icon

Ako sa Slovákom žije v zahraničí?

lapersefona
3. júl 2026

Ahojte. Zaujímalo by ma ako sa Slovákom momentálne žije v zahraničí. V akej krajine ste a ako dlho? Plánujete sa vratit na Slovensko keď budete v dôchodkovom veku?
Za všetky odpovede velmi pekne ďakujem

stellarstar
3. júl 2026

Žijem v at už 26 rokov, pracovne a finančne som spokojná a nie nemienim sa vrátiť na sk

anonym_36d141
3. júl 2026
@stellarstar

Žijem v at už 26 rokov, pracovne a finančne som spokojná a nie nemienim sa vrátiť na sk

@stellarstar 2 roky v Nemecku, nemienim sa vrátiť na sk.

anonym_27eb2b
3. júl 2026

@lapersefona žijem v Česku, pracujem pre Americkú firmu, som veľmi spokojná, plánujem dať ešte 2/3 roky v Kodani, uvidíme. Ale na Slovensko sa určite vraciať nebudem

nikoletta1712
3. júl 2026

@lapersefona Žijem 9 rokov v Rakúsku…Budúci rok sa sťahujem do Ríma…Na Slovensko sa neplánujem vrátiť…Ani kvôli láske, ani kvôli dôchodku…

anonym_4ef8ac
3. júl 2026

Zijem 16 rokov v AT, mame taky plan s muzom, ze sa vratime na dochodok na SK. Ale uvidime, co pride.

tundra
3. júl 2026

@lapersefona momentalne som prisiel z prace,vyvencil psa a pojdem nieco uvarit.
Zijeme vo Svajciarsku,viac ako 10 rokov.
Ci sa vratime s manzelkou,zalezi od financnej situacie,ale deti zostavaju tu,tak je to to este vo 🌌

catherin4
3. júl 2026

Zila som 7 rokov v Nemecku, momentalne zijem rok v Rakusku a som tu max. spokojna, plat dobry, nasla som si tu priatela, neplanujem sa vratit. Na dochodok este uvidim, to je daleko, ale nezavrhujem to.

anonym_a76e86
3. júl 2026

A co tam robite, myslim profesiu?
Aspon oblast

anonym_8bf412
3. júl 2026

10 rokov v rakusku, odišla som hned po vš.. do dochodku ešte 30 rokov, vôbec neviem, co bude, skor sa vratit neplanujem, vsetky priatelstva mam tu, na slovensku mam len rodicov, aj súrodencov mam v zahranici (cesko, dansko)

anonym_8bf412
3. júl 2026
@anonym_a76e86

A co tam robite, myslim profesiu?
Aspon oblast

@anonym_a76e86 ja som lekarka, sestra je biochemicka, brat je itckar

anonym_8f67f9
3. júl 2026

10 rokov v UK. Viem si predstavit odstahovat sa do inej krajiny v EU ale nie naspat na SK.

guiseppinka
3. júl 2026

12 rokov rakusko, deti tu narodene, pre nich je domov rakusko. Na svk mam rodinu (rodicia, segra plus cely zvysok), navstevujeme sa celkom casto. Ja som doma tu. Na svk sa neplanujem vratit, par blizsich kamosiek a kamosov mam, ale su roztruseni kade tade po slovensku.
Pracujem v AMS oblasti

anonym_cc359e
3. júl 2026

@lapersefona
My sme kosmopolitna rodina, syn narodeny na Slovensku zije v Australii, syn narodeny v Australii zije vo Svajciarsku a Vianoce vsetci travime v Australii 🥰

sense
3. júl 2026

20r v CH, neplánujem sa vrátit.

tenerifka
3. júl 2026

27 rokov v Spanielsku-Fuerteventura..... Radsej sa odstrelim, akoby som sa musela vratit.Je mi perfektne-ludia vseobecne, priatelia, zivotny styl, praca.... Srandujes?

anonym_b07679
3. júl 2026

15 rokov v Rakusku, citim sa tu viac doma ako na SK, neplanujem sa vratit.

klotildabazarik
3. júl 2026

@lapersefona nikto normalny by sa na sk nevratil

anonym_300c26
3. júl 2026

@lapersefona 10 r v DE, 4 r AT vrátili sme sa minulý rok máme 40 r tento rok.Najprv sme sa nechceli vrátiť prvé roky, ale po narodení deti ma to ťahalo domov rok sme uvažovali..išli sme do Ba a obidvaja dochádzame do AT do práce pre nás ideál hlavne finančne

anonym_1b466e
3. júl 2026
@catherin4

Zila som 7 rokov v Nemecku, momentalne zijem rok v Rakusku a som tu max. spokojna, plat dobry, nasla som si tu priatela, neplanujem sa vratit. Na dochodok este uvidim, to je daleko, ale nezavrhujem to.

@anonym_4ef8ac
@catherin4
preco sa na dochodok chcete vratit?

anonym_b2f185
3. júl 2026

Vyse 20r V Rakusku ,vyse 4r officialne Rakusacka ,nie nevratim sa na svk.

pragmaticka
3. júl 2026

Slovensko? Nikdy..2roky v CH, potom skoro 20r v rakusku a teraz usa…do rakuska sa vrátim urcite a na dôchodok ideálne karavan a cez leto Alpy a cez zimu Taliansko alebo Španielsko..ak by som sa mala niekde usadiť tak najskôr buď Rakúsko alebo česká republika ..iné neprichádza do úvahy

amelie2017
3. júl 2026

13 rokov v Spanielsku. Navrat na Slovensko neplanujem ani na dochodok. Ale clovek nikdy nevie. Rovnako som nikdy neplanovala odchod zo Slovenska.

anonym_300c26
3. júl 2026

@lapersefona ak by som mala v zahraničí už dospelé deti zostali by sme určite by som nechcela žiť v inej krajine ako oni a vidieť ich pár krát ročne.Moj brat odisiel z DE na SK a jeho žena s deťmi tam zostala už sú dospelí, ale stále študujú.Oni sa rozviedli.

lapersefona
autor
3. júl 2026
@anonym_300c26

@lapersefona 10 r v DE, 4 r AT vrátili sme sa minulý rok máme 40 r tento rok.Najprv sme sa nechceli vrátiť prvé roky, ale po narodení deti ma to ťahalo domov rok sme uvažovali..išli sme do Ba a obidvaja dochádzame do AT do práce pre nás ideál hlavne finančne

@anonym_300c26 kolko denne dokopy precestujes 2 hodiny? Veruže keď mas deto tak ta to viac taha k rodine

lapersefona
autor
3. júl 2026
@tenerifka

27 rokov v Spanielsku-Fuerteventura..... Radsej sa odstrelim, akoby som sa musela vratit.Je mi perfektne-ludia vseobecne, priatelia, zivotny styl, praca.... Srandujes?

@tenerifka ty si v Španielsku ta mentalita je celkom iná . Oni su srdeční, otvorení chcú kecať ja žijem v De

lapersefona
autor
3. júl 2026
@anonym_cc359e

@lapersefona
My sme kosmopolitna rodina, syn narodeny na Slovensku zije v Australii, syn narodeny v Australii zije vo Svajciarsku a Vianoce vsetci travime v Australii 🥰

@anonym_cc359e to je pekne. Aky ke zivot v Austrálii? Kde bývaš ty

isafjordur
3. júl 2026

15 rokov na Islande, žije sa nám tu super. Neplánujem sa vrátiť na Slovensko a vlastne ani do Európy. Dôchodok si predstavujem niekde v Ázii.

tenerifka
3. júl 2026
@lapersefona

@tenerifka ty si v Španielsku ta mentalita je celkom iná . Oni su srdeční, otvorení chcú kecať ja žijem v De

@lapersefona ja mam zhodou okolnosti znamych aj kamaratov Nemcov, ktori ziju tu, a velmi si s nimi rozumiem

lapersefona
autor
Včera o 08:08
@tenerifka

@lapersefona ja mam zhodou okolnosti znamych aj kamaratov Nemcov, ktori ziju tu, a velmi si s nimi rozumiem

@tenerifka je to mozno aj rozdiel ked Nemci byvaju v zahraničí. Ja mam skúsenosť ze cim bohatšia oblast tym je to horsie