„Aj mňa bili a som v poriadku“ - najväčšie klamstvo naších dejín
Predstavte si dieťa, ktoré hľadá bezpečie v objatí, no namiesto neho dostane úder. To dieťa v nás nikam neodišlo. Len sa naučilo mlčať, zatnúť zuby a hovoriť tomu „rešpekt“. Kolektívne sme prijali mýtus, že násilie je liek, ktorý z nás robí chlapov a pevné ženy. Pravdou však je, že násilie z nás robí len dospelých, ktorí nevedia plakať, nevedia milovať bez podmienok a svoje deti trestajú za svoje vlastné nevyriešené traumy.
Nasledujúce riadky nie sú len krutým príbehom. Sú presným opisom toho, ako absurdne znie obhajoba bitky, keď ju preložíme do jazyka fyzického zmrzačenia. Ak vás tento text nahnevá, pýtajte sa sami seba: Hnevá vás tá absurdita, alebo tá pravda?
Obhajujeme násilie svojich rodičov, len aby sme nemuseli priznať, že nám ublížili tí, ktorí nás mali chrániť pretože je ľahšie prijať bolesť ako zaslúžený trest, než priznať, že tí, ktorí nás mali milovať, jednoducho zlyhali.
Keď povieme „buduje to rešpekt“, robíme zo seba víťaza. Ak povieme „ublížil mi“, stávame sa obeťou. Pre mnohých je predstava, že sú zranenou obeťou, neznesiteľná. Radšej si nasadia masku silného človeka, ktorého bolesť zocelila, aby nemuseli cítiť tú hlbokú bezmocnosť, ktorú cítili ako deti.
Priznaním traumy by sa im zrútil obraz o „dobrom detstve“. Je jednoduchšie povedať „zaslúžil som si to“ alebo „urobilo to zo mňa chlapa“, než si priznať pocit bezmocnosti malého dieťaťa.
Keď vidím, koľko ľudí obhajuje detské utrpenie ako „výchovu“, dvíha sa mi žalúdok. Po svete chodia milióny zranených dospelých, ktorí si odmietajú priznať pravdu: že to, čo sa im dialo, nebolo v poriadku. Ich agresívna obhajoba bitky nie je názor, je to ich obranný mechanizmus.
Musia veriť, že tie rany boli potrebné, inak by sa pod váhou tej nespravodlivosti a bezmocnosti psychicky zrútili.
Pripravil som malé zrkadlo ich obhajoby. Čítaj pozorne.
Môj satirický text je zrkadlom tejto absurdity.
......................................
„AJ MŇA BILI A SOM V PORIADKU“
- Prirovnanie k vypichnutému oku -
...…...................…........….
.„Jazva je znakom sily, nie traumy. Moji rodičia vedeli, čo robia, keď mi mierili na zrenicu. Chceli len, aby som sa sústredil na podstatné veci a nerozptyľoval sa periférnym videním. Načo sú mi dve oči? Veď aj s jedným trafím domov. Aspoň teraz vidím svet presne taký, aký je: polovičný. Odvtedy sa mi lepšie mieri – vidím svet bez zbytočných príkras a hĺbky. Kto potrebuje obe oči, je len rozmaznaný dobou. Jedno oko stačí na to, aby si videl na cestu. To druhé robí z ľudí slabochov.
Mne oko vypichli a pozrite, aký som úspešný. Keby mi nechali obe, nič v živote by som nedosiahol. Aj môj starý otec bol jednooký, aj môj otec.. buduje sa tým rešpekt.
Keď mi vypichli oko, naučil som sa znášať bolesť. Stal sa zo mňa skutočný muž. Dnes ma už nič nerozhádže. Tí, čo majú obe oči, sa rozplačú pri každom škrabanci. Ľudia s dvoma očami sú precitlivení.
Keď vidím deti s oboma očami, ako sa smejú a pozerajú na motýle, hnevá ma to. Sú rozmaznané svetlom. Akoby ich rodičia vôbec nemilovali! Keby ich milovali, pripravia ich na tmu. Keby ich milovali, vezmú tú ihlu a ukážu im, čo je to skutočný život. Ja svoje deti nenechám v tejto ilúzii videnia. Aj im tie oči poškodím. Nie z nenávisti, ale z úcty k tradícii. Chcem, aby boli úspešní ako ja.
