icon

Ako prekonať strach z narodenia postihnutého dieťaťa?

8. apr 2026

Ahojte,
vopred by som chcela upozorniť, že nestojím o akékoľvek ponižovanie, nadávanie ani nič podobné a rovnako nemám v úmysle uraziť niekoho ani sa nikoho nejak dotknúť. Všetci rodičia ktorý sa starajú o postihnuté detičky majú môj obdiv.

Mám krátko po 30tke a deti nemám. Zatiaľ sa ani nesnažíme, no čoskoro možno začneme. Nejak extrémne sa s deťmi neponáhľam - momentálne mám dobrú prácu, žije sa nám dobre a po dieťati nejak extra momentálne netúžim - ak by k tomu prišlo, tak by som sa tešila, ale tu nastáva ten problém. Nemôžem sa zbaviť myšlienok na to, že čo ak sa mi narodí postihnuté dieťa - áno, testy veľa vecí vedia zistiť, ale keď to bude mentálne postihnutie, neviem, či by som sa dokázala o takého dieťa postarať. Mali sme susedov, ktorí mali autistické dieťa - celé dni behalo, kričalo, trieskalo, nespalo a vlastne ani nevnímalo, nekomunikovalo, nevedelo sa predstaviť, museli ho prebaľovať, spôsobovalo to problémy so súžitím v bytovke atď. Na jednej strane som obdivovala jeho rodičov, no na druhej strane mi ich bolo veľmi ľúto - často sa hádali práve kvôli nemu a nemyslím si, že mali šťastné manželstvo aj keď dieťa veľmi ľúbili.
Mali ste niektorá podobný problém ešte predtým, než ste sa vôbec začali snažiť? V mojom okolí majú kamošky všetko zdravé deti, okrem jednej ktorej sa narodili postihnuté dvojičky a vidím kadejaké zbierky, ktoré pre nich musia robiť aby mali na rehabilitácie.. Neviem sa zbaviť tej myšlienky, že ČO AK.. myslím, že aj to je jeden z dôvodov, prečo sa k materstvu tak nemám. Celkovo materstvo znamená, že sa žena vzdá osobnej slobody a stane sa vesmírom jednej malej osoby, ktorá na nej závisí, ale keď deti rastú, tá závislosť je menšia a menšia.. Pri dieťati s hendikepom je tá závislosť navždy a čo keď tu raz ten rodič nebude? Ako prestať s takýmito myšlienkami? ☹

Strana
z2
anonym_53c1d8
8. apr 2026
@anonym_9a9dbb

@anonym_53c1d8 No tak si to nastuduj...asi si starsi rocnik a nejdes s dobou...pozri si ako sa kyselina listova pri nadbytku viaze hlavne na FRα a co to sposobuje hlavne v plode dietata s mozgom....a prestan tu utocit pokial si to nenastudujes...nechce sa mi ti to tu vysvetlovat...je to na dlho...studuj a vzdelavaj sa

@anonym_9a9dbb dakujem, nie som starsi rocnik a nepotrebujem zmatocne info od Teba. Opakujem, je len usmevne ze odporucis niekomu brat folaty s tym, ze ked ich bude brat, dieta bude ok a "bude to v pohode" 😉

anonym_b08bf7
8. apr 2026

Pozri,moja sestra sa narodila zdrava, vyvijala sa uplne normalne, potom prislo ockovanie, z neho vysoke horucky,nemocnica a poskodenie mozgu. Od 1r. je ZTP. A teraz co,mala ju mama odniest do hniezda zachrany,lebo ved sa narodila zdrava? To nikdy nevies,kedy sa to ako zvrtne. Moze ti dieta aj v 5r.zle spadnut a poskodit si miechu. To je to riziko,co na seba rodicia beru. Vzdy treba ratat s tym,ze dieta po narodeni nemusi byt v poriadku. Vysetruju sa len najcastejsie choroby, mnohe ochorenia sa nedaju prenatalne zistit a prejavia sa az vo vyssom veku. Ja tiez nemam zdrave dieta,ale ukazalo sa to az ovela neskor.

