icon

Ako stráviť Vianoce osamote?

7. dec 2025

Ahojte, rada by som si vypočula váš názor, čo by ste robili počas sviatkov na mojom mieste. Dajte nejaké inšpirácie. Som aktuálne sama. Rodičov žiaľ už nemám, ani súrodencov. Som čerstvo po rozchode, čiže toto budú moje prvé Vianoce a Silvester, čo budem úplne sama. Mám voľno od 19.12 do 11.01, čo je 23 dní. Nikdy som takto dlho dovolenku ešte nemala. Na žiadne dovolenky už aktuálne nepôjdem, ani na nejaké wellness pobyty, všetko je už rezervované, popravde nemám na to aktuálne ani budget. A ani by som sama nešla. Čiže musím si urobiť nejaký program doma. Mám v pláne cvičiť, robiť si prechádzky, urobiť si poriadok v skriniach, pofotiť veci, čo chcem predať a dať na internet. Určite si pozriem nejaké seriály, popracem, uvarím si vianočné jedlo /nerobím si sama pre seba kapustnicu, si kúpim šalát a rybu/. Nepečiem a nejem ani sladké. Ako si vyplniť čas? Moja jediná kamoška je odcestovaná v tom čase, bude u rodičov, čiže sa neuvidíme, len si budeme volať. Kamoš je na dlhodobej PN, čiže občas vybehneme niekde na kávu v čase jeho vychádzok, ale to bude len občas. Samozrejme, pôjdem do útulku venčiť psov, aj im niečo donesien a plánujem ísť do kostola. Ale čo ešte by som mohla? Ako využiť čas?

nikoletta1712
7. dec 2025
@cukroska

@anonym_autor Keby si bola bližšie zavolám ťa na,Štedrý deň k nám. Nik by nemal byť na Vianoce sám.

@cukroska Wow, to je krásne a neskutočné úžasne❤️👏🏽

reanda
7. dec 2025
@anonym_b640a8

@reanda Áno to je pre nás čo máme celý rok kopec veci na hlave, práca rodina, domácnosť..ale nie pre osamelých ktorých nik nečaká doma ,nikto ich s rodiny nepríde navštíviť, ajebo nemusia pendlovať medzi rodinami.

@anonym_b640a8 lebo ked sa clovek o vsetko musi postarat sam, tak nema kopec veci na hlave 🙄 a urcite mu hrozne chyba, ze ho cez sviatky neotravuje rodina.. staci si precitat tie desiatky prispevkov, co vsetko 'stastne a vesele' ludia riesia vo vztahoch a rodinach a moze si pogratulovat, ze on to riesit nemusi.. alebo ano, este sa moze aj utapat v depresii, ze ma prazdny zivot, aj to je moznost

anonym_5d1813
7. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_685d40 odkiaľ si mám zobrať na tri týždne? Kto mi ho požičia?

@anonym_autor mozes sa aj vlakom povozit po Slovensku

renesance80
7. dec 2025
@anonym_autor

@4stanka4 do kina v pohode pôjdem, na koncert asi nie. Mam doma kopec neprečítaných kníh 🙂 Ale na tie vianočné trhy mám ísť sama? To je celkom divné, nie?

@anonym_autor nic nie je divne chodim sama uplne vsade a vobec ma nezaujima co si kto o tom mysli

anonym_3f0133
7. dec 2025

Autorka nerieš žiadnu brigádu ako ti tu píšu , oddychuj , čítaj knihy , pozeraj vianočné filmy , zájdi si na masáž , venuj sa samej sebe. A nie vôbec nie je divné ísť sama na vianočné trhy. Nikto si to ani nevšimne “stratíš sa tam”.

anonym_0f0ce4
8. dec 2025

@anonym_autor ja mám 3 ročnú dcéru takže ja by som také 3 týždne brala a nerobila som vôbec nič, akurát pozerala rozprávky pri vínku a dospávala tie 3 roky 😅

modramacicka
8. dec 2025
@anonym_autor

@thereisabear no ja som strašne netrpezlivá, ja by som pri puzzle nevydržala. Ručné práce nerobím, ale ďakujem za tip. Mám skôr rada hry, len keď nie je s kým...

