Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@mariosmykal kde konkretne urazam?
@tin007
1. keby si si precitala aj komentar pani doktorky pod clankom, tak by si tu nepisala o "zazracnej" vakcine - kedze doktorka tam pise o specifikosti tejto vakciny, ktora na rozdiel od inych nezabranuje nakaze, ale vzniku vazneho ochorenia,. Taktiez uvadza, ze kedze infekcia samotna nezarucuje celozivotnu imunitu je velmi nepravdepodobne, zeby vyvinuli vakcinu, ktora by to dokazala. Z toho mi vyplyva, ze ziadne oficialne zdroje nepredstavuju vakcinu proti CK ako zazracnu.
2. spravanie sestry je neospravedlnitelne, dufam, ze v Australii nemaju take silne odbory ako v Kanade a letela z prace...
3. nechapem, co si clankom o nezodpovednej sestre, ktora nakazila novorodencov, chcela povedat. Poukazat, ze ucinnost vakcin nie je 100%? (a este zvlast nevhodne vybrata vakcina CK) no hadam, to uz kazdy laik vie, po tom, co to tu bolo rozobrate na 1500 stranach a nikto sa za taketo tvrdenia nikdy nepostavil....
@mariosmykal uznavam, ze diskusia @adsumus a @sirinka bola vasniva, ze diavcata neudrzali emocie na uzde... Lenze.... Preco si vymazal len prispevky @adsumus ? Ak si chcel byt objektivny mal si vymazat aj tie nie koser prispevky @sirinka . Alebo si mal nechat vsetky, aby aj ten, kto nesledoval diskusiu "on line" mohol posudit, co si dievcata vymienali medzi sebou a ktora vlasne je ta zla.
Boli v ockotemach prispevky, ktorých autorky uplne na rovinu oznacovali oponentov za kadeco a ostali. Ano niektore asi dostali tiche varovanie cez IP, lebo sa zrazu zacali spravat civilizovane, ale ich urazlive prispevky zmazane neboli.
Takze mame rovnaky meter alebo sa pravidla prisposobuju podla toho o koho sa jedna? Nejak mi to tvoje vysvetlenie nejde do hlavy. Bud su vinne a potrestane obidve. Obidve rovnako docasnym valucenim z tem a zmazanim prispevkov. Alebo jedna ma nejake speci privilegia vyplyvajuce z mne neznamych dovodov?
@sisaka
Toto je tema o zodpovednosti, ten clanok sa sem super hodi: U nas sa stale prezentuje ockovanie proti CK ako jedina ochrana najma najmensich deti (ci uz zaockovanim deti alebo ich okolia), tu je krasne vidno, ako to nie je pravda (vdaka ucinnosti vakciny - citala som rozne cisla do 59 do 80% ucinnosti). Druha vec je pristup tej sestry a tretia o tom, ze v takomto pripade (a nielen v tomto pripade) sa ockovanie ukazalo ako kontraproduktivne; keby sestra nebola ockovana, je mozne, ze by mala jasne príznaky CK a to by nik nezamenil za kvazi chripku a bola by riadne liecena a najma izolovana.
@tin007 tak tazko povedat kto je zodpovedny, kto mal co spravit... Su veci, ktore sa stavaju. V Spanielsku si sestricky utrela tvar kontaminovanou rukavicou, v USA prevazali vzorky pacienta s ebolou internou potrubnou postou, ked som bola s dcérou v porodnici osetrovala ju sestricka, u ktorej 2 dni po nasom odchode diagnostikovali hepA...
A u dospelých aj cierny kasel v tom "najlepsom prevedeni" nema jednoznacne symptomy. Nastastie sa to zistilo vcas, deticky boli vcas liecene. Aj to je zodpovednost. Minimalizovat dosledky takejto chyby.
