icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

veriiii
10. aug 2014

@7zahrad akoze co sa namnozi?vsak ked je liek sterilny,je sterilny az do otvorenia..neboj,ziadne salamove jedy sa tam nenamnozia😀-aspon by nemali.... ale zato sa moze prudko znizit ucinnost ockovacej latkty, hlavne zive su na teplotu velmi citlive..a co zu ma vyrobca s nespravnym uskladnenim u pediatra?

veriiii
10. aug 2014

@sirinka no,a co sa ti na tom nezdalo?nechapem akoze teraz ja...
tie kontaminovane neboli vobec uvolnene do obehu, firma to zistila davno este pri vystupnych kontrolach..a ano,napisala som,ze tych 20% keby bolo vypustenych by bol pruser---ale tym som chcela zdoraznit,ze ten clanok nafunkuje vsetko,kedze neboli pustene do obehu,ono to malo zniet tak,ze to bolo pustenych do obehu asi,ze?? nepochopila si,pretoze som nemala v umysle tvrdit,ze co i len 0.1% keby islo do obehu by bolo o.k...nie,nebolo..do obehu sa musi dostat 100% stav..

nae
10. aug 2014

@veriiii Baktérie sa rozmnožujú pri určitých teplotách, a pokiaľ je prítomná kontaminácia vo vakcíne, tak sa pri zachovaní chladiaceho procesu nemusí tento problém hneď prejaviť, ale prejaví sa až po aplikácii, kedy sa kontaminačné agens dostanú do ideálnej telesnej teploty a môže to spôsobiť problémy. Asi tak by som to v stručnosti vysvetlila...

marionmarion
10. aug 2014

@adsumus ona ti napisala sukromnu spravu, ktoru okrem teba necital nikto a ty si to uverejnila vo verejnej teme. To je sakramentsky rozdiel a myslim ze okrem teba je to jasne kazdemu 😠 🙄

veriiii
10. aug 2014

@nae ahaaaaaaaaaa🙂 takze ,ked firma vypusti liek akoze je sterilny on nie je sterilny?hmm 😕 prepac, myslis si,ze som nejake trdlo, co nevie o com hovori??🙂 vsak ked liek prejde mikrobialnymi skusakami,je sterilny...pokial niekto nenapichol zatku ..co sa tam ma namnozovat? rubeola?

nae
10. aug 2014

@marionmarion Myslím, že zverejňovanie súkromných informácií z IP je tu vyslovene zakázané.

nae
10. aug 2014

@veriiii Vieš o čom hovoríš, ale treba si priznať, že aj ľudia robia chyby. Neviem, čo sa ťa tak dotklo, máš pocit, že som napísala situáciu, ktorá nie je reálna? 😉

veriiii
10. aug 2014

ono je toto co av nechcu pochopit,a co siria- ze vakciny nie su sterilne lieky..a ze nie su kontrolovane..

veriiii
10. aug 2014

@nae no,ja neviem a ty vies aka je pravdepodobnost?ze sa zo sterilneho zapecateneho lieku stane nesterilny?a akurat z vakciny,ze??ano,ked zlyha ludsky faktor,a popletie vzorky?

sirinka
10. aug 2014

@veriiii nezdala sa mi tvoja polemika o "neviem kolko precent je povolenych, 20 % by uz asi bol pruser" Vyznelo to tak, ako keby nejake mensie alebo mizive percento kontaminovanych liekov bolo povolenych 😉

vld
Odpoveď bola odstránená
veriiii
10. aug 2014

@sirinka tak po prve-stale neviem odkial autor clanku zobral tych 20%-v tom liste nic take nie je..je tam prvych 20 vyrobnych sarz, co nemusi byt 20%,kedze nevieme kolko ich vyrobili
a tych prych 20 vyr,,sarz je referencne mnozstvo,kedze tam porovnavaju viacere roky..btw, inspekcia prebehla pocas niekolkych dni v tomto roku,a okrem aktualneho stavu porovnavala papierovo rok 2011,12,13..ale je dost mozne,ze som prehliadla ten pocet,citala som to zbezne..
a este :ak chces polemizovat nad tym cim polemizujem ja, tak prosim ta,citaj este raz a hlavne prekopiruj to co som pisala,nie tvoju domnienku ako som to asi myslela..spajas 2 vety do jednej..

