Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@marionmarion Ved som ti jasne napísala, že iba 20% epilepsie sa prejaví u detí do 5 rokov...ostatné vo vyššom veku, čo sa autizmu týka....urobiil dobre, že porovnali dve skupiny detí...jednu, kde polovicu tvoria deti do dvoch rokov so všetkými deťmi do 18 rokov? Nemali náhodou porovnávať rovnaké vekové kategorie? Neboli by tie čísla uplne iné?
@adsumus ty si mi napisala? 😀 tak ja teda tomu hned uverim, lebo si pre mna uplne doveryhodna osoba 😀 😀 😀
@marionmarion Ja som ti dala odkaz, ty stelesnenie doveryhodnosti, lenže asi tiež nezatneš po anglicky...to sa potom lahko verí každému nezmyslu, čo ti dajú spapkať, že?
@adsumus po anglicky viem lepsie nez ty...zila som v zahranici 😉 ja mam tvoje linky v pazi, lebo tie nam tu podsuvaju bezne iba polopravdy, takze skoda citania...
A este jeden rozdiel medzi nami...ja nepotrebujem vnucovat ostatnym comu verim a co povazujem za pravdive, no ty to nedokazes prezit, ked ti niekto neuveri na prvy sup. Mala by si sa s tym zmierit, ze nemozes kazdeho oblbnut svojimi polopravdami 😉
@marionmarion Polopravdy, klamstvá a zavádzania je to, čomu veríš a šíriš ty...ked nevidíš, čo je nad slnko jasnejšie a to, že neočko deti majú rovnaký vyskyt autizmu ako očko a to dokonca nielen podla vedeckých ale aj antivaxerských pozorovaní...tam si zober lupu, lebo to už jedine problémy so zrakom môžu vysvetlovať a pozri si, že všetky skupiny neočko detí hlásili presne rovnaký vyskyt autizmu ako očko až na skupinu do dvoch rokov, kde nemali žiaden a tá skupina ako väčšinová umelo znížila percento všetkým neočkovaným deťom, pretože bola najpočetnejšia. Nato nepotrebuješ ani pobudnúť v zaharničí,a by si to pochopila, nuž ale kto nechce pochopiť, ten nepochopí.
@adsumus ty nemas ani sajnu, comu ja verim a comu nie. To poprve. A podruhe, na rozdiel od teba ja nic nesirim. Zrak mam v uplnom poriadku, dakujem za tvoj zaujem. Ale na jednom sa zhodneme, kto nechce, ten nepochopi. Preto ty nikdy nepochopis, ze ockovanie nie je ani bezpecne, ani ucinne. Dobru noc 😉
@marionmarion prejav astmy ,má široký rozmer a preto diagnostika nie je tak rýchla ,pretože sa myslí aj na iné veci ,ktorá majú také isté prejavy ,napr obštrukčná bronchitída u takto malého dieťatka ,môže ju spôsobiť aj zatečený soplík ,ale aj astma ,ale aj osídlené dých,cesty niečím,plus laryngiálny záchvať ,môže to byť astmatický záchvaŤ ,ale aj bakter.alebo vírusového pôvodu tj nie vždy musí byť sprevádzaná teplotou ,takže teraz hneď podľa príznakov sa nedá určiť či ide len o astmu ,alebo laringitídu možno vírusového pôvodu alebo bronchitídu zo zatečených soplíkov....podstatou je ,vedieť dieťatku podať prvú pomoc ak sa dusí ,plus sa vylúčia všetky možné príčiny daného stavu ,ktoré môžu byť fakt rôzne a ak sa stav opakuje opakovane aj napriek vylúčeniu bacilov ,plesní a vírusov ,môžeme myslieť na astmu....čo sa týka diabetu u takto maličkých detí ,často sa na neho príde ,buď pri kontrole moču laboratórne alebo až ak upadá dieťa do hypo alebo hyperglyk.kómy a pritom dieťa diabetes môže mať už dlhšiu dobu bez toho ,aby si to rodič všimol....
@marionmarion Tvoja mantra pred spaním? Pozri, máme novú vedecká študiu, ktorá zistila, že deti vystavené tiomersalu vo vakcínach v minulosti mali nižší výskyt vyvojových poruch ako deti, ktoré už s tiomersalom nemali nič spoločné, pretože sa vo vakcíanch prestal používať. Dalšia vec, počas poklesu zaočkovanosti mmr, výskyt vyvojových poruch dalej stupal. Mal predsa začať klesať, podla antivaxerov. Co myslíš?
http://pediatrics.aappublications.org/content/1...