@tin007 ja tam nevidim ziadnu kontraproduktivnost, sestra mala vsetky potrebne ockovania, tym sa nemocnica postarala o to, aby limitovala moznost nakazy chorobami, na ktore sa da ockovat, ci ze sa spravala zodpovedne. tak ako u nas v nemocnici verim, ze aj tato ma interne nariadenia, tykajuce sa prevencie sirenia chorob, o ktorych sestra vedela, to znamena, ze sestra porusila pracovnu disciplinu. I ked ide o pochybenie jednotlivca nemocnica nic neututlavala okamzite zacala riesit situaciu, vratane preventivneho nasadenia atb, tym prevzala zodpovednost za svojho zamestnanca a za celu vzniknutu situaciu. Takze jedine, co sa dalo ukazat tymto clankom je, ze nemocnica sa ako celok sprava zodpovedne, ale su tu nezodpovedni jedinci, ktori sa tak nespravaju a za toto svoje spravanie by mali niest aj osobnu zodpovednost.
Domnievat sa, ze keby sestra nebola ockovana napadlo by ju, ze ma cierny kasel je prinajmensom smiesne, rovnako sa mohla domnievat, ze ma virusovy zapal pluc, jednym slovom sestra bola chora a bez ohladu na to, Aky Bol jej ockovaci status mala ostat doma a neohrozovat svojou pritomnostou pacientov
@tin007 este na margo tej "kvazy" chripky, ako si to ty nazvala, Chripka je velmi nebezpecna hlavne pre rizikove skupiny ludi, akou urcite su aj novordenci. NIK vratane pomocneho personalu nesmie s chripkou chodit do prace.. U nas v Kanade uz mame zavedene v niektorych provinciach povinne ockovanie zamestnancov nemocnic a zdrav. zariadeni proti chripke, aby sa nestalo, ze nejaky pacient zomrie na chripku vdaka personalu, ktory sa mal podielat na jeho lieceni, nie privedeni do hrobu. Takze prosim ta nezlahcuj tu chripku, chripka je velmi nebezpecna a sestra nema co robit pri novorodencoch ani s obycajnym prechladnutim, nie to este s chripkou.
@tin007 mala som pred pol rokom čierny kašeľ a keďže som nebola preočkovaná, kľudne sa môžem považovať za neočkovanú. Ver mi, že napriek tomu, že som zdravotník, a o symptómoch som vedela vďaka pár týždňom hľadania dôveryhodných info o očkovaní dosť- to, že mám CK som sa dozvedela až po mesiaci trápenia so silným kašľom. Problém je že symptómy ochorenia, v období, keď je infikovaný človek najinfekčnejší, sú v podstate u dospelého človeka bez poruchy imunity, nešpecifické. Zvýšená teplota, kašeľ, nádcha- verím, že ani Teba na mojom mieste,by nenapadla možnosť, že si bacilonosičom Bordetely pertussis. Prvýkrát keď som bola u lekárky dostala som ATB- ktoré vôbec nezabrali- to som bola týždeň doma. Potom som ešte skoro dva týždne len pokašliavala, bez teploty. To som považovala za doliečovanie- moje kolegyne sa však už na mňa nemohli pozerať a vyhnali ma k doktorke opäť. To mi už robila aj testy na CK a mykoplazmy a chlamydie- týždeň čakania na výsledky. Vyšiel mi "našťastie" len CK. Opäť 2-týždne doma
CK v podstate nie je pre dospelého človeka s normálnou imunitou problém. Má len dlhšiu rekonvalescenciu- 2-3 týždne doma, plus 2-3 týždne doliečovania do normálu. Ja som bola doma po diagnostike 2 týždne - poznám však ľudí, čo to v pohode prechodili v práci. Nemohli si dovoliť maródovať- to, že ohrozujú iných ich v ich situćii netrápilo- majú existenčné problémy- nemohli si dovoliť prísť o prácu. Nechcem súdiť sestru, ale dokážem si predstaviť, že ak bola rozvedenou matkou, nemohla si dovoliť ostať doma "s obyčajnou nádchou". Verím, že keby tušila, že má CK, do práce by nešla.
