icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

abbey1
19. jún 2014

@aristka Ty buď len rada, že si toľko bolesti a tragédii nemusela zažiť. Nikomu neprajem, aby väčšina jeho rodiny mala tak tragické osudy a mohla si im nosiť len kvietky na hrob. Ano, pochybením zdravotnej sestry moja sestra trpela ako kôň, keď jej rozožraté mäso na nohe museli niekoľko mesiacov dávať na plastike ako tak dohromady. Chodila som s ňou ako doprovod na ošetrenia. Ano, zdr. sestra zamenila látky a dôsledky boli katastrofálne.
Je mi úplne jedno, čo mi ty osobne veríš a čo nie. Úprimne ti závidím, že sa nemusíš vnútorne vysporadúvať s vecami,ktoré sme si prežili. Pochybení sme zažili až až, niektoré boli náležite prešetrené a vyvodené dôsledky, občas sme sa dočkali aj ospravedlnenia, občas sa zamietlo pod koberec. niektorým lekárom som vďačná za mnoho a navždy budem, niektorým zdravotníckym pracovníkom nikdy neprídem na meno.
Diagnózy členov mojej rodiny prezradím, keď prezradíš ty, kde pracuješ, a kde je skoro všetko tak krásne dokonalé a bezchybné, aby sme v prípade potreby v budúcnosti vedeli, kde sa dať liečiť, aby sme už nemuseli mať tie zlé skúsenosti.

aristka
19. jún 2014

@abbey1 nemám prečo prezrádzať ,kde pracujem ,neviem čo zdr. sestra spravila ,ako žieravinu podala tvojej príbuznej ,že to má také následky ,ale hádam prebrala zodpovednosť,plus si nemysli ,že tragédie sú len v určitých rodinách ,predstav si ,že aj my ich máme dosť a nosíme kvietky na hroby mladým ľudom ,ktorý boli príbuzný ,bohužiaľ sa to deje ,či tak ,či onak a ak niekto pochybil ,treba brať dôsledky ,ak pochybila zdr.sestra určite to malo dôsledky ...to je to čo hovorím ,ak pochybíš u nás ,poškodíš a nemusí to byť úmysel ,ale malá chyba môže znamenať veľa a až fatálne ....a tak ako hovorím, ak sa zdá ,že sa niekde pochybilo ,alebo sa nepáči postup ,treba sa sťažovať alebo hľadať iného dr. a alebo smer polícia ,,,tých možností je až až ....

abbey1
19. jún 2014

@aristka Ty si začala ironicky rýpať a až sa ti zdalo neskutočné, čo sme zažili. Preto som ti napísala. ja viem, že v každej rodine je toho dosť. Ja však vaše problémy nespochybňujem. To je ten rozdieľ.
A o tých možnostiach sťažností a vyvodení zodpovedností to ja hovorím od počiatku. V každej oblasti máš možnosti sa sťažovať, podať podnet na polícii, ísť do súdneho sporu. Každý právne spôsobilý človek má zodpovednosť za svoje skutky. treba sa jej domáhať.

abbey1
19. jún 2014

@aristka Už len dodatok, že nie vždy to funguje ako si popísala ty. Ja som si glukózu nepriniesla. Test mi robili priamo v labáku a glukóza ma tam už čakala. 😉
Záver si napísala ty, keď si konštatovala, že išlo o nejakého dezinfekčného vraha, keďže sa to podľa teba mohlo stať len účelovo. Viď svoj prvý príspevok k tejto téme. 😉

tin007
20. jún 2014

Pri prvom tehotenstve som si ziaden roztok na zarobenie nekupovala, v ambulancii mi sestricka dala nejaku tekutinu, aby som ju vypila a sedela 2 hodiny v cakarni. Takze ziadne nosenie z lekarne.

aristka
20. jún 2014

sama som zvedavá ,čo sa vyšetrí ,lebo je to až zvláštne ak boli dodržané všetky kritéria na uskladnenie či liekov alebo dezinf. prípravkov ,keďže po večernom vzhliadnutí spravodajského čes. kanála tam bolo hovorení presne ,čo som písala tj platia im tam tie istí tvrdé kritéria ...takže musíme len čakať...

adsumus
autor
20. jún 2014

@aristka nové okolnosti v prípade...preveruje sa lekáren http://www.sme.sk/c/7243370/tehotnu-cesku-zrejm...

adsumus
autor
20. jún 2014

Nový druh alternatívnej liečby, že vraj to pomáha.

http://magazin.atlas.sk/zdravie/dalsi-podfuk-lu...

sirinka
20. jún 2014

@adsumus no ako s tou schrankou? Zajdeme na MZSR?

sirinka
20. jún 2014

inak ja cely cas premyslam, ze si to ta zena nevsimla, ze co pije...sa jej ta chut a vona nezdala cudna, najme, ked uz zrejme jeden taky test mala za sebou, ci t ozaj tak bezmedzne verila personalu, ze to proste vypila a nic nepovedala.... ☹

adsumus
autor
24. jún 2014

@mariosmykal Žiadam o zatvorenie tejto témy z dôvodu jej zatrollovania príspevkami, ktoré s témou nesúvisia.