veriiii @sirinka aj pri najvyssej snahe nebude 100% vyrobnej davky sterilna, preto sa kultivuju uz hotove vyrobky,a az po vsetkych testoch(nie len tychto) sa uvolnuju sarze do obehu....neviem,ci je niekde stanovene,ze kolko % je este povolenych a kolko nie.......ale keby 20% bolo uvolnenich do obehu, to je pruser .
....je super,, ze FDA upozrnila na to,len mi nejde do hlavy,ze tak skorumpovana firma " dovolila" unik takej "senzacie" na svet...ale vidno,ze p Fillo ma GSK v zuboch,treba to pootacat v roznych smeroch a vytvorit senzaciu...vidno,ze nikdy v ziadnej fabrike na vyrobu sterilnych liekov nebol.Ale este raz zdoraznim-este ze sa nedostalo tych 20% k spotrebitelovi...
ja hovorim,ze neviem kolko je povolenych aby vyrobca vyrobil stratovo-samozrejme,ze to nie je az taka dobra vizitka,mozno v GMP protokoly bude nieco take aj na percenta..
lenze ty si napisala tie 2 vety v jednej....
sirinka @veriiii nezdala sa mi tvoja polemika o "neviem kolko precent je povolenych, 20 % by uz asi bol pruser" Vyznelo to tak, ako keby nejake mensie alebo mizive percento kontaminovanych liekov bolo povolenych emoticon
.....sa to spaja a ja som to tak nemyslela. prva veta bola o tych vyrobnych stratach a druha o tom,ze 20% nebolo uvolnenych do obehu,len ten clanok asi chcel navodit taky dojem....ty si totiz nepochopila uz moj prvy prisevok k tomuto..

nae
10. aug 2014

@veriiii sorry, teraz večer mi to akosi nezapína a nerozumiem úplne dobre textu, ktorý píšeš takým divným štýlom, takže viac sa k tomu radšej nebudem vyjadrovať, podstatu som napísala. Ľudia sa mýlia, či sú to profesori, alebo laboranti, je to tak.

veriiii
10. aug 2014

@nae nie, radsej sa nevyjadrujme k tomu,aj ja som napisala podstatu🙂 i ked.. myslim si ,ze pisem celkom zrozumitelnym stylom.neviem ako od fachu si ty?

nae
10. aug 2014

@veriiii Keď vynechávaš čiarky, resp. ich dávaš na iné miesta, ako patria (niekedy), tak mám v tom guláš. Keď si myslíš, že svojimi ironickými poznámkami vyjadruješ podstatu, tak ok, your choice. A áno, som od fachu, ak si sa na to pýtala v poslednej vete. A teraz už sa lúčim, dnes už ani minútu nechcem tráviť zbytočne 😉

veriiii
10. aug 2014

@nae tak si ucitelka SJ alebo od fachu?😉 tie ciarky tam kludne mozu byt ,dava to aj tak zmysel , mozno trosku ironicky podton vsuva..podstatu som ani nemohla vystihnut viac,ale ked nemas co ine k tomu dodat..este ,ze je toto vereja tema,verim, ze v tej vasej by som uz davno dodebatovala😀
teraz k teme-ak zlyha ludsky faktor ,tak ano,mozu sa aj zo sterilneho lieku stat nesterilny..kedze si do fachu,vies ako to myslim.