CK je však problém, pre batoľata a malé deti, ktoré ešte nemajú poriadne vyvinutý kašľací reflex- môźu sa udusiť. A kvôli tomu, aby sa tomu predišlo, sa malé deti očkujú. Aby sa predišlo ohrozeniu ľudí s poruchou imunity, malo by sa očkovať plošne. Očkovacia vakcína síce nemá 100% účinok, ale ak ochráni 6O-80%, je to lepšie ako nič. Moje deti našťastie do tejto skupiny patrili, a vôbec nekašlali- ale o tom som už písala. Ja som videla túto ochranu v praxi.
@tin007 ja som sa len snazila pochopit, co si chcela povedat tymto starym clankom a tvojou nesuvisiacou poznamkou o zazracnej vakcine, nic viac, nic menej, ale ocividne si aj ty uz zabudla, co si tym chcela povedat.
Ked uz dosli argumenty zacinaju osobne utoky o potrebe posledneho slova... no vsak klasika, vsak preto tu pisem, aby moj prispevok bol najblizsiu pol hodinu ten posledny... Dufam, ze som sa nechtiac zapojila do tajnej sutaze o posledne slovo... Ake posledne? Tohto dna? Ci tejto hodiny? A co je cena? Nech viem, ci sa mi oplati pisat a bojovat o posledne slovo.
@lucus83 dosť mi je ľúto, že veľa ľudí nielen pri čiernom kašli, ale i bežných ochoreniach si jednoducho nemôžu dovoliť zostať doma, buď s finančných dôvodov, alebo by mali minimálne problém so zamestnávateľom, ten obyčajne ide na doraz, pri bežných zamestnancoch si nemôže (alebo nechce) dovoliť zamestnávať ešte silu navyše pre potreby striedania a pod.
je to smutné
@sisaka ak sa majú podobne ako naše sestry, tak súhlasím s @jaron. Je ťažké súdiť.
Tiež ma rozčuľujú reklamy na theraflu, coldrex a pod. Vypite horúci nápoj a kľudne choďte na detské predstavenie. Stačí, že vy sa budete cítiť lepšie, či niekoho nakazíte nie je podstatné. Ľudia sú dnes príliš sebeckí a nemyslia na iných. Reklama len kopíruje spoločnosť a to, čo sa ľuďom páči. A z pozorovania okolia- tak sa správajú najmä tí majetnejší.
@jaron tak tak, pravdu mas...zamestnavatela nezaujima, ze ty sa citis zle a nezaujima ho ani to, ze mozes nakazit stovky dalsich ludi...zamestnavatel bude bedakat iba nad tym, ze pride o zisk, ze musi zhanat nahradu, ze musi platit niekoho, kto lezi doma v posteli...a s nahradou je skutocne problem, nielen v zdravotnictve ale vsade. Zober si klasicku predajnu v nakupnom centre otvorenu 7 dni v tyzdni, 12 hodin denne. Jeden predavacvypadne, lebo je chory. Kto bude namiesto neho robit? Stiahnu cloveka z druhej smeny, lebo ten pozna chod predajne a dokaze choreho nahradit. Ale ako moze ten clovek robit za ineho aj za seba? To znamena ze bude tahat 7 dni po 12 hodin, co je neunosne. Sef bude naliehat na choreho zamestnanca, nech sa cim skor do prace vrati. On na ten tlak povoli a urobi tak, hoci je stale chory. Je potencionalne riziko, ze nakazi stovky dalsich ludi, kolegov aj zakaznikov...a NIKOHO to nezaujima. Ak sa ten clovek opovazi ist na PN opakovane viackrat za rok, jednoducho leti z miesta, lebo predavaca moze robit prakticky ktokolvek a na jeho miesto caka dalsich tristo ludi...system nefunguje. Ale hlavne ze reklamy nam slubuje zazracne vyliecenie za par minut, vypitim nejakej zbrndy proti chripke, ktora mimochodom vobec nefunguje.
@marionmarion veru,
a poznám aj viac predavačiek, ktoré museli byť v pokladni, všetko do seba dupali, smrkali do vreckovky atď., len aby aspoň trochu potlačili príznaky, pričom som ich ani neodsudzoval, lebo som vedel o ich pracovných podmienkach a čo riskujú...
@sisaka Neviem v com vidis osobny utok. Ty si si svoj nazor napisala, ja tiez.
