Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
Práve som zapla FB a už viem odkiaľ to máš. 😀
Pre ostatných citujem mamičku toho dieťaťa: " je to uz siedmy tyzden choroby pomaly, mame za sebou tyzden v nemocnici, nasledne tyzden antibiotik, xy liekov mu davali, no diagnozu nam potvrdili az teraz v piatok konecne po mesiaci cakania... v stredu ideme ku pneumologovi, v podstate nam uz samotna Dr kazala vysadit vacsinu liekov a pocas cakania prejst na alternativu... nam praveze alternativna liecba pomohla za tri dni viac nez doktori za tri tyzdne.... len ta nadcha to teraz pokazila, v podstate chcem vediet, co este by som mohla vyskusat."
@adsumus nikdy som sa z očkujúcich nevysmievala, čo ale neznamená, že som sa nikdy nevysmievala hlupákom (bez ohľadu na očkovací status).
Len si akosi zabudla spomenúť, že dieťa je sledované lekármi a bolo dokonca aj hospitalizované plus ďalšie fakty ktoré sa ti zjavne nehodili.
A nespomínala si náhodou, že na FB sa neangažuješ? 🙂
@sanym Co máš zase problém s pravdivostnou hodnotou mojich výrokov? Nie, neangažujem sa...čítam si a porovnávam, pýtam sa a informujem. Napríklad tu mi nejde do hlavy ako mohlo dieťa na kvalitnej alternatívnej liečbe vrátane vitamínu C ochorieť ešte navyše aj nádchou...ved vitamínC má byť univerzálny všeliek...liečiť tetanus, čierny kašel, besnotu, paranoju, otravu a tu máš bum...dieťa nielen že sa nevylieči, ale dokonca nachytá dalšie ochorenie.
@sirinka Ty tu nevypisuj kraviny...tá skupina je otvorená...može si čítať každý aj utvoriť vlastný nazor, aj ked napísať ho už tam nemôže, nakolko som bola svedkom tolkých zablokovaných účastníkov, ktorí si dovolili nesúhlasiť že až...aj ked sa vám to nepáči, ale nie všetci kyvkajú hlavičkami do rytmu, tak ako velia antivaxerskí guru.
Ale aby som aj prispela k téme, musím pochváliť po dlhej dobe super ochotných a odborne zdatný personál lekárne a veterinárku. Stálo to síce zopár telefonátov a obehanie celého mesta, ale našla som konečne niekoho, kto podal pravdivé info bez ohľadu na to, že vďaka tomu na mne nezarobil.
Škoda, že zhruba 6 odborníkov predtým by mi veselo predali nebezpečný veterinárny prípravok bez ohľadu na potreby a stav môjho zvieraťa. Veď zisk je zisk.
@petot medzi oficiálnymi odborníkmi vôbec nie sú "neustále sa meniace a často protichodné odporúčania ohľadom stravovania" skôr panuje veľká zhoda už dlhý čas. Chaos robia masmédia, internet aj vďaka tiež "odborníkom" jednotlivcom s veľkým vplyvom na spoločnosť. To o tých neustálych zmenách v odporúčaniach považujem za fámu.
WHO, ADA, FAO, Americká kardiologická spoločnosť, Diabetologická atď. sú viac menej v súlade už dosť dlho (nanajvýš nejaké menej podstatné detaily sa môžu líšiť a meniť).
@sirinka tak, kde to ľudia zobrali vážne a začali aj podľa toho žiť, boli aj výsledky
napr.:
V Severnej Karélii (Fínsko) sa od začiatku 70. rokov až do roku 1995 dramaticky znížila úmrtnosť podľa veku na ochorenie ciev. Analýza troch hlavných rizikových faktorov (fajčenie, vysoký krvný tlak a zvýšená hladina cholesterolu v krvnej plazme) ukazuje, že strava – pôsobiac prostredníctvom hladiny cholesterolu v plazme – zodpovedala za väčšinu tohto podstatného zníženia KVO.
Prínos liekov a lekárskej starostlivosti (lieky na zníženie KT a triglyceridov, operácie) bol veľmi malý. Zníženie bolo dosiahnuté skôr vďaka spoločným akciám a tlaku dopytu spotrebiteľov na trh s potravinami.
WHO - Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases
Upozorňujem, že zmeny sa týkali klasických odporúčaní (olej namiesto masla a pod.). Žiadne paleo a iné pokusy.
Zároveň to popiera klasický pohľad, že oficiálna medicína nechce uzdravovať, že chce len dávať lieky a pod. Že sú skorumpovaní atď. Tu oficiálna medicína (teda konkrétne v tomto prípade WHO) krásne píše, že zmeny neboli ani tak vďaka lekárom a liekom, ale hlavne vďaka životnému štýlu ľudí.
