Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@abbey1 Vieš, ty tvrdiš, že cirkev nemá jednotný postoj, ale obávam sa, že to je len tvoje želanie a nič viac. Cítala somBalákové vyjdrenia k očkovaniu a nezhody som nenašla a preto sa ťa pýtam. S ktorým z týcchto vyhlásení pán Balák nesúhlasí.
Stanovisko Subkomisie pre bioetiku Teologickej komisie Konferencie biskupov Slovenska
k niektorým etickým aspektom povinného očkovania
Subkomisia pre bioetiku Teologickej komisie Konferencie biskupov Slovenska sa na svojom zasadnutí dňa 26. 10. 2013 opätovne zaoberala etickými otázkami spojenými so zachovaním systému povinného očkovania na Slovensku. Dôvodom boli početné otázky veriacich rodičov a iných osôb nesúcich zodpovednosť za starostlivosť o deti a za ich výchovu, ktorým niektoré osoby alebo mimovládne organizácie pôsobiace v slovenskom verejnom a internetovom priestore predkladajú rozličné pomýlené či deformované „informácie“ týkajúce sa povinného očkovania detí a povinného preočkovania mládeže a dospelých. Pritom sa nezriedka odvolávajú aj na výroky Učiteľského úradu Katolíckej cirkvi, pápežov či Pápežskej akadémie za život, pričom však tieto vyjadrenia svojvoľne prekrucujú alebo nesprávne vysvetľujú. Subkomisia pre bioetiku sa preto cítila povinná zaujať toto stručné stanovisko aspoň k tým etickým aspektom povinného očkovania, ktoré majú v súčasnosti najzávažnejší praktický dosah na oblasť zdravotnej starostlivosti, a tým na život a zdravie detí, mládeže i celej spoločnosti.
1. Subkomisia chce zdôrazniť, že vhodnosť konkrétnych druhov povinného očkovania, očkovacích látok, povinného očkovacieho kalendára, posúdenia medicínskeho a verejno-zdravotníckeho prínosu daného očkovania vo vzťahu k jeho možným rizikám a nežiaducim účinkom vo všeobecnosti, ako aj vo vzťahu ku konkrétnemu dieťaťu, je výsostne odbornou, medicínskou a epidemiologickou záležitosťou. V tejto súvislosti Subkomisia chce povzbudiť i náležite oceniť zodpovednú prácu a kvalifikovaný prístup lekárov, osobitne pediatrov, lekárov pre dorast a ďalších odborníkov, ktorí zabezpečujú potrebné odborné a rozhodovacie činnosti pri zabezpečení prípravy a kontinuálnej realizácie povinného očkovacieho programu, a to v potrebnej spolupráci a pod dohľadom príslušných vedeckých, odborných a regulačných štátnych inštitúcií. Výsledky tohto programu, dosiahnuté na Slovensku v priebehu uplynulých desaťročí, osobitne v období po druhej svetovej vojne až po naše časy, sú právom považované za jeden z najväčších úspechov našej medicíny a organizácie zdravotnej starostlivosti, a to aj v medzinárodnom meradle a porovnaní.
2. Nikto nemá právo zodpovedne prijatý a vedecky podložený odborný úsudok našich lekárov a iných zdravotníkov, odborníkov vo veci povinného očkovania, bezdôvodne či ľahkovážne spochybňovať alebo popierať. Ohrozoval by tým neprípustným spôsobom zdravie, ba i život nevinných, osobitne detí a zdravotne postihnutých alebo oslabených osôb. Subkomisia zároveň vyzýva a žiada lekárov a ďalších odborníkov zúčastnených na príprave a realizácii povinného očkovacieho programu na Slovensku, aby naďalej k tejto svojej práci pristupovali s najvyššou mierou zodpovednosti, odbornej kvalifikovanosti, ako aj s potrebným rešpektovaním etických noriem a mravného rozlišovania.
