽOVALI NA LÉČITELE
"Sousedka s rakovinou prsu na radu léčitele pila dezinfekci, aby se odčervila. Ten člověk jí tvrdil, že nemá v těle nádor, ale červy."
"Léčitel tvrdil, že se dá rakovina vyhladovět, že směs bylin zajistí, že nádorové buňky přijdou o výživu."
Ministerstvo teď hledá způsob, jak podvodné léčitelství účinněji trestat. Uvažuje dokonce o tom, že by bylo nově kvalifikováno jako trestný čin.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/277152-...
Aj my si prosíme schránku.
@sirinka
včera už bolo neskoro, nechcelo sa mi písať
keď sa rozpíšem o niečom, čo ma baví, bude to asi dlhé 🙂
Takže samozrejme nepoviem žiadnu novotu (aj keď som Novota 🙂 ), keď poviem, že cukor zvyšuje v prvom rade riziko zubného kazu a za určitých okolností tiež môže prispieť k zvýšenému riziku nadváhy. Môj názor je, že cukor (mám na mysli cukor ako taký – sacharózu) v podstate organizmus pre zdravie nepotrebuje. Čiže jeho potreba vo výžive začína na nule a ideálne je udržať hornú hranicu čo najnižšiu. Podľa WHO je horný limit pre voľné cukry (nemyslí sa iba sacharóza, ale všetky sladidlá pridané do jedla výrobcom alebo kuchárom vrátane prirodzených sacharidov v mede, sirupoch a ovocných šťavách) 10 % z celkového príjmu energie, čo je relatívne dosť. Napr. pri potrebe 2 000 kcal denne (bežná žena s priemernou fyzickou aktivitou) je to až 50 g voľných cukrov. Vraj výrobcovia cukru chceli limit 20 %, ale WHO sa vyjadrilo, že na to nie je žiadne opodstatnenie. Pozor – opakujem, že tých 10 % nie je odporúčaný príjem, ale horná hranica, ideál je čo najbližšie k nule.
Takže cukor ako taký určite nepotrebujeme a je skôr negatívny ako pozitívny prvok vo výžive. Niečo iné sú samozrejme sacharidy vo forme celozrnných obilnín a ovocia či strukovín, tie sú vo výžive žiaduce. Cukor – alebo skôr tú dobrú sladkú chuť väčšina z nás „potrebuje“ skôr kvôli tomu zvyku na tú chuť.
Netuším, nemám na to dosť informácií, či existuje závislosť na cukre fyziologicky podobná skutočným závislostiam (drogy, alkohol a pod.). Určite však existuje náš návyk na sladkú chuť – čiže nepochybujem o „závislosti“ v úvodzovkách – v širšom slova zmysle.
Zaujímavosťou je (možno niekedy prehliadanou), že rizikom pre zubný kaz sú viac menej všetky voľné cukry, čiže nielen biely cukor, ale aj hnedý, aj med, ovocné šťavy (nie ovocie), fruktóza, rôzne sirupy atď. (čiže aj niektoré výrobky, ktoré sa možno považujú za zdravé sladidlo ako napr. ryžový sirup a pod.). Samozrejme rôzne alternatívne sladidlá (napr. ten med) majú voči cukru výhodu, že nie sú iba takmer čistým zdrojom energie, ale obsahujú aj minerály, vitamíny a rôzne ochranné látky. Riziko zubného kazu stúpa s množstvom aj frekvenciou za deň.
V praxi to vidím s cukrom a pod. zhruba tak, že sa ho netreba zase panicky báť, že si môžem vychutnať aj nejakú sladkosť. Na dvoch príkladoch by som ukázal rozdiel:
1. Človek si dá ráno ovsenú kašu (ovsené vločky uvarené v mlieku – kravskom, sójovom, ryžovom...), osladí si ju lyžicou cukru (10 – 20 g), k tomu zje za hrsť orechov a ovocie. (Prípadne si dá k tomu ešte nejakú relatívne menej škodlivú sladkosť – sezamovú tyčinku, kúsok horkej čokolády...) Po raňajkách si umyje zuby. Do obeda už neje nič, iba pije čistú vodu.