A najviac ma bavia tí psychológovia, čo hovoria o binokulárnom videní. Vraj je to prirodzené. Vraj je to zdravé. Hlúposti! To sú len moderné výmysly pre slabochov, ktorí neunesú trochu tmy v zrenici. Ja som dôkaz, že to funguje. Pozrite sa na mňa: mám prácu, mám dom, viem si zaviazať šnúrky. Čo na tom, že občas narazím do zárubne dverí? To nie je chyba môjho zraku, to sú len dvere, ktoré mi stoja v ceste.
Prestaň revať! Ešte máš druhé oko, tak čo sa sťažuješ? Buď rád, že som ti nechal aspoň to jedno. Keby ma tvoj starý otec takto rozmaznával, dnes by som bol nikto!
Pozri sa na seba, trasieš sa, si precitlivený. Vypichol som ti ho preto, lebo ťa milujem. Chcem, aby si bol tvrdý. Svet ti nebude utierať slzy, svet ti vrazí päsťou do tváre, tak som ti ju vrazil ja, aby si mal náskok.
Kým ty plačeš nad jedným vypichnutým okom, ja som mal chrbát ako zorané pole od otcovho opasku. A sťažoval som sa? Nie! Každá rana mi pripomínala, že som nažive. Poďakoval som mu za každú modrinu, lebo som vedel, že ma pripravuje na svet, ktorý nepozná milosť. Ty máš teplú posteľ a plný tanier, a ešte máš tú drzosť hovoriť o traume?
Ja v tvojom veku by som si nedovolil ani len pomyslieť na to, že by som otcovi odporoval. Jeho ruka bola zákon a jeho hnev bol môj kompas. Dnešné deti majú práva, majú psychológov, majú hračky... a majú v očiach prázdnotu. Ja som ti tú prázdnotu vyplnil bolesťou, aby si mal v sebe aspoň niečo skutočné. Ak ťa to nebaví, choď sa sťažovať tým tvojim odborníkom.
Keď budeš dospelý, poďakuješ mi. Prídeš za mnou, podáš mi ruku a povieš: ‚Otec, ďakujem, že si mi vzal ten zbytočný luxus vidieť svet v plných farbách. Ďakujem, že si ma naučil, že láska má ostrý hrot.“
..................................................
Vďačnosť za bitku je ako vďačnosť za to, že nás niekto naučil plávať tým, že nás hodil do rozbúreného mora so zviazanými rukami. Možno sme sa neutopili, ale strach z vody si ponesieme navždy.
Možno si poviete: „Ale facka nie je vypichnuté oko.“
Vedzte, že tá bolesť, ten pocit zrady a tá vnútorná tma sú v jadre totožné. Facka je len iný nástroj na to isté emocionálne zmrzačenie.
Veta „Aj mňa bili a som v poriadku“ nie je dôkazom sily, ale najväčším klamstvom v dejinách výchovy. Pod pojmom „v poriadku“ totiž väčšina ľudí vníma len to, že ráno vstanú do práce a nemajú záznam v registri trestov. O ich úzkostiach, neschopnosti prejaviť emócie či nefunkčných vzťahoch sa už mlčí.
Fyzický trest dieťa nenaučí rozlíšiť dobro od zla. Naučí ho len:
- Ako sa nenechať chytiť, ako klamať
- Že problémy sa riešia agresiou.
- Že silnejší má vždy pravdu.
Uzdravenie spoločnosti začína v momente, keď dospelý človek odmietne použiť silu proti niekomu, kto sa nevie brániť.
Skutočná sila nespočíva v tom, že ranu vydržíme, ale v tom, že ju nepodáme ďalej.
A to aj dnes si ešte niekto mysli ,že keď niekto chce svoje decko bit ,tak ho o opaku niekto iný presvedčí
Tak ako v minulosti boli ľudia čo vychovávali svoje decka láskou a trpezlivosťou ,tak sú aj dnes a tak isto sú a aj boli rodicia čo vychovávali a vychovávajú decka remeňom
Veď najväčšie násilie sa odohráva v rodinách a bude trvať ešte veeela rokov vo východnej Európe kým sa to zmení
A môžte sa o tom hádať koľko chcete
@anonym_d6c6e3 ježiš čo máš proti tomu textu???? Píše absolútnu pravdu. Čo by mal z toho troll?
