icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

zuzkat1
9. máj 2013

@kkristin vies neviem teraz konkretny priklad ale uz som take pocula ze dr daco radil ako spravny postup a teda suhlasili,lebo Ved je to dr a bola to chyba,myslim ze tam moze niest dr zodpovednost ak sa dokaze ze v danej situacii to bolo zle riesenie...myslim ze toto je obdobne.oni sa rozhodli ale verili niekomu kto sa v tom mal vyznat no mylil sa a dal zlu radu.

kvieta
9. máj 2013

Minimálne je na zamyslenie, prečo štát necháva bez povšimnutia aktivistov, ktorí navádzajú ľudí, ako sa dopustiť priestupku.
A riešiť sa dajú určite aj jednotlivci, nie len skupiny, ak by k tomu došlo. Aj na anonymných fórach. Minimálne by sa im aspoň nevytváral priestor na takéto navádzanie. A to nie je žiadna cenzúra. Ani ústavu netreba meniť, ako to tu niekto spomínal.

sorciera24
9. máj 2013

@kvieta idem ta teraz navadzat na rozbitie dvier tvojmu susedovi...ides?;)

trish31
9. máj 2013

@hajanka napriklad pokial ja viem,tak v Belgicku mas s tymto problem,tam Ti nezaockovane dieta do jasiel a skol nevezmu.Je to konkretne jedna cast ale nebudem sa hrat na mudru,nepamatam sa.

Ale jedno mi vysvetli,preco hned musite stekat a viest debatu do extremizmu?Vsetko ma svoje pre a proti.Ze Tvoje dieta nikdy rotavir nemalo neznamena,ze susedovo nan nemoze zomriet.Ved nechaj kazdemu pravo na slobodne rozhodnutie,nemusi byt hned kazdy debil ked ockuje svoje deti.Tak ako ja budem zodpovedna za neziaduce ucinky,ktore mozu nastat po ockovani mojho dietata takisto si Ty zodpovedna za to,co sa mozze udiat ak ockovat nedas.Cize vsetci su na tom rovnako

kvieta
9. máj 2013

@sorciera24 Je odmietnutie očkovania bez vážneho dôvodu kvalifikované ako priestupok? Radíte ľuďom vo svojej skupine ako postupovať pri odmietnutí očkovania? Je o čom točiť ďalej?

sorciera24
9. máj 2013

@kvieta preco neodpovedas na otazku?

katrinka8
9. máj 2013

@adsumus - precitaj si pribeh @miliharmi a pochopis o com hovori, ked pise o bezpecnosti...

janano
9. máj 2013

@trish31 a zasa sme pri tom...na Slovensku nie je moznost slobodneho rozhodnutia

zuzkat1
9. máj 2013

@sorciera24 mozno keby si jej napisala nejaku zavadzajuci info-napr ze jej sused mal infarkt tak ide a rozkopne tie dvere

trish31
9. máj 2013

@janano ja si stale myslim,ze pokial mam v uvodzovkach len nieco zaplatit,tak pre mna to moznost je...Aj ked ja suhlasim,takto by to fungovat nemalo

hajanka
9. máj 2013

@trish31 aky extremizmus... podla mna extremom je zalozenie takejto diskusie s takymto nazvom a takymto navrhom

ja som nepovedala ze moje dieta rotavira nemalo, ma asi necitas dosledne "hnaciek mal az az za svojich 9 rokov, netusim kolko z nich bolo rotavirovych ani konkretne akych typov " mozno mal kazdu hnacku rotavirovu co ja viem? 🙂 netusim, nemam doma labak, nikdy som s hnackou neletela k doktorovi ani neskumala patogeny ktore ju sposobili 🙂 pre mna je to LEN hnacka 🙂 a nie smrtelna choroba, rovanko ako ostatne bezne detske choroby, nedala som ockovat lebo je to nezmysel, ano som si toho plne vedoma, robim to dobrovolne, zodpovedne, nemam vycitky, ani strach ... staci ti takato odpoved?

nikomu pravo neberiem ani neupieram, tak nech tak nikto nerobi ani mne, ok? 🙂
ak budem cele Slovensko pod hrozbou pokuty nutit neockovat, potom sa mozes bit aby som zato niesla zodpovednost, ok?

kvieta
9. máj 2013

@sorciera24 Pretože nemá to nič spoločné s tým, k čomu som sa vyjadrila.

sorciera24
9. máj 2013

@kvieta jasne 😉 😀 skoda, keby si odpovedala, hned by som ti suvislost ukazala ( a ty to dobre vies...;))

zuzkat1
9. máj 2013

Inak nechapem vas,tiez nie som nadsena z ockovania ale vy ste uplny extrem... V tom zmysle ze len vas nazor je pismo svate a to je tiez zaslepenost

kvieta
9. máj 2013

@zuzkat1 Hej a keby ho nemal, tak by som ich možno ešte aj musela zaplatiť🙂 A možno aj keby ten infarkt mal, záleží od suseda🙂

katrinka8
9. máj 2013

V tomto ockovacom priemysle vobec nie je nutne podplacat jednotlivych lekarov. Staci podplatit vlady jednotlivych statov, aby zaviedli napr. to povinne ockovanie, ktore zaplati stat (cize my - danovi poplatnici). Konkretne pri povinnom ockovani podla mna samotny lekar o nicom nerozhoduje, tu rozhodol "stat" a lekar len plni literu zakona, ako sa hovori. Je sice na nom, ze v niektorych pripadoch moze rozhodnut, ze ockovat sa nebude (zdravotne dovody napr), ale to je statu a farmafirme uplne jedno, kedze vakciny su zakupene, peniaze vo vreckach tych, ktori ich chceli. Vlada (staci aj jeden minister ci tajomnik, alebo teda akasi komisia, co o tomto rozhoduje - par ludi) a kompetentni dostanu par milionov za rozhodnutie povinneho ockovania a farmafirma zase od statu svoje miliardy za svoje vakciny.... Mozno je to aj oficialne legalne - lobbing. S liekmi verim, ze to funguje na urovni firma - lekar. Mam kamosku, robila "medicinsku reprezentantku" - viem, o com hovorim.

