icon

Ako bojovať so sociálnou fóbiou a zlepšiť život?

Dnes o 16:20

Zdravim, už roky trpím na sociálnu fóbiu. Nemám ju síce diagnostikovanu ale príznaky sedia. Nedávno som vyhľadala odbornú pomoc no potrvá pár mesiacov kým zacnem terapie. Mám to už niekedy od základnej, bola som slovné veľmi šikanovaná. Pamätám si že mi spolužiaci hovorili že som divná že vyzerám ako muž, smiali sa mi keď som prehovorila a keď som sa nevedela brániť. Neskôr mi začali skrývať moje veci a odmietali mi ich dať. Nikomu som to vtedy nepovedala lebo som sa za to hanbila. No od tej doby som bola každým dňom čo raz viac a viac uzavretá a hanbila som sa hovoriť. Na strednej sa to potom trošku zlepšilo aj som si našla kamarátky a všetko sa zdalo byť vporiadku. No potom sa to opäť vrátilo koncom strednej. Teraz študujem na vysokej a mám pocit že sa to každým dňom stupňuje. Mám brigádu ktorú mám veľmi rada ale tiež som tam veľmi uzavretá, s nikým sa tam nebavím a proste len robím svoju prácu. Našťastie tam nepracujem s ľuďmi cize mám väčšinu času kľud. Obchody alebo verejná doprava mi väčšinou nerobia problém ( aj keď už som mala aj také obdobie kedy som odmietala nastúpiť do vlaku lebo som sa bála že sa mi niečo stane a ja nebudem mať kde uniknúť). Robi mi však problém napríklad návšteva doktora alebo iné vybavovanie. Mám pred tým vždy veľký stres a neviem ako sa zachovať správne. Vždy sa bojím že spravím niečo, o čom ostatný vedia že sa robiť nemá a vysmeju ma. Najhoršie je to však v škole. Onedlho mám nastúpiť do ďalšieho ročníka a už teraz pri pomyslení na to je mi zle. Ak vidím nejaké fotky zo školy začne mi byť smutno a dostanem úplnú úzkosť. Najviac ma desia prednáškove miestnosti aj keď viem že ma nikto nevyvolá a že nebudem musieť nič hovoriť, bojím sa že sa niečo stane, že budem musieť ísť na wcko ale nebudem mať kadiaľ ísť. Začala som mávať dokonca také úzkostné stavy že som prestávky trávila celú dobu na wcku a aj tak som sa potom na hodine bála že sa pomocim a mala som vyslovene pocit nutkania ísť na wcko. Neviem tam už normálne fungovať, stresuje ma nájma fakt, že máme povinnu školsku dochadzku a že musím ísť na hodinu za každú cenu.

Neviem už ako ďalej s týmto bojovať. Chcem aby sa to zlepšilo ale neviem kde začať a čo robiť aby to tak bolo.

autor
Dnes o 16:22

@anonym_autor ešte doplním, že momentálne má síce najviac trápi škola ale aj počas prázdnym mám veľmi smutné chvíle kedy si spomeniem že by som rada už mala aj priateľa alebo nejakých kamarátov ale nedokážem nadviazať žiadny kontakt hlavne s opačným pohlavím. A ak už aj naberiem odvahu a oslovím nejake dievča nidky to nevydrží.

anonym_b20e24
Dnes o 16:45
@anonym_autor

@anonym_autor ešte doplním, že momentálne má síce najviac trápi škola ale aj počas prázdnym mám veľmi smutné chvíle kedy si spomeniem že by som rada už mala aj priateľa alebo nejakých kamarátov ale nedokážem nadviazať žiadny kontakt hlavne s opačným pohlavím. A ak už aj naberiem odvahu a oslovím nejake dievča nidky to nevydrží.

@anonym_autor a tu vidíme aký dopad mal Covid na väčšinu ľudí narodených v rokoch 2002 a vyššie. Nájdi si psychológa, vyhľadaj psychiatra. Nič iné ti neporadím.

autor
Dnes o 16:56
@anonym_b20e24

@anonym_autor a tu vidíme aký dopad mal Covid na väčšinu ľudí narodených v rokoch 2002 a vyššie. Nájdi si psychológa, vyhľadaj psychiatra. Nič iné ti neporadím.

@anonym_b20e24 tak ja som to mala aj pred covidom

anonym_dfeb36
Dnes o 17:39

Psychiater tá nastaví na lieky, polepší sa ti a doplníš to terapiami a dychových cvičeniami

Škoda, že si nešla k psychiatrovi skôr a nechala si to takto

anonym_b78f06
Dnes o 17:53

@anonym_autor objednaj sa aj k psychiatrovi, da ti liecbu, nestoji za to takto trpiet. Pisem z vlastnej skusenosti. Syn to mal, zacalo to cca ked mal 15r. Chodil k psychologicke, detskeho psychiatra sme poriadneho nenasli, ti riesili hlavne samovrazedne sklony, problemove spravsnie. Nepomohlo mu to. Akonahle ma 18r nasiel si dospelackeho psychiatra + novu psychologicku. Chodi tam viac ako rok a velmi mu to pomohlo, lieky plus terapia.

eva8
Dnes o 17:56

♥️

oceanahory
Dnes o 18:01

Urcite smer odbornik. Popravde, ja ako laik si nemyslim uplne, ze mas iba socialnu fobiu, skor extremne nizke a podkopane sebavedomie...moja sestra mala socialnu fobiu, presne po Covide a navrat spat do "normalneho" zivota, jej robil velke problemy...bolo to teda dost ine, ako u teba, takze si myslim, ze u teba bude spustac niekde hlbsie a vznikla takato kombinacia.
V kazdom pripade aj jej pomohla liecba a terapie. Urcite to ani ty inak nevyriesis, vyhladaj co najskor odbornika, ktory ti pomoze zistit, co vsetko zapricinuje tvoje problemy. Drzim ti palce a prajem vela sil, kazdy je strojcom svojho vlastneho stastia, neboj sa poziadat o pomoc! 🤞

autor
Dnes o 18:09
@oceanahory

Urcite smer odbornik. Popravde, ja ako laik si nemyslim uplne, ze mas iba socialnu fobiu, skor extremne nizke a podkopane sebavedomie...moja sestra mala socialnu fobiu, presne po Covide a navrat spat do "normalneho" zivota, jej robil velke problemy...bolo to teda dost ine, ako u teba, takze si myslim, ze u teba bude spustac niekde hlbsie a vznikla takato kombinacia.
V kazdom pripade aj jej pomohla liecba a terapie. Urcite to ani ty inak nevyriesis, vyhladaj co najskor odbornika, ktory ti pomoze zistit, co vsetko zapricinuje tvoje problemy. Drzim ti palce a prajem vela sil, kazdy je strojcom svojho vlastneho stastia, neboj sa poziadat o pomoc! 🤞

@oceanahory ďakujem

anonym_238
Dnes o 18:49

Ahoj, napis mi prosím do správ