Velakrat sa stretavam s tym, ze lubovolna vakcina (aj ta, ktora obsahuje zlozku proti CK) je vyhlasovana, ze chrani vsetkych a na 100%. Ti, ktori trochu studuju vedia, ze to tak nie je, ale je stale velmi vela ludi, ktori take nieco vyslovia bez mihnutia oka a budu sa hadat, lebo oni maju svoju pravdu.
Napisem priklad nezodpovedného cloveka; dieta ma alergiu, takze dost casto tecie z nosa a pokasliava, ale minimalne raz do mesiaca sa sopel zmeni z priesvitného na zeleny. Reakcia matky; to nic nie je, to je alergia. A pravidelne sa po case dozvedame, ze ake ATB dieta zas bralo, ze boli na pohotovosti, lebo uz niekolko dni ma vysoke teploty, ze je to zapal pluc, akého koka prekonalo atd. A to vsetko hovori v kolektive, kam svoje dieta neustale pusta.
@jaron veru, je to smutne...a zivnostnici su na tom este horsie...dovolit si lezat tyzden v posteli a bat sa ze nebude ani len na odvody... 😒 a pritom by si kazdy jeden z nich zasluzil ostat doma a liecit sa...ale v tomto state nemozne
@lucus83 príspevok o teraflux a coldrexy je maximalne presny, toto ma totalne vytaca, ten sebecky pristup. alebo este ma vytaca to, ze rano pred satnou treba nechat dieta vysmrkat 3 cm zelene sviecky, aby potom aspon pol hodku, kym sa rodic zdekuje do prace, dieta nemuselo smrkat. :(
@marionmarion ja som tiež SZČO 🙂
ale idem už radšej spať, aby som náhodou neochorel z nedostatku spánku 🙂
dobrú noc
@jaron dobru 🙂
@tin007 ja sa ešte vyjadrím k tomu tvrdeniu, že vakcíny sú účinné na 100 percent. Ja ako odborník som sa k tomuto tvrdeniu dostala len od ľudí od antivax, keď to akože vyvracali provax. Neviem koho si to počula tvrdiť, ja som už od školy vedela, že nie je ochrana 100%. Nikto sa nás nesnažil zavádzať, že je to tak. Nikdy to netvrdili ani lekári, ktorí vystupovali za provax. To len tak na margo
@lucus83
Mne to povedala do oci byvala pediatricka, ze vakciny su na 100% ucinne (bolo to asi 4 roky dozadu, mozno uz dostudovala), ze sa nemusim nico obavat. A ona mala tych peral este viac; napr. V priebehu rozhovoru oznacila mumps, rubeolu a osýpky za detske choroby, s ktorými sa uz stretla a deti nimi presli bez problemov (mala uz svoj vek, takze bola z tej generacie lekarov, ktora mala dve cakarne; jednu pre "beznych" pacientov a druhu pre infekcnych). A o chvilu na to mi povedala, ze ale vakcinu proti MMR treba dat, ved to su smrtelne choroby! Ked som jej povedala, ze ved MMR je skratka pre vymenovane ochorenia, ostala v pomykove a odporucila mi, aby som si nasla niekoho iného.
@tin007 je mi ľúto, že si sa stretla s takto neprofesionálnym tvrdením. Mne to moja pediatrička netvrdila. No na jednej pediatričke však medicína nestojí. V každom povolaní sú poctivci skutoční odborníci, a flákači, ktorý len chodia do roboty. Ja som tiež počulo kadečo z úst pani z Prvej stavebnej sporiteľne, a z jej rečí si nerobím názor na túto inštitúciu. Keď sa mi to nezdalo, volala som na infolinky, overovala som si info od nej a ušetrila som 180 eur.
Pani doktorku s jej názormi by som zaradila do jednej skupiny s pani doktorkou homeopatkou- v inej diskusii. Ich výroky síce nemusia znamenať, že nie sú dobré odborníčky, ale prvý dojem vedie k obavám, že skutočne nie sú. .