Zapistalo ego tým ktorí praktizujú fyzické násilie na svojich deťoch aj dnes?
Absolútne nič na tom článku nie je poburujuce. Nikoho neuraza. Čistá realita......
Generácia ľudí 50+ každý do jedného sa bije pi prsiach že boli biti a sú tu živí a zdraví a nepočúvam od nich nič iné, len ,,ako by si dnešné deti zaslúžili po papuli..."
@simona20201309 nehnevaj sa, a ti vnimas aka je dnesna mladez? ci zijes na inej planete?
@anonym_d6c6e3 ježiš čo máš proti tomu textu???? Píše absolútnu pravdu. Čo by mal z toho troll?
Absolútne nič na tom článku nie je poburujuce. Nikoho neuraza. Čistá realita......
Generácia ľudí 50+ každý do jedného sa bije pi prsiach že boli biti a sú tu živí a zdraví a nepočúvam od nich nič iné, len ,,ako by si dnešné deti zaslúžili po papuli..."
@simona20201309 ja nie a ani moj muz a ani žiaden iný 50+ktoreho poznam
@simona20201309 nehnevaj sa, a ti vnimas aka je dnesna mladez? ci zijes na inej planete?
@anonym_d6c6e3 A kto porodil a vychoval takúto generáciu? Tí, ktorí boli bití a sú zástancom výchovnej. V práci sa asi bežne bijete?Jaj, tam nie, ale cápať vlastne mamalé cko je ok. Každý, kto si fyzicky uzurpuje pokoj, či rešpekt, sám nemá poriešených milión emócií a opäť sa opakujem=ale od malého dieťaťa očakáva 5hviezdičkové správanie a zvládnuté emócie. Všetko to, čím sam vôbec nedisponuje...
Ja som mala 5* správanie, vedela som že pohár nemože pretiecť, no ak pretiekol vytiahol otec remeň.
Dnes deti vedia že rodičia nič neurobia, len sa budú zhovadzovať, vymýšlať nezmyselné tresty, škriekať, rúcať sa, hrať na city.
Mne vždy stačilo povedať raz, keď ma vyšticoval učiteľ za papuľovanie tak som bola celý rok ticho.
Nikto nekričal, prstom naznačil že mám prísť k nemu.
Neboli sme týraní, nedostávali sme bezdovodne, ani za zlé známky, ale vedeli sme, že rodičom patrí rešpekt.
Bola som upozornená 2x otcom, aby som si pri domácich úlohách vypínala vlasy, lebo nevidím a kazím si oči, našiel ma tretí x, naložíl ma do auta, smer kaderníctvo a mala som strih na chlapca.
Proste sa konalo.
Dnes deti rozhodujú o všetkom, ani vlas skriviť, nedajboh ostrihať, kupovať čo chcú, tráviť čas ako chcú, prisposobuje sa život deťom, ich pocitom a potrebám a ani len netušia, že aj rodič má potreby.
Som dieťa čo pozná fyzické tresty, teda výchovnej, som vychovaná v láske, nepamatám si hulákajúcich rodičov, nikdy sa nehádali, boli jasné pravidlá a tie sa dodržovali.
Dnes každý chce vychovávať poloboha, ktorý keď sa stretne s realitou tak ju nezvládne a navštevuje psychológa, lebo ich prehrávať nikto nenaučil, načo aj, keď je každý dokonalý.
Ja som vedela, že dokonalá nie som a otcov remeň bol vždy po ruke.
Dnes dieťa zo všetkého vychádza ako víťaz a rodič je ten porazenyl s nervami v kýbli.
Ja som mala 5* správanie, vedela som že pohár nemože pretiecť, no ak pretiekol vytiahol otec remeň.
Dnes deti vedia že rodičia nič neurobia, len sa budú zhovadzovať, vymýšlať nezmyselné tresty, škriekať, rúcať sa, hrať na city.
Mne vždy stačilo povedať raz, keď ma vyšticoval učiteľ za papuľovanie tak som bola celý rok ticho.
Nikto nekričal, prstom naznačil že mám prísť k nemu.