A fakty sú nasledovné...dieťa má 10 mesiacov, je neočkované, je choré už 7 týždnov na čierny kašeľ, nepomohla mu ani klasická medicína ani alterantívna liečba (tu zdôraznujem, že zástanci vitamínuC tvrdia, že mu mala pomôcť, narozdiel od klasickej medicíny, ktorá tvrdí, že liečba nemusí byť účinná), naopak stav dieťaťa sa zohršuje.....tak nech sa páči vyjdriť sa čo dalej mudrci.....a či by nebolo možno aj na čase pouvažovať, či by nebolo lepšie pre to dieťatko keby bolo zaočkované....veda tvrdí jednoznačne, že ano.
@adsumus neuplne fakty znamena zavadzanie,sama odsudzujes a robis to iste- mam ti doslovne pisat co si nenapisala? pozri prispevok od sanym,to su fakty, takze ty si zavadzala,dezinformovala,podavala neuplne informacie,preberas zodpovednost ak to uskodi nejakej matke,ktora si tu pride uvedomelo precitat prispevky???
V prvom prispevku si zavadzal a nepodala uplne informacie,prispevok autorky som citala cely...
@adsumus ja klamem a kde? ja neutocim ja komentujem tvoje zavadzanie,stopku nemam dostat preco,nie som vulgarna,upozornujem na tvoje zavadzanie,ak s tym mas Problem,nahlas ma adminovi,nech to presetri,prijmem bez problemov jeho rozhodnutie!!!!
k pripadu matka vyskusala vsetky moznosti ani jedna nezabrala,vcetne klasickej mediciny,je nezmysel dieta v takomto stave ockovat a do buducnosti s takou oslabenou imunitou tiez nie, je dokazane ze vakcina proti ciernemu kaslu neochrani pred nakazou, a miernejsi priebeh mat moze a nemusi,takze Mama musi skusat dalej a hladat dalsiu alternativnu aj odbornu pomoc
@adsumus a este dodatok,ty si len autorom tejto temy nie moderatorom,ak sa ti nepaci,ze ti ludia odporuju a chcela by si nas opät vyhadzovat,upozornovat a posielat prec,mala by si zvazit zalozenie sukromnej temy,kde mozes cvicit s tvojimi privrznickami ako chces a nie neustale zatazovat admina tvojimi subjektivnymi pocitmi, treba sa na vec pozriet realne...
@saska.t Klamala si konkretne ohladom tovjho zdravotného stavu, ked si tu na tomto fore uviedla, že máš alergiu na hliník a o niekolko dni si na inom fore uviedla, že ti žiadnu alergiu nezistili a klameš aj v tom, že ja zavádzam, pretože som uviedla všetky podstatné veci,nechcem tu dať celú diskusiu, lebo je to zybtočné....dala som všetky dôležité informácie. Dokázané JE, že vakcína proti čiernemu kašlu detičky CHRANI opäť klameš a môže to mať neblahé následky pre ludí, ktorí ti uveria.
Máme dašiu opičiu štúdiu o očkovaní proti čiernemu kašľu. Som zvedavá, či aj táto sa objaví v šašopise a bude sa nou antivax ohánať kolem dokola tralalala....asi nie.
Vedci vystavili nákaze #cierny-kasel tri druhy opičích mládat. Mládata mamín očkovaných počas tehotenstva, mládata očkované pri narodení a neočkované mládata. Vážne ochoreli len neočkované opičky, prvé dve skupiny boli vakcínou chránené.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24526741
Deti očkované acelulárnou vakcínou proti #cierny-kasel mali ľahší priebeh ochorenia a výrazne kratšie trvanie choroby.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24633685
A akú dalšiu alternatívnu pomoc odporúčite vyskúsať nato dieťati?
@adsumus uz sa uchylujes k zakernostiam a neuplnym informaciam o mojom stave? 😀 co dosli argumenty? vyjadri sa k dnesnej debate a nevytahuj moje osobne zdravotne problemy,ktore s touto debatou ani nesuvisia-ubohe,ale ak to budes nadalej komentovat kedze to boli veci zo sukromnych sprav nahlasim ta ja,kedze to je porusovanie pravidiel MK,dufam,ze sme sa pochopili...

@sanym Nebudem tu dávať podrobnosti, matka patrí medzi odporkyne očkovania a myslí si, že je jedno, či je alebo nie je dieťa očkované...asi to četla v magazínu.