sirinka
24. jún 2014

@adsumus tusim si sa zlakla, ze by si v tom svojom virtualnom boji pod anonymnym nickom mala aj skutocne prilozit ruku k dielu.... Krasa 😀

adsumus
autor
24. jún 2014

@mariosmykal Žiadam o zatvorenie tejto témy z dôvodu jej zatrollovania príspevkami, ktoré s témou nesúvisia.

sirinka
24. jún 2014

@adsumus @zuzkaanicka fakt si myslite, ze konkretny navrh, co mozeme podniknut v boji proti sarlatanom s temou nesuvisi?

kbeata
25. jún 2014

@sirinka zacinaju dovolenky 😉 ,treba zatvorit temu 😀 ,kto by inac prispieval???

sirinka
Odpoveď bola odstránená
jaron
27. jún 2014

@sirinka

WHO:
- Príjem tuku by nemal byť vyšší ako 30 % z celkovej dennej energie a väčšina nasýtených tukov by mala byť nahradená nenasýtenými (rastlinné oleje) alebo kvalitným margarínom.
- Odporúčania pre výživu sú zamerané na: limitné hodnoty príjmu energie z celkových tukov a posun spotreby tukov od nasýtených tukov k nenasýteným tukom a smerom k vylúčeniu trans-mastných kyselín...
- Celozrnný chlieb, obilniny, cestoviny, ryža alebo zemiaky by mali tvoriť základ všetkých jedál...
- Početné štúdie dosvedčujú, že strava s vysokým podielom vlákniny a celozrnných cereálií znižuje riziko ochorení ciev (zníženie celkového i LDL cholesterolu).
atď.

Aj keď sa tvária veľmi odborne - tí páni - Chudý a spol. - sú absolútni "alternatívci", v absolútnej opozícií voči oficiálne uznaným odporúčaniam vo výžive, takmer to hraničí so šarlatánstvom. (Cieľavedome si vyberajú štúdie na podporu svojich teórií, sú však v úplnom protiklade so závermi napr. WHO, Americkej dietetickej asociácie a pod.).

sirinka
27. jún 2014

@jaron no ani WHO, ci americka dieteticka asociacia ma nepresvedci o tom, ze margarin je nasmu telu prospesny. V tomto mam jasno.

demo
27. jún 2014

@jaron koľko masla človek zje? Trocha na chlieb, dva krát denne. Potom možno výnimočne na varenie... Nemyslím si, že je to také alarmujúce množstvo, aby sme nutné museli hľadať nejaké podivné nizkotucne náhrady. Skôr by sa malo apelovať na ľudí, aby volili kvalitne za studena lisovane oleje. Navyše maslo obsahuje cenné vitamíny, ktoré.sú do margarinov pridavane spravidla umelo. Ešte by ma zaujímalo, ktoré margariny povazujes ty osobne za kvalitné. Nerozumiem tej panike okolo tukov. Nemám to vedecký doložené, ale myslím, že nám tuky prospievajú. Aspoň mne osobne určite 🙂

petot
28. jún 2014

@jaron Potom mi nie je jasné, čo má vlastne človek jesť. Jednoduchý cukor energeticky max 10%, tuky max. 30%, a podľa Veľkej čínskej štúdie bielkoviny majú tvoriť 5%, max 10% stravy. A podľa ďalších teórií, vďaka amyláze sú zložité cukry aj tak rýchlo štiepené na glukózu, takže efekt skoro rovnaký ako jednoduchý cukor.

Podľa mňa neustále sa meniace a často protichodné odporúčania ohľadom stravovania (vajcia áno - vajcia nie, maslo áno - maslo nie, rastlinné tuky áno - rastlinné tuky nie, atď) sú dôkazom, že západná medicína je absolútne nemožná v základných otázkach zdravia. Jedna z mála oblastí medicíny, ktoré sú na špici, je chirurgia. S odstupom mikrobiológia. Ale pokiaľ ide o dlhodobé zdravotné otázky a chronické ochorenia, to je, bez urážky, bieda - tlmenie príznakov namiesto liečby a bezradnosť nad príčinami a dôsledkami.

Poviem to jednou vetou - vládne nám medicínsky systém, ktorý sa nevie dohodnúť ani len na tom, čo vlastne je vhodné/nevhodné jesť a v akom množstve.

A tento systém si uzurpuje moc, rozhodovať o otázkach zdravia! Toto veľmi úzko hraničí s témou šarlatánstva, pretože práve tento systém, ktorý nevie odpovedať na základné otázky, rád prenasleduje predstaviteľov iných systémov. A aby som nebol pochopený zle, teraz sa nezastávam podvodníkov, akí sa žiaľ vyskytujú v každej oblasti.

adsumus
autor
Odpoveď bola odstránená
adsumus
autor
28. jún 2014

Ináč, pre zaujímavosť, další prípad rodiča, ktorý vám uveril na svete...desať mesačné dieťatko neočkované, čierny kašeľ, vitamín C nezaberá stav sa zhoršuje. Sedem týždnov prebieha už choroba...čo nato hovoríte?

sanym
28. jún 2014

@adsumus Môžeš napísať podrobnosti? Ty to dieťa poznáš osobne, keď vieš kvôli čomu nebolo očkované? A koho myslíš tým "vám"?