Neboli sme týraní, nedostávali sme bezdovodne, ani za zlé známky, ale vedeli sme, že rodičom patrí rešpekt.
Bola som upozornená 2x otcom, aby som si pri domácich úlohách vypínala vlasy, lebo nevidím a kazím si oči, našiel ma tretí x, naložíl ma do auta, smer kaderníctvo a mala som strih na chlapca.
Proste sa konalo.
Dnes deti rozhodujú o všetkom, ani vlas skriviť, nedajboh ostrihať, kupovať čo chcú, tráviť čas ako chcú, prisposobuje sa život deťom, ich pocitom a potrebám a ani len netušia, že aj rodič má potreby.
Som dieťa čo pozná fyzické tresty, teda výchovnej, som vychovaná v láske, nepamatám si hulákajúcich rodičov, nikdy sa nehádali, boli jasné pravidlá a tie sa dodržovali.
Dnes každý chce vychovávať poloboha, ktorý keď sa stretne s realitou tak ju nezvládne a navštevuje psychológa, lebo ich prehrávať nikto nenaučil, načo aj, keď je každý dokonalý.
Ja som vedela, že dokonalá nie som a otcov remeň bol vždy po ruke.
Dnes dieťa zo všetkého vychádza ako víťaz a rodič je ten porazenyl s nervami v kýbli.
@anonym_1e9d20 Otras, ako vidno, poškodilo ťa to riadne...
@enmery nie som poškodená fakt, vtedy to bolo tak, poslúchať sa muselo.
Nebijem sa v práci, ani doma😁
Ale správam sa s rešpektom ku každému pre istotu😊
@enmery nie som poškodená fakt, vtedy to bolo tak, poslúchať sa muselo.
Nebijem sa v práci, ani doma😁
Ale správam sa s rešpektom ku každému pre istotu😊
@anonym_1e9d20 Toto, čo robil tvoj otec je obyčajná tyrania a buzeracia. Slabé a zakomplexovane tvory sa takto odbavuju na tých najslabších...hádam sa Ti raz otvoria oči. Ten bludy o vlasoch a následne ich ostrihanie kvôli tomu🤦♀️🤦♀️🤦♀️Zlyhal ako otec a o mužovi sa tu ani nemusíme baviť, normálni muž slabšieho ochraňuje a nie sa na ňom odbavuje psycho terorom.
@enmery neboli sme asociáli, rodičia sú ekonómovia, proste boli mantinely a za tie sa nechodilo.
A tak som to určite nebrala, ničíla som oči, lebo som cez vlasy nevidela, tak bolo to riešenie bez zbytočných rečí.
Toto musel pisat nejaký psychopat. Vlastne chlap na modrom koniku nemôže byt normálny 🤦♀️
@enmery ty si poskodena. na hlavu. perinkova kralovna
Grcám z tých, čo bitie obhajujú a zľahčujú. Že máte len jedny nervy…no najlepšie si ich vybiť na deťoch. Mali by ste riešiť, že ste labilné primitívne hlupane, ktoré nemajú v poriadku vlastné nervy a vlastne ani dostatočné IQ a sebareflexiu, aby ste vedeli, ako to riešiť. 🤮
@anonym_5486a5 a ty si studnička plna empatie a citov podľa tvojho slovníka ☺️ už vidím ako prejavujes lásku: "ja ťa milujem,do p..... " 🤣🤣🤣🤣 Prepáč ale naozaj si tu predviedla krásny kus agresie a primitívneho slovníka
som rada že som spravila radosť.
@anonym_5486a5 a ty si studnička plna empatie a citov podľa tvojho slovníka ☺️ už vidím ako prejavujes lásku: "ja ťa milujem,do p..... " 🤣🤣🤣🤣 Prepáč ale naozaj si tu predviedla krásny kus agresie a primitívneho slovníka
@mizoko áno, k tým, čo bitie obhajujú…ale vidno, aké sú na seba citlivé
@anonym_d6c6e3 no daj, aká je dnešná mládež?