@anonym_autor Existujú aj hry, ktoré sa dajú hrať sólo 🙂

autor
8. dec 2025
@anonym_1a31a1

Kolko mas rokov? Z toho co pises mas velmi nestasny zivot :( az mi ta je luto

@anonym_1a31a1 v čom mám prázdny život? Veľa, veľa rokov neskutočne žila, užívala si, cestovala, športovala, źúrovala, žiadna party sa nezačínala bezo mňa. Mala som priateľov, partnera. Potom môj otec ochorel (2018) a moja mamina prekonala infarkt a už to nedávala. Tak som sa starala o rodičov. Chodila som do práce a voľný čas som venovala mužovi a hlavne mame a ocinovi. Mamina zomrela a starala som sa o otca, najlepšie ako som vedela. Venovala som im všetok svoj čas, pre mňa to bolo prirodzené, neľutujem to. Zistila som, že som mala okolo seba mnoho nekvalitných povrchných vzťahov a tak som ich okresala. A zostala som pri troch ľuďoch, ktorým som mohla vždy veriť. Zomrela mama, po rokoch zomrel otec a potom som sa rozhodla ukončiť svoj vzťah, ktorý nesmeroval nikam. Zdá sa ti môj život smutný? Každý kto nemá deti má smutný život? Lebo budem na Vianoce sama? Každému z nás raz zomrú rodičia, a mnohí sa rozídu s partnerom. Bolo to moje rozhodnutie a neľutujem to. Snáď nebudem kvôli Vianociam zotrvávať vo vzťahu, kde si ma muž vôbec neváži. Či prečo mám smutný život? Lebo nejdem na dovolenku? Lebo mám iné záväzky? Alebo preto, že nelyžujem?

anonym_d57167
8. dec 2025
@pribinak

Na fcb je veľa skupín kde ľudia hľadajú partakov na turistiku a rôzne aktivity

@pribinak ty si asi riadne mimo a aj tak to radis, na tych strankach su vsetko ludia co aj na beznych zoznakach.

pribinak
8. dec 2025
@anonym_d57167

@pribinak ty si asi riadne mimo a aj tak to radis, na tych strankach su vsetko ludia co aj na beznych zoznakach.

@anonym_d57167 mimo si akurát tak ty cela jak si

anonym_d9b0c7
8. dec 2025
@reanda

@anonym_d9b0c7 prazdny zivot moze mat len clovek, co ma sam seba za nic

@reanda Single život je životný štýl. Mat veľa koníckov, alebo aj vášeň pre jeden, široký okruh priateľov atď. Toto nie je prípad autorky, nikdy nežila sama, má problém ist sama na vianočné trhy. Tu budeš zbytočne radit, ako si to treba užit. Preto píšem ze skvelý ale prázdny život. Ak si nenájde nového partnera, tak okruh priateľov si už len ťažko rozšíri, nadväzovanie nových priateľstiev je ine ako v mladosti.

reanda
8. dec 2025
@anonym_d9b0c7

@reanda Single život je životný štýl. Mat veľa koníckov, alebo aj vášeň pre jeden, široký okruh priateľov atď. Toto nie je prípad autorky, nikdy nežila sama, má problém ist sama na vianočné trhy. Tu budeš zbytočne radit, ako si to treba užit. Preto píšem ze skvelý ale prázdny život. Ak si nenájde nového partnera, tak okruh priateľov si už len ťažko rozšíri, nadväzovanie nových priateľstiev je ine ako v mladosti.