sirinka
10. aug 2014

@veriiii no pokial spajas do jednej vety rozne myslienky, neostava mi nic ine len polemizovat, respktive pytat sa ako si to vlastne myslela 😉

veriiii
10. aug 2014

@sirinka vyborne, dakujem, pretoze v tom liste som sa nic nedozvedela o percentach🙂 takze cislo sa zvysuje, uz je to 21%..

veriiii
10. aug 2014

@sirinka hej, spajam a odpajam 3 bodkami🙂

sirinka
10. aug 2014

@vld konspiruj si o mne co len chces, to ze sa ma snazis urazit miesto nejakej konkretnej reakcie ku kontaminaciivakcin je len tvoja vizitka, rovnako ako zaujem o to, na akej stranke sa text nachadza miesto skutocneho zaujmu obsah, pricom su dostupne odkazy a aj menej zdatny anglictinar si dokaze dohladat aj vlastne. Ale nevykrucam sa, ja ti pisem na rovinu, ze skutocne nemam zaujem s tebou robit moj psychologicky posudok, preco som sem dala nejaky link a co od toho ocakavam. Sme na diskusnom fore, tak co asi by to mohlo byt... 🙄

adsumus
autor
10. aug 2014

@marionmarion Co je jasné každému? ze dáma ktorá si založila nový nick, pretože ju niekto prenasleduje o tom pocituje potrebu informovať akurát mna? Nie, mna jej problémy nezaujímaju a neželám si, aby mi posielala podobné informácie a ak si založí další nick a znovu ma o tom poinformuje, znova to dám verejne, lebo ja s tým nechcem mať nič spoločné, celkom nič. A budem hlásiť adminom ako obťažujucu správu.

sirinka
10. aug 2014

@veriiii vsak sa posnaz a pohladaj si k tomu dalsie info 😉

veriiii
10. aug 2014

@adsumus no,tiez nechapem,preco to musela pisat akurat tebe, co tym akoze sledovala?dufam,ze ten co terorizoval kvetu alias 7 zahrad dostal ban..

veriiii
10. aug 2014

@sirinka info,mne stacil ten list...

marionmarion
10. aug 2014

@adsumus kazdemu je jasne to ze si sa zachovala podlo, ze si tu informaciu sem dala naschval aby si 7zahrad ohrozila. Bud nemas sudnost, alebo si zakerna...ze ktore je pravda vies iba ty. A ano, ano utekaj ma nahlasovat, nic nove pod slnkom 😖

abbey1
10. aug 2014

@adsumus Nehnevaj sa, ale zachovala si sa skutocne trápne a stupidne. Ak ta to obtazovalo, mala si ju cez Ip upozornit, či riešiť cez ip s adminom. Verejné vypisovanie bolo len priblble gestom, ktorým si si asi niečo chcela dokázať. Bohužiaľ, poukázala si len na svoj netakt. Dotyčná tí len cez ip upresnila svoju identitu, kedze tu nanovo prispievala a skrslo tu priamo "podozrenie", že ide o istú bývalú prispievatelku. Asi vsak zbytočne vysvetľovať úplne jasnú vec človeku, ktorý sleduje úplne iné ciele.

adsumus
autor
10. aug 2014

@veriiii aj ja dúfam, že dostal ban a že sa nám admini k celej veci vyjadria, čo to má znamenať. A či je v poriadku zaťahovať iných užívatelov do takýchto problémov a informovať ich o tom a potom ich aj nahlasovať, ked sa vyjadria, že sa im to nepáči.

marionmarion
10. aug 2014

@adsumus vyjadrovat si sa mala cez IP ked ti to tak vadilo 😒 a tiez som velmi zvedava ci toto admin uzna ako obtazovanie, velice zvedava...

adsumus
autor
10. aug 2014

@abbey1 Jasné, ja budem čušať a chrániť je kvázi identitu a o pár týždnov si vymyslí, že to som ja dala jej info tomu chlapíkovi a bude ma obvinovať. Ked si založila nový nick, nech si založí další a nech ma o tom neinformuje a má to vybavené.