selest
8. apr 2026
@anonym_9a9dbb

@anonym_autor Chapem tvoje obavy, Hlavne pred tym, ako sa zacnete snazit, si vyber vitaminovy pripravok co neobsahuje kyselinu listovu, ale folaty (MTHF) a budes v pohode. Nastuduj si to a bud v klude ;)

@anonym_9a9dbb brala som folaty a jedno dieta mam aj tak s pas

selest
8. apr 2026

Pozri jasne ze moznost je tam vzdy. Ale je omnoho vacsia sanca ze tvoje dieta bude zdrave. Co je vlastne uplne jedno lebo aj ked sa ti narodi zdrave dieta ciha na neho milion nastrah, to uz taky strach v sebe ma rodic stale. Deti sa mozu dokalicit, alebo zabit v kazdom veku. Alebo aj nie. Zbytocne je stresovat dopredu a zo strachu si odopierat nieco ak po tom tuzis. Aj tebe alebo manzelovi sa moze cokolvek stat a mozte byt zo dna na den tzp. Taky je zivot.

anonym_71fb08
8. apr 2026

@anonym_autor a co situácia, že sa dieta nejako zrani a potom s nim niečo bude? S takou situáciou už neratas?

anonym_71fb08
8. apr 2026
@anonym_b53245

@anonym_autor chápem ťa. Ja som vo svojom vnútri tiež myslela na to že čo keď... Mám za sebou niftypro testy a všetko je v poriadku za čo som rada ale ako píše baba nadomnou.. počas života sa môže niečo stať.. čo sa má stať sa asi stane. Poznám prípad kde chlapec zdravý a mal asi 16 keď mal vážnu dopravnú nehodu. Už bude do konca života postihnutý. Určite s tým nikto nerátal.
Ak chceš mať 100% istotu aby ťa nič také v živote nestretlo tak asi budeš musieť ostať bezdetná. Jedine vtedy si môžeš byť istá že nebudeš mať postihnuté dieťa a ani nikdy počas života sa mu nič nestane keďže nebude existovať.

@anonym_b53245 ani testy ti všetko neodhalia. Kamarátka všetko ukážkové, nikto v rodine nič a maju chlapca ťažkého autistu.

betulinka1
8. apr 2026

@anonym_autor uprimne som to prezivala aj ja, ked mi povedali, ze som tehu. Mala som 34 rokov. Vsetky scenáre mi isli hlavou, vsetky testy sveta som si chcela dat spravit. A ked prisiel gynekolog s otazkou, ked uz prisli tie testovacie tyzdne, tak som povedala, ze viem, ze je zdravy a nechcem ziadny test. A tak ak bolo. Dakujem vsetkym tam hore, ze mam úžasného syna, ktoreho chcem sem tam zabit, nakolko prichadza puberta. Ale vzdy si poviem, ze hlavne, ze je zdravy 😉.

simonbrk
8. apr 2026

Keďže ja beriem dosť silné lieky, tak mám tieto isté obavy. :/

anonym_0ae1fb
8. apr 2026
@simonbrk

Keďže ja beriem dosť silné lieky, tak mám tieto isté obavy. :/

@simonbrk ty máš psychiatricku diagnózu ? Máš plný ID ?

simonbrk
8. apr 2026
@anonym_0ae1fb

@simonbrk ty máš psychiatricku diagnózu ? Máš plný ID ?

@anonym_0ae1fb Áno, schizofréniu. Prečo?

barborienka2001
8. apr 2026
@simonbrk

@anonym_0ae1fb Áno, schizofréniu. Prečo?

@simonbrk aj ja mám tú istú diagnózu a mám manžela aj dieťa nový dom zdedene podnikanie a mám 3 ročnú dcérku 🥰🥰 ..kolko máš plný ID ? Viem že na schyz.je okolo 480 až 530 eur mesačne

simonbrk
8. apr 2026
@barborienka2001

@simonbrk aj ja mám tú istú diagnózu a mám manžela aj dieťa nový dom zdedene podnikanie a mám 3 ročnú dcérku 🥰🥰 ..kolko máš plný ID ? Viem že na schyz.je okolo 480 až 530 eur mesačne

@barborienka2001 To sem nebudem písať, ale o niečo viac. Nesťažujem sa, ale určite si chcem nájsť prácu.

barborienka2001
8. apr 2026
@simonbrk

@barborienka2001 To sem nebudem písať, ale o niečo viac. Nesťažujem sa, ale určite si chcem nájsť prácu.

@simonbrk a nebojíš sa že ti zoberú plný ID keď pôjdeš pracovať ? Ja mám ID 750 ale teda nepracujem...a dnešní mladí čo idú v 18 na dôchodok tak majú vyššie ID lebo sa to odvíja od minimálnej mzdy..ja som požiadala o ID v 21 rokoch a dostala som od štátu 18 tisíc eur tak som rada 🙂 aspoň niečo na štart

simonbrk
8. apr 2026
@barborienka2001

@simonbrk a nebojíš sa že ti zoberú plný ID keď pôjdeš pracovať ? Ja mám ID 750 ale teda nepracujem...a dnešní mladí čo idú v 18 na dôchodok tak majú vyššie ID lebo sa to odvíja od minimálnej mzdy..ja som požiadala o ID v 21 rokoch a dostala som od štátu 18 tisíc eur tak som rada 🙂 aspoň niečo na štart

@barborienka2001 To je super 🙂 Bojím sa, ale určite nechcem do konca života sedieť len doma.

barborienka2001
8. apr 2026
@simonbrk

@barborienka2001 To je super 🙂 Bojím sa, ale určite nechcem do konca života sedieť len doma.

@simonbrk a do stacionara nechodíš ?

simonbrk
8. apr 2026
@barborienka2001

@simonbrk a do stacionara nechodíš ?

@barborienka2001 práve si robím opatrovateľský kurz.

anonym_a4b45c
8. apr 2026

Ja som ten strach neprekonala a som bezdetna. Velmi sa mi ulavilo. Ale ja sama mam vysoko funkcny autizmus a moj muz je tiez neurodivergentny. Takze u nas ta sanca preniest to na dieta je vyssia ako u neurotypickych paroch. My sme sa chvilu snazili ale ja som mala velku uzkost z toho, ze sa nam narodi dieta s autizmom. Moj brat ho tiez ma, je vysokofuncny ale ma to horsie ako ja co sa tyka.socialnych vztahov a empatie. Takze ja riskovat nebudem.

alickapusinka
8. apr 2026
@anonym_autor

@alickapusinka to mi je veľmi ľúto, že sa ti to stalo. Pôrod je samostatná kapitola strachu, ktorá je pre mňa hneď na druhom mieste čo sa týka tehotenstva. Inak nie som vôbec bojácny človek. Povedala by som, že strach mi naháňa len tehotenstvo a veci s tým spojené

@anonym_autor ale to len k strachu s choreho dieťaťa som ti napísala že môže byť úplne zdrave a jedna sekunda stačia je všetko ináč.

anonym_5fa72d
8. apr 2026
@anonym_b08bf7

Pozri,moja sestra sa narodila zdrava, vyvijala sa uplne normalne, potom prislo ockovanie, z neho vysoke horucky,nemocnica a poskodenie mozgu. Od 1r. je ZTP. A teraz co,mala ju mama odniest do hniezda zachrany,lebo ved sa narodila zdrava? To nikdy nevies,kedy sa to ako zvrtne. Moze ti dieta aj v 5r.zle spadnut a poskodit si miechu. To je to riziko,co na seba rodicia beru. Vzdy treba ratat s tym,ze dieta po narodeni nemusi byt v poriadku. Vysetruju sa len najcastejsie choroby, mnohe ochorenia sa nedaju prenatalne zistit a prejavia sa az vo vyssom veku. Ja tiez nemam zdrave dieta,ale ukazalo sa to az ovela neskor.

@anonym_b08bf7 nomhlavne že tu píšu že ockovanie je bezpečne a účinne 🤐.

Strana
z2