@anonym_d9b0c7 a ty mas velmi okliestenu predstavu, cim vsetkym si moze clovek naplnit zivot.. predstav si, ze to nemusia byt len priatelia a konicky.. niekto zije naplneny zivot, lebo si je vedomy sam seba, toho, kym je a to je samo o sebe tak naplnujuce, ze je vlastne uplne jedno, ake mas okolo seba kulisy 😉

autor
8. dec 2025
@anonym_d9b0c7

@anonym_d9b0c7 kde píšem, že som nikdy nežila sama? To, že to budú moje prvé Vianoce doma sama, neznamená, že som nežila sama. Áno, na Vianočné trhy mi príde zvláštne ísť sama. Ale bežne chodím sama všade - do kina, do reštiky, na denné výlety. Kde nepôjdem sama je dovolenka, tam niekoho sebe potrebujem. Bola som tak na 21 dní a vrátila som sa v polovici, už ma to nebavilo. Pre mňa nie je synonymom naplneného života xy kamarátov, pseudo kamarátov. Stačia mi dvaja, ale kvalitní a dlhoroční. Mám svoje hobby, mám svoju prácu, mám okruh svojich priateľov, malý ale môj. A partner? Nateraz s tým počkám.... chcem byť chvíľu sama. Potom sa uvidí.

anonym_d9b0c7
8. dec 2025
@reanda

@anonym_d9b0c7 a ty mas velmi okliestenu predstavu, cim vsetkym si moze clovek naplnit zivot.. predstav si, ze to nemusia byt len priatelia a konicky.. niekto zije naplneny zivot, lebo si je vedomy sam seba, toho, kym je a to je samo o sebe tak naplnujuce, ze je vlastne uplne jedno, ake mas okolo seba kulisy 😉

@reanda Realita je však úplne iná. Väčšina ľudí po 40 bez stáleho partnera, bez deti a širokého okruhu priateľov pociťuje samotu. Výnimkou sú možno ľudia, pre ktorých práca nie je zamestnanie, ale našli v nej svoje poslanie.

anonym_1a31a1
8. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_1a31a1 v čom mám prázdny život? Veľa, veľa rokov neskutočne žila, užívala si, cestovala, športovala, źúrovala, žiadna party sa nezačínala bezo mňa. Mala som priateľov, partnera. Potom môj otec ochorel (2018) a moja mamina prekonala infarkt a už to nedávala. Tak som sa starala o rodičov. Chodila som do práce a voľný čas som venovala mužovi a hlavne mame a ocinovi. Mamina zomrela a starala som sa o otca, najlepšie ako som vedela. Venovala som im všetok svoj čas, pre mňa to bolo prirodzené, neľutujem to. Zistila som, že som mala okolo seba mnoho nekvalitných povrchných vzťahov a tak som ich okresala. A zostala som pri troch ľuďoch, ktorým som mohla vždy veriť. Zomrela mama, po rokoch zomrel otec a potom som sa rozhodla ukončiť svoj vzťah, ktorý nesmeroval nikam. Zdá sa ti môj život smutný? Každý kto nemá deti má smutný život? Lebo budem na Vianoce sama? Každému z nás raz zomrú rodičia, a mnohí sa rozídu s partnerom. Bolo to moje rozhodnutie a neľutujem to. Snáď nebudem kvôli Vianociam zotrvávať vo vzťahu, kde si ma muž vôbec neváži. Či prečo mám smutný život? Lebo nejdem na dovolenku? Lebo mám iné záväzky? Alebo preto, že nelyžujem?

@anonym_autor nikde som nenapísala, ze mas prázdny zivot, ale smutný. A za mna ano, pride mi smutný. Je skvele ze ty to tak nevnímas ❤️
Ja by som takto žiť nedokázala.

autor
8. dec 2025
@anonym_1a31a1

@anonym_autor nikde som nenapísala, ze mas prázdny zivot, ale smutný. A za mna ano, pride mi smutný. Je skvele ze ty to tak nevnímas ❤️
Ja by som takto žiť nedokázala.

