icon

Ako žijú slobodné a bezdetné ženy vo vyššom veku?

28. mar 2026

Ahojte,
pred 2 týždňami som mala 30 rokov. Celý život som single, muži o mňa nikdy nejavili záujem. V mojom veku už nepredpokladám, že sa situácia zmení. Chcem sa opýtať žien, ktoré sú single a bezdetné vo vyššom veku (30+, 40+, 50+, 60+) ako si žijú svoje životy - aké máte koníčky, čo vás baví robiť, máte nejaké hobby alebo aktivity, ktoré by ste odporučili inej single bezdetnej žene? Prosím, zazdieľajte mi svoje rady a tipy nech sa inšpirujem ako lepšie využiť voľný čas. 😀

PS: Viem, že toto je primárne mamičkovské fórum, ale neviem o žiadnej inej stránke pre ženy, kde by som sa mohla takúto otázku opýtať. Ďakujem za pochopenie. 🙏

katica06
29. mar 2026
@anonym_autor

@sfet Ja si nemyslím, že by som bola nedostupná. Normálne komunikujem s mužmi, tak ako so ženami. Chodila som aj na technickú VŠ a mala som väčšinu spolužiakov mužov a tam tiež nič. 🤷
Muži tiež nemladnú, ale muž 30+ už bude cieliť na ženy 20+.
A bohvie ako som na tom už aj s fertilitou. Úprimne by som sa už aj bála, či by sa mi narodilo zdravé dieťa, takže už by som to radšej ani neriskovala.

Ale ja som s tým v pohode. Vravím, že ja som si to sama v sebe už uzatvorila. Len keď už teraz normálne pracujem a nechodím do školy, tak mám celkom dosť veľa voľného času a keďže mám pocit, že nemám nejak veľa koníčkov, tak neviem čo s ním. Cítim, že by mi trebalo niečo nové do života, čo by ma bavilo a napĺňalo.

@anonym_autor pane bože štyridsiatničky rodia zdravé deti s takýmto negatívnym prístupom si ozaj nikoho nenajdeš.

sfet
29. mar 2026
@anonym_autor

@sfet Ja si nemyslím, že by som bola nedostupná. Normálne komunikujem s mužmi, tak ako so ženami. Chodila som aj na technickú VŠ a mala som väčšinu spolužiakov mužov a tam tiež nič. 🤷
A bohvie ako som na tom už aj s fertilitou. Úprimne by som sa už aj bála, či by sa mi narodilo zdravé dieťa, takže už by som to radšej ani neriskovala.

Ale ja som s tým v pohode. Vravím, že ja som si to sama v sebe už uzatvorila. Len keď už teraz normálne pracujem a nechodím do školy, tak mám celkom dosť veľa voľného času a keďže mám pocit, že nemám nejak veľa koníčkov, tak neviem čo s ním. Cítim, že by mi trebalo niečo nové do života, čo by ma bavilo a napĺňalo.

@anonym_autor a co ta teda baví? Máš rada pohyb? Tak fitko, jóga, turistika, zájazdy, tanec, kde nepotrebuješ partnera, alebo len behanie, online po večeroch. Potrebuješ niekam smerovat, nežit den za dnom, chápem
Studium, alebo kurz niecoho? V čom.sa chceš zdokonalit? Kde sa vidíš o 10 rokov? Otázka, ktoru na pracovnom pohovore neznasam, ale na teba sedí. Chod za tým
A Ked to dopadne inak, nic sa nestane.

anonym_814fef
29. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ked mas vela volneho casu, zacni cvicit. Tvoje telo sa ti podakuje

anonym_e69157
29. mar 2026
@sfet

@anonym_e69157 knižnica alebo spolok rucnych prac, ručne dielnicky, divadlo, koncert, možno kostol. Ale vacsina muzov co vidím, má prehnane ocakavania. Sám má 50 rokov, ale 45 rocna je stará. No co potom chce?.