@mizoko áno, k tým, čo bitie obhajujú…ale vidno, aké sú na seba citlivé
@anonym_5486a5 jasneeeee 🤣🤣🤣🤣 videla som inak teraz takú peknú pesničku,o decku čo chce všetko. A keď nie tak robí cirkus 🤣🤣🤣🤣 krásne opísané ako sa správajú deti matiek čo je pre nich decko vesmírom a môžu úplne všetko. Aj streliť matke facku 🙂 aj ju kopať a hrýzť. Aj vrieskať. Lebo veď môžu. Veď sú malý Boh. Som decko co chce všecko - úplne trefne ☺️
@simona20201309 po papuli by si zaslúžili ich rodičia za to,že deti si robia co chcú 🙃 si kludnejsia?
@anonym_5486a5 jasneeeee 🤣🤣🤣🤣 videla som inak teraz takú peknú pesničku,o decku čo chce všetko. A keď nie tak robí cirkus 🤣🤣🤣🤣 krásne opísané ako sa správajú deti matiek čo je pre nich decko vesmírom a môžu úplne všetko. Aj streliť matke facku 🙂 aj ju kopať a hrýzť. Aj vrieskať. Lebo veď môžu. Veď sú malý Boh. Som decko co chce všecko - úplne trefne ☺️
@mizoko Medzi "dieta si robi co chce" a "rodic dava vychovnu" je toho este vela. Respekt a autoritu u deti maju aj rodicia, ktore nikdy neudreli. To, ze niektori nevedia ako na to a dieta im skace po hlave, je vysledok niecoho ineho ako toho, ze nedavali po zadku.
@mizoko Medzi "dieta si robi co chce" a "rodic dava vychovnu" je toho este vela. Respekt a autoritu u deti maju aj rodicia, ktore nikdy neudreli. To, ze niektori nevedia ako na to a dieta im skace po hlave, je vysledok niecoho ineho ako toho, ze nedavali po zadku.
@anonym_71c59a kde píšem že majú dávať po zadku? Majú byť vychované. No len ono je to niekedy fakt náročné. A tuná niektoré považujú za tyranie aj to,keď rodič decku vezme mobil alebo mu nekúpi napríklad hračku lebo nepočúvalo. Už sa fakt spamatajte lebo nám tu vyrastá generácia egocentrikov
@anonym_71c59a kde píšem že majú dávať po zadku? Majú byť vychované. No len ono je to niekedy fakt náročné. A tuná niektoré považujú za tyranie aj to,keď rodič decku vezme mobil alebo mu nekúpi napríklad hračku lebo nepočúvalo. Už sa fakt spamatajte lebo nám tu vyrastá generácia egocentrikov
@mizoko Myslela som si, ze je to o vychove dietata "vychovnou" po zadku. Ak nie, moja chyba. Mna tiez bili a v zivote by som dceru neudrela. To ale neznamena, ze ju nevychovavam inak. Vela rodicov nechce, aby mali deti rovnake detstvo ako oni, ale nevedia nastavit hranice. S tym suhlasim.
@anonym_1e9d20 Toto, čo robil tvoj otec je obyčajná tyrania a buzeracia. Slabé a zakomplexovane tvory sa takto odbavuju na tých najslabších...hádam sa Ti raz otvoria oči. Ten bludy o vlasoch a následne ich ostrihanie kvôli tomu🤦♀️🤦♀️🤦♀️Zlyhal ako otec a o mužovi sa tu ani nemusíme baviť, normálni muž slabšieho ochraňuje a nie sa na ňom odbavuje psycho terorom.
@enmery ťažko sa to vysvetľuje, keď moji rodičia majú z toho vyjsť ako psychopati, to vobec nie a rovnako sa necítim poškodená.
Bola rovnaváha a jasne sme chápali tie hranice.
Ohýbaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko, až raz budem Jano, neohneš ma mamo😀
A tak aj bolo, keď som mala 16 už nebolo čo riešit, domov som chodila na minútu presne, nemuseli sa nikde za mňa hanbiť, puberta sa neuznávala a ani si nepamatám nejakú, že by som nevedela čo so sebou, to sme si prechádzali bez povšimnutia.
Vybrúsili ma ako diamant😁
Nemali sme 1500 hračiek ako dnes, za celý život som mala 2 bábiky, na narodeniny som dostala tortu a mohla som si zavolať kamarátku, na Vianoce sme dostávali pyžamo😀 nejakú hračku som dostala len od krstnej.
