icon

Ako prekonať strach z narodenia postihnutého dieťaťa?

8. apr 2026

Ahojte,
vopred by som chcela upozorniť, že nestojím o akékoľvek ponižovanie, nadávanie ani nič podobné a rovnako nemám v úmysle uraziť niekoho ani sa nikoho nejak dotknúť. Všetci rodičia ktorý sa starajú o postihnuté detičky majú môj obdiv.

Mám krátko po 30tke a deti nemám. Zatiaľ sa ani nesnažíme, no čoskoro možno začneme. Nejak extrémne sa s deťmi neponáhľam - momentálne mám dobrú prácu, žije sa nám dobre a po dieťati nejak extra momentálne netúžim - ak by k tomu prišlo, tak by som sa tešila, ale tu nastáva ten problém. Nemôžem sa zbaviť myšlienok na to, že čo ak sa mi narodí postihnuté dieťa - áno, testy veľa vecí vedia zistiť, ale keď to bude mentálne postihnutie, neviem, či by som sa dokázala o takého dieťa postarať. Mali sme susedov, ktorí mali autistické dieťa - celé dni behalo, kričalo, trieskalo, nespalo a vlastne ani nevnímalo, nekomunikovalo, nevedelo sa predstaviť, museli ho prebaľovať, spôsobovalo to problémy so súžitím v bytovke atď. Na jednej strane som obdivovala jeho rodičov, no na druhej strane mi ich bolo veľmi ľúto - často sa hádali práve kvôli nemu a nemyslím si, že mali šťastné manželstvo aj keď dieťa veľmi ľúbili.
Mali ste niektorá podobný problém ešte predtým, než ste sa vôbec začali snažiť? V mojom okolí majú kamošky všetko zdravé deti, okrem jednej ktorej sa narodili postihnuté dvojičky a vidím kadejaké zbierky, ktoré pre nich musia robiť aby mali na rehabilitácie.. Neviem sa zbaviť tej myšlienky, že ČO AK.. myslím, že aj to je jeden z dôvodov, prečo sa k materstvu tak nemám. Celkovo materstvo znamená, že sa žena vzdá osobnej slobody a stane sa vesmírom jednej malej osoby, ktorá na nej závisí, ale keď deti rastú, tá závislosť je menšia a menšia.. Pri dieťati s hendikepom je tá závislosť navždy a čo keď tu raz ten rodič nebude? Ako prestať s takýmito myšlienkami? ☹

Strana
z2
anjelicek26
8. apr 2026

Nijako..tie myslienky su realne a sanca aj ked nizka, vzdy existuje... ono to nie je o tom, ze sa ti narodi, staci jedna nehoda a mas zo zdraveho dietata tazko zdravotne postihnute, staci mala nepozornost v bazene... Toto sa ti moze stat aj s partnerom, rodicom a budes sa musiet starat... alebo niekto o teba... zivot je uz taky, moze sa zmenit zo dna na den.

danajahotkova
8. apr 2026

Takto..Nemas absolutne nicim podlozene, ze ak niekedy bude mat dieta, bude postihnute. Presne ako pises - existuju rozne testy, vysetrenia, vdaka ktorym sa to da vcas zistit....

jaskolka
8. apr 2026

Nikto na svete ti na to nedá odpoveď. Jednoducho je to "lotéria"v podstate ani otehotnenie ešte neznamená,že aj dieťa porodis, keďže môže dôjsť k samovoľnemu potratu. Ani to,či dieťa bude postihnuté, nevieš (v drvivej väčšine) ovplyvniť. Zdravé dieťa je dar, znie to ako klišé,ale je to tak. A zároveň ti ani nik nezaručí,že stav dieťata sa nikdy nezmení, nedajbože ochorie,či dôjde k vaznemu úrazu počas jeho života...a čo potom?
Skrátka s tými myšlienkami nemôžeš veľa urobiť...vždy sa totiž niečo môže stať...jedine že sa rozhodneš nikdy dieťa nemať,to je jediné riešenie.

anonym_b53245
8. apr 2026

@anonym_autor chápem ťa. Ja som vo svojom vnútri tiež myslela na to že čo keď... Mám za sebou niftypro testy a všetko je v poriadku za čo som rada ale ako píše baba nadomnou.. počas života sa môže niečo stať.. čo sa má stať sa asi stane. Poznám prípad kde chlapec zdravý a mal asi 16 keď mal vážnu dopravnú nehodu. Už bude do konca života postihnutý. Určite s tým nikto nerátal.
Ak chceš mať 100% istotu aby ťa nič také v živote nestretlo tak asi budeš musieť ostať bezdetná. Jedine vtedy si môžeš byť istá že nebudeš mať postihnuté dieťa a ani nikdy počas života sa mu nič nestane keďže nebude existovať.

jaskolka
8. apr 2026
@danajahotkova

Takto..Nemas absolutne nicim podlozene, ze ak niekedy bude mat dieta, bude postihnute. Presne ako pises - existuju rozne testy, vysetrenia, vdaka ktorym sa to da vcas zistit....

@danajahotkova niektoré postihnutia sa nedajú zistiť vopred. Často je to buď -alebo. Známi majú dievčatko,nič testy neukázali, narodilo sa v termíne,po bezproblémovom tehotenstve,aj po narodení bolo (teda javilo sa)ako úplne zdravé. V pol roku bolo jasné,že niečo nie je v poriadku. XY lekárov, vyšetrení, diagnostiky -ma mimoriadne zriedkavé postihnutie,je len pár detí v celej Európe s tým ochorením. V podstate nevedia nič robiť,lebo keďže to je také zriedkavé,ani nerobia nijaké extra výskumy (tie deti sa nedozivaju ani puberty, zriedka prežijú do školského veku).

autor
8. apr 2026
@jaskolka

@danajahotkova niektoré postihnutia sa nedajú zistiť vopred. Často je to buď -alebo. Známi majú dievčatko,nič testy neukázali, narodilo sa v termíne,po bezproblémovom tehotenstve,aj po narodení bolo (teda javilo sa)ako úplne zdravé. V pol roku bolo jasné,že niečo nie je v poriadku. XY lekárov, vyšetrení, diagnostiky -ma mimoriadne zriedkavé postihnutie,je len pár detí v celej Európe s tým ochorením. V podstate nevedia nič robiť,lebo keďže to je také zriedkavé,ani nerobia nijaké extra výskumy (tie deti sa nedozivaju ani puberty, zriedka prežijú do školského veku).

@jaskolka to je strašné..

anonym_55e21e
8. apr 2026
@anonym_autor

@jaskolka to je strašné..

@anonym_autor život je pre mnohých strašný. Pozri, keď to bude tvoj osud, stane sa to, aj keby si neviem čo proti tomu robila. Stane sa to. Načo zbytočne nad tým premýšľať? Na Zemi máš limitovaný čas, tak rob najlepšie ako vieš a zbytočne sa netráp nad budúcnosťou a nad tým, čo sa nedá zmeniť.

anonym_9a9dbb
8. apr 2026

@anonym_autor Chapem tvoje obavy, Hlavne pred tym, ako sa zacnete snazit, si vyber vitaminovy pripravok co neobsahuje kyselinu listovu, ale folaty (MTHF) a budes v pohode. Nastuduj si to a bud v klude ;)

alickapusinka
8. apr 2026

Pozri ja som mala mať zdrave dieťa uplne vo vývoji všetko super boli aj rôzne testy a sekunda mi zmenila život už len tým že gynekolog ma nechcel nechať v nemocnici a v ten deň som bola na pásoch pýtala som sa ho že či je všetko v poriadku že jasne všetko. V tu noc som dooma dostala ťažky záchvat a dcérka sa pridusila bola postihnuta zostala takže vo vývoji môže byť uplne zdrava a pôrod sa môže zvrtnuť na úplnu tragediu.

autor
8. apr 2026
@alickapusinka

Pozri ja som mala mať zdrave dieťa uplne vo vývoji všetko super boli aj rôzne testy a sekunda mi zmenila život už len tým že gynekolog ma nechcel nechať v nemocnici a v ten deň som bola na pásoch pýtala som sa ho že či je všetko v poriadku že jasne všetko. V tu noc som dooma dostala ťažky záchvat a dcérka sa pridusila bola postihnuta zostala takže vo vývoji môže byť uplne zdrava a pôrod sa môže zvrtnuť na úplnu tragediu.

@alickapusinka to mi je veľmi ľúto, že sa ti to stalo. Pôrod je samostatná kapitola strachu, ktorá je pre mňa hneď na druhom mieste čo sa týka tehotenstva. Inak nie som vôbec bojácny človek. Povedala by som, že strach mi naháňa len tehotenstvo a veci s tým spojené

anonym_0ae1fb
8. apr 2026

@anonym_autor

anonym_0ae1fb
8. apr 2026

@anonym_autor tehotenstvo katastrofa aj keď iné majú úplne v pohodičke tehu a robia hybu sa až do konca tehu no ja som si 9 mesiacov odtrpela bola som stále v nemocnici lebo som sa nemohla napiť ani kus vody,pôrod ten bol úplne v pohode plánovaný cisársky rez všetko bez komplikácií 3 mesiace po som už bola na kupku a normálne plávala ..ale k téme robili sme všetky možné testy Niffty najdrahší balík 1000 eur plus tie druhé tiež testy čo sa robia takisto zaplatené cez 600 eur a predsa narodila sa mi autistka ,keď bola malá zlaté babatenko no teraz je to už horšie trošku, ale stale je to v norme máme len znaky PAS NKS ale aj tak vidíš je tam predsa niečo ..ale tak pozri nevyskúšaš nevieš, dneska aj dvaja autisti alebo ľudia na vozíku majú zdravé deti, keby takto rozmýšľali všetky matky tak by sa deti vôbec nerodili ..aj tak sa už deti rodí málo, matky radšej majú svoj komfort ako obetovat ho dieťatku, a to niektoré mávali aj po 6-8 deti, teraz je to už lepšie

autor
8. apr 2026
@anonym_0ae1fb

@anonym_autor tehotenstvo katastrofa aj keď iné majú úplne v pohodičke tehu a robia hybu sa až do konca tehu no ja som si 9 mesiacov odtrpela bola som stále v nemocnici lebo som sa nemohla napiť ani kus vody,pôrod ten bol úplne v pohode plánovaný cisársky rez všetko bez komplikácií 3 mesiace po som už bola na kupku a normálne plávala ..ale k téme robili sme všetky možné testy Niffty najdrahší balík 1000 eur plus tie druhé tiež testy čo sa robia takisto zaplatené cez 600 eur a predsa narodila sa mi autistka ,keď bola malá zlaté babatenko no teraz je to už horšie trošku, ale stale je to v norme máme len znaky PAS NKS ale aj tak vidíš je tam predsa niečo ..ale tak pozri nevyskúšaš nevieš, dneska aj dvaja autisti alebo ľudia na vozíku majú zdravé deti, keby takto rozmýšľali všetky matky tak by sa deti vôbec nerodili ..aj tak sa už deti rodí málo, matky radšej majú svoj komfort ako obetovat ho dieťatku, a to niektoré mávali aj po 6-8 deti, teraz je to už lepšie

@anonym_0ae1fb nemyslím si, že je to len o komforte.. Dieťa s downovým syndrómom alebo miernym autizmom vie plnohodnotne fungovať, začleniť sa, nájsť si prácu, vyštudovať školu a žiť viac menej plnohodnotný život ako hovoríš - mať dokonca aj deti. Skôr som myslela na detičky, ktoré sú na spektre a nie sú schopné komunikovať, niektoré sú agresívne, rodičia ich nevedia zvládať, vyžadujú 24/7 starostlivosť celý život. Áno, veľa matiek/rodičov sa obetuje, ale keď rodičia pominú, kto sa postará o to dieťa? Dieťa bude vždy niekoho dieťa aj keď bude mať 60-70 rokov.. je ťažké nemyslieť na to.

barborienka2001
8. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_0ae1fb nemyslím si, že je to len o komforte.. Dieťa s downovým syndrómom alebo miernym autizmom vie plnohodnotne fungovať, začleniť sa, nájsť si prácu, vyštudovať školu a žiť viac menej plnohodnotný život ako hovoríš - mať dokonca aj deti. Skôr som myslela na detičky, ktoré sú na spektre a nie sú schopné komunikovať, niektoré sú agresívne, rodičia ich nevedia zvládať, vyžadujú 24/7 starostlivosť celý život. Áno, veľa matiek/rodičov sa obetuje, ale keď rodičia pominú, kto sa postará o to dieťa? Dieťa bude vždy niekoho dieťa aj keď bude mať 60-70 rokov.. je ťažké nemyslieť na to.

@anonym_autor no áno toto neovplyvníš ale proste treba si každopádne dať spraviť testy aby si vylúčila iné tažke postihnutia a veriť že dieťatko bude zdravé ...

anonym_fc2887
8. apr 2026

Ani testy ti neodhalia DMO, autizmus, mentálnu retardáciu a podobné "chorôbky" na celý život.
aj som absolvovala kde aké testy ktoré tvrdili že dieťa je zdravé, aj sa narodilo zdravé dieťa s Apghar skóre 10 .... a výsledok po istom čase hrozný. Dieťa chodí do špec. školy. Čo sa má stať, stane sa.

anonym_fc2887
8. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor dieťa s autizmom vie plnohodnotne fungovať? no neviem. Sú to takí čudáci. dcéra mala na gymn. spolužiaka autistu, naučiť sa naučil, ale to správanie - mal šťastie že bol medzi intel. deťmi ktoré ho brali. Ale v bežnom živote natrafí isto aj na iné typy ľudí. Ten sa zamestná jedine po známosti.

autor
8. apr 2026
@anonym_fc2887

@anonym_autor dieťa s autizmom vie plnohodnotne fungovať? no neviem. Sú to takí čudáci. dcéra mala na gymn. spolužiaka autistu, naučiť sa naučil, ale to správanie - mal šťastie že bol medzi intel. deťmi ktoré ho brali. Ale v bežnom živote natrafí isto aj na iné typy ľudí. Ten sa zamestná jedine po známosti.

@anonym_fc2887 nehovorím, že každé dieťa s autizmom vie plnohodnotne fungovať. Mojej známej brat ma mierny autizmus a je veľmi inteligentný a dá sa s nim aj porozprávať, ale ano, je iný..

janinah
8. apr 2026

Je to na tebe. Ja som to brala tak poznajuc mozne rizika,ze nechcem sa doziť 60+ a lutovat,ze mohla som mat dospele dieta aj vnucata a nemam nič,lebo strach mi nedovolil.

anonym_7285ab
8. apr 2026

autorka, niektoré veci pod kontrolou nikdy mat nebudeme, so strachom a úzkostou sa dá pracovať dobre na terapii. lebo dnes to je táto obava, zajtra (ak sa dieťatko narodí krásne a zdravé), to vystrieda iná obava (napr. zdravotná úzkosť). Do určitej miery je to samozrejme normálne, ale neustále zaoberanie sa obavami a strachmy velmi komplikuje život. skús knižku moderná psychologia.

kiki68
8. apr 2026

Vzdy bude co ak… za mna asi lepsie do toho neist v tomto pripade . Lebo dietatu sa moze nieco stat vzdy, to nemas iba nejake vrodene veci, staci jedna chripka a mas doma postihnute dieta, cokolvek sa moze zvrtnut. Ako clovek na to nemysli stale, ale take veci sa deju a niekto tu zlu kartu vytiahne.

anonym_7b2bae
8. apr 2026

ja som si dala urobiť všetky možné testy aké boli dostupné
s manželom sme boli zajedno že ak sa niečo potvrdi idem na potrat
možno pre niekoho kruté ale bolo to naše rozhodnutie
na testoch sa mi potvrdil syndom preberala som to s gynekologičkou, genetičkou nakoniec sme zistili že je to uplne ok syndrom uplne bežný a že keby som nešla na test tak to ani nezistíme
kedže syn má syndrom žiadne dalšie anomálie nehrozia takže sme vlastne na tom dobre
su veci čo sa nedajú zistiť v tehu ale až po narodení a to je potom tažšie rozhodnutie
hlavne sa nestresuj

anonym_53c1d8
8. apr 2026

No pozri sa, ta moznost tu VZDY je. A mozes si urobit vsetky testy sveta. Autisticke zalezitosti sa prejavuju neskor, dalsie faktory su dramaticky porod (kde moze dojst k poskodeniam) alebo akykolvek uraz neskor. 2rocne dieta mi spadne na hlavu a mozem mat doma plienkovaneho leziaka, to je proste fakt. A toho uz neodlozis. Alebo "umelo neprerusis", ako sa zvykne hovorit 🙂

Ja som pri tehotenstve vzdy akosi "pocitala" s tym, ze zdrave dieta nie je garancia. Prve dve tehotenstva ok, pri tretom najdena tazka vyvojova vada. Na potrat by som nesla, a uz vobec u velkeho dietata, aj ked mi to zakon do 25tt umoznuje. Ja s tym zit nebudem, zabit velke dieta ktore uz je maly clovek a kazdy sa vytesuje z realnych, podarenych 3D fotiek v takom veku.
Ak sa obzries okolo seba, niekto ma dieta s Dg, niekto manzelstvo ktore mu znici pol zivota, niekomu zomrie manzel/ka popri malych detoch. Preco nie prave ja?

Aj na zaklade vlastnych skusenosti Ti musim povedat ze ano, aj nestastia a choroby chodia po ludoch a po detoch, nie po horach. Ak uz teraz mas z niecoho takyto strach, zvaz to. Pretoze ano, vzdy je mozne ze Tvoje dieta proste OK nebude. Nie si v nicom specialnejsia ako hocikto, kto to "nie OK" dieta ma. Zelam Ti vela sil a ak sa do toho das, tak zdravie pre babo a spokojnost.

anonym_53c1d8
8. apr 2026
@anonym_9a9dbb

@anonym_autor Chapem tvoje obavy, Hlavne pred tym, ako sa zacnete snazit, si vyber vitaminovy pripravok co neobsahuje kyselinu listovu, ale folaty (MTHF) a budes v pohode. Nastuduj si to a bud v klude ;)

@anonym_9a9dbb jasne, lebo hlavne ze bude brat folaty a pani anonymka z fora jej slubuje, ze potom to bude v pohode a budes mat zdrave dieta. 🙂🙂🙂
Mile.

autor
8. apr 2026
@anonym_53c1d8

@anonym_9a9dbb jasne, lebo hlavne ze bude brat folaty a pani anonymka z fora jej slubuje, ze potom to bude v pohode a budes mat zdrave dieta. 🙂🙂🙂
Mile.

@anonym_53c1d8 veď to, že niečo odporučila, neznamená, že sa moje (ešte neexistujúce, nepočaté) dieťa narodí zdravé. Je to len malý tip, v dobrom myslený za ktorý ďakujem, keď sa k tomu bude blížiť, určite zvážime všetko.

autor
8. apr 2026
@anonym_53c1d8

No pozri sa, ta moznost tu VZDY je. A mozes si urobit vsetky testy sveta. Autisticke zalezitosti sa prejavuju neskor, dalsie faktory su dramaticky porod (kde moze dojst k poskodeniam) alebo akykolvek uraz neskor. 2rocne dieta mi spadne na hlavu a mozem mat doma plienkovaneho leziaka, to je proste fakt. A toho uz neodlozis. Alebo "umelo neprerusis", ako sa zvykne hovorit 🙂

Ja som pri tehotenstve vzdy akosi "pocitala" s tym, ze zdrave dieta nie je garancia. Prve dve tehotenstva ok, pri tretom najdena tazka vyvojova vada. Na potrat by som nesla, a uz vobec u velkeho dietata, aj ked mi to zakon do 25tt umoznuje. Ja s tym zit nebudem, zabit velke dieta ktore uz je maly clovek a kazdy sa vytesuje z realnych, podarenych 3D fotiek v takom veku.
Ak sa obzries okolo seba, niekto ma dieta s Dg, niekto manzelstvo ktore mu znici pol zivota, niekomu zomrie manzel/ka popri malych detoch. Preco nie prave ja?

Aj na zaklade vlastnych skusenosti Ti musim povedat ze ano, aj nestastia a choroby chodia po ludoch a po detoch, nie po horach. Ak uz teraz mas z niecoho takyto strach, zvaz to. Pretoze ano, vzdy je mozne ze Tvoje dieta proste OK nebude. Nie si v nicom specialnejsia ako hocikto, kto to "nie OK" dieta ma. Zelam Ti vela sil a ak sa do toho das, tak zdravie pre babo a spokojnost.

Je to tvoja voľba a úprimne, neviem čo si myslím o tom, že si si to dieťa nechala. V podstate si o tom nemusím myslieť nič, lebo je to tvoja a manželova voľba. Je to odvážne rozhodnutie, ale zároveň (neuraz sa prosím, nemyslím to v zlom) je to veľké bremeno, ktoré si preniesla na jeho súrodencov, pretože keď sa raz pominieš ty aj muž, oni budú tí, ktorí sa o súrodenca budú starať. Každopádne rozumiem, že si mu chcela dať šancu na život aj napriek tomu, že má ťažkú vývojovú vadu a je to obdivuhodné, že niekto v dnešnej dobe je ochotný prevziať takúto zodpovednosť aj keď veľa žien (vrátane mňa) by to riešilo potratom. Nemyslím si, že som niečím špeciálna a viem, že sa to môže stať každému. Je mi ľúto, že sa to stalo tebe a máš môj obdiv, že si sa rozhodla ako si sa rozhodla

anonym_53c1d8
8. apr 2026
@anonym_autor

Je to tvoja voľba a úprimne, neviem čo si myslím o tom, že si si to dieťa nechala. V podstate si o tom nemusím myslieť nič, lebo je to tvoja a manželova voľba. Je to odvážne rozhodnutie, ale zároveň (neuraz sa prosím, nemyslím to v zlom) je to veľké bremeno, ktoré si preniesla na jeho súrodencov, pretože keď sa raz pominieš ty aj muž, oni budú tí, ktorí sa o súrodenca budú starať. Každopádne rozumiem, že si mu chcela dať šancu na život aj napriek tomu, že má ťažkú vývojovú vadu a je to obdivuhodné, že niekto v dnešnej dobe je ochotný prevziať takúto zodpovednosť aj keď veľa žien (vrátane mňa) by to riešilo potratom. Nemyslím si, že som niečím špeciálna a viem, že sa to môže stať každému. Je mi ľúto, že sa to stalo tebe a máš môj obdiv, že si sa rozhodla ako si sa rozhodla

@anonym_autor ahoj, kedze netusis o aku vadu sa jedna a netusis ako dieta funguje, su uplne scestne vyjadrenia o bremene na surodencov, ziadne bremeno mat nebudu 😊 to len pomimo.

Ja na tvojom mieste ak by som toto mala v hlave riesit v 30tke, by som asi radsej dieta nemala. Ak sa toho bojis uz teraz, mozno by si s tym chorym dietatom (z akehokolvek dovodu, aj urazu) zivot naozaj nezvladla. Drzim palce pri rozhodovani.

autor
8. apr 2026
@anonym_53c1d8

@anonym_autor ahoj, kedze netusis o aku vadu sa jedna a netusis ako dieta funguje, su uplne scestne vyjadrenia o bremene na surodencov, ziadne bremeno mat nebudu 😊 to len pomimo.

Ja na tvojom mieste ak by som toto mala v hlave riesit v 30tke, by som asi radsej dieta nemala. Ak sa toho bojis uz teraz, mozno by si s tym chorym dietatom (z akehokolvek dovodu, aj urazu) zivot naozaj nezvladla. Drzim palce pri rozhodovani.

@anonym_53c1d8 napísala si že ma ťažkú vývojovú vadu, tak som predpokladala, že nejaké bremeno tam bude. Nechcela som sa ta dotknúť, čo som zrejme aj tak urobila, tak sa ospravedlňujem.

Ďakujem

anonym_9a9dbb
8. apr 2026
@anonym_53c1d8

Mile.

@anonym_53c1d8 hlavne ty ber kyselinu listovu(srandujem), vidim ze si biochemicka a vyznas sa

anonym_53c1d8
8. apr 2026
@anonym_9a9dbb

@anonym_53c1d8 hlavne ty ber kyselinu listovu(srandujem), vidim ze si biochemicka a vyznas sa

@anonym_9a9dbb ano trafila si, mam aj statnice z biochemie, okrem druheho medicinskeho smeru 😉

anonym_9a9dbb
8. apr 2026
@anonym_53c1d8

@anonym_9a9dbb ano trafila si, mam aj statnice z biochemie, okrem druheho medicinskeho smeru 😉

@anonym_53c1d8 No tak si to nastuduj...asi si starsi rocnik a nejdes s dobou...pozri si ako sa kyselina listova pri nadbytku viaze hlavne na FRα a co to sposobuje hlavne v plode dietata s mozgom....a prestan tu utocit pokial si to nenastudujes...nechce sa mi ti to tu vysvetlovat...je to na dlho...studuj a vzdelavaj sa

Strana
z2