2. Človek si dá na raňajky kupovaný croisant (samozrejme sladený cukrom) a vypije kávu s cukrom. To sú celé raňajky. Potom si dá o 10.00 sladké keksíky, o 11.00 vypije coca colu (s cukrom) a pred obedom si dá ešte 3 dl pomarančovej šťavy. K obedu si pridá nejaký múčnik atď.
To sú dva príklady použitia cukru a sladkostí. Riziko cukru záleží od toho, ktorý prípad v našom živote prevláda. Nevadí, ak občas máme aj ten druhý deň, rozhodujúce je, čo je pravidlo a čo výnimka.
My doma najčastejšie ako sladidlo používame hnedý cukor (iba trochu menšie zlo ako biely cukor) a zvykneme fungovať na tom prvom príklade. Určite by som radšej častejšie volil med, javorový sirup a pod., k čomu mi ale bránia finančné dôvody (komu nie, tak ich odporúčam). Tiež sa snažíme sladkosti nepoužívať u nás a detí každý deň, ale napr. cez víkend si dopriať niečo menej zdravé.
Ešte nejaké pikošky:
- ak by sme chceli 100 mg vápnika potrebovali by sme napr. 50 g tofu, necelých 100 ml mlieka alebo vedro (asi 10 kg) cukru 😀
- biely cukor obsahuje zhruba 0,06 mg železa, javorový sirup 1,6 mg, melasa od 4 do 17 mg (na 100 g)
Bolo to naozaj dlhé. 🙂
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... všetko o sacharidoch ....
Vcera ste tu rozoberali cukor a toto je celkom zaujimave a s cukrom to suvisi 😉
http://www.novinky.cz/veda-skoly/339237-polsky-...
@saska.t sorry, az teraz som sa k tomu dostal...
no, neviem, ci sa vsetko da hodit na to, ze "internet"... potom som asi naozaj trochu nechapavy a nerozumiem tomu rozhorcenemu tvrdeniu: "chemicky vyrobena fruktoza s bielym cukrom je momentalne najhorsia forma ako otravit ludske telo,ma rovnaku navykovost ako drogy,podlozene to je tiez"...uz to tu kopirujem druhykrat...ked sa snazim vysvetlit, ze je to blbost (hlavne s tou "navykovostou ako drogy", bez ohladu na to, ze to tvrdi nejaky senzaciechtivy bulvarny platok daily mail), tak mi napises, ze som ta zle pochopil a hladam za tvojimi slovami nieco co tam nie je... No, je to mozne, ale potom je treba namiesto ineho balastu radsej pridat taky, ktory skutocne prispeje k objasneniu toho ako si co myslela...lebo doslovne prirovnanie k drogam nie je to, s cim by som zacal ja...je to to, co ja napadam...takze zacinam mat pocit, ze sa tocime v kruhu, lebo najskor nieco tvrdis, potom si za tym odusevnene stojis, ale neskor vlastne to tak vyzera, ze ani nie...ci co, ci ako...uz som fakt strateny...
Tak teda pls help a vysvetli mi, co som na tom zle pochopil a potom sa kludne mozeme s nadsazkou bavit o pocasi a o tom ako sme travili MDD s nasimi ratolestami...nemam s tym najmensi problem... 😉
@jaron thumb up! Myslim, ze zrozumitelne a logicky konzistentne...snad uz sa tu okolo toho prestaneme tocit...
Ja len este doplnim pre tych, co maju panicky strach, ze ked budu jest cukor, budu si musiet zacat kupovat herak na ciernom trhu (pre tazsie chapajucich - toto bola hyperbolizacia) - tu su blogspots, ktore sa snazia logicky konzistentne vysvetlit, preco su po internete siriaci tvrdenia typu "sugar addictive as cocaine" alebo "sugar addictive as drugs" ako mor, len zle interpretovane vysledky studie na potkanoch, ktora sa tu uz spominala:
http://www.skepticalraptor.com/skepticalraptorb...
http://www.livescience.com/40749-addiction-drug...
http://scienceblogs.com/purepedantry/2008/12/11...