trish31
9. máj 2013

@hajanka a to,ako pises,ze z Tvojich penazi,ktorymi uhradis pokutu sa hradi ockovanie inych,no,ono primarne vobec nejde o zisk ale skor ide o zastrasenie.Vacsina ludi tu pokutu nezaplati...

zuzkat1
9. máj 2013

@kvieta to hej,len som chcela poukazat na to ze nestaci povedat "neockuj" "chod a vykopni dvere"... Ak das dobry dovod tak ludi presvedcis...

janano
9. máj 2013

@katrinka8 amen

trish31
9. máj 2013

@hajanka si extremistka ved sa citaj...Stekas,ale na mna nemusis.Ja som stastna,ze Tvoje dieta rotavir nemalo,ale ako som uz spominala,to,ze ho Tvoje dieta nemalo(alebo ho uspesne prekonalo) neznamena,ze susedovo na neho neumrie.

sorciera24
9. máj 2013

@zuzkat1 nie, ja nie som extrem, ja napr. nikoho nenabadam nech neockuje, preboha, ved to sa kazdy musi sam rozhodnut, to by bolo, keby sme vsetci konali ako nam niekto nakaze v zivote...myslim, ze ani ty sa neriadis podla nejakej autority..... (ja som sa chcela vyslovene vyjadrit len k tej zodpovednosti....ako takej....za kazde jeno konanie.....preto som uviedla aj inu situaciu....;))

adsumus
autor
9. máj 2013

Čo sa týka rotavírov, poviem vám z osobnej skúsenosti, moja dcérka chytila teraz hnačku, teplota 38,6 v ten den a na druhý den, čuduj sa svet, už teplota bola len 36,6 a hnačka odoznela a to som jej nič nedávala. Bola očkovaná na rotaviry. Ja viem poviete nesúvisí a možno súvisí a som rada. Veľmi.

hajanka
9. máj 2013

@trish31 a tieto info mas odkial?

kvieta
9. máj 2013

@zuzkat1 Ja o.i. neakceptujem aj ich spôsob.

trish31
9. máj 2013

@hajanka teraz myslis ktore?

trish31
9. máj 2013

@adsumus ja rotaviry dam urcite,hlavne my budeme s malym dost cestovat po svete,tak to chcem dat urcite

misaha
9. máj 2013

hehehe..ako kukam sme tam kde sme boli 🙂..ahojtéééééééééé 🙂..ako čitam tak čitam,ale vela ludi ste naštvali vy zastancovia očkovania 🙂..my sme podla vas AV a vy si ako hovorite?...neviem načo to je cele dobre sa tu rozčulovat 🙂..ved vo vačšine krajin ktore su na ovela vyššej urovni ako sme my je očkovanie DOBROVOLE !!..ale u nas sa ideme zabiť za kolektivnou imunitou,protiatky proti "smrtelnym" chorobam,hrozbáááá pokuty .jajááááj...ved ste na smiech nie len u nas ale aj v zahraniči...ked my sme hrozbou pre spoločnost tak kto ste vy???..ved VY NAS nutite vedome UBLIZOVARt vlastnym detom !!!..z vašho slepeho presvedčenia na zaklade sfalšovanych statistik,nepodloženych učinkoch,bez kompletneho zoznamu obsahu vakcin ku ktoremu sa nikto nikdy nedostane kvoli vyrobnemu tajomstvu!..takže to vy nas nutite vystavit svoje deti dokazanemu škodeniu a vo vela pripadoch tažkemu bez toho aby ste čo i len tušili čo za bordel je v tych vakcinach..ved vyrobcovia priznali že jedina vakcina obsahuje 80-100 prvkov ale poviní su uvadzať len tie čo sa dostanu do vakciny hned na začiatkz..nič ine čo sa tam dostane ,kontaminuje v priebehu vyroby sa nikdy nedozviete 🙂...my nenutime vas svoje deti tomuto vystaviť,,rozhodli ste sa samééééééééééé 🙂..gratulujem 🙂

zuzkat1
9. máj 2013

@sorciera24 hej lenze ako som teraz pisala kviete ani neockujuci nepovedia iba "neockuj"ak das dovod co presvedci tak clovej aj tie dvere vykopne

hajanka
9. máj 2013

@trish31 vies, ono staci sa trochu viac zaujimat, postudovat, nie len pocuvat ako ovecka to co mi niekto prikaze, lebo... (nosi biely plast), staci vediet ako spravne liecit, mozno ak by sa sused o to viac zaujimal, tiez by jeho dieta mohlo prekonat rotavirus bez problemov 🙂

trish31
9. máj 2013

@hajanka a ako vies(a nie si jedina z Vasej skupiny),ze osoba,ktora da ockovat,si nenastudovala veci?A mozno viac ako Ty?To je dost chaba argumentacia si myslim