@marionmarion http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... plus astma je prejav alergie ,ale maličké deti ti nikto testovať nebude...
@aristka ja mam v rodine astmatika, takze pisem z vlastnych skusenosti. Astma mu bola diagnostikovana ked mal 6 mesiacov, co je hodne daleko od troch rokov. Dobry odbornik to diagnostikovat dokaze pomerne rychlo, kedze astma nie je infekcneho povodu, nemyslim si ze lekar, ktory sa vo svojej praci vyzna, by na to neprisiel...a co sa diabetu tyka, co myslis ako dlho bude trvat rodicom, alebo pediatrovi, kym si vsimnu ze nieco nie je ok? S diatatom sa chodi na pravidelne poradne, kde sa vysetruje aj moc, necaka sa tym do troch rokov a pediater je tam od toho, aby dieta vysetril a vcas zachytil ked nieco nie je v poriadku.
@adsumus nepotrebujem mantru..a myslim si, ze by si mala ist spat 🙂
Kočky, prečo sa bavíte tým že pretláčate argumentami jedna druhú? Ako proti gustu žiaden oný, ale predsa (ne)očkovanie je o dačom inom, nie? Zbierať fakty môžete mozgom ale rozhodujete sa srdcom! Preto jedna druhú nepretlačite v dôvodení… Ktorá si povie, že chcem zle svojmu dieťaťu, preto ho (ne)dám zaočkovať? Každá si nájde také informácie, ktoré podvedome chce nájsť.
@aristka ano, mas pravdu v tom ze malicke deti na alergie testovat nikto nebude...ale ak dieta ma v 6 mesiacoch prejavy astmy, bude mu podana okamzita liecba a nebude sa zistovat ci je astmaticky zachvat prejavom alergie alebo nie, nebude sa cakat, kym dieta bude dost stare na kozne testy, ale bude sa to riesit okamzite, aby sa nezadusilo...
@deninka233 precitaj si tuto temu od zaciatku a pochopis...
to comu ja uz dlho nechapem preco "antivax" vobec chodia k lekarovi ked na vsetko im stacia bylinky - homeopatika..... fakt je toto pre mna zahada. Nedokazem si totiz celkom predstavit ako mozem v niecom lekarovi doverovat a v inom nie... ved bud mu verim alebo neverim. a ak neverim tak tam nechodim....
A k homeopatikam.... Je zaujimave ako mi "antivax" z rukava vysypu aj zlozenie ockovacej latky ale o hemeopatikach si az tak vela asi nezistuju... Az taka "lahodka" alebo "Liecik na vsetko" to zas nie je....
@marionmarion fuh, 325 strán, to je výzva! Vidím to na dllhú noc! 😉 ja viem prečo neočkujem, a mám svoje osobné dôvody pre ktoré som sa tak rozhodla. Ak niekto je rozhodnutý očkovať, nech očkuje… ak je niekto nerozhodný, zhrniem v kocke moje dôvody, predostriem a ďalej neovplyňujem. A to som bola kedysi taká že som bola schopná osočiť očkujúcu maminu, že je vrahyňa alebo aspoň jej intelekt výrazne pokuľháva. A načo… ak nejde o život ide o…nič. Moje dieťa si neočkujem sama. Jediné, o čo ide je, aby si ľudia uvedomili, že nemusia, keď nechcú. Keď chcú, nie je o čom.
@deninka233 Daj aj tie dôvody, celkom ma to zaujíma..prečo nie, len dufam, že to nebude mantra...zbytočné a škodlivé...lebo začneme všetko odznova...tralala.
@adsumus rozhoduješ sa, či očkovať alebo nie?
@deninka233 No, presne tak...síce doteraz mám dieťatko normálne zaočkované, ale jeden nikdy nevie....akurát, že ja som tu zavedaná ako proočko fanatik...takže ma tu virtuálne kamenuju tito dobrí ludia z antivax. Zložitá situácia. Niektoré veci, čo tvrdia...jednoducho nesedia, tak sa vypytujem.
@marionmarion v 6 mesiacoch diagnostikovaná astma ,hneď na šupu ...... 😀 a čo sa týka diabetu by si sa čudovala ...
@marionmarion ak má dieťa záchvat a pretrváva diagnostika ,ktorá je zdĺhavejšia ,preventívne rodičia dostanú domov lieky keby sa stav opakoval ,ale nie vždy to znamená ,že dieťa má astmu ,pre jeden záchvat .....a buď si istá ,že tiež to poznám .....