3. Vo vzťahu k riadne schválenému povinnému očkovaciemu programu majú rodičia voči svojim deťom závažnú morálnu povinnosť im účasť na tomto programe zabezpečiť, a to s ohľadom na ochranu ich zdravia a života. Zároveň tým prispievajú aj k spoločnému dobru celej spoločnosti, na ktorom však majú sami rodičia, ako aj ich deti priamy podiel. Okrem toho poskytujú ochranu aj tým deťom a iným osobám, ktoré nemohli byť z medicínskych alebo časových dôvodov zaočkované. Táto povinnosť je vzhľadom na medicínske a epidemiologické dôvody natoľko závažná, že zo strany zodpovedných štátnych inštitúcií oprávňuje – v záujme dosiahnutia spoločného dobra a s potrebným rešpektovaním dôstojnosti a skutočného dobra každého jednotlivca – vyžadovať plnenie tejto povinnosti aj všeobecne záväznými právnymi predpismi a nariadeniami, vrátane primeraných sankcií, aby sa dosiahlo ich naplnenie. Pochopiteľne, s ohľadom na predpokladanú dobrú vôľu a dobrý úmysel rodičov a iných zodpovedných osôb, ktoré tieto osoby majú mať voči deťom a zvereným osobám, štátne inštitúcie majú uprednostniť, pokiaľ je to možné, skôr prístup vhodnej a zodpovednej osvety, informovanosti a vzdelávania. V tomto smere Subkomisia chce vyzdvihnúť zodpovednosť, povinnosť a nezastupiteľnú úlohu škôl, médií masovej komunikácie a tiež osôb, ktoré sú schopné pozitívne ovplyvniť názory a postoje v spoločnosti.
4. Napokon, Subkomisia sa chce vyjadriť k rôznym nepravdivým tvrdeniam, akoby sa v očkovacích látkach nachádzali súčasti potratených ľudských zárodkov alebo plodov, prípadne akoby sa očkovacie látky z nich alebo s ich použitím vyrábali. V skutočnosti sa pri príprave niektorých očkovacích látok (napríklad na rozmnoženie vírusov, ktoré sa po zneškodnení stávajú súčasťou danej očkovacej látky) používajú bunkové alebo tkanivové kultúry, pri ktorých príprave sa na začiatku, pred mnohými rokmi, použili tkanivá z umelo potrateného ľudského plodu. To je, pochopiteľne, samo osebe, smutnou skutočnosťou, s ktorou z morálneho hľadiska nikdy nemožno súhlasiť, ani ju schvaľovať. Na druhej strane, pokiaľ nie je k dispozícii očkovacia látka, ktorá by bola pripravená s použitím bunkovej alebo tkanivovej kultúry pripravenej eticky vhodným spôsobom, rodičia sú morálne oprávnení, ba povinní – vzhľadom na závažné dôvody ochrany života a zdravia svojho dieťaťa – dať svoje dieťa zaočkovať aj existujúcou očkovacou látkou. Zároveň rodičia majú povinnosť pôsobiť v rámci svojich možností na to, aby sa pri príprave, výrobe, ako aj pri objednávaní očkovacích látok uprednostnili tie, ktoré boli vyrobené eticky vhodným spôsobom. K tomuto úsiliu chce Subkomisia naliehavo vyzvať a povzbudiť aj zodpovedné slovenské štátne orgány a inštitúcie. Rovnako sa Subkomisia s naliehavou žiadosťou obracia aj na samotných výrobcov a distribútorov očkovacích látok, ktorí vzhľadom na svoje možnosti a postavenie majú v tomto smere primárnu morálnu zodpovednosť.
Štrbské Pleso 26. októbra 2013
Mons. Štefan Sečka
predseda Subkomisie pre bioetiku TK KBS
http://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vy...
Vieš, lebo tvrdiť, že katolická cirkev nie je jednotná v otázke očkovania je len dalšie zavádzanie. katolická cirkev sa jasne vyjadrila ZA očkovanie a ani v USA, ak si kresťan katolík nemôžeš žiadať o výnimku z očkovania z náboženských dôvodov a ani inde vo svete, musíš byť členom nejakej sekty, ktorá je prti očkovaniu. napríklad tejto.
http://churchofcl.com/
Ortodoxné odmeitanie očkovania bod č.2 v zemských posvätných zákonoch, sú to ludia, ktorí si myslia, že ludské telo je posvätný chrám. Dosť zaujímavé a poučné. Deti maju vstupné zdarma, už len sa niekedy obavám, že ak vodca sekty zavelí, nielen neočkovať ale ani nedýchať, lebo aj vo vzduchu sú látky, čo vo vakcínach a vode,aby sa neznečiastili, že ako to potom s tými ludmi dopadne, či prestanu dýchať a piť. No neviem. naozaj ťa ale prosím o tie nezhody medzi názormi pána Baláka a oficiálnym staoviskom katolickej cirkvi, ked tedatvrdíš, že maju nezhody. Dakujem.