@sfet spolok rucnych prac pre zeny 🙈

valria
29. mar 2026
@prosimopomoc

@anonym_428e2b.
@anonym_428e2b to sa zdá, čas beží, aj keby stretne zajtra niekoho, tak min 3 roky, kým sa spoznajú, ďalší skoro rok tehotenstvo atď. Keď si zoberieme, prešlo 6 rokov od Covidu. Zdá sa nám to? Nie. Takže mať takéto obavy v 30 je normálne. Mám 34 a som na tom rovnako ako autorka. Takže ju chápem viac ako ktokoľvek

@prosimopomoc 3 roky?🙂) To si môžu dovoliť mladší. Nakoniec, vždy je to lotéria!....

autor
29. mar 2026
@katica06

@anonym_autor pane bože štyridsiatničky rodia zdravé deti s takýmto negatívnym prístupom si ozaj nikoho nenajdeš.

@katica06 Áno, určité percento porodí zdravé dieťa, ale gynekológovia by žene poradili mať dieťa zamlada. Kvalita vajíčok sa po 30ke už znižuje a to, že sa niekomu narodilo zdravé dieťa, neznamená, že sa narodí aj mne.
Ako som už písala - ja už som to uzatvorila a nikoho si už nehľadám.

katica06
29. mar 2026

@anonym_autor a niekomu sa nenarodí zdravé dieťa ani v 18ke.
Píšem to posledný krát, s tvojim negatívnym prístupom ku všetkému ťa budú všetci obchádzať aj najväčší zúfalci.
Z teba už srší negativizmus. S takýmto prístupom by ľudstvo už dávno vymrelo

autor
29. mar 2026
@katica06

Píšem to posledný krát, s tvojim negatívnym prístupom ku všetkému ťa budú všetci obchádzať aj najväčší zúfalci.

@katica06 Veď obchádzať môžu, ja im nebránim.
Mne skôr príde, že teba sa nejako osobne dotklo, že nejaká iná žena nemá deti.
A tomu argumentu o vymretí ľudstva nerozumiem. To si niekto robí deti, aby ľudstvo nevymrelo? To počujem prvý krát. V každom prípade - ľudstvo jedného dňa tak či tak vymrie, navždy tu nás živočíšny druh aj tak nebude.
Pekný dník prajem. 💞

anonym_bedb1b
29. mar 2026
@anonym_5c350c

Som slobodna bezdetna zena a lutujem ze som nikdy nemala vlastne deti.

Som cele dni sama, rodina mi vymiera a aj ked mam penazi tolko ze nemusim hladiet na uctenky za tovary a sluzby statu, moj zivot sa zmenil na ciste prezivanie.

Ked mam chorobu, nema mi ist kto nakupit, podat potrebny liek a vodu, podporit ma.

Keby som mohla, kupim si za peniaze stroj casu a mam hned 2 deti.

Nie som vôbec slobodna, trpim😢

@anonym_5c350c tvoje dve ruky môžu pomôcť slobodnej mamičke, ktorá sa trápi a nemá jej kto pomôcť s deťmi, aby si udržala prácu napríklad. Chcem teba a tebe podobné, veľmi podporiť v tom, aby ste hľadali možnosť charitatívnej pomoci. Sama by som sa týmto smerom rada raz ubrala keď moje deti odrastú.

anonym_2e6119
29. mar 2026

@anonym_autor deti nemam, ani suredoncov, staram sa choreho rodica. Doopatrujem a hadam konecne zacnem aj ja zit.

majlo1234
29. mar 2026

Myslim si, ze chlap a deti ako dosiahnutie blaha pre zenu je uz hadam dnes prezitok. Ved kazdy nech robi tak, ako je pre neho prijemne. Budem sa opakovat, mam deti(male) aj muza a casto sa citim osamelo. Casto mam nervy na vsetko, casto cele dni len obsluhujem ostatnych a na mna nevyjde. Kludne by som ai to vtedy vymenila s bezdetnymi zenami. A oni mozno obcas so mnou. To este neznamena, ze jeden alebo druhy stav zitia nema hodnotu 🙂

cimage
29. mar 2026

Zalezi to aj od povahy zeny. Su zeny, ktore nikoho nepotrebuju, maju pracu, kamaratov, konicky. Potom su zeny, ktore su z tej samoty frustrovane. Poznam aj aj. Moja suseda spoznala svojho muza v 40tke. On mal dieta z prveho manzelstva, tak vlastne mala aj dieta. Mam kolegynu, ktora ma vyse 40, nechce ziadneho neschopneho chlapa o ktoreho by sa musela starat. Teraz je aj dlhodobo doma, lebo sa stara o choru, nevladnu mamu a na nic ine jej cas neostava. Podla mna by z nej bola dobra mama, lebo deti kamaratok ju maju radi. Len zatial nenasla seberovneho muza, ale vsetko sa moze zmenit.
Mam aj znamu, ktora je sama, ale pomaha ostatnym mamam, ktore nemaju rodinu nablizku a ked potrebuju cas pre seba, tak ochotne postrazi deti. Je taka nevlastna teta a vyhovuje jej to.
Nikde nie je napisane, ze clovek v 50tke nestretne lasku.

