icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

bobrik_tt
30. jún 2014

@adsumus dakujem za link na video, pozrel som si ale ziadne detailne fakty o tom pripade okrem jednej vety, ktora tu uz bola spomenuta som tam nenasiel...teda jednu vec predsa, vzhladom na to, ze ta stranka ma lokaciu v australii tak predpokladam, ze ten pripad bol tam....naozaj pekne zostrihane a na city hrajuce video. Ale bohuzial musim iba zopakovat moj komentar...odpovedas selektivne na to co ti vyhovuje.

adsumus
autor
30. jún 2014

@bobrik_tt Chápem ty si nenašiel...tak ja dávam selektivne info. Nezvaluj svoju neschopnosť na mna. tu máš celú vypoved jej mamy...som zvedavá na tie sústrastné príspevky od tých, čo tu iných odsudzuju, že su bezcitní a nie sú matky. http://shotofprevention.com/2010/11/12/in-recog... Máš tam veľa podobných výpovedí....čítaj si a uvažuj.

bobrik_tt
30. jún 2014

@adsumus Je mi luto toho dievcatka ale podla clanku nemalo slezinu a este k tomu malo v tom istom case aj dalsiu chorobu. Stale su tu ale otazky: 1. si si ista, ze v pripade ockovania by sa jej to nestalo? 2. na ktory z kmenov ochorela? A dalsie moje otazky z mojho starsieho komentaru. A dakujem, ze si ma oznacila za neschopneho...ale ja som si pytal detailnejsie info a ty si mi dala iba to video v ktorom ziadne detailne info nebolo a nemam az tolko casu ako ty aby som tu googlil po nete.

bobrik_tt
30. jún 2014

@adsumus Takze opravujem sa bolo to v Minnesote a zaroven z toho plynu dalsie otazky...podla aktaulneho ockovacieho kalendara sa tam ockuje v (2,6,8,12-15 mesiaci). Dievca bolo 6rocne. Ako dlho dokaze ochranit dieta pouzita vakcina? Stalo sa to v roku 2001. Aka vakcina sa pouzivala v roku 2001 - 5 rokov? ked sa to stalo. Proti kolkym kmenom bola tato vakcina, bola vakcina aj proti tomu ktory ju nakazil. Ochranila by ju este vobec vakcinacia ked by mala to ockovanie pre 5timi rokmi?

bobrik_tt
30. jún 2014

@adsumus A este jedna otazka...tak trochu osobna...das zaockovat deti aj HPV vakcinou? Ta je podla teba tiez bezpecna? Len aby som si vytvoril nejaky ucelenejsi obraz, ked uz o sebe nechces nic viac napisat.

adsumus
autor
30. jún 2014

@bobrik_tt Nehnevaj sa, bobor, ale ja fakt nemám čas vypisovať všetko, čo ťa zaujíma...zjednoduším...ano viem, že očkovanie chráni pred smrtelným priebehom choroby, nie na 100%, ale chráni.... dieťa by som dala zaočkovať HPV, ale nechám to na jej rozhodnutí. nutiť ju určite nebudem...aj na Sk máme nedávny prípad neočko dieťatka, ktoré zostalo poškodené kmenom pneumokoka, ktorý je vo vakcíne....očkovanie považujem za lepšiu ochranu ako nič alebo alternatívne nezmysly, zaplatená nie som, je to moj samostatný názor. Sorky, ked som niečo vynechala, ja sa tu musím vyspovedať na každej 5tej strane..ale nie je to jedno? Nezáleží vylučne len na argumentoch?

bobrik_tt
30. jún 2014

@adsumus Dakujem za odpoved ale zjednodusila si to az moc....to dieta v Minnesote...vie sa akym kmenom ochorelo? A ci ten konkretny bol vo vakcine pouzivanej v roku 1996 v Minnesote? A zaujimalo ma aj tvoje vzdelanie a zamestnanie...ak to nie je tajne. Zalezia aj na argumentoch ale aj na konkretnej situacii a tiez aj na tom ako clovek citi veci.

adsumus
autor
30. jún 2014

@bobrik_tt Mne stačí, že jej mama napísala, že diaťa zomrelo na očkovaním preventabilné ochorenie a teda, že ho vakcína mohla ochrániť. To znamená, že ho mohla ochrániť, mohla, mohla, mohla.......Keby som jej dal pásy...podla odborníkov mohla, mohla, mohla žiť.

kvieta
30. jún 2014

@bobrik_tt Šak ale to snáď nezáleží na tom, aké má vzdelanie, nie? Veď tu je tak široké spektrum odvetví v diskusii, že až...

bobrik_tt
30. jún 2014

@adsumus mohla ale aj nemusela, nemusela, nemusela.

bobrik_tt
30. jún 2014

@kvieta zalezi na tom, bol som len zvedavy ci je aspon z medicinskeho fachu alebo uplne mimo... Proste ma ta odpoved vzdelanie a zamestnanie zaujima ale zase funguje selektivita.

bobrik_tt
30. jún 2014

@kvieta Od moderatorky skupiny: "Povinné očkovanie a jeho zmysel" som ocakaval obrannu reakciu chraniacu Adsumus od odpovede. Ja napriklad nemam problem uviest moje vzdelanie a pracu.

adsumus
autor
30. jún 2014

@bobrik_tt Ziadna selektivita, bobor, okrem tvojho mozgu, tu nefunguje....stokrát som tu omlela, že nie som ani lekárka, ani ma nepaltia farma firmy....nič....čistý človiečik, čo je za očkovanie.....chápeme? Co by si ešte chcel?