@adsumus ja som sa iracionálne rozhodla, že nedám svoje dieťa nikdy nikdy nikdy zaočkovať ani keby kamene padali a tretia svetová zúrila. Mala som osem rokov, cca neviem presne ale chodila som už do školy. Zrejme to bolo nejaké preočkovanie, v tej dobe som sa o to tak nezaujímala. Ale robila som kvalitné scény celou cestou do polikliniky a to ju máme takmer za domom. Držala som sa kandelábrov, revala som o ratu a prsty mi museli vypačovať zo zárubní dverí. (Chudáci moji rodičia, keď si to tak spätne vezmem 😔 ). Vtedy som verejne povedala že JA TOTO SVOJMU DIEŤAŤU NIKDY NEUROBÍM! Okrem iných škaredych viet, za ktoré som sa už ospravedlnila. Keď som bola tehotná, mávala som stavy akoby sa mi vracali takéto a podobné situácie z detstva no akurát som znervóznela lebo som si začala zisťovať všetky tie ako to voláš "mantry". Nakoniec to dopadlo tak že v pôrodnici mi proti mojej vôli zaočkovali malého proti TBC keď sa ešte očkovalo, vysmiali moje želanie a poslali na mňa psychiatra. Mali sme s tým problémy, neskutočne rana hnisala, mali sme problémy s uzlinami behali sme po celých biskupiciach … preplakala som neskutočné množstvo sĺz, pripadala som si neschopná obrániť svoje dieťa, boli to veľmi zlé pocity neprajem nikomu 😢 našťastie mi doktorka sama navrhla že dáme odklad, že ona neočkuje deti, ktoré nemajú úplne zahojenú ranu po TBC malý mal už takmer trištvrte roka a stále to nebolo ok… ja som povedala že po tejto zlej skúsenosti nechcem už žiadne očkovanie, nakoniec sme sa dohodli že to necháme otvorené, no pre mňa je to už vyriešená kapitola… ako som písala vysšie to sú moje dôvody a skúsenosti, nikomu ich nenanucujem no sú skutočné a boleli veľmi … ale nedebatujem o nich. Aj keď- keď začnem, mala som osem a rozhodla som sa… tak väčšina ľudí prestane počúvať …
@marionmarion http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... napr hovorím o bronchitíde ..čítaj ...fakt to nie je len tak a klinika je rozmanitá ,tak ako často diagnostika zdĺhavá...
@deninka233 budem rada ,ak sem napíšeš za pár rokov ,ako svojmu dieťatku nedáš urobiť to alebo to ....vieš búchať sa do hrude ako rodičia môžeme až na konci svojho života ,že sme pre ne urobili všetko dobré a správne ...
@aristka skôr si budem búchať hlavu o stenu, čo všetko som spravila zle a nesprávne- no ako píšeš to ukáže až čas. Každý sa rozhoduje podľa momentálmeho rozpoloženia a každý chce urobiť čo najlepšie rozhodnutie. Sú situácie ktoré sa naozaj ukážu až časom.
@marionmarion diabetes http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s...
@deninka233 presne tak ...
@deninka233 Chápem, zaujímavý dôvod, len upozornujem, že nie každý sa rozhoduje podla momentálneho rozpoloženia, niekto sa napr. informuje z viacerých zdrojov...neviem...len ked mixer kupuješ tak sa poinformuješ hádam na všetky strany...nejdeš podla toho, že babkina eta bola jednotka, ked si mala osem rokov. A títo antivakcinisti..oni sú veľmi dobrí ludia a veľmi ti chcu pomôct, ale len do chvíle kým sa nezačneš vyyptovať...potom ťa idú zožrať za živa. Tiež o niečom svedčí.

@adsumus u kazdeho dietata, ktore ma astmu sa to da diagnostikovat vo chvili, ked prepukne. Je uplne jedno ci ma dieta 6 mesiacov, alebo 4 roky, alebo 17 rokov. To iste plati aj na epilepsiu, diabetes, ci poruchy spanku. Neprejavovat sa a nevyskytovat sa je v tomto pripade jedno a to iste...ukaz mi niekoho, kto ma astmu bez prejavov, alebo epilepsiu bez prejavov. nic take neexistuje. Zas tu prekrucas iba slovicka a sama tomu nerozumies co pises. My sa tu nebavime iba o autizme, autizmus sa s istotou diagnostikuje naozaj medzi 3.-4. rokom zivota...ale okrem autizmu sa vsetky choroby v grafoch co som sem dala, sa daju diagnostikovat kedykolvek, takze nepis bludy.