Napriek tomu mi nič nechýbalo, žilo sa pokojne, ja si nepamatám že by na mňa niekto kričal a nejak mi nadával, to som nemohla ani ja a nerobili to ani rodičia.
Klamať sa nemohlo, za to bola bitka, nie bez príčiny, ja som aj plakala potichu, dnes deti vrieskajú o život a nevedia sa zmestiť do kože.
Keby som si zavrieskala v obchode, tak doma by otec vytiahol remeň.
Nebolo to ani pre neho jednoduché, musel sa hecovať, aby urobil čo sľúbil, niekedy zabudol, ale keď sľúbil niečo tak to tak bolo, veľmi málo sa odpúšťalo.
Neboli sme neurotici, rodičia sa pred nami nehádali, doma bol božský kľud a stabilita, ak sa niečo vymykalo štandardu tak som vedela že príde trest, stačilo remeň okúsiť raz, druhý krát som si rozmyslela.
Moj brat dostával viac, aj preto som to radšej nepokúšala.
Nevyjadruj sa prosím na mojich rodičov neúctivo, bolí to, otec tu už nie je.
Fyzicky trestať dieťa nie je nič iné ako zneužitie sily a zastrašovanie na niekom, kto sa nevie brániť, to bie je výchovná metóda, ale zlyhanie človeka, ktorému dieťa dôveruje, na plnej čiare...moje dieťa som netrestala nikdy nijakým spôsobom, fyzicky ani psychicky, predsa bolo bezproblémové, slušne sa správalo preto, lebo to bolo pre neho prirodzené a nie preto, lebo som ho k tomu násilím donútila. Čo bolo u mňa problém, je moja prchká povaha, čo tiež nie je úplná výhra, ale to boli veci, ktoré som sa snažila zlepšiť.
@enmery ťažko sa to vysvetľuje, keď moji rodičia majú z toho vyjsť ako psychopati, to vobec nie a rovnako sa necítim poškodená.
Bola rovnaváha a jasne sme chápali tie hranice.
Ohýbaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko, až raz budem Jano, neohneš ma mamo😀
A tak aj bolo, keď som mala 16 už nebolo čo riešit, domov som chodila na minútu presne, nemuseli sa nikde za mňa hanbiť, puberta sa neuznávala a ani si nepamatám nejakú, že by som nevedela čo so sebou, to sme si prechádzali bez povšimnutia.
Vybrúsili ma ako diamant😁
Nemali sme 1500 hračiek ako dnes, za celý život som mala 2 bábiky, na narodeniny som dostala tortu a mohla som si zavolať kamarátku, na Vianoce sme dostávali pyžamo😀 nejakú hračku som dostala len od krstnej.
Napriek tomu mi nič nechýbalo, žilo sa pokojne, ja si nepamatám že by na mňa niekto kričal a nejak mi nadával, to som nemohla ani ja a nerobili to ani rodičia.
Klamať sa nemohlo, za to bola bitka, nie bez príčiny, ja som aj plakala potichu, dnes deti vrieskajú o život a nevedia sa zmestiť do kože.
Keby som si zavrieskala v obchode, tak doma by otec vytiahol remeň.
Nebolo to ani pre neho jednoduché, musel sa hecovať, aby urobil čo sľúbil, niekedy zabudol, ale keď sľúbil niečo tak to tak bolo, veľmi málo sa odpúšťalo.
Neboli sme neurotici, rodičia sa pred nami nehádali, doma bol božský kľud a stabilita, ak sa niečo vymykalo štandardu tak som vedela že príde trest, stačilo remeň okúsiť raz, druhý krát som si rozmyslela.
Moj brat dostával viac, aj preto som to radšej nepokúšala.
Nevyjadruj sa prosím na mojich rodičov neúctivo, bolí to, otec tu už nie je.
@anonym_1e9d20 viem o com pises, za starych cias to bola vychovna "norma", bilo sa aj v skole (aj ukazovatkom, pravitkom) Disciplina na prvom mieste.
Poslusnost zo strachu nie je ono. Poslusnost z uvedomenia je v poriadku.
Ked sa pozrieme na sucasnu vladu - Fico odporuca facky, pretoze aj on bol tak vychovany? Aky ma charakter? Arogantny klamar. K comu mu pomohli tie facky z mladosti? K posielaniu mladych na smrt za vyjadrenie nesuhlasu?!