bobrik_tt
30. jún 2014

@adsumus Evidentne si uz vytocena...a stale tvrdis to iste...ano, to ze ta neplatia farma firmy si uz pisala a beriem to ako fakt, to , ze nie si lekarka si napisala az teraz...predtym nie. Ale stale cakam odpoved - vzdelanie a zamestnanie. (aspon teda na tieto dve otazky) A mozem sa opytat preco ma oslovujes "bobor"? Vidis niekde ze by som to mal ako nick?

sirinka
30. jún 2014

@adsumus na to, ako si sa tu opat prezentovala, ako ta vsetci len urazaju a sebalutostila si tu, sama sa uchylujes k urazlivemu oslovovaniu a to opakovane, namiesto toho aby si sa pokusila dat konkretne odpovede... Ale zase kolem dokola tralalala len same omacky a nic, nic, nic....

aristka
30. jún 2014

@marionmarion čítala si ten článok dobre píše sa tam o diabete prvého typu,ktorý môže prebiehať skryto aj niekoľko mesiacov až rokov ....prečítaj si znovu ten link ,plus viem o čom hovorím detské odd .veľmi dobre poznám z blízka .....

aristka
30. jún 2014

@bobrik_tt bobrik a ty máš aké vzdelanie a zamestnanie ,čo tak začať od seba ,tvoj nick z roku 2009 je prázdny a zrazu šup príspevky a hneď na @adsumus a spoveď čo robí ..je to nejaké zvláštne ,inak keď už tak aktuálne @adsumus nie je moderátorkou skupiny povinné očko a jeho zmysel ,má svoju skupinu .....bobrik....

aristka
30. jún 2014

@adsumus asi im nedošli zápalky a drevo ,potrebujú ešte niekoho upáliť ....zavolám hasičov 😀

marionmarion
30. jún 2014

@aristka ano, citala...lenze ak by aj bola cukrovka asymptomaticka niekolko mesiacov az rokov, stale plati ze kazdemu dietatu sa berie a vysetruje moc este pred prvym rokom zivota v poradni..takze keby malo dieta cukrovku, cukor by sa ukazal aj v moci a potom je to k potvrdeniu diagozy iby krocik...bohato sa to stihne pred tretim rokom zivota. A tom sa tu predsa bavime, nie? ze diabetes sa moze prejavit aj diagnostikovat pred tretim rokom veku dietata...

saska.t
30. jún 2014

@aristka keby si poriadne citala jeho prispevok,dosla by si na to,ze presne vie,kto je moderator tej skupiny,no adsumus urcite nemyslel skus precitat este raz,mozno pochopis 😉 takze aktualna nie si ty a nie @bobrik_tt ...

aristka
30. jún 2014

@marionmarion diabetes sa môže prejaviť hocikedy ,ale to ,že dieťa má zrazu klinické príznaky vonkajšie viditeľné neznamená ,že danú chorobu nemá už dlhšie ,nedá sa to len tak škatuľkovať ...ale ano ,sú aj maličké detičky ,ktoré majú diabetes ...

aristka
30. jún 2014

@saska.t asi poznáš bobrika ak potrebuješ riešiť za neho .... 😎

marionmarion
30. jún 2014

@aristka ved ja ani netvrdim, ze v kazdom pripade sa to nazoaj prejavi aj odhali, jasne ze pripady mozu byt rozne...iba poukazujem na to, ze sa to moze stat, nie je nemozne diagostikovat diabetes pred tretim rokom zivota...to je vsetko.

aristka
30. jún 2014

@marionmarion veď sme sa pochopili...

bobrik_tt
30. jún 2014

@aristka vysoka skola - chemia - konkretne organicka chemia lieciv, zamestnanie - sprava pocitacovych systemov pre jednu nadnarodnu korporaciu a zaroven pracujem pre firmu zaoberajucu sa zabezpecovacimi a kamerovymi systemami. Ja nemam problem povedat skolu a zamestanie ako niekto ... A ked sme uz pri tom nie som v ziadnej antivax skupine ani zdruzeni len ma tato debata zaujala tak som sa zapojil. Chodievam sem z casu na cas ale pisem malokedy.

bobrik_tt
30. jún 2014

@aristka "aristka @saska.t asi poznáš bobrika ak potrebuješ riešiť za neho ...." 🙂 nepozna bobrika...ani ja ju ale kazdopadne hodila korektny a informacne spravny komentar.

aristka
1. júl 2014

@bobrik_tt organická chémia liečiv a práca správa počítačových systémov .....ty musíš byť obrovská šikula ,ak si sa presadil zo školou úplne iného oboru na zamestnanie zabezpečovacích systémov ..,ale neprekvapuje ma to ,lebo tu na mk je prax ,že ite pracovník vyštudovaný a možno pracujúci ,je doktor a odborník bez diplomu tu ma mk ,kde má takú virtuálnu ordináciu ....inak teší ma 😉

aristka
1. júl 2014

@bobrik_tt a saska .t je asi tvoja prívrznicka ,keď mala potrebu zareagovať na moju nepozornosť ,komu si adresoval tvoj príspevok ...

saska.t
1. júl 2014

@aristka saska.t je tvoja privrznicka,uplne ta zere 😉 s radostou cakam na kazdy tvoj komentar a aj budem,neboj sa o moju priazen neprides,aj keby si chcela 😀
ja som si nezastala @bobrik_tt ja som upozornila na omyl,ktory sa u teba casto opakuje- neprecitanie/nepochopenie pisaneho textu,nic viac...no co este vytiahnes,aby si sa uistila,aka si dobra privrznicka 😀 ???? cakam!!!

kvieta
1. júl 2014

@bobrik_tt Vidím, že máš prehľad who's who 😉 Mýliš sa, ako vždy... nebránila som adsumus v odpovedi, len nechápem, prečo záleží iba na jej vzdelaní a odbornosť iných diskutujúcich odporúčajúcich napr. liečbu vit. C pri rôznych dg nie.