@lucus83 je trosku rozdiel, ked sa pomyli pani zo stavebnej sporitelne a ked sa pomyli lekar, ktory ma v rukach zivot tvojho dietata...predsa je to uplne iny level zodpovednosti, aj moznych nasledkov...ja to povazujem za smutne, ze takato lekarka vobec vykonava prax a nikto ju za omyly neberie za zodpovednost. Ludske zdravie je totiz ovela hodnotnejsie nez 180 eur...pisem to preto, lebo ja som sa stretla uz neraz s lajdackym, neodbornym pristupom, aj ako pacientka (jedna mila pani dr mi skoro odpalila pluca len preto ze si nahovarala ze ona aj bez vyteru presne vie, co mi je), aj ako studentka zdravotnej skoly na praxi, kde som videla ako to v realite bezi...a je fakt, ze aj lekar je iba clovek a myli sa casto, casto, casto...mozeme sa tvarit ze to tak nie je, ale to nic na veci nezmeni. Bohuzial...
@lucus83 s mojimi dvomi deťmi som navštívila množstvo odborných ambulancií a možno máme len smolu na lekárov, ale tých "perál" z ich úst bolo bohužiaľ viac. Pri diagnostikovaní celiakie u staršieho syna mi gastroenterologička (zároveň pracuje aj na detskom oddelení našej nemocnice) s úsmevom na tvári povedala, že "nebojte sa, mamička, to je v pohode, vynecháte pečivo, veď len to obsahuje lepok". V tom čase som o celiakii nevedela takmer nič, ale skoro sme po tomto jej tvrdení aj s mojim manželom odpadli. Samozrejme, boli sme u nej naposledy. Pri hospitalizácii môjho syna s obojstranným hnisavým zápalom stredného ucha, keď začal tesne pred prepustením zvracať, horúčkovať a hnačkovať, mi primárka detského oddelenia na moje slová, že to určite bude rotavírus, tvrdila (kričiac na mňa na chodbe), že v žiadnom prípade, vraj má pokazený žalúdok z rezňa, ktorý sme mu deň predtým priniesli. Samozrejme, o dva dni sa rotavírus potvrdil. Takýchto skúseností mám ja aj moji blízki viac, takže ja osobne sa vôbec nedivím, že ľudia dôverujú lekárom čoraz menej (aj v otázke očkovania).
@marionmarion jej tvrdenie nikoho nezabilo, ani ten omyl nebol viac-menej životohrozujúci- možno je pani doktorka vyhľadávaná diagnostička, a pár ľudí by za ňu dalo ruku do ohňa, že vďaka nej včas zistili nejaké vážne ochorenie. A na tomto brebte sa poučila-nechcem nikoho súdiť podľa jediného výroku. Súhlasím, že ľudské zdravie má vyššiu hodnotu ako 180 eur. A tiež poznám pár lekárov, ku ktorým by som určite nešla. Ale vieš, čo je zaujímavé. Takýchto lekárov väčšinou nenaháňa Úrad pre dohľad. Čo viem o lekárskych zlyhaniach stali sa dobrým lekárom a sestrám. Možno len raz urobili chybu a stála niekoho život, alebo vážne poškodenie zdravia. Pár rokov dozadu bola aféra, že pacient umrel potom, čo sestra zamenila krv. Rozprávala som sa s jednou sestričkou, ktorá ju veľmi dobre poznala- už zo školy. Hovorila, že to bola tak svedomitá zdravotná sestra, ako máloktorá, ktorá brala všetko veľmi poctivo. Raz urobila chybu. Potom všetkom, čím potom prešla skončila na psychiatrii. Pamätám si ako to novinári dookola rozpitvávali. Je ľahké súdiť iných, keď si môžeš dovoliť tvrdiť ja smiem robiť chyby ale Ty nie. Je strašné, čo sa stalo, ale stalo sa. Z lekárov sme urobili bohov- ktorý sa nesmú mýliť, nesmú nič zanedbať, sú zodpovední za naše zdravie. Ja môžem žiť ako sa mi zachce, ale očakávam, že lekári ma dajú do poriadku. Už som videla pár sklamaných ľudí po výmene kĺbov, čo čakali, že to bude ako po generálke auta. Veľmi sklamaní, zvalili všetko na nevydarenú operáciu. Ja verím vo vyššiu moc, preto ak sa aj také niečo stane, beriem to, že sa to proste tak malo stať- že to nie je náhoda.