@anonym_1e9d20 viem o com pises, za starych cias to bola vychovna "norma", bilo sa aj v skole (aj ukazovatkom, pravitkom) Disciplina na prvom mieste.
Poslusnost zo strachu nie je ono. Poslusnost z uvedomenia je v poriadku.
Ked sa pozrieme na sucasnu vladu - Fico odporuca facky, pretoze aj on bol tak vychovany? Aky ma charakter? Arogantny klamar. K comu mu pomohli tie facky z mladosti? K posielaniu mladych na smrt za vyjadrenie nesuhlasu?!
@eva8 áno, nepísala som to preto, aby ľudia začali otĺkať deti.
Vtedy bola taká výchova, ale nemali sme z toho traumy, poslúchať sa muselo a ak nie, boli varechy, remene, kľačalo sa v kúte.
Nikdy rodičia neopakovali niečo 3x, bolo povedané 2x, tretí krát už otec siahal po remeni.
Nikto na nás nekričal, nebolo treba, vo vlastnom záujme sme museli vydedukovať čo uz bolo rodičom cez čiaru.
Preto to ani nevnímam, že som často nejak trpela, netrpela, lebo som poslúchala.
Nevyjednávalo sa, nečakala som týzdne na odpykanie trestov a zákazov, vyriešilo sa to hneď.
@eva8 áno, nepísala som to preto, aby ľudia začali otĺkať deti.
Vtedy bola taká výchova, ale nemali sme z toho traumy, poslúchať sa muselo a ak nie, boli varechy, remene, kľačalo sa v kúte.
Nikdy rodičia neopakovali niečo 3x, bolo povedané 2x, tretí krát už otec siahal po remeni.
Nikto na nás nekričal, nebolo treba, vo vlastnom záujme sme museli vydedukovať čo uz bolo rodičom cez čiaru.
Preto to ani nevnímam, že som často nejak trpela, netrpela, lebo som poslúchala.
Nevyjednávalo sa, nečakala som týzdne na odpykanie trestov a zákazov, vyriešilo sa to hneď.
@anonym_1e9d20 Aj ja som posluchala, nebol treba remen ani varecha, ani klacanie v kute, ani krik. Hranice boli jasne nastavene a respekt bol prirodzeny.
@anonym_1e9d20 Aj ja som posluchala, nebol treba remen ani varecha, ani klacanie v kute, ani krik. Hranice boli jasne nastavene a respekt bol prirodzeny.
@mandzula tak ja som potom nemala dokonalý prirodzený rešpekt, keď som okúsila 3x otcov remeň.
Brat viac, nedávno som sa ho pýtala ako to vnímal, smial sa, že niekedy schytal aj za mňa, bol starší..
Dnes je to nepredstaviteľné, o tom sa nemusíme baviť
Vtedy boli fyzické tresty úplnal normálka vo veľa rodinách.
Svojich rodičov som milovala, vážila a rešpektovala.
Zaujal ma názov témy:
Aj mňa bili a som v poriadku“ - najväčšie klamstvo naších dejín
Som v poriadku, vnímam to skor ako veselé príhody, nie ako niečo s čím neviem žiť.
Rovnako rodičia milovali nás ako deti, pre mňa bolo horšie v puberte, keď mi otec skrátil večierku za neskorý príchod, 300x som si povedala, mohol radšej vytiahnuť remeň a bol by kľud, ako ma takto mučiť🤣

Nečítala som tú slohovú prácu.
Mala som pekné detsvo, nikto na mňa nevrieskal, netrestali ma.
Asi 3x otec vytiahol remeň a vedela som za čo to bolo.
Teraz sa len vrieska po deťoch, majú psycho stavy, traumy, sú ohučané, rodičia sa predbiehajú v bezkontaktných trestoch, mučia ich zákazmi a ničia svojim deťom psychiku.
Ja som bez hulákania dostala remeňom a bol kľud, rovnako aj na základnej lietali oflingy, pani učiteľky si hlasívky nedrali, kým by napísali nejakú poznámku dávno bol problém vyriešený ručne stručne, nepotrebovali stresovať rodičov a ďalšie 2 mesiace sa obhajovať a pamatať si súvislosti toho činu, počinu, akcie, reakcie.