Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@bobrik_tt Bobrík, obvinil si ma, že som nikdy predtým neuviedla, že nie som lekárka...klamal si, uviedla som to veľakrát a čo sa mojho vzdelania týka, je nepodstatné...som obyčajná mama, ktorá vie dosť anglicky nato, aby nežrala všetko, čo antivax napíše. Bobrík je ok? Mohol si si dať taký nick, ktorý by ťa neurážal, ked ťa ním niekto osloví...napríklad archanjelmichal.
@adsumus Neklamal...nerobim detailne skumanie profilov a sprav ludi s ktorymi pisem...takze ja som bral nasu debatu mojou prvou spravou a tam si na moju otazku neodpovedala. Vlastne doteraz si neodpovedala 🙂 🙂 co je uz fakt smiesne...iba zahmlievas, ze to nie je dolezite a podobne...ja som svoju pracu a vzdelanie uviedol. A moj nick...ja respektujem ten tvoj a ty po spravnosti by si mala respektovat ten moj. Je moja vec aky nick si zvolim , tak isto ako ty si si zvolila svoj. Myslim, ze kazdy rozmuny clovek povie , ze mam pravdu. A aj dost rozumna a vzdelana na to aby si vedela spravit si vlastny vyskum a posudit veci z lekarskeho / chemickeho a inych hladisk??? Preto sa pytam na vzdelanie a pracu nech teda vsetci vieme s kym sa bavime. A ci sa tvojim tvrdeniam da verit alebo su na tej istej urovni ako tebou odsudzovane antivax. Osobne si myslim, ze tvoje zavery su na tej istej urovni ak nie este horsie ako anvivaxerske. Nehnevaj sa...ale pokial neodpovies na otazky tak ma v tejto mojej domnenke iba utvrdzujes.
@kvieta lebo nepreberam teraz liecbu vitaminom C, preto ma to nezujima...osobne si ale myslim, ze vitaminy mozu dost imunitnemu systemu pomoct v prevencii chorob a aj v ich liecbe. Ale asi este dolezitejsie je vyberat si "kvalitne" jedlo nie ten bordel co sa predava v supermarketoch a osobne by som ho vobec zelenina a ovocie nenazyval.
@kvieta Stastne polozena bola....je to podla mna dost relevantne ked sa niekto chce vyjadrovat k takej dolezitej veci ako je ockovanie / neockovanie. Nikto nepyta jej meno, priezvisko, adresu, cislo uctu, rodne cislo , cislo obcianskeho...to su osobne udaje...ja som chcel iba vzdelanie a zamestanie...myslim, ze ludi s jej vzdelanim a zamestnanim su tisice...tak co jej na tom tak vadi uviest ho. Iba ze by nemalo s danou tematikou nic spolocne a potom by si mohli ludia spravit obrazok o relevantnosti jej vyjadreni.
@kvieta A este jedno zistenie podla jej fotoblogu adsumus nevidi ziadny rozdiel v aplikacii a ucinkom latky oralne - intramuskularne - intravenozne .... takze podla toho usudzujem , ze lekarka a ani zdravotnicka naozaj nie je /ak nebodaj je tak lutujem tych pacientov/. Ak ale nevidi rozdiel v tychto pre zdravotnika zakladnych veciach ako moze potom robit spravne usudky v komplikovanejsich zdravotnickych veciach ako je napriklad aj ockovanie?!????
@bobrik_tt Nemôžem si pomôcť, ale mám dojem, že celé sa to nesie smerom: Keď provax poukazuje na to, že hlavní protagonisti AV sú poväčšine IT-čkári, tak poďme ho poukázať na to, kto sú provax. Hmmm? Netreba však zabudnúť ale na to, že tu neberieme dobrovoľné príspevky na konkrétne čísla účtu.
@bobrik_tt @kvieta @adsumus no podľa mňa to, kto má v tejto diskusii aké vzdelanie je úplne fuk, teda presnejšie - iba pokiaľ ako argument nepoužíva svoj výskum, svoje štúdie, svoju autoritu... 🙂, alebo pokiaľ jeho argument, či odporúčanie naozaj nevychádza bezprostredne z jeho práce (napr. ak tu radí niečo, čo sa vyslovene týka jeho práce, farmaceut) inak sme si všetci viac - menej rovní
dokonca sú paradoxy - napr. nie som lekár a niekedy sa stane, že poviem tvrdenie, na ktorý má nejaký lekár (dokonca s viacerými titulmi) iný názor a predsa to moje tvrdenie môže byť pravdivejšie (nie na základe mojej autority, ale argumentu iných lekárov a odborníkov na to povolanejších).
takže ešte raz - s tým vzdelaním tu v diskusii je to diskutabilné, záleží skôr na tom, na čom stavia človek svoje argumenty
@kvieta Hehehe, ja som neni ani provax ani antivax... iba clovek co ho to zaujima. Aj ja beriem "dobrovolne" kazdomesacne prispevky na ucet ale od mojho zamestnavatela. Nesie sa to smerom - Su tie jej prispevky relevantne na zaklade jej vzdelania a zamestnania alebo su to iba vyjadrenia zanietenej zeny ktora o tom figu vie ale podla jej vyjadreni vie celkom dobre anglicky. Jedna vec je si nieco prelozit a druha rozumiet tomu.
@bobrik_tt tak mňa skôr zaujíma spôsob argumentácie ako vzdelanie a práca (i keď nevravím, že vzdelanie a práca v určitých situáciách tiež nezaváži)
môže byť niekto napr. úradníčka a mať naozaj dobrý spôsob argumentácie a môže byť tu hoci aj lekár a vravieť očividne iba svoje názory (odborne nepodložené)
a ak, tak potom by sme všetci mali povedať vzdelanie a prácu, aj jej oponenti, nie? 🙂
@kvieta No ono predpokladal som debatu na urovni lebo ma tato tema zaujala ale vidim, ze od adsumus debatu na urvni nemozem ocakavat, akonahle jej nieco "nesadne" tak bud neodpovie vobec alebo zacne zufalo "kopat" okolo a tvrdit ako ludia klamu, ublizuju jej atd. Pripadne ked uz nic nepomaha tak potom zacne osocovat a urazat ona.
@bobrik_tt Môžem vedieť prečo si si vybral práve mna na vyšetrovanie ohladom môjho vzdelania? Podrobnosti o mojom vzdelaní ti odpoviem ti v tej chvíly, ked ti odpovedia všetci zučastnení tejto diskusie, okrem toho, si uvedom, že nemáš nijaké práva sa ma vypytovať na súkromné informácie, toto je otvorené forum, kde každý zo svojho súkromia môže a nemusí zverejnitť presne tolko kolko uzná za vhodné....neviem či budeš spokojný, ale dala som inde môžem dať aj tu...mám VS a moj manžel je chemik, tiež VS. A opakujem....nemáme žiadne príjmy súvisiace s očkovaním a ani sme nemali a ani nebudeme mať. Chceš aj inteligenčné kvocienty, prípaden iné sukromné informácie? A čo teraz napíšeš, že môžem prispievať alebo, že nemôžem alebo čo? Načo ti to je dobré? Bobrík.

@kvieta Ináč, WHo to je svetová zdravotnícka organizácia, odtial často čerpám svoje informácie.
@bobrik_tt Prečítaj si moj fotoblog, moja prvá správa spred roka bola že nie som lekárka....už to tam visí dlho, mohol si si dať tu námahu, skôr ako si ma poobvinoval.