@anonym_1a31a1 a prečo by si takto žiť nedokázala? Čo je na tom smutné? Mne nevadí byť cez Vianoce sama, len mám príliš veľa voľna, na moje pomery.

reanda
8. dec 2025
@anonym_d9b0c7

@reanda Realita je však úplne iná. Väčšina ľudí po 40 bez stáleho partnera, bez deti a širokého okruhu priateľov pociťuje samotu. Výnimkou sú možno ľudia, pre ktorých práca nie je zamestnanie, ale našli v nej svoje poslanie.

@anonym_d9b0c7 esteze tak dokonale poznas 'realitu' a vsetkych ludi bez partnera po styridsiatke 🙂 .. alebo skor poznas len tych, ktori sa na tu samotu stazuju.. a o tych ostatnych, ktori su spokojni, nevies, lebo sa nestazuju 🙂

anonym_d9b0c7
8. dec 2025
@reanda

@anonym_d9b0c7 esteze tak dokonale poznas 'realitu' a vsetkych ludi bez partnera po styridsiatke 🙂 .. alebo skor poznas len tych, ktori sa na tu samotu stazuju.. a o tych ostatnych, ktori su spokojni, nevies, lebo sa nestazuju 🙂

@reanda Asi preto, lebo to mam odzite a mnohí z nás sa takto cítili alebo ešte stále cítia. Až moc dobre poznám túto skupinu ľudí.

amdornik
8. dec 2025
@reanda

@reanda súhlasím. vyzerá to tak, že na vianoce budem istú časť dňa s dieťaťom, ktoré potom odíde. no a potom som sama. a vôbec mi to nevadí. vyložím nohy, dám si niečo chutné pod ruku, zapnem seriál.... hoja ďunďa hoja 😀 😀 normálne sa na toto teším 😀

anonym_d9b0c7
8. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_d9b0c7 kde píšem, že som nikdy nežila sama? To, že to budú moje prvé Vianoce doma sama, neznamená, že som nežila sama. Áno, na Vianočné trhy mi príde zvláštne ísť sama. Ale bežne chodím sama všade - do kina, do reštiky, na denné výlety. Kde nepôjdem sama je dovolenka, tam niekoho sebe potrebujem. Bola som tak na 21 dní a vrátila som sa v polovici, už ma to nebavilo. Pre mňa nie je synonymom naplneného života xy kamarátov, pseudo kamarátov. Stačia mi dvaja, ale kvalitní a dlhoroční. Mám svoje hobby, mám svoju prácu, mám okruh svojich priateľov, malý ale môj. A partner? Nateraz s tým počkám.... chcem byť chvíľu sama. Potom sa uvidí.

@anonym_autor Prepáč, nechcem ti protirečit. Aj ja som dlhé roky žila sama a som tu. Ja som však v presne opačnej situácii, že ja toho partnera teraz mam. A je to pre mňa iná kvalita bytia. Preto písem, že takýto život je prázdny. U teba to môže byť inak.

reanda
8. dec 2025
@anonym_d9b0c7

@reanda Asi preto, lebo to mam odzite a mnohí z nás sa takto cítili alebo ešte stále cítia. Až moc dobre poznám túto skupinu ľudí.

@anonym_d9b0c7 no ved pisem.. a to, co mame odzite my ostatni, nepoznas

jana_eyre_2
8. dec 2025

dopraj si darček hernú konzolu, čítaj knihy, choď si zaplávať.. vymaluj byt (ja viem že chces oddychovať, ja však takto oddychujem, tak preto taká rada 😄) hlavne nemyslí na to že je divné byť sám.. každý má občas také obdobia, aspoň ja som to tiež zažila.. celkom dlhý čas.. a potom zase niekto vstúpi do tvojho života.. držím palce aby si mala peknu dovolenku a šťastný nový rok..

autor
8. dec 2025
@jana_eyre_2

dopraj si darček hernú konzolu, čítaj knihy, choď si zaplávať.. vymaluj byt (ja viem že chces oddychovať, ja však takto oddychujem, tak preto taká rada 😄) hlavne nemyslí na to že je divné byť sám.. každý má občas také obdobia, aspoň ja som to tiež zažila.. celkom dlhý čas.. a potom zase niekto vstúpi do tvojho života.. držím palce aby si mala peknu dovolenku a šťastný nový rok..