@tobinko11 kto sa skrýva za maskou mamičky, koho si ešte prekukla okrem celej vedeckej a lekárskej komunity, že su už vyše 100 rokov zaleptení do komplotu s očkovaním a všetci vedia, že je škodlivé a aj tak sa očkuju. To je zvláštny svet, že? Ako si dokážeš vysvetliť skutočnosť, že napríklad v Nemecku, krajine kde je očkovanie dobrovolné sa v minulom roku 97% detičiek zaočkovalo proti osypkam, mumpsu a rubeole? máš pre to nejaké vysvetlenie?
@abbey A vie vôbec pán Balák, že jeho článok je uverejenný na stránke, kde hlavný predstavitel predáva antropozooficku literaturu, kde sa členovia opakovane vyhlasuju, ženeveria v boha a produkuju takéto článočky o kresťanoch? Asi ho naozaj oslovím a spýtam sa na jeho názor priamo.
http://www.bdelost.sk/diela/fillo/fillo_anthrop...
@adsumus Z akého dôvodu si sem opätovne skopírovala to vyhlásenie? Ja veľmi dobre viem, čo sa v ňom píše. A už úplne paranoidné či šialené je, to pridávanie o nejakej sekte. Ty si ich členom, či snáď ja? čo chceš odomňa na ich adresu počuť? ja nemám dôvod googliť si o nich nejaké info a už vôbec nie písať nejaké vyjadrenie na ich adresu.
Ak si nenašla rozpor medzi tebou kopírovaným vyjadrením a postojom pána Baláka k otázke očkovanie , tak potom je najvyšší čas zaplatiť si očného, hodiny čítania s pochopením, alebo...
Máš nejaký problém, prečo nenapíšeš mail p Balákovi, keď nedokážeš správne pochopiť, čo on píše?
Ty teraz verejne klameš a zavádzaš. Či naozaj v jeho vyjadreniach vidíš súhlas s povinným očkovaním, konkrténe s faktom, že štát má mať právo rodičom diktovať v otázkach očkovania? Ty si niekde vyčítala, že ospravedlňuje použitie buniek z potratených embrií pre vyššie blaho? Ty si prehliadla tvrdenia, že by nikomu nemalo byť odopieraná možnosť výhrady svedomia?
O čom tu ty vypisuješ? Myslíš, že nikto, kto sem zavíta, nie je schopný si jeho článok nájsť, prečítať a správne pochopiť? Myslíš, že každý uverí, lebo ty napíšeš?
A že nejaká konferencia skončí vyhlásením má byť pre nás znakom, že je to dogma? Ešte nikdy sa najvyšší cirkevní hodnostári nemýlili? Ale ano a s katastrofálnými následkami, našťastie sa našli ľudia, ktorí zastavili križiacke výpravy, inkvizíciu, uverili, že Zem sa točí,...Katolícka cirkev je ZA! A kto je podľa teba katolícka cirkev? Cirkev netvoria jednotlivci: kňazi, biskupi, radoví členovia???? Oni musia mať jednotný dogmatický názor???? Nie je práve to znakom sekty? V cirkvi nie je povolené mať vlastný názor a zaujať vlastné stanovisko? Či teraz všetci neočkujúci kresťania majú smrteľný hriech, či mali by byť vylúčení z cirkvi?
Ty máš vážne problém s chápaním, alebo si tak dobre platená.
@adsumus A teraz si si strelila vlastný gól. Vygooglila si si ty osobne vlastný článok pána Baláka, kde sám dáva odkaz na slobodu v očkovaní?
Prečo si nedáš tú námahu a nepíšeš p Balákovi? Zaberie ti to chvíľočku a budeš veľmi veľmi prekvapená, ako sa tu teraz strápňuješ. Osobne sa teraz výborne bavím.