anonym_d5e18b
29. mar 2026

Ja mám 52. Slobodná celý život, tiež nie som typ čo by nejako priťahoval chlapov. Mám toľko záľub že by sa mi zišlo mať viac voľna z práce. Také naj pre mňa je dobrovoľníctvo, robím to v rôznych oblastiach už cez 20 rokov a je to super, dobrý pocit že si niekomu pomohla, naučíš sa rôzne nové veci, si v kontakte s ľuďmi a pritom keď potrebuješ oddych tak si ho dáš, nie si ničím viazaná. Ďalšie moje obľúbené sú športy - našla som si tam aj kamošky, drží ma to v zdraví a v spoločnosti. Občas keď viem že dlho nebudem nikam cestovať, tak robím dočasnú opateru opustených mačiek čo čakajú na adopciu, je to časovo aj priestorovo nenáročné a keď sa mi to na nejaký čas nehodí, tak ďalšiu mačku nevezmem. Okrem toho som sa naučila šiť, s tým sa zabávam hlavne v zime. No a dosť pomáham kamoškám s deťmi a pod. Aktuálne sa učím hrať na klavíri, to je tiež zábavka na dlho. A občas pečiem a nosím to potom do práce nech sa všetci potešia. Ja mám krásny život, neľutujem že som sa takto rozhodla. Skúšaj rôzne veci, aj také ktorým zo začiatku nedavas úplne šancu, a čo ťa bude baviť, pri tom vytrvaj.

anonym_1fb3e5
29. mar 2026

Skus si este niekoho najst lebo mat 50 -60 rokov a byt bez rodiny musi byt strasne smutny zivot. Kazdy takymto zenam radi len cvicit a cestovat. Urcite by mi uz len cvicenie a cestovanie nahradilo deti a rodinu 😃 Ani kamosky to nenahradia. Kamosky maju svoje rodiny. Vianoce,sviatky travi kazdy s rodinou a nie s kamoskami.

anonym_ba9721
29. mar 2026

@anonym_autor inak aj zeny, co deti mali - casto sa s muzom rozvedu, pripadne zomrie, a deti odidu do zahranicia. Nie je to ziadna rarita.

anonym_4fdc96
29. mar 2026

Ale este vsetko moze byt ine 😉
Mam kamaratku ktora mi uprimne zavidela muza. Deti este pred 30-tkou.
Ja jej pracu a istu "slobodu".
Nasla si muza. Rok po roku mala 2deti 🙂 nic jej neuslo ani po 30-tke (35-tke).

maminkadeticiek
29. mar 2026

Mna by zaujimalo,preco si myslis,ze by si si nemohla najst zivotneho partnera v tak mladom veku?Mas na to nejaky dovod?30 je fakt malo.Drviva vacsina rodi v sucasnosti po 30tke a zdrace deti,nerozumiem tymto nazorom a rezignacii.

miui
29. mar 2026
@anonym_428e2b

@anonym_79c28f autorka má 30 to a píše

V mojom veku už nepredpokladám, že sa situácia zmení.

Toto je príklad toho že má rozum?