@vld asi som sa mylila,chces hrotit situacie zosmiesnovanim a dokonalostou a o to nemam zaujem, vysvetlila som to v predchadzjucich prispevkoch o zavislosti,neodolatelnej tuzbe ako spolocnom menovatelovi atd. s vysvetlovnim nemam Problem ,uz som ti par veci vysvetlovala,ale nie za takychto okolnosti , to,ze ty by si nezacal s prirovnanim k drogam,neznamena,ze druhi ludia to k drogam neprirovnaju,lebo ty by si to neurobil,ludia su rozlisni a o pocasi a MDD si pokecaj s kolegami...
@zuzkaanicka z toho clanku mi vyplyva, ze viac ako deti su ohrozeni seniori, vies vytiahnut nejake info, o ake kmene pneumokokov slo, za akych okolnosti doslo k umrtiam a podobne?
@saska.t Neviem kde v mojom prispevku bolo zosmiesnovanie, ale ok, ved aj toto je odpoved. A opatovne musim konstatovat, ze si nedala dostatocne vysvetlenie toho jednoznacneho tvrdenia, ktorym si spojila cukor s drogou...namiesto toho si sa (co ma uz na tychto diskusiach vlastne prestava prekvapovat) opatovne pustila doanalyzy mojich motivacii, umyslov, snahy nieco si dokazovat (vraj dokonalost...ha...aspon nebu taka pateticka) etc...ake symptomaticke...a ty tu davaj ludom lekcie z nadhladu a nepripustania si diskusii k srdcu...
@sirinka napis autorovi clanku, alebvo rovno sem:
http://www.mzcr.cz/dokumenty/kontakty_235_1.html
@sirinka prosím ťa, čo má tragédia v česku spoločné z touto témou ,to je záležitosť pre políciou ,nie pre nás....hádam nečakáš ,že mi to tu budeme vyšetrovať tj nejakého dezinfekčného vraha ,kto vie ako je to z dezinfekciou či v abmul.alebo špitáloch ,vie ,že toto sa nemá ako stať ,len účelovo...budeme sa tu hrať na kriminálnikov.....
@sirinka Kto vie, ako to v nemocniciach pri niektorých zdravotakoch chodí, tak veľmi dobre vie, že sa aj takéto neospravedlnitelne nehody stávajú. Moja sestra si vytrpela svoje pre podobný omyl, mesiace ošetrovania na plastike a na nohu sa už nikdy nepostavila. Netrvá k podobným veciam psychopatickych páchateľov.
@demo to pravdepodobne ano...tak ako na jedle vseobecne, alebo aj inych veciach...ale tu sa dava priamo rovnitko medzi cukor a drogy. A tam to uz uplne v poriadku nie je, pretoze to uz v sebe implicitne obsahuje napr. aj tvrdenie o fyziologickej zavislosti...
Aj ked s tym mam tiez trosicku problem. Otazka je, ci clovek sa stava skutocne "otrokom" cukru, alebo proste neodolatelnej sladkej chuti...
@zuzkaanicka velmi si pomohla, dakujem krasne 😀
@sirinka ani nevies ako velmi ma to potesilo 😀
@sirinka čo vieš o tom prípade ,prečo obohratá pesnička ....vieš o tom ,že na sk si ženy samé nosia glukózu u lekárne a pred ich očami ju zarábajú......robila si vôbec niekedy v špitály alebo v ambul .veď časť kde sa robí očista nástrojov a sú tam uskladnené dezinfekcie je mimo liekov v inej skrinke a inej časti či v rámci ambul alebo špitála a hygiena chodí pravidelne na kontroly a predstav si kontroluje to ,plus dezinfekcia tekutá je aj farebne odlíšená ,inak smrdí a pod....takže buď to bol účel ,alebo došlo k pochybeniu možno už z lekárne ak tam funguje tento systém a ak robili aj odber moču popri vyš.krvi ,mohli zistiť m,že pac.sa niečo deje....fakt mi je až záhada ,ak ovládaš tak chod slov zdr.že toto neovládaš a robíš závery pred políciou ,mala by si im ísť do týmu....
@vld dámy asi v živote nevideli drogovo závislého človeka .....
@abbey1 je mi až zvláštne ,že vy tu prezentujete všetci doradu pochybenia medicíny na svojej rodine ,čo mi je až neskutočné zvláštne ,že v jednej rodine sa toľko škody a pochybení môže stať a stále sú to nejaké novinky ....inak čo mala sestra ,pre ozrejmenie ...

@sirinka ja neviem a v čom?