Vieš čo mi rozprávala kamarátka pôrodná asistentka? Niekedy robili v pôrodniciach samí skúsení lekári, z ktorých skúseností sa učili mladí. dnes však skúsení dobrí lekári utekajú do vlastných ambulancií, pretože sú stále jednou nohou v base. Tento trend k nám prišiel z USA, kde sa súdi za všetko. Boja sa udaní, boja sa, že urobia chybu. Česť tým, čo napriek tomu ostali. Dnes sú pôrodnice a iné oddelenia plné hlavne mladých lekárov bez atestácie, ktorí nemajú dosť skúseností. A ja sa tomu nečudujem, tiež sa bojím, že urobím chybu. A potom mi nepomôže, že sa vzdelávam, že sa snažím nič nezanedbať,..Keď vidím tie kauzy a povrchné reportáže, z ktorých žijú novinári aspoň dva týždne tak sa mi obracia žalúdok.
@lucus83 jej tvrdenie nikoho nezabilo...zatial. Kto zaruci ze o tyzden neurobi dalsiu chybu a ta neskonci s ovela horsimi nasladkami? Vies ja neodsudzujem zanieteneho lekara, ci sestru, ktori ziju pre pacientov, ktorym na ich praci zalezi a urobia raz ci dvakrat chybu, aj ked fatalnu...sme len ludia. Odsudzujem takych, ktori ledva preliezli studiom mediciny a mozno by sa na nu bez ockovej penazenky ani nedostali, ktori si myslia ze ked uz maju v ruke diplom, urobili maximum, co bolo treba a uz len staci v peknej vyhrievanej ordinacii nejako preckat do dochodku. Povedzme si na rovinu, na kazdej skole su studenti co na to jednoducho nemaju, ale nechcu si to priznat a zatato dostuduju a idu robit to co ich mozno ani nebavi, ani tomu uplne nerozumeju, ale co ine im ostava? Ja som kedysi chcela ist studovat medicinu. Nastastie som hned na zaciatku pochopila ze na to nemam a nechala som to tak. Keby to urobil kazdy kto to tak citi, mozno by dnes boli iba skveli a zanieteni lekari, skutocni odbornici pri ktorych clovek bude citit tu doveru.
Dalsia vec s cim uplne suhlasim, ze ludia beru lekarov ako bohov...je to strasna chyba. Ked pride taka tetka, ze ju picha pri srdci, ze tlak ma zas vysoky a nohy ju bolia a caka ze dostane pilulku a bude vsetko dobre...ale ona tu pilulku naozaj dostane! Predpisat tabletku trva par sekund, sadnut si a tetuske vysvetlit, ze kym neprestane sa napchavat klobaskou a bielymi rozkami a travit cely den pred telkou, tak jej tie pilulky budu nanic, trva ovela viac. A lekar nema cas, nema trpezlivost, nema ludsku kapacitu a povedzme si ze casto ani motivaciu, ved co predpise za to ma body do poistovne a peniaze...
Neda sa pausalizovat, ze lekari su len dobri, alebo len zli... a hlavna chyba je v systeme....

Ahojte @adsumus a @sirinka . Prečítal som si vašu diskusiu z posledných dní a obe ste v nej zašli priďaleko a navzájom sa urážali. Je škoda, že opakovane na seba reagujete a snažíte sa podpichovať a dokazovať, kto má pravdu a ani po našich upozorneniach táto diskusia nekončí. Je načase odmlčať sa z fóra a dať si pauzu. Máte teda trojmesačný zákaz prispievať do všetkých očko/neočko tém vo fóre. Zákaz končí 16. januára 2015. Verím, že to bude dostatočným ponaučením. Nerád by som vám dával zákaz trvalý alebo úplne blokoval prístup na stránku. Prajem pekné dni.