V mojom najbližšom okolí nepoznám babu ktorá by už mala v 30 je dieťa. 30r baby v mojom okolí cestujú budujú si kariéru plánujú kupiť byť alebo už splácajú hypo

Už dávno nežijeme v dobe keď 20r má dve deti okrem osád

@anonym_428e2b dakujeme za prispevok, prave som zistila ze by som sa mala prestahovat do osady, poznas nejaku na zapade, nech to nemam daleko?

sfet
29. mar 2026
@anonym_autor

@katica06 Veď obchádzať môžu, ja im nebránim.
Mne skôr príde, že teba sa nejako osobne dotklo, že nejaká iná žena nemá deti.
A tomu argumentu o vymretí ľudstva nerozumiem. To si niekto robí deti, aby ľudstvo nevymrelo? To počujem prvý krát. V každom prípade - ľudstvo jedného dňa tak či tak vymrie, navždy tu nás živočíšny druh aj tak nebude.
Pekný dník prajem. 💞

@anonym_autor to vacsinou hovoti staršia generacia..mám jedno dieta a pocuvala som, že druhé by som mohla už mat, kompletna rodina je, ked sú aspoň styria. A musim, a ludstvo. A Ked som povedala, že už to len nevytrhnem, tak reči, keby si to každý tak povedal..akoze to si každý nepovie, no do pr.ele

anonym_428e2b
29. mar 2026
@miui

@anonym_428e2b dakujeme za prispevok, prave som zistila ze by som sa mala prestahovat do osady, poznas nejaku na zapade, nech to nemam daleko?

@miui treba čítať s porozumením, píšem snáď že také neexistuje ? To že v mojom okolí nie je neznamená že neexistuje.
V mojom okolí nie je žena ktora by sa vydavala v tmavom. To znamená u teba že neexistuje?
V mojom okolí nemá nikto elektromobil. To znamená že neexistuje , u teba zreje áno.

anonym_b9bbc9
29. mar 2026
@katica06

@katica06 a nech vymrie. Az take terno ludstvo nie je

anonym_9588f9
29. mar 2026

Co si ja vsimam, taketo stare dievky/mladenci sa zvyknu “pricucnut” na rodinu/kamosov. Nemyslim to v zlom, ale poznam vela single ludi, ktory svoj zivot akoby spojili zvacsa s rodinou surodenca, prip blizkej kamaratky/kamarata. Byvaju blizko, spolupodielaju sa na vychove, riesia spolocne dovolenky a benefituju z toho vsetci zucastneni. Tiez by som brala takeho “prisavnika” 😅

Mali sme v sirsej rodine tiez taku tetu. Strazila deti surodencom, vypekala, strikovala. Vzdy mala dobru naladu, vzdy mala cas. Vsetci ju zboznovali. Srdce zo zlata.

zmrzlinka8
29. mar 2026

@anonym_autor 30 rokov je este malo na to, aby sa ti situácia nemohla zmeniť. Teraz aj okolo 40 mas prvorodičky

bluka2
29. mar 2026
@zmrzlinka8

@anonym_autor 30 rokov je este malo na to, aby sa ti situácia nemohla zmeniť. Teraz aj okolo 40 mas prvorodičky

@zmrzlinka8 v mojom okoli mám aj ženy, ktoré prvorodičky vo veku 43 a 47 rokov… a potom jednu ženu s tromi deťmi porodenymi po 40tke; tu mám stále v hlave, že neuveritelné. z toho pohľadu autorke ostáva aj 10+ rokov 😀 sama si to idem vyskúšať teraz znovu 2 mesiace pred 40tkou

bluka2
29. mar 2026
@anonym_9588f9

Co si ja vsimam, taketo stare dievky/mladenci sa zvyknu “pricucnut” na rodinu/kamosov. Nemyslim to v zlom, ale poznam vela single ludi, ktory svoj zivot akoby spojili zvacsa s rodinou surodenca, prip blizkej kamaratky/kamarata. Byvaju blizko, spolupodielaju sa na vychove, riesia spolocne dovolenky a benefituju z toho vsetci zucastneni. Tiez by som brala takeho “prisavnika” 😅

Mali sme v sirsej rodine tiez taku tetu. Strazila deti surodencom, vypekala, strikovala. Vzdy mala dobru naladu, vzdy mala cas. Vsetci ju zboznovali. Srdce zo zlata.

@anonym_9588f9 alebo naopak, my s deťmi sa zvykneme pricucnut k takej kamarátke 😀🙈
Ak je to win-win, je to jedno, podľa mňa obojstranné

miui
29. mar 2026
@anonym_428e2b

@miui treba čítať s porozumením, píšem snáď že také neexistuje ? To že v mojom okolí nie je neznamená že neexistuje.
V mojom okolí nie je žena ktora by sa vydavala v tmavom. To znamená u teba že neexistuje?
V mojom okolí nemá nikto elektromobil. To znamená že neexistuje , u teba zreje áno.

@anonym_428e2b cakala som, ze po konfrontacii stiahnes chvost, ty citanie s porozumenim.

anonym_9588f9
29. mar 2026
@bluka2

@anonym_9588f9 alebo naopak, my s deťmi sa zvykneme pricucnut k takej kamarátke 😀🙈
Ak je to win-win, je to jedno, podľa mňa obojstranné

@bluka2 moje maju vsetky vlastne deti, svine sebecke 😅😅

gerrwie_girl
29. mar 2026

A prečo by si si nemohla nájsť nikoho uz? Ja som mala 34 ked som sa rozvádzala, lebo som nebola šťastná. Ani mi nenapadlo, ze ked mam 34 tak si uz nikoho nenajdem 🤔

anonym_cd7b58
29. mar 2026

@anonym_autor Mam takmer 33, som vo vztahu ale pravdepodobne nebudeme mat deti, pretoze ani jeden z nas po nich netuzi. Ja mam pocit, ze si zijem skvely zivot, nie som obmedzovana detmi a ich potrebami ci naladami. Ak sme cez vikend doma, travim cas v meste. Zijeme v Prahe, vcera som bola na brunch-i s priatelom, potom na markete s kamoskami, odtial zas na prechadzku a kavu s priatelom a vecer zas s inymi kamaratmi vo vinarni. Dneska zas rano brunch, prechadzka a potom zvysok dna len chill doma a triedim skrinu 😀 Takto vlastne vyzera vacsina nasich vikendov, milujem to. Chodievam este plavat ale bola som chora, tak som tento vikend vynechala. Cez tyzden je to monotonnejsie, pracujeme sice z domu ale prihlasila som sa na hyrox, tak mam kazde rano trening. Vecer zvacsa v lete idem na bike alebo sa len motam doma. Celkom dost cestujeme, do konca roka mam v plane 2 x 3 tyzdne v Azii. Raz s priatelom, raz s kamaratkou. Chcela by som si na konci leta supnut jeden triatlon ako kazdy rok, tak na to tiez o chvilu zacnem trenovat. Tiez v lete zvykneme travit 1-2 mesiace na chalupe u rodicov. Ked sme dlhsie doma, robime docasky poranenym a opustenym psikom. Ja mam praveze pocit, ze by som ani nemala sancu vtesnat dieta medzi svoje zivotne aktivity 😀

zmrzlinka8
29. mar 2026
@anonym_cd7b58

@anonym_autor Mam takmer 33, som vo vztahu ale pravdepodobne nebudeme mat deti, pretoze ani jeden z nas po nich netuzi. Ja mam pocit, ze si zijem skvely zivot, nie som obmedzovana detmi a ich potrebami ci naladami. Ak sme cez vikend doma, travim cas v meste. Zijeme v Prahe, vcera som bola na brunch-i s priatelom, potom na markete s kamoskami, odtial zas na prechadzku a kavu s priatelom a vecer zas s inymi kamaratmi vo vinarni. Dneska zas rano brunch, prechadzka a potom zvysok dna len chill doma a triedim skrinu 😀 Takto vlastne vyzera vacsina nasich vikendov, milujem to. Chodievam este plavat ale bola som chora, tak som tento vikend vynechala. Cez tyzden je to monotonnejsie, pracujeme sice z domu ale prihlasila som sa na hyrox, tak mam kazde rano trening. Vecer zvacsa v lete idem na bike alebo sa len motam doma. Celkom dost cestujeme, do konca roka mam v plane 2 x 3 tyzdne v Azii. Raz s priatelom, raz s kamaratkou. Chcela by som si na konci leta supnut jeden triatlon ako kazdy rok, tak na to tiez o chvilu zacnem trenovat. Tiez v lete zvykneme travit 1-2 mesiace na chalupe u rodicov. Ked sme dlhsie doma, robime docasky poranenym a opustenym psikom. Ja mam praveze pocit, ze by som ani nemala sancu vtesnat dieta medzi svoje zivotne aktivity 😀

@anonym_cd7b58 tak este ze tvoji rodicia vtesnali teba medzi svoje aktivity, inak by si tu ani nebola