@abbey1 Nie, nenašla som tam rozpor, ja som si čítala vyhlásenie Vatikánu veľmi podrobne a v článku od Baláka som nenašla nič, čo by mu odporovalo, povinné nepovinné to je nepodstatné, zmyslom vyhlásenia je, že sa máme očkovať, že je to lepšie ako chrooby a preto sa ťa pýtam, kde pán Balák tvrdí, opak, že sa nemáme očkovať a že máme podstupovať riziko chorob a teda kde ma nezhodu s katolickou cirkvou? Názor si amj aký chceš, nikto ti ho neberie, ale dolož si ho. tvrdíš, že v katolická cirkev má nezhodu. Aku a v čom? Ináč, sila, že píšeš, že ak amju knazi rovnaký názor, že to je príznak sekty, sila, čo si dovoluješ.
@adsumus To tu hlásaš ty, že je to jednotný názor cirkvi a je záväzný. Ja som ti položila otázku, či to mám brať, že veriaci nemôžu mať iný názor a sektou sa tu často ohrádzate vy. Ako vidím, čítanie s porozumením ti ide.
Môžeš mi prosim dať ty info, kde pán balák píše, že sa máme dať očkovať? A kde ja tvrdím, že ja, či pán Balák niekte tvrdíme, že sa očkovať nemá nikto dať?
Ty naozaj nedokážeš pochopiť rozdieľ medzi: Slobodným právom rozhodnúť sa a odporúčaním sa neočkovať?
Čo na tom nedokážeš pochopiť?
@adsumus Ale čo ja mám s nejakou hlavou antivax na Slovensku? Sa niekto volil? Neprišli mi volebné hárky.
No končím s tebou, lebo naozaj sa človek musí veľmi snažiť, aby našiel niekoho s takou schopnosťou zavádzať, odvádzať tému, ako si ty. Fakt super. Zaslúžiš si odmeny.
Už len to info, kde pán Balák radí očkovať povinne.
@tobinko11 a co tak miesto hodin travenia nad av clankami zabudnut na chvilu na ockovanie/neockovanie ,pretoze mas velke medzery v zakladnoch -mrkni miesto blbosti napr. zaklady biologie, genetiky, imunologie,virologie, ..pretoze s tou obrovskou medzerou co mas zhltnes kazdy AV blud...
jasne, ze pred 40-50 rokmi sa vedelo uz dost o DNA.. dokonca v tom obdoby bola medicina tak pokrocila, ze zacinalo uz aj s transplantaciami naostro..a niektore uz boli zmaknute..
a hej, dnes je uz veda tak pokrocila,ze vie uvolnit virus z propagacnej bunkovej kultury...
to k tej problematike ohladom obsahu ludskej DNA(ci dokonca celych buniek z propagacnej linie????- vo finalnom produkte..
http://www.chop.edu/service/vaccine-education-c...
http://www.sciencebasedmedicine.org/the-other-a...
a este nieco-WHO urcuje poziadavky aj na vyrobu vakcin...kazdeho kroku..aj ohladom ucinnosti, bezpecnosti,sterility.. aj pomocnych latok.nie je to samotny vyrobca..
zoznam pomocnych latok ,ich vlastnosti,pouzitie:
http://www.ovg.ox.ac.uk/vaccine-ingredients
ako vlastne funguju vakciny...
http://carrington.edu/blog/medical/complete-gui...
@abbey1 Kludne agituj dalej proti očkovaniu a aj proti pokutám, mne to vôbec neprekáža, pokial by ste sa stále neuchylovali k zavádzaniam a klamstvám, len som sa pozastavila, že tvrdíš, že katolická cirkev má medzi sebou nezhody. Nie je to pravda. A zatial si stále neuviedla v čom sa pán Balák nezhoduje s vyjadrením Vatikánu, no nič ešte trošku počkám.
@adsumus
no ved prave že nečitaš čo pišem ...takže opakujem ...v Nemecku alebo Rakusku sa davaju niektori očkovat - tiie 98% ktore uvadzaš by som velmi pochybovala . ale budeíš ...ako som povedala rodičia si vyberaju aku vakcinu detom daju pichnut ...ak sa rozhodnu pre tu trojkombinaciu čo uvadzaš tak to je ok ...proti tomu nemam nič ..je to jedna davka vakciny a tym aj oproti našim detom ktore dostanu hexu - nizke množstvo ostatnych škodlivin ...a tym to padlo ...žiadne dalšie vakciny nie su povinne pichat ako my - 3 X hexa za sebou v priebehu 3 _4 mesiacoch a je tam 7 zložiek ak sa nemylim kombinacia s rotavirusom čož je nebezpečne a spočitaj si len tie tri hexa jkolko sa nakumuluje v trele hlinika a inych svinstiev ...rakuske alebo nemecke deti to nepoznajui ...tam sa neočkuje od 3 mesiaca povinne a každy dalši mesiac pomaly dalšia davka vakciny ...tam sa zaočkuje na to ako si spominala a koniec ...takže tu je v tom rozdiel...a deti očkuju v staršom veku a nie v 3 messiacoch ked si dieta začina budovat svoju vlastnu imunitu a my mu vpravime do tela bombu v podobe hexa ....ved je to nenormalne ...telo dietata musi naraz vytvarat protilatky proti 7 chorobam ...zda sa ti to normalne ...ved ani v živote sa nemože stat aby si sa nakazila naraz 7 chorobami a tym padom vystavila imun system obrovskemu zataženiu ...ešte som sa s tym nestretla tak prečo to robime vlasdtnym detom...dalej ako si pisala očkuje sa vačšinou na tie 3 choroby ...a neočkuju sa nezmyselne male deti na choroby ktore nemožu chytit do 1 roka života - tetanus -alebo žltačka B ktora sa berie do uvahy iba v pripade ak je tehotna matka nou nakazena vtedy očkuje sa ...ale nie zdrave male deti ...dalej ako lekar s ktorym som rozpravala na tu temu - a musim podotknut nie je žiaden antivaxer - pneumokoky - holy nezmysel ---prečitaj si ake kmene z asi 50 sa vyskytuju vo vakcine lebo nemam chut to tu rozpisovat - je to 7 kmenov ktore sa v celej EU nevyskytuju ...su to typ.kmene pre USA a ostatne štaty tam ...takže tu sa to nedava malym detom .obrna sa vobec v EU nevyskytuje - naposledy epidemia ktora bola , fakticky sa dokazalo že ju vyvolala vakcina proti obrne takže tu ti ju lekar ani nwebude doporučovat vehementne ta presviredčat .
a za ten dlhy čas som raz jediny nepočula žeby tu zurila epidemia obrny , čierneho kašla , tetanu , žltačky - chorob púroti ktorym sa male deti vobec alebo len malej miere očkuju aj to v staršom veku a žiju tu cele generacie rodin a možem povedat vzdelanych rodin od lekarov cez pravnika a nikto z jich nie je očkovany ...takže mna nepresvadčili članky na nete ale skutočny realny život že očkovanie nie je zarukov zdravia..xi , .tak zhrniem .
..ano davaju sa deti očkovat ako si pisala ale len minimal. množstvom vakcin aj to v sztaršom veku
nepichaju sa bezhlavo vakciny vo vysokom množstve aj na choroby ktore nie su realne najma nie u 3 mesiac babatka
a polovica vysoke percento populacioe nie je okrem tych 3 vakcin ničim inym očkovane
takže dufam žže už si pochopila rozdiel medzi očkovanim u nas a v inych štatoch ..preto sa tam nebude vyskytovat tak obrovsky počet postihnutia a smrti
lebo aj ja som bola očkovana ale moja mila vakcinov proti 5 chorobam a šlus ...preto sme nezaznamenavali take ochorenie ako dnes ked dieta dostane 32 vakcina ešte v nebezpečnych kombinaciach
takže verim že som splnila tvoje očakavanie a podala ti vyčerpavajucu odpoved
ak by si mala ešte nejake otazky k tomu rada ti ich odpoviem ..ale prosim ta bez arogantnych pripomienok lebo tieto veci tu na obyčajnom fore sa daju riešit v klude a pohode
iba vakcinami ktore maju skutočny vyznam pre život a vek dietsata - pritom neza..ak sa očkuje na nejake ..obrn
@abbey1
plne chapem Vaše rozhorčenie ale nedajte sa vytačat niekym kto to robi asi umyselne alebo ho to bavi ...pretože tvrdit niečo bez overenia pravdivostio a pritom uražat ludi . nedokazat povedat a presadzovat svoj vlastny nazor iba kopirovat nazory inych ...tak čo Vam poviemm ...taky človek Vam nestoji zato aby ste sa klvoli jeho spravaniu rozčulovali
@tobinko11 Nad ňou sa už len smejem, či závidím plat. Neviem, ku ktorej verzii sa mám prikloniť. Ale ako byť ticho a obviňuj, keď vidíte, že niekto zámerne zavádza, prekrúca,... To chce silný žalúdok. To sa pochopiť nedá. Keby bola napísala, že ju nejaký pán XY nezaujíma, alebo nie je pre ňu dôveryhodný Ok, to už od nich poznáme. Ale takto trapne prekrúcať, fabulovať?
@adsumus
aaaale čo to čo to ..ved tu stranku ak sa nemylim si vyhodila naprv mne na oči a teraz to tu kopiruješ znova?...maš aj niečo ine v rukave či len to iste dookola ...a čo keby si konečne napisala vlastnymi slovami k danej teme prispevok bez tej typickej arogancie ..ak ta možem poprosit a nie veci vytrhnute z kontextu a dookola omielane
Koho by zaujímalo, o čom sa tu naťahujeme. Na POSTOY nájdete zaujímavý pohľad bioetika pána Baláka k otázke očkovania, je z roku 2013. A odvtedy neobrátil kabát.
@tobinko11 Nehnevaj sa,a le musím sa ohradiť voči tvojmu obvinovaniu ma z arogancie, nie je to pravda, viem, nevieš mi odpustiť, že som ťa upozornila, že dávaš linky na svoj počítač, ale urobila som to vo všetkej slušnosti a v snahe ulahčiť porozumenie v tvojom prejave, pomerne chaoticky to tu kopíruješ. Detičky na celom svete a hlavne vo vyspelých katjinách sú vysoko preočkované na všetky choroby proti ktorým sa očkuje aj na Slovensku, nielen na rubeolu, mumps a ospyky. opäť máš nesprávne informácie, že sa obrna nevyskytuje vyskytla sa v rokoch 1992 v Holandsku v neočkujucej komunite, nikto zaočkovaný sa nenakazil, chápeš. Veľa ludí zostalo ochrnutých a mali aj umrtia. Rovanku epidemiu mali aj v krajinách bývaleho sovietskeho zväzu a aj inde na svete. Vieš, ja som mama a musím brať do uvahy tieto veci, aby som svoje dieťa nevystvaila zbytočne vážnym chorobám. Bude cestovať, spoznávať svet, ludí, nemôžem ju nechať nechránenu. Tvoje informácie, čo tu kopíruješ poznám vešmi dobre, venovala som im veľa času a porovnávala. Sú to len antivaxerské nezmysly určené na vystrašenie ludí, ktorí problematike nerozumeju, preto na mna budeš zybtočne robiť bububu s alzheimerom autizmom rakovinou a tak dalej, ludstvo sa očkuje už vyše 100 rokov, napriek tomu alebo vdaka tmou s apredlžuje priemerná dlžka ludského života. Takže skus pohladať v tvojich materiáloch nejake naozaj relevantné , vedecky podložené, nekonšpiračne teorie prečo sa nemáme očkovať a sem s tým, pretože to čo ty píšeš o očkvaní je proti zdravému ludskému rozumu, ved každy z nás je preočkovaný horem dolem od detstva a kde su tie poškodenia o ktorých píšeš? Nikde. A ešte porposím odpoved na moju otázku, kot je tá mamička, za ktorou s apodla teba skrýva niekto iný? Kto sa nám tu skrýva?
@tobinko11
http://scienceblogs.com/insolence/2013/08/27/he...
to k tomu syndromu trasenych deti versus tazky rozpad organizmu z vakcin..

@zita19
tak ako ...nezapojite sa do diskusie ?...a neodpovedali ste mi ani na moju otazku..tak rychlo až napadne ste sa odtial vytratili
viete ...neviem prečo mam tak silny a neodbytny pocit že za menom a maskou mamičky sa skryva uplne niekto iny ...nemam pravdu .?
..viete ti mladi to ešte možno neprekuknu ale nezabudajte ja som žila v komunizme ...takže ak ste ta čo si myslim tak mala by vam byt hanba ...a ak človek dokaže urobit toto tak žiadnu hanbu ani cit nepozna pretože nema kusok ludskosti a ucty voči druhym ôludom ...
viete možnože sa mylim aj ked ma moj šiesty zmysel malokedy klame ale predsa človek nie je neomylny tak ma presvedčte o iopaku a ja sa vam hlboko ospravedlnim - nemam s tym problem
-