@jana_eyre_2 nemyslím vôbec na to, že je niečo zvláštne byť sám. Skôr rozmýšľam, čo s časom. Ale budem teda vyprátavať, mám čo...

jana_eyre_2
8. dec 2025
@anonym_autor

@jana_eyre_2 nemyslím vôbec na to, že je niečo zvláštne byť sám. Skôr rozmýšľam, čo s časom. Ale budem teda vyprátavať, mám čo...

@anonym_autor tak pýtala si sa či nie je divné ísť sám na vianočné trhy..

autor
8. dec 2025
@jana_eyre_2

@anonym_autor tak pýtala si sa či nie je divné ísť sám na vianočné trhy..

@jana_eyre_2 na vianočné trhy mi je divné ísť, keďže tam bude kopec známych a nechcem, aby ma tam videli sa motať samú.

marsmykkok
8. dec 2025
@anonym_autor

@jana_eyre_2 na vianočné trhy mi je divné ísť, keďže tam bude kopec známych a nechcem, aby ma tam videli sa motať samú.

@anonym_autor tak chod do iného mesta vlakom, zabiješ aspoň viac času a nestretneš známych.

anonym_40c3c5
8. dec 2025

Prepacz necitala som vsetko. Ak mas tolko volna, na tyzden by som isla na meditacny pobyt alebo nejaky fit pobyt. Cez vianoce asi na nom budu skor bezdetni single ludia tak tam zapadnes

anonym_1a31a1
8. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_1a31a1 a prečo by si takto žiť nedokázala? Čo je na tom smutné? Mne nevadí byť cez Vianoce sama, len mám príliš veľa voľna, na moje pomery.

@anonym_autor napríklad preto, ze nevies tráviť cas sama so sebou. Je to smutné.
Celkovo z týchto príspevkov vyznievas ako veľmi negatívna osoba, nečudujem sa, ze si v živote sama. To, ze nemss rodičov jw veľmi smutné, to je ale zivot, no su veci ktore ovplyvniť vieš. A aj na tom zlyhávas

autor
8. dec 2025
@anonym_1a31a1

@anonym_autor napríklad preto, ze nevies tráviť cas sama so sebou. Je to smutné.
Celkovo z týchto príspevkov vyznievas ako veľmi negatívna osoba, nečudujem sa, ze si v živote sama. To, ze nemss rodičov jw veľmi smutné, to je ale zivot, no su veci ktore ovplyvniť vieš. A aj na tom zlyhávas

@anonym_1a31a1 ja ale nie som sama. To, že momentálne nemám vzťah a mám dvoch troch priateľov neznamená, že som sama. V práci som denne v kontakte s ľuďmi, pracujem s ľuďmi a pre ľudí. V súkromí sa nepotrebujem obklopovať kvantom známych. V minulosti to bolo inak. Dnes viem, kde je hodnota ľudí.. a ktorí sú praví priatelia. Som práveže veľmi pozitívny človek. Vždy všetko obrátim na srandu a veľa sa smejem. Aj ľudia okolo mňa 🙂.

anonym_356c24
8. dec 2025
@anonym_autor

@muchotrafka298 kde som povedala, ze filmy nie? Filmy ano, Serialy ano, obchody ano, ale nie oblecenie. Sporty - ak neviem korculovat, mam si kupovat korcule a trepat sa na lad? No a ak mi je trapne chodit samej po trhoch mam tam chodit? ved som napisala, ze do kina urcite pojdem, aj na vylety a male tripy po okoli. Aj do utulku, aj na prechadzky.

@anonym_autor co sa tyka "pozicania" zvierata na par tyzdnov, utulok napriklad Srdce pre macky hladaju vianocne docasky pre mice, ktorym docaskari odchadzaju domov na sviatky, a je im velmi tazke niekoho najst... Dali